image

Gestage opmars Mac OS X in Nederland

vrijdag 1 april 2016, 10:16 door Redactie, 17 reacties

Niet eerder waren er zoveel mensen in Nederland die met een Mac werken en ook wereldwijd zit het aandeel in de lift, zo blijkt uit cijfers van onderzoeksbureaus StatCounter en Net Applications. Het aandeel van Mac OS X in Nederland steeg afgelopen maand naar 14,7%, het hoogste niveau tot nu toe.

De groei vindt echter gestaag plaats. Ten opzichte van een jaar geleden is er 1,2% bijgekomen. Het percentage Mac-gebruikers in Nederland is groter dan het wereldwijde gemiddelde van 9,4%, maar iets minder dan Groot-Brittannië en de Verenigde Staten, waar OS X een aandeel van respectievelijk 17,5% en 15,6% heeft. Ook onderzoeksbureau Net Applications laat zien dat het wereldwijde aandeel van OS X aan het groeien is. Volgens dit bedrijf zou OS X inmiddels een aandeel van 7,8% hebben, het hoogste percentage ooit.

Het gebruiksgemak en de kleine hoeveelheid malware voor Mac ten opzichte van Windows zijn vaak gehoorde pluspunten van Apple’s besturingssysteem. Het laatste jaar heeft Apple zich ook als privacyvoorvechter geprofileerd. Zo zou het zo min mogelijk verzamelen van data inmiddels onderdeel van Apple’s ontwerpproces zijn geworden, zo liet analist Rich Mogull vorig jaar nog weten.

Reacties (17)
01-04-2016, 10:34 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 01-04-2016, 11:13
[Verwijderd]
01-04-2016, 10:46 door Anoniem
Door MAC-user: Het gaat mij vooral om de enorme stabiliteit van het besturingssysteem en het gemak om OSX van begin af aan in korte tijd op te bouwen.

Gezien je username moeten we dit natuurlijk als fanboy gedrag zien.
Maar toch ga ik er even op in, waar ik werk hebben wij ongeveer 30 gebruikers op Mac, inclusief ikzelf en elke drie dagen crasht er tenminste 1 macbook. Stabiel? Verre van.
01-04-2016, 10:56 door Anoniem
Dat zou betekenen dat 1 op de 6 gebruikers een intel-based apple heeft... (nou, alleen hier thuis gaat die vergelijking op, en dat is omdat alle meuk heb om te testen.
Nou geloof ik in 1 april dus hier geloof ik echt geen <xcrament> van.
Misschien als je je stats bijhoudt bij in de jaren 90 blijven hangen uitgevers ofzo...

Bovendien is het gebruikers gemak van Apple net zo'n gebakken lucht als schone diesels bij Volkswagen...
Alleen marketing gelooft ze nog...

Relatief veel oudjes (een van de weinige mensen die 3000 euro voor een 300 euro kostende linux cloon willen betalen) klagen steen en been dat ze er geen bal van snappen, terwijl iedereen papagaait dat het zo gebruikersvriendelijk is..

Niet in de laaste plaats omdat hun bridgeclub software alleen op windows draait.
01-04-2016, 11:05 door Anoniem
Lijkt me vreemd...
Al jaren is het aantal PC's dat in Nederland gebruikt wordt zo'n 8 miljoen. als van de verkopen per jaar het aantal Apples 10% is, kan dat aantal realistisch gezien nooit boven de 14.6% uitkomen.
Dat zou namelijk betekenen dat elk jaar 1 miljoen PC's verdwijnen en 0 apples verdwijnen...

Gezien die olievlekken op beeldschermen, de uitgefikte videokaarten van Nvidia en ontploffende batterijen lijkt me dat vrij onlogisch met gemiddelden van 20% failure over 3 jaar.
01-04-2016, 12:03 door Power2All
"vrijdag 1 april 2016, 10:16 door Redactie"

Mmmmm, nee, ik geloof er geen bal van xD
01-04-2016, 13:05 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 01-04-2016, 14:01
[Verwijderd]
01-04-2016, 13:05 door Anoniem
Door Anoniem:
Door MAC-user: Het gaat mij vooral om de enorme stabiliteit van het besturingssysteem en het gemak om OSX van begin af aan in korte tijd op te bouwen.

Gezien je username moeten we dit natuurlijk als fanboy gedrag zien.
Maar toch ga ik er even op in, waar ik werk hebben wij ongeveer 30 gebruikers op Mac, inclusief ikzelf en elke drie dagen crasht er tenminste 1 macbook. Stabiel? Verre van.

Raar, werk al een jaar of 10 op mac's en ik kan de crashes in 10 jaartijd op 1 hand tellen....


Wel mooi om te zien hoe iedereen hier zo heerlijk negatief is over al het andere dan windows....
Want al er IETS is dat vaak op zijn bek gaat, lek is en verre van gebruiksvriendelijk.....

I rest my case ;)
01-04-2016, 14:10 door Anoniem
2 iMacs draaien sinds 2011 , Nooit gercrasht , Wel enkel eenmaal een kernel panic gehad.
01-04-2016, 15:24 door Anoniem
Statcounter OS stats per regio voor Mac OS X - "201603-201603"

(http://gs.statcounter.com/)


9,38 % - Wereldwijd
10,65 % - Europa

20,02 % - Luxemburg
19,37 % - Zwitserland
19,08 % - Denemarken
18,96 % - IJsland
18,71 % - Zweden
17,07 % - Noorwegen
14,72 % - Nederland

15,58 % - US
16,01 % - Japan

Al jaren bekend en door de jaren heen hier ook al wel op gewezen was dat bijvoorbeeld Zwitserland altijd met stip bovenaan stond in de Mac OS X marketshare in Europa.
Spoedig gevolgd door de Scandinavische landen met IJsland en Luxemburg erbij.
Dat leidde tot het inzicht en de connectie dat er wel een verband te trekken valt tussen het BNP/BBP van een land en de hoogte van de marketshare van Apple producten en dus ook Mac computers met Mac OS X.
Niet zo gek, als je meer te besteden hebt is de aanschaf van een Mac ook wat makkelijker te overwegen.

Het relatief arme Nederland stond al jaren rond de 8 a 9 % wat Mac bezitters betreft, Zwitserland al jaren als hoogst genoteerde op over de 20% en de Scandinavische landen daar vlak achter aangevuld met Luxemburg en IJSland.
Inmiddels heeft Luxemburg het stokje van de nummer 1 notering in Europa overgenomen en is er inderdaad een opmerkelijke groei in Windowsland Nederland aan de gang geweest.

Het verbaasde mij ook eerlijk gezegd ook, die groei in Nederland, maar het was ook al weer een tijdje geleden dat ik had gekeken (misschien wel omdat het al jaren niet veranderde).

Ik heb overigens niet alle csv's van alle landen apart zitten downloaden, misschien zit er nog wel ergens anders een uitschieter tussen.
Mijn idee, hoe meer te besteden per hoofd van de bevolking, hoe hoger de kans dat men gaat voor het gebruiksgemak en design wat je kan vatten onder luxe al is het vrijwel gemis van malware en allerlei ander gedoe bepaald geen overbodige luxe.
Daar kunnen de hordes anti-apple mensen met allerlei negatieve posts echt helemaal niets aan veranderen, hooguit de sfeer op dit forum wat helaas vaak te merken is.

En dat is dat weer nogal kinderachtig en jammer, werk met datgene wat je ligt en loop niet te meieren over systemen die je niet gebruikt en waar je ook geen ervaring mee hebt.
Het is tenslotte een security forum en geen anti-OS forum. Nutteloze discussies.

(-: ;-)
01-04-2016, 18:08 door Anoniem
De 'nutteloze' discussies komen waarschijnlijk omdat het psychologisch niet uit te leggen is om een Mac Pro van 10.000 euro te kopen omdat je het zo'n geweldige gebruikers ervaring vind.
Veel mensen vinden dit gedrag dan in een van de vele 'foute' categorien vallen.

#1 patsen/flashen/kijk mij eens
#2 niet bewust met geld om gaan, omdat je met 1/10 van de prijs dezelfde hardware kunt krijgen en je gratis Linux kan downloaden wat voor 99% hetzelfde is en minder privacy lekt en geen creditcard nodig heeft om te blijven werken

#3 Om gebruikersgemak gaat het niet, want alle oudjes van 40+ vragen aan mij hoe ze alles moeten doen, terwijl zij bij Windows deze vragen nooit hadden, hoezo gebruikersvriendelijk?
#4 Om een update van het OS te krijgen moet je je creditcard gegevens achter laten bij apple ? Gratis ? Waarom credit card dan?

Met andere woorden, zolang mensen zich verschuilen achter bullshit excuses zullen mensen zich iriteren hieraan.
Als je nou gewoon zegt" ik vind het er mooi uit zien, en daar heb ik best 10x zoveel voor over dan het moet kosten, ik heb het geld en ik wil graag bij de gay-club horen, omdat ik vroeger ook mee deed met de Nike, Nike Air, Nike Air Max, de pepsi Max, de lacoste en al die andere onzin dingen, en ik rij Audi, omdat ik me te goed voel voor een 'volks'wagen (en geen porsche kan betalen) is dat heel anders dan "Ik heb een Apple... geen virussen, iedereen kan er mee werken (na drie uur met genius aan de telefoon te zitten hoe je de stekker erin moet stoppen, waarom je geen DVD drive hebt, waarom het touchscreen (die er niet op zit) niet werkt, hoe je de MSC moet resetten als die weer eens niet op laadt, hoe je hem minder traag maakt door alle meuk die op de achtegrond draait met activity monitor, hoe je die wifi problemen oplost als je een AP hebt met dezelfde naam voor 5GHz als voor 2.4GHz en geen airport is, hoe je bevroren applicaties weer vlot trekt, hoe je een systeem freeze oplost zonder al je data te verliezen, hoe je je apple afsluit als die niet wil afsluiten, hoe je van die eeuwige butsende strandbal af komt, waarom safari niet meer voorui te branden is, hoe je van die 'sad apple' af komt, en wat een kernel panic betekent....


Verder zegt statcounter natuurlijk helemaal geen ;piep;...
Het is een applicatie die mensen op hun website zetten. Iets wat bij veel Windows PC's standaard in de adblocker verdwijnt. bovendien, het is retetraag, maakt je pagina dus zwaar om te laden en mensen komen niet meer. Dus wellicht draait statcounter op veel prive-websites van apple-fanboyz en gaat daarom de stats omhoog.
Hier in Nederland zijn veel fanboyz en veel prive pagina's.
01-04-2016, 20:26 door [Account Verwijderd]
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Door MAC-user: Het gaat mij vooral om de enorme stabiliteit van het besturingssysteem en het gemak om OSX van begin af aan in korte tijd op te bouwen.

Gezien je username moeten we dit natuurlijk als fanboy gedrag zien.
Maar toch ga ik er even op in, waar ik werk hebben wij ongeveer 30 gebruikers op Mac, inclusief ikzelf en elke drie dagen crasht er tenminste 1 macbook. Stabiel? Verre van.

Raar, werk al een jaar of 10 op mac's en ik kan de crashes in 10 jaartijd op 1 hand tellen....

T/m Os 6 zelden een crash. Nadien vooral vanaf Os 7.1 tot 7.5 regelmatig een bom. Met Mac Os 7.5.5 werd het rustiger en vanaf Mac Os 8.6 zo stabiel als een olietanker op vlakke zee. Dat is mijn resumè met Classic. Ik ben pas begonnen met OSX bij v.10.4 en heb sindsdien (ik mag hangen als ik lieg) nooit een crash gehad, zelfs geen kernel panics!


Wel mooi om te zien hoe iedereen hier zo heerlijk negatief is over al het andere dan windows....
Want al er IETS is dat vaak op zijn bek gaat, (knip)

Tsja, maar nu komt een revalatie: Noch Windows XP, 7 of - tot nu bij mij in gebruik - 8.1 is bij mij ooit gecrasht!

lek is en verre van gebruiksvriendelijk.....

Op dat gebied is Windows inderdaad vergeleken met Mac veruit de mindere. En als je met betrekking tot gebruiksgemak al over slechts drie typische Macintosh dingen spreekt:
Gebruik van Aliassen,
Een kinderlijk eenvoudig gebruik van een kloon als opstartschijf, want àlle HD's kunnen defect gaan; dus superefficiënt om zonder tijdverlies meteen door te kunnen gaan met werk. (gewoon herstart met command-option-shift-delete)
en de superieure razendsnelle zoekfuncties - Windows zit met betrekking daartoe nog ècht in de middeleeuwen, + zo traag als stroop met zoeken - wel daarin geef ik je volmondig gelijk.
02-04-2016, 04:13 door Anoniem
Ach, sinds de komst van Windows 8 ben ik ook over op OS-X.
En ik denk niet dat de spyware '10' mij terug gaat brengen bij MS. (Draai alleen nog maar Windows 7 in een VM-Ware omgeving)
02-04-2016, 16:04 door Anoniem
@ 18:08

Dat jij iets tegen gays hebt moet jij weten.

Jammer dat je dat op deze scheinheilige manier vai Apple brengt en dat dit door de moderatie heenkomt om dat zo onnodig publiek kenbaar te maken,
op een security forum.
Homohaat hoort nergens thuis en ook hier niet.

De rest van je (terugkerende 10.000 euro) verhaal laat zich het best in je eigen woorden kort en bondig samenvatten.
Door 18:08 door Anoniem:

bullshit


Als je wil overdrijven moet je het goed doen.
Hier, een rode Mac pro
http://www.macrumors.com/2013/10/25/jony-ive-designs-one-of-a-kind-red-mac-pro-for-product-red-charity-auction/

Geveild voor ?
http://www.sothebys.com/en/auctions/ecatalogue/2013/null-n09014/lot.27.html
977,000 USD!
Voor het goede doel.
02-04-2016, 22:31 door Anoniem
Anoniem 18:08,

Ik heb ooit kort geprobeerd om met een Apple te werken. (halve leek) Als je Windows gewend bent, is het toch ècht anders en in eerste instantie helemaal niet zo gebruikersvriendelijk. Wel veel eye candy.

De Mac Pro is inderdaad niet te betalen.

'#2 niet bewust met geld om gaan, omdat je met 1/10 van de prijs dezelfde hardware kunt krijgen en je gratis Linux kan downloaden wat voor 99% hetzelfde is en minder privacy lekt en geen creditcard nodig heeft om te blijven werken'

Moet je echt je CC nummer aan Apple afgeven om een werkende 'PC' te houden ?

Mijn ervaring: het lijkt mooi, een 'volledig' produkt is duur en qua gebruik is het op zijn best wennen. Verder lijkt het me een monocultuur.
02-04-2016, 22:49 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 02-04-2016, 23:01
Door Anoniem: @ 18:08

(knip)

De rest van je (terugkerende 10.000 euro) verhaal laat zich het best in je eigen woorden kort en bondig samenvatten.
Door 18:08 door Anoniem:

bullshit


Als je wil overdrijven moet je het goed doen.
Hier, een rode Mac pro
http://www.macrumors.com/2013/10/25/jony-ive-designs-one-of-a-kind-red-mac-pro-for-product-red-charity-auction/

Geveild voor ?
http://www.sothebys.com/en/auctions/ecatalogue/2013/null-n09014/lot.27.html
977,000 USD!
Voor het goede doel.

Je zult altijd te maken hebben met een meerderheid die iets heeft tegen de synthese design en technische functionaliteit.

(off topic, maar een andere voorbeeld. Een direct uit mijn privé omgeving: Over de nieuwe Olympus Pen-F camera http://www.olympus.nl/site/nl/c/cameras/pen_cameras/pen_f_cameras/pen_f/index.html
"typisch voor de snob die niet kan fotograferen".)


Apple heeft vanaf de Lisa computers gebouwd voorzien van 'in huis' systeemsoftware. Die software weerspiegelt als enige virtueel 'levende' aspect het ontwerp van zijn behuizing. Nou èn?... denk ik dan over de tegenstanders.
Als je dat niks vind dan laat je het toch links liggen. Ik zou wel gestoord zijn om altijd maar op de loer te liggen naar iets dat je tegenstaat vanwege zijn totaalconcept. Dat is ècht neurotisch en op zijn minst om een overspannen galblaas van te krijgen.

Neen ik kijk liever om me heen naar iets moois en laat dat tot me doordringen. Alles wat ik lelijk vind negeer ik; leeft een stuk gemakkelijker.
03-04-2016, 10:38 door Anoniem
De belangrijkste reden waarom ik mijn Apple collectie op marktplaats heb gezet is het sekte gevoel dat ik er bij kreeg .

https://youtu.be/VCrmKJjeJPI

Verder kon ik het gebruiksgemak , eye-candy of welke andere toegedichte voordelen t.o.v. anderen ook niet ontdekken binnen anderhalf jaar gebruik .

Het enige voordeel wat ik heb kunnen genieten is dat ik voor het eerst in mijn leven in mijn ogen oude en waardeloze spullen heb kunnen verkopen voor meer dan de helft van de nieuwwaarde .

Dat dan weer wel en daarvoor , petje af voor Apple .
03-04-2016, 18:58 door Anoniem
Door Aha:

Je zult altijd te maken hebben met een meerderheid die iets heeft tegen de synthese design en technische functionaliteit.

(off topic, maar een andere voorbeeld. Een direct uit mijn privé omgeving: Over de nieuwe Olympus Pen-F camera http://www.olympus.nl/site/nl/c/cameras/pen_cameras/pen_f_cameras/pen_f/index.html
"typisch voor de snob die niet kan fotograferen".)



Voors Snobs?

Dit Olympus dingetje ziet er anders goed uit en de prijs is ook wel wat je mag verwachten voor een dergelijke compact met dit soort specificaties.
Dat betreft dus helemaal geen snobisme maar een heldere keuze waarin prijs, design en kwaliteit voor een acceptabele prijs kunnen worden verkregen.
Het design is trouwens ook heel eigen van Olympus want het is/lijkt direct afgeleid van het zeer populaire analoge Olympus Trip 35 model (1967-1984) waarvan er vele miljoenen over de toonbank gingen ooit.
https://en.wikipedia.org/wiki/Olympus_Trip_35

Niks snobben dus.
Wil je wel echt snobben met een merkcamera op je belly button?
Dat kan hoor, goed herkenbaar met een Rode stip.
Met Leica.
Als je wil snobben omdat je het geld ervoor hebt en ook weer niet voor de maximale prijs wil gaan (budget-snobben dus) ga je voor een Leica all-in modelletje.
http://www.dpreview.com/reviews/leica-q-typ116

Hou je van zilver en hou je van werkelijk snobben (en kwaliteit) dan zet je dit eventjes voor jezelf in de bestelling.
http://www.kamera-express.nl/product/12201236/leica-m-edition-60-typ-240-/

Kijk je dan weer naar de review van de door jou genoemde Olympus dan is dat helemaal zo gek nog niet qua prijs en qua kwaliteitsscore.
http://www.dpreview.com/reviews/olympus-pen-f
Schaf je dat aan dan geeft je dat de gelegenheid om ook nog een mooie Mac erbij te kopen.

Heb je budget voor dat eerder genoemde zilveren Leicaa-tje dan kan je dat doen of al je verlanglijstjes bijelkaar schrapen en een lange middag duur gaan shoppen.
Twee Mac's, drie, no problemo!
;)

Alhoewel ik liever een van deze twee Leica's zou hebben, zonder rode-snob-stip, die zijn er namelijk ook (ik wil wel fotograferen maar niet herkenbaar als Leica bezitter in beeld ) om te 'lopen snobben', zou ik bij een dergelijk budget wellicht ook nog wel voor de Olympus gaan als me dat ook nog een, twee of drie extra schitterende Mac's zou kunnen opleveren.

Zo zijn er meer mooie compacts en ook op komst van andere merken, dus een Olympus wordt het (alhier) niet, en zeer helaas ook geen Leica vanwege onder meer de prijs maar niet alleen.
Maar snobben, nee, dat Olympus-je is een heel degelijk mooi cameraatje voor een begrijpelijke prijs.
Alleen voor mensen die zich niet verdiepen in materie krijg je discussies over prijs en snobben.

In sommige gevallen is een merk vrij nou eenmaal vrijwel gelijk aan kwaliteit en ook een hoge prijs.
De balans daartussen die je nog acceptabel vindt bepaal je zelf voor jezelf.
Maar eigenlijk nooit voor een ander (tenzij een beetje je een goede adviseur of verkoper bent), Leica levert schitterende kwaliteit tegen een heel hoge prijs.
Olympus lever ook goede kwaliteit voor 'een kwart' van de prijs.

Apple levert (vaak) ook heel goede kwaliteit en het getuigt weer van veel onkunde om de duurste Mac pro te pakken als voorbeeld van hoe duur Apple zou zijn, Onzin, je heb instap Apple's en high end Apples. Niet alleen maar extreem dure Apple's alhoewel dat dus weer relatief is voor wast ze bieden.
Die duurste high end Apple Mac-pro lijkt overigens wel erg toe aan een update na een jaartje of drie, ik zou hem op dit moment niet kopen voor de prijzen waarvoor zij wordt aangeboden (en veel liever een Leica erbij hebben, of twee en nog twee Mac's, ook weer (nogmaals) een afweging.)

Tot slot, wat draai en doe jij nou eigenlijk?
Ik lees hier over een G3 met OS 9 en Classilla browser, dan weer over Os X Tiger dat ook niet erg nieuw is al lijkt het erg nieuw als je de nummers omdraait (10.11.4 / 10.4.11 ;) en dan weer veel bijdragen over Windows 7.
Wat betreft de G3 en de OS X Tigers (PPC) Mac's die je gebruikt en bezit kunnen we denk ik vaststellen dat je blik op nieuwe Mac's wellicht ook niet bepaald van recente datum is.

Een nieuwe mac te duur?
Een tweedehands Mac aanschaffen kan ook hoor.
Met mitsen en maren want dat is geen sinecure door de vele malloten die expres of uit na-aperij vaak (zeer) oude oude machines voor veel te veel teveel geld op tweedehandssites slijten met suggestieve kletspraat (Schoon geïnstalleerd, OS X 10.3, 10.4, 10.5.. , oudere tot heel oude Mac's die met heel goed weten traag zijn en eerst een upgrade en wat onderhoud nodig hebben etc.)

De hype op tweedehands marktplaatsen rondom Apple producten is (relatief) absurd, in veel gevallen is bij nader inzien een nieuwe Mac aanschaffen ineens weer relatief aantrekkelijk en goedkoop.

Pas heel goed op voor dit soort cowboys:
Het enige voordeel wat ik heb kunnen genieten is dat ik voor het eerst in mijn leven in mijn ogen oude en waardeloze spullen heb kunnen verkopen voor meer dan de helft van de nieuwwaarde .
Wie erin stinkt stinkt erin en verkocht is verkocht, bijna altijd zijn er wel gebreken die nou net ff niet werden vermeld bij de verkoop maar toch wel het vermelden waar waren.
We klagen wel eens over fraude op marktplaatsen maar elkaar massaal voor de gek houden vinden we geen enkel probleem! Sterker nog, 'we' zijn er trots op als het lukt!

Je kan er eigenlijk niet vaak genoeg voor waarschuwen, voor dit soort fratskousen. Wat je ook wel ziet is dat die miskoop al gauw begint te rouleren aldaar, hup gauw weer voor een flinke prijs in de verkoop, helaas is daar geen sectie voor op die marktplaatsen.

Je kan een leuke tweedehandsMac kopen maar zal daar echt ongeveer een kleine studie voor moeten doen en heel veel geduld plus ruime kennis van typen Mac's voor moeten hebben.
Het is niet alles zilver wat er blinkt!

De grote vraag die je je en dus ook de aanbieder kan stellen is het volgende : waarom doe je een goedwerkende Mac weg als hij nog voor jaren en jaren plezier kan geven?

De meeste Mac's gaan weg omdat ze niet meer worden supported door Apple, omdat de hardware te traag is geworden (te weinig ram) of dat er wat mee is! Let's face it.
Dat betekent overigens niet dat je hele leuke dingen kunt doen met oude Mac's, die kun je nog jaren lang voor tal van dingen gebruiken en als je wil internetten kan dat ook nog wel maar moet je wel wat aanpassingen doen (bijvoorbeeld een up to date browser gebruiken en niet de unsupported Safari die er dan op zit!).
Maar dat terzijde.

Kies wat je ligt en maak je eigen afweging in plaats van te meieren over wat anderen wel hebben en gebruiken en jij niet.
Gewoon niet interessant.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.