image

Belgische bedrijven monitoren personeel vaker via camera

dinsdag 19 januari 2016, 15:26 door Redactie, 1 reacties

Steeds meer Belgische bedrijven zetten camera’s in om hun werknemers te monitoren, zo meldt ondernemersorganisatie het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ). Vorig nam het aantal bedrijven dat een aanvraag indiende om camera’s op de werkvloer te plaatsen verder toe.

In totaal deden vorig jaar 1275 ondernemingen een aanvraag voor cameratoezicht, het hoogste aantal ooit en 7 procent meer dan in 2014, zo blijkt uit een analyse van het NSZ op basis van cijfers van de Belgische Privacycommissie. "Ondernemingen doen dat om interne diefstallen tegen te gaan, maar ook steeds meer om na te gaan of hun werknemers geen werktijd stelen. Nu haast iedereen een smartphone heeft, is het gemakkelijk geworden om op het werk veel met privézaken bezig te zijn”, zegt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws.

Volgens Mattheeuws installeren bedrijven de camera's dan ook niet alleen om diefstal van goederen tegen te gaan, maar ook om te monitoren of hun werknemers wel degelijk aan het werk zijn tijdens de werkuren. Zowel grote als kleine ondernemingen zijn bezig met cameratoezicht op de werkvloer, merkt ze op. "Met de smartphone is het immers heel eenvoudig om vanop de werkplek met allerlei privézaken bezig te zijn of je Facebookaccount te checken. Ook dat is een vorm van diefstal, want als werknemer moet je tijdens de werkuren met je werk bezig zijn."

Reacties (1)
20-01-2016, 08:51 door Anoniem
Dat zal wel meevallen. Is ook specifieke wetgeving op, je mag niet zomaar camera's op de werkvloer plaatsen en als je dat doet moet het gaan om bewaking/diefstal preventie. En je ze wilt gebruiken in het kader van monitoring van werknemers qua werkgedrag moet je dat expliciet aangeven en via de ondermingsraad of vakbond gaan en dan nog mogen evaluaties nooit enkel en alleen op basis van camerabeelden.

Maja, bericht komt van een vakbond he.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.