image

Ziekenhuis stuurt patiënten weg na computervirus

woensdag 30 maart 2016, 14:51 door Redactie, 6 reacties

Een Amerikaans ziekenhuis dat door een computervirus is getroffen en daarop het gehele it-systeem en alle computers offline haalde, heeft patiënten weggestuurd of naar een ander ziekenhuis doorverwezen. Het gaat om MedStar Health, dat tien ziekenhuizen in Washington en Maryland heeft.

De zorgverlener beschikt ook over meer dan 250 patiëntencentra in het gebied van Washington. Vanwege de infectie moesten maandag de computers en e-mail op alle locaties worden uitgeschakeld. Twee verplegers stellen dat de computerbesmetting voor een 'chaotische omgeving' zorgde, terwijl een arts stelt dat de infectie de veiligheid van patiënten in gevaar bracht. Doordat de it-systemen waren uitgeschakeld moest het personeel op papier terugvallen, maar niet iedereen had hier ervaring mee. Ook konden bepaalde patiëntgegevens niet worden opgevraagd.

Doordat de patiëntgegevens niet toegankelijk waren konden sommige patiënten niet worden geholpen. Een 73-jarige man laat weten hoe zijn afspraak met een nierspecialist werd afgezegd. Een andere man die aan kanker wordt behandeld kon zijn chemotherapie niet krijgen. Bij een ander ziekenhuis werden ambulances met patiënten die geen levensbedreigende aandoeningen hadden naar andere ziekenhuizen doorgestuurd, zo meldt de Washington Post.

Ransomware

Het is nog altijd onduidelijk om wat voor computervirus het precies gaat. Het ziekenhuis wil niet bevestigen dat de infectie door ransomware is veroorzaakt, maar het personeel zegt dat dit wel degelijk het geval is. Zo zag een medewerkster een bericht waarin om losgeld werd gevraagd. Voor het ontsleutelen van de bestanden moest 45 bitcoin worden betaald, wat omgerekend ruim 16.000 euro is. Het bedrag is vooral interessant omdat dit door de Samas-ransomware wordt gevraagd. Deze ransomware kan volledige netwerken versleutelen. Eerder werd een ander Amerikaans ziekenhuis door ransomware getroffen en betaalde 40 bitcoins voor het ontsleutelen van de bestanden.

Reacties (6)
30-03-2016, 15:17 door Anoniem
Een Amerikaans ziekenhuis dat door een computervirus is getroffen en daarop het gehele it-systeem en alle computers offline haalde, heeft patiënten weggestuurd of naar een ander ziekenhuis doorverwezen.

"Ja, daar was een computervirus of zo, en omdat ik er ook mee besmet kon worden, ben ik weggestuurd......"

Loesje
30-03-2016, 15:56 door Anoniem
Ja, de patienten zouden het virus immers kunnen oplopen.
Slim ziekenhuis...
30-03-2016, 16:13 door Anoniem
Lullig voor de patienten maar zo te zien heeft het ziekenhuis aardig wat steken vallen. Hopelijk gaan externe partijen hier nog eens goed naar kijken als alles weer op orde is.
30-03-2016, 22:45 door Anoniem
Misschien moeten alle makers van ransomeware bij vervolging voortaan op zijn minst vervolgd gaan worden wegens meervoudige poging tot doodslag of moord.
30-03-2016, 23:35 door [Account Verwijderd]
Het wordt tijd dat er internationaal beter dan waarschijnlijk het geval is nagedacht gaat worden over de mogelijkheden tot strengere straffen als veroorzakers van een computergijzeling worden gepakt èn indien door hun ransomware uploads mensenlevens worden getroffen.
Volgens mij is niet meer de vraag óf het kan gebeuren maar worden we binnenkort geconfronteerd met het feit dàt het is gebeurd.
01-04-2016, 16:16 door Knowbe4
Cyber-attacks are rapidly getting more sophisticated. Based on Kevin Mitnick’s first-hand hacking experience, you now can train employees to better manage the urgent IT security problem of social engineering.

KnowBe4 en FirstThingsfirst
Test your users with our Free Simulated Phishing Test
Train them with web-based interactive Security Awareness Training
Continue to send frequent Simulated Phishing Tests
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.