image

FBI vroeg provider om volledige surfgeschiedenis klant

dinsdag 1 december 2015, 17:24 door Redactie, 2 reacties

De FBI heeft een inmiddels opgeheven internetprovider in 2004 zonder gerechtelijk bevel om allerlei informatie van een klant gevraagd, zoals locatiegegevens, volledige surfgeschiedenis, de IP-adresssen van iedereen waar de persoon in kwestie mee communiceerde en een overzicht van alle online aankopen.

Om de gegevens te verkrijgen diende de opsporingsdienst een National Security Letter in, zo is nu bekend geworden. Sinds 2001, na de aanslagen van 11 september, verstuurt de FBI dit soort brieven. Nicholas Merrill van provider Calyx mocht vanwege een "gag order" niets over de National Security Letter en de inhoud hiervan zeggen. Nu, elf jaar later, heeft de rechter de gag order opgeheven, zodat Merrill de informatie nu zonder gevolgen mag delen. Daaruit blijkt dat de FBI probeert om via National Security Letters allerlei gevoelige informatie op te vragen, zonder dat er een gerechtelijk bevel aan te pas komt.

"Meer dan een decennium heeft de FBI dit soort zeer gevoelige persoonlijke informatie over burgers geëist door alleen brieven naar internetbedrijven te versturen zoals die van mij", aldus Merrill. Het gaat dan om de websites die internetgebruikers lezen, zoekopdrachten, online contacten en bezochte locaties. "Dit soort gegevens onthullen de meest intieme details van onze levens, waaronder politieke activiteiten, religieuze overtuigingen, privé-relaties en zelfs onze eigen privé-gedachten en overtuigingen." Drie maanden geleden stelde de rechter dat de gag order niet langer was gerechtvaardigd.

Volgens Merrill worden er elk jaar tienduizenden National Security Letters door de FBI verstuurd, die vaak ook van een gag order zijn voorzien. Daardoor mogen bedrijven niets zeggen over wat de FBI heeft opgevraagd en over wie. Merrill is de eerste persoon die erin is geslaagd om zijn gag order volledig op te laten heffen. De rechter stelde dat de reikwijdte van de gag orders van de FBI veel te ver gaan en het ook serieuze vragen met zich meebrengen wat betreft het eerste amendement en de verantwoordelijkheid van de overheid tegenover de bevolking. Via Twitter laat Merrill weten dat hij hoopt dat anderen die een National Security Letter van de FBI ontvangen zich hier tegen zullen verzetten.

Reacties (2)
02-12-2015, 01:15 door Anoniem
Nou ja, als een PVVer zoekt op Syrische terroristen en een vredesactivist op atoombommen dan klinkt dat heel verdacht, maar het hoeft helemaal niks voor te stellen. Of tieners die op internet ruzie maken welk land het sterkste is en gevoelige dingen Googlen.

Ik denk dat iemand zijn zoekgeschiedenis iemand verdacht kan maken, maar het hoort niet bij te dragen aan zijn veroordeling. Daarvoor kun je beter geldstromen volgen.
02-12-2015, 11:45 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.