image

Wet Computercriminaliteit bij Tweede Kamer ingediend

dinsdag 22 december 2015, 16:33 door Redactie, 14 reacties

Het wetsvoorstel Computercriminaliteit III is vandaag bij de Tweede Kamer ingediend. Het voorstel geeft politie de bevoegdheid om op afstand op de systemen van verdachten in te breken. Het voorstel voor een decryptieplicht dat verdachten verplicht om hun encryptiesleutel of wachtwoord af te staan is geschrapt.

Volgens het ministerie van Veiligheid en Justitie versterkt het voorstel de opsporing en vervolging van computercriminaliteit. "Dit is noodzakelijk vanwege technologische ontwikkelingen op internet en het gebruik van computers voor communicatie en de verwerking en opslag van gegevens", aldus het ministerie. Het wetsvoorstel geeft opsporingsambtenaren de mogelijkheid om gegevens ontoegankelijk te maken of te kopiëren, maar ook communicatie af te tappen of te observeren.

Op advies van de Raad van State is besloten om het ontoegankelijk maken of kopiëren van gegevens pas toe te staan bij misdrijven waarop een gevangenisstraf van acht jaar of meer staat. In een aantal gevallen kan dat ook bij misdrijven met een gevangenisstraf lager dan acht jaar. Het gaat dan om delicten waarbij er "een duidelijk maatschappelijk belang is" om een einde te maken aan de strafbare situatie.

Het ministerie laat verder weten dat ook bij de bestrijding van een botnet het onvermijdelijk kan zijn om een server binnen te dringen om gegevens ontoegankelijk te maken. Bijvoorbeeld als banken worden aangevallen door een DDoS-aanval. Er komt een algemene maatregel van bestuur waarin deze misdrijven beschreven staan. Het kan voorkomen dat er wordt besloten om gegevens ontoegankelijk te maken die zich op servers in het buitenland vinden. In dit geval is er een rechtshulpverzoek nodig als bekend is waar de gegevens zich bevinden.

Decryptiebevel

In de aankondiging stelt het ministerie dat politie en justitie steeds meer last van versleuteling van elektronische gegevens hebben. Het voorstel dat verdachten via een gevangenisstraf echter verplicht om hun encryptiesleutels of wachtwoorden af te staan is geschrapt vanwege de verhouding met het nemo tenetur-beginsel, dat inhoudt dat de verdachte niet aan zijn eigen veroordeling hoeft mee te werken.

Lokpubers en malafide verkopers

Het wetsvoorstel staat verder de inzet van lokpubers toe en maakt het mogelijk om malafide verkopers die op internet herhaaldelijk goederen of diensten te koop aanbieden, maar niet leveren, strafrechtelijk te vervolgen. De zelfstandige strafbaarstelling heeft te maken met de ontwikkeling van het internet en de invloed daarvan op het handelsverkeer. Verder wordt heling van computergegevens als zelfstandig delict strafbaar.

De strafbaarstelling moet voorkomen dat bijvoorbeeld na een inbraak in een computer, derden de gestolen informatie in handen krijgen en vervolgens op websites plaatsen. Er komt een gevangenisstraf van maximaal een jaar op te staan. Eerder liet minister Van de Steur weten dat hij het wetsvoorstel met spoed door de Eerste en Tweede Kamer wil laten behandelen.

Reacties (14)
22-12-2015, 17:00 door Anoniem
Geheel volgens verwachting en voorspelling

Indienen vlak voor reces, als menig volksvertegenwoordiger al op vakantie is.

Ziedaar de kern van Nederlandse politiek!
22-12-2015, 17:32 door Anoniem
Ik vind het jammer dat er weer gekozen is voor een formulering op basis van de maximumstraf die toegekend kan worden in plaats van op basis van de straf die daadwerkelijk wordt opgelegd in vergelijkbare gevallen. Acht jaar is al wat er staat op het 's nachts met twee man uit een afgesloten schuurtje stelen van een fiets (diefstal met als verzwarende omstandigheden braak, tijdens de nachtelijke uren, met meerdere personen en met voorbedachte rade). Dit wordt natuurlijk nooit daadwerkelijk opgelegd, maar dient slechts ter illustratie. Acht jaar als maximumstraf heb je al snel te pakken hier.
22-12-2015, 18:06 door Anoniem
Liever dat men onder goed gereguleerde voorwaarden mag inbreken dan dat dat decryptie bevel er komt. Men mag ook onder goed gereguleerde voorwaarden een huiszoeking doen.
22-12-2015, 18:30 door softwaregeek
dat politie en justitie steeds meer last van versleuteling van elektronische gegevens hebben.
Je kunt natuurlijk ook stellen dat politie en justitie achter lopen in de technologie van versleuteling!
22-12-2015, 18:43 door Anoniem
Goed stel idioten ook welke een wetsvoorstel goedkeuren waarin de wel zeer sluitende en niet aan interpretatie onderhevige Free for All beperking "een duidelijk maatschappelijk belang is" staat bij een zeer grote verruiming aan de vergrijpen waar deze wet op van toepassing is.
Wat een gemiddeld politicus of rechter "een duidelijk maatschappelijk belang" noemt noem ik waarschijnlijk gezeur op niks af in het kader van "Life sucks! Get a helmet", ik noem bijvoorbeeld maar een "Max/Wimlex chat" als voorbeeld, een van de eerste keren dat de V>>I<AD in beweging kwam tegen cybercriminaliteit terwijl er wel nuttigere dingen te doen waren dan een stel kabelmodem hackende scriptkiddies op te sporen.

Maar goed het is nu alleen maar wachten op de pivotting honeypots zodat de bad guys ook weer weten hoeveel intel de analisten hebben.
22-12-2015, 19:14 door Anoniem
Door softwaregeek:
dat politie en justitie steeds meer last van versleuteling van elektronische gegevens hebben.
Je kunt natuurlijk ook stellen dat politie en justitie achter lopen in de technologie van versleuteling!

Er is toch niet zozeer sprake van achterlopen - men is daarover best goed ingelicht. Als je een beetje inhoudelijk op de hoogte bent van encryptie wiskunde is bekend dat het kraken van goede encryptie in de praktijk niet mogelijk is. Dus dat kan alleen via side level attacks, hacks en backdoors, vandaar ook de gewildheid van deze wet. In de huidige vorm voorzie ik vooral veel ongelukken, een effect dat vooral de minder goed beveiligde gebruiker risico loopt, en dat de professionals hun beveiligingsniveau verder opkrikken. De wet lost dus niets op, zoals de war on drugs ook niets heeft opgelost.
22-12-2015, 20:12 door Anoniem
Goed dat het Nemo-Tenetur-princiepe wordt gehandhaafd!
22-12-2015, 20:18 door karma4
Door Anoniem: Liever dat men onder goed gereguleerde voorwaarden mag inbreken dan dat dat decryptie bevel er komt. Men mag ook onder goed gereguleerde voorwaarden een huiszoeking doen.
Dat is gezonde sociale overtuiging die bij degenen die een hekel aan sociaal zijn niet leuk vinden.

Door Anoniem: De wet lost dus niets op, zoals de war on drugs ook niets heeft opgelost.
Duidelijk foutje in dat denken. Je kunt niet alles oplossen wel een boel verminderen vergelijk de situatie eens als er in het geheel macht van de staat is. Er zijn landen in die situatie en daar wil jij niet zijn.

Door Anoniem: Indienen vlak voor reces, als menig volksvertegenwoordiger al op vakantie is.
Ziedaar de kern van Nederlandse politiek!
Elk nadeel heeft zijn voordeel. In dit geval trekt het veel meer aandacht dan als het op 8-e op een lijst zou staan met andere punten die veel meer aandacht trekken. In ieder geval als dat decryptie-bevel er al uit. Nu nog het volgende om het op normaal politiewerk met opsporingswerk te laten lijken. Of ben je gewoon tegen elke vorm van rechtsbescherming.
22-12-2015, 20:40 door Anoniem
Door karma4:

Door Anoniem: De wet lost dus niets op, zoals de war on drugs ook niets heeft opgelost.
Duidelijk foutje in dat denken.
Te grote broek aangetrokken : oordelen over goed of fout aangaande denkwijzen is niet aan jou.
Minder kwantiteit en meer kwaliteit leveren met reacties een idee?

Door Anoniem: Indienen vlak voor reces, als menig volksvertegenwoordiger al op vakantie is.
Ziedaar de kern van Nederlandse politiek!
Elk nadeel heeft zijn voordeel. In dit geval trekt het veel meer aandacht dan als het op 8-e op een lijst zou staan met andere punten die veel meer aandacht trekken. In ieder geval als dat decryptie-bevel er al uit. Nu nog het volgende om het op normaal politiewerk met opsporingswerk te laten lijken. Of ben je gewoon tegen elke vorm van rechtsbescherming.
Dat zijn een heel stel denkfoutjes bijelkaar, laten we het voortaan aannames of meningen noemen.
22-12-2015, 22:17 door Ron625 - Bijgewerkt: 22-12-2015, 22:17
Door Anoniem:De wet lost dus niets op, zoals de war on drugs ook niets heeft opgelost.
Daar is geen goede regelgeving voor.
Tabak en koffie vallen onder de softdrugs, maar zijn gewoon toegelaten,
Alcohol valt onder de harddrugs maar is toch gewoon te koop.
Wanneer je het hebt over drugs, dan moet je onderscheid maken, tussen illegale drugs en legale drugs.
Vergelijk het met hackers, je hebt witte hackers en zwarte hackers.
Maar ja, Nederland zou Nederland niet zijn, zonder te veel regels en een heleboel uitzonderingen op die regels...............
22-12-2015, 22:32 door Anoniem
En gaan ze dan ambtenaren die ze 3k bruto per maand betalen als "hacker" inzetten? Nice, door dit grapje worden echte security experts nog duurder, laat die Aston Martin maar komen Mrs Monnypenny! :)
23-12-2015, 00:01 door Anoniem
En wat als de politie straks per ongeluk zit te hacken in het systeem van een minister omdat die op de laptop een besmetting heeft? Of wat als de politie per ongeluk zit te hacken in het systeem dat in het buitenland staat omdat het by proxy alleen maar in nederland leek te staan? En wat als de politie uit Jemen per ongeluk in het systeem zit van de nederlandse politie omdat een agent zijn systeem liet besmetten en verdachte genoeg was voor de politie in Jemen? Om maar een paar dwarsstraten te noemen van de gevolgen van de opgestelde wet.
23-12-2015, 05:20 door Anoniem
Wat mij vooral stoort is het woord verdachte, want dit hoeft niet betekenen dat iemand daadwerkelijk
iets heeft misdaan, maar ze pakken je wel op. Laat ze verdachten personen pas oppakken als ze ook echt 100%
proof bewijs hebben.

Toon als AIVD/MIVD maar eens aan, dat je door deze sleepnet methode echte aanslagen kunt voorkomen, en dan
kunnen ze niet. Mocht je straks echt een aanslag gebeuren dan zeggen we, we hebben gedaan wat we kunnen.
Uiteindelijk vangen ze enkel de kleine crimineel, of die twee kinderporno idioten, en dat kost weer eens
euro-tje van de burger.

Verder is het een groot sleepnet, en mensen die ze gaan (of hebben getapt) krijgen daar niet eens melding van.
Waarom niet? Bang dat iemand hun gaat aanklagen, of het fijne van de kous wil weten?


Los van of het u doorgaat of niet, kun je er best iets aan doen.

Gebruik enkel nog maildiensten als bijvoorbeeld hier onder ergens. Overtuig ook andere mensen te laten overstappen
op een betere maildienst i.p.v. maar bij Gmail te blijven. Weigeren ze dit, mail dan niet meer met hun.
Heb ik ook gedaan met heel veel mensen, tot ze eindelijk het licht zien. :-)
Weer anderen snappen niks van privacy, en roepen nog steeds "Ik heb niks te verbergen"
Blijft iemand toch bij Gmail, dan geef je toch weer informatie van jouw prijs mocht je met hun blijven mailen.
Bij de meeste maildiensten is het de bedoeling dat de tegenpartij ook daar een mailaccount neemt, bij Tutanota
word een mail dan automatisch versleuteld en merk je er niks van, en hoef je verder geen wachtwoord meer in te
vullen. Bij tutanota kun je ook mailen met een wachtwoord naar iemand die geen tutanota account heeft.
De ontvanger krijgt dan een Tutanotalink waar hij met je afgesproken wachtwoord de mail toch kan bekijken.
Of je kunt mailen zonder encryptie. Maar alle maildiensten werken zoals gezegd net iets anders.

Verdiep je even in deze gratis maildiensten, ze zijn allemaal best simpel in gebruik!!! Gebruikersnaam en wachtwoord verzinnen, en klaar ben je.

Gebruik deze online diensten ook via de Tor browser voor nog meer privacy en anonimiteit.

https://tutanota.com/
http://www.hacker10.com/computer-security/free-encrypted-webmail-service-tutanota/

https://unseen.is/

https://www.ghostmail.com/
http://www.hacker10.com/computer-security/free-anonymous-emailchat-provider-ghostmail/

https://protonmail.com/invite
http://www.hacker10.com/other-computing/review-encrypted-email-service-protonmail-ch/

https://scryptmail.com/login
http://www.hacker10.com/computer-security/encrypted-email-service-scryptmail/

Overzicht van onderzochte email providers in het kort.
http://www.hacker10.com/other-computing/email-providers-connection-logs-table/
http://www.hacker10.com/other-computing/list-of-the-best-free-webmail-privacy-services/

Let op met het openen van email bijlage's want enkel zo kan de overheid (AIVD) straks op iemands pc komen.

En let op, mocht de AIVD op je pc willen, dan mailen ze uit naam van een kennis met bijlage, en niet wij
van de AIVD willen even op uw PC kijken, open de bijlage. LoL
(Los van O.S, en hoe up-to-date je systeem is, en iemands kennis)

Les 2 :
Gebruik enkel nog de Tor browser, en kies niet steeds voor snelheid!!!! Privacy is belangrijker.
Leer met Tor en NoScript omgaan, is niet zo heel moeilijk. Voeg geen Add-ons aan Tor toe!!!
Speel even met de privacy en security settings binnen Tor. Na openen van Tor, links naast de URL balk, in de groene
ui te vinden. Is een webpagina geblokkeerd door een Cloudflare captha? Bezoek dan deze pagina https://www.vpnbook.com/webproxy en vul daar je te bezoeken pagina in. Volia zo kom je er toch. Of zoek naar een andere online webproxy.

Met deze simpele stappen kun je onze overheid toch buiten spel zetten, en dat allemaal gratis, en simpel.
Alles te danken aan mensen als Edward Snowden, privacy activisten, en mensen die meer privacy willen.


Dit is een begin voor mensen die iets simpels willen, wat goed werkt, en bestand is tegen een overheid
die te veel van zijn burgers wil weten.

Ik hoop dat de experts hier weer niet gaan zeuren over NSA achtige programma's, en dergelijk want deze
maildiensten zijn toch de gratis betere maildiensten zonder achterdeurtjes, of vreemd verdienmodel.
En alles is beter dan een Gmail, Inbox.com, of Yahoomail, en je ISP in Nederland.

Ook de links van hacker10, (en research) zijn goed te noemen, want deze meneer doet toch een hoop gratis research
en zoek wat uit.

M.b.t. Tor is gebleken dat NSA maar een kans heeft van 50% om een Tor gebruiker (een maal)te kunnen volgen.

Dat noem ik nog eens anoniem.


Meer info op NOSop3.nl onder datadrift of kijk even hier: http://lab.nos.nl/projects/privacy/


Maar 85% van de Nederlanders boeit het toch geen reet, het ene schaap volgt het ander schaap.
28-12-2015, 19:57 door Anoniem
Wat mij vooral stoort is het woord verdachte, want dit hoeft niet betekenen dat iemand daadwerkelijk
iets heeft misdaan, maar ze pakken je wel op. Laat ze verdachten personen pas oppakken als ze ook echt 100%
proof bewijs hebben.

Aha! Is het idee om eerst iemand te veroordelen door een rechter en dan pas bewijs vergaren? Zou je misschien kunnen uitleggen wat je hiermee bedoelt?

Bij deze wet moet eerst een rechtercommissaris beoordelen of er voldoende feiten en omstandigheden zijn om deze bevoegdheid in te zetten. Volgens mij een prima oplossing.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.