image

Miljoen mensen gebruiken Facebook via Tor-netwerk

vrijdag 22 april 2016, 14:09 door Redactie, 12 reacties

De afgelopen 30 dagen hebben voor het eerst meer dan één miljoen mensen via het Tor-netwerk gebruik van Facebook gemaakt, zo heeft de sociale netwerksite via een blogposting laten weten. In 2014 lanceerde Facebook al een speciale 'onion-site' die alleen via het Tor-netwerk toegankelijk is.

Via het onion-adres facebookcorewwwi.onion kunnen gebruikers met de www-infrastructuur van Facebook verbinding maken. Het laat Tor-gebruikers op Facebook inloggen zonder de bescherming van Tor te verliezen. Via Tor kunnen gebruikers onder andere hun ip-adres verbergen. Daarnaast kunnen derde partijen, zoals bijvoorbeeld de internetprovider, niet zien welke websites er worden bezocht. Om gebruikers verder te beschermen wordt er een ssl-certificaat gebruikt zodat Tor-gebruikers zeker weten dat het onion-adres ook echt van Facebook is.

Begin dit jaar besloot Facebook de eigen Android-app van Tor-ondersteuning te voorzien, zodat gebruikers via het Tor-netwerk op de sociale netwerksite kunnen inloggen. Door een website apart op het Tor-netwerk te hosten zal het verkeer van Tor-gebruikers het Tor-netwerk niet verlaten. In het geval van een website op het 'normale' internet zal dit wel gebeuren, wat risico's met zich kan meebrengen. Vorig jaar juni maakten nog 525.000 mensen gedurende een periode van 30 dagen verbinding via het Tor-netwerk met Facebook. Dat aantal is de afgelopen 30 dagen voor het eerst de 1 miljoen gepasseerd, aldus Alec Muffet van Facebook.

Reacties (12)
22-04-2016, 14:31 door Erwin_
Facebook moet je gewoon uberhaupt vermijden.
22-04-2016, 15:04 door Trancoded
Door Erwin_: Facebook moet je gewoon uberhaupt vermijden.

Ik ben na een aantal jaren gestop met FB, ik heb het verwijderd :) Ik ben tegen het feit dat FB bepaald wat je te zien krijgt en niet andersom :)
22-04-2016, 16:46 door Anoniem
"Om gebruikers verder te beschermen wordt er een ssl-certificaat gebruikt […]"
Er bestaan geen SSL certificaten. Er bestaan alleen X.509[1] certificaten waarmee TLS (voorheen SSL) verbindingen kunnen worden opgezet.

[1] https://tools.ietf.org/html/rfc5280
22-04-2016, 18:18 door Anoniem
Via Tor van facebook gebruik maken geeft misschien een goed gevoel over privacy, maar je hebt het er nog niet mee. Tor schermt bij goed gebruik je oorspronkelijk IP af, maar niet wie je bent, je sociale gedrag en al helemaal niet met wie je omgaat. Je facebook profiel is je koppeling, je IP adres is bijzaak. Wie een facebook profiel eerst gebruikte via het gewone www en daarna ook/alleen via tor heeft nauwelijks extra privacy. En zelfs al werk je alleen via tor met een nieuw profiel, waarschijnlijk doen de rest van je kennissen dat niet en ben je alsnog behoorlijk te profilen door je vrienden.

Privacy krijg je niet door halve maatregelen.
22-04-2016, 18:28 door Anoniem
dus je maakt een facebook aan om je te verbergen maar je post toch privacy gevoelige data, zoals "lekker ijsje gegeten bij (..) in amsterdam met mijn vriendinnen.(foto)''..... verborgen zijn maar toch gevonden worden.
22-04-2016, 18:49 door karma4
Lachen met facebook. Ze eisen dat je je bekend maakt met je echte naam. En da zou Tor helpen voor het niet gebruiken van je echte naam. https://www.facebook.com/help/112146705538576. Die logica is onlogisch.
22-04-2016, 21:29 door Anoniem
facebook is cool.................whatever
23-04-2016, 07:00 door Anoniem
Door Trancoded:
Door Erwin_: Facebook moet je gewoon uberhaupt vermijden.

Ik ben na een aantal jaren gestop met FB, ik heb het verwijderd :) Ik ben tegen het feit dat FB bepaald wat je te zien krijgt en niet andersom :)

Daar heb je een plugin voor, F.B.Purity genaamd, kan je alles wel zoals je het wil instellen.
23-04-2016, 15:09 door Anoniem
Door Anoniem: Via Tor van facebook gebruik maken geeft misschien een goed gevoel over privacy, maar je hebt het er nog niet mee. Tor schermt bij goed gebruik je oorspronkelijk IP af, maar niet wie je bent, je sociale gedrag en al helemaal niet met wie je omgaat. Je facebook profiel is je koppeling, je IP adres is bijzaak. Wie een facebook profiel eerst gebruikte via het gewone www en daarna ook/alleen via tor heeft nauwelijks extra privacy. En zelfs al werk je alleen via tor met een nieuw profiel, waarschijnlijk doen de rest van je kennissen dat niet en ben je alsnog behoorlijk te profilen door je vrienden.

Privacy krijg je niet door halve maatregelen.

Je moet wel begrijpen dat een grote meerderheid hiervan uit landen zijn die facebook geblokkeerd hebben of MITM uitvoeren over de internet connecties of anderen redenen.
Hier in nederland hebben we toegang tot het vrije internet maar dat is lang niet in alle landen zo denk dat er ook veel uit het midden oosten en china Facebook bezoeken via Tor.
Wij zullen Tor gebruiken voor privacy maar veel mensen gebruiken Tor ook om internet blokkades te omzeilen censuur noemen we dat hier.
We kunnen alleen maar toejuigen dat er meer mensen gebruik maken van het Tor netwerk.
24-04-2016, 11:00 door Anoniem
Er zijn 1001 redenen om Tor te gebruiken. Niet alleen websites willen graag alles over je weten. Maar ook openbare wifi profiders etc. Of je FB moet gebruiken is vraag twee.
24-04-2016, 11:52 door Anoniem
Er zijn 1001 redenen om Tor te gebruiken. Niet alleen websites willen graag alles over je weten. Maar ook openbare wifi profiders etc. Of je FB moet gebruiken is vraag twee.
25-04-2016, 04:52 door Eric-Jan H te D
Veel pijlen op FB gericht. Maar geen opmerking over het feit dat Tor kennelijk monitor tools bevat, die op zijn minst de exit-nodes monitoren.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.