image

6,7% populairste websites blokkeert adblockers

zondag 29 mei 2016, 09:52 door Redactie, 24 reacties

6,7% van de 5.000 populairste websites op internet blokkeert bezoekers met een adblocker, zo blijkt uit onderzoek van verschillende universiteiten. Adblockers om advertenties mee te blokkeren worden steeds populairder. Volgens de onderzoekers komt dit doordat ze de privacy beschermen, bescherming tegen malware bieden en de internetervaring verbeteren.

Veel websites zijn voor hun inkomsten echter afhankelijk van advertenties. Sommige websites passen daarom anti-adblockingtechnologie toe. Bezoekers mogen de website bijvoorbeeld alleen bezoeken als ze hun adblocker uitschakelen of de website in kwestie op een whitelist zetten. Onderzoekers van de Universiteiten van Cambridge, Stony Brook, College London, Berkeley en Queen Mary en het International Computer Science Institute wilden zien hoeveel websites inmiddels anti-adblockingtechnologie toepassen.

Tenminste 6,7% van de volgens Alexa 5.000 populairste websites op internet maakt hier gebruik van. In veel gevallen maken de websites gebruik van dezelfde anti-adblockerscripts, afkomstig van twaalf verschillende partijen. Ook zijn er uitgevers die voor al hun websites een eigen oplossing hebben ontwikkeld. De ontwikkelaars van de adblockers zitten zelf ook niet stil, want zes van de twaalf partijen die anti-adblockingtechnologie leveren worden inmiddels omzeild.

"Het is lastig om te voorspellen hoe ver de adblocking-wedloop zal gaan. Hoewel anti-adblocking een tijdelijke oplossing voor uitgevers is, is het in principe een houtje-touwtje-oplossing om een dieper probleem te verbergen. Namelijk het evenwicht tussen advertenties, en dan met name het volgen van internetgebruikers, en informatie. Elke langetermijnoplossing moet de redenen aanpakken waarom gebruikers in de eerste plek adblockers besloten te gebruiken", zo concluderen de onderzoekers.

Reacties (24)
29-05-2016, 10:14 door MathFox
Naast het ongewenst volgen door bepaalde advertentienetwerken geldt ook het risico van besmetting met malware. Zouden advertentienetwerken en websites die advertenties tonen aansprakelijkheid willen nemen voor de schade van door hen verspreide malware, dan kan ik overwegen om de adblocker uit te zetten.
29-05-2016, 10:36 door Anoniem
Advertenties tonen is een, dat ze je volgen voor doel bewuste advertenties is iets heel anders.
Ik zou dan ook zeggen die websites links laten liggen.
Zouden advertentienetwerken en websites die advertenties tonen aansprakelijkheid willen nemen voor de schade van door hen verspreide malware.
Ben ik met je eens maar op internet zijn andere regels, hier ben je zelf zowat altijd de schuldige.
29-05-2016, 10:40 door Anoniem
Pak de problemen nu eindelijk eens bij de bron aan.

Alternatieve (goedkopere) oplossingen voor websites die nu adblokkers blokkeren:
1. Neem harde acties tegen advertentienetwerken, zodat die hun rotzooi eens gaan opruimen.
2. Geen advertenties via third-party netwerken hosten, maar zelf reklame gaan hosten (meer controle over de content)
3. Alternatieve inkomstenbronnen zoeken.

Voor de politiek:
1. Wetgeving invoeren die de websites zelf aansprakelijk stelt voor alle schade die haar bezoekers oplopen. Ook als die schade door third-parties (zoals reklame netwerken) veroorzaakt wordt. Laat de website eigenaren de kosten dan maar weer verhalen op de reklame-netwerken/rekalme-makers.
2. Wetgeving die het doen en laten van reklame-organisaties/netwerken aan banden legt, en hen dwingt om orde op zaken te stellen. Doen ze dat niet, vervolgen als criminele organisaties. (Spam en malware bij wet verbieden)
29-05-2016, 11:41 door Anoniem
zelf heb ik geen moeite met advertenties zolang ze op normale manier getoond worden, dus geen pop-ups en autoplay waardoor je vanwege al die knipperende reclame niet kan zien waar je clip moet uitzetten, dit soort sites klik ik meteen weg en zoek een ander bron.
29-05-2016, 12:17 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 29-05-2016, 12:26
Als de 6,7% van de 5.000 populairste websites op internet er niet mee kunnen leven dat er bezoekers zijn die niet van de door hen getoonde reclame gediend zijn, is dat hun goed recht om tegenmaatregelen te nemen; dat staat natuurlijk buiten kijf.

Maar als ik zo'n site tegenkom (is nog niet gebeurd) zal ik hem wegklikken en verliezen zij tóch hun reclame inkomsten. Er zijn waarschijnlijk nog tientallen anderen die mij ook de informatie bieden die ik wens.
Of:
Als een bezoek ècht van belang is zal ik eerst gaan controleren wat het risico is van uitschakelen van ABP (Adblock Plus) door de Risk Rating via de Netcraft Toolbar te controleren.

ABP, off topic: NoScript, zomaar uitzetten? Nooit!
Motivatie?

https://blog.fox-it.com/2016/04/11/large-malvertising-campaign-hits-popular-dutch-websites
29-05-2016, 12:21 door Anoniem
Uitgevers plaatsen advertenties op de door hen bedachte manier, en de bezoekers kiezen ervoor die manier niet te
accepteren en de advertenties te blokkeren.

Wat gaan uitgevers dan doen? Niet even nadenken en iets doen aan de manier van advertenties aanbieden, nee, ze
gaan proberen de blokkade te omzeilen.

Dan moet je niet raar kijken dat die methodes dan ook weer omzeild worden.
Wat ze hadden moeten doen is hun manier van advertenties aanbieden zodanig aanpassen dat ze WEL acceptabel
gevonden zouden worden.

Dus weg met externe adhosters, weg met rare scripts, weg met riskante iframes, weg met ongewilde tracking, weg
met bandbreedte verspilling door Flash advertenties, weg met knipperende en bewegende advertenties, weg met
pop-ups en andere overlays, enz enz.
Gewoon advertenties aanbieden die geen risico vormen voor de computer en de datarekening van de klant, en die de
bruikbaarheid van de bezochte pagina niet benadelen.
Dan gaan de mensen ze echt niet blocken.

Ze hebben zichzelf het werken onmogelijk gemaakt en ze hebben het niet eens in de gaten...
29-05-2016, 12:52 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
29-05-2016, 13:31 door cjkos
maakt helemaal niet uit, sommige sites laten detecteren op de plugin, dus zelfs als je hem voor die site uit zet werkt het niet.

Soms helpt het om gewoon de javascript te blocken.

En kan ik het dan nog niet lezen ga ook ik naar de volgende site. Nieuws is gelukkig wijd verspreid over het internet en wordt vaak uit dezelfde bron gehaald.
29-05-2016, 14:01 door Anoniem
Gebruik geen ad-block, Ik blokkeer alleen alle scripts en sta bij uitzondering scripts toe van de site die ik bezoek en hun cdn-domein(en).

Kom tegenwoordig overal "Disable adblock to continue" onzin tegen en 't begint aardig te irriteren.

Wil je dat ik naar advertenties kijk op je site, simpel zat, geen scripts erin bakken en host de plaatjes binnen je website/cdn domein. Ga geen risico lopen omdat de advertentieboeren de boel zo slecht hebben opgezet dat ze geregeld malware ipv advertenties serveren. Snap best dat advertenties de site bekostigen, maar waarom niet 'n op de site gehost plaatje met 'n link eronder? Klik de link aan en je weet van welke site ik af kom. Alleen vertrouwen de op geld beluste advertentie boeren de site eigenaars niet genoeg om hun aantal ad-views voor waar aan te nemen. En zo ene moet ik wel vertrouwen om zijn scripts toe te staan........
29-05-2016, 15:12 door Anoniem
Reclame is in meeste gevallen "ongewenste informatie" en dus, maakt het in principe niet uit hoe ze of waar ze reclame aanbieden. Je zit er gewoon niet op te wachten en ik zal altijd weer maatregelen nemen om die ongewenste informatie te mijden.

Naast dat het ongewenst is als informatie, is het ook niet best voor het milieu omdat sommige website zo verschrikkelijk veel teringzooi erop hebben staan dat je "system resources" geheel worden opgeslokt door je browser. En hoe meer processor kracht en geheugen capaciteit er gebruikt wordt, hoe meer energie je verbruikt en dus moet er meer energie opgewekt worden met alle gevolgen. Dit lijkt verwaarloosbaar totdat je realiseert dat wereldwijd miljarden computers, tablets, laptops en telefoons deze ongewenste informatie verwerkt. Kortom.. Use an adblocker and save the world.

Daarnaast bestaan ook nog de standaard gevaren van privacy verlies of regelrechte virus besmetting via reclame.

Nota bene, uit ervaring weet ik ook dat de meeste populaire website, met solide privacy voorwaarden, uiteindelijk ook persoonlijke informatie verkopen aan de hoogste bieder. Het betreft hier dan informatie van inactieve gebruikers, die bijvoorbeeld al een 6 tot 12 maanden niet meer hebben ingelogd.

Het zal altijd de strijd blijven tussen zij die iets willen verkopen aan hen die niks willen kopen.
29-05-2016, 15:58 door jefdom
Door Bert Linux: Mathfox,
Ga jij maar proberen te achter halen van welke site je nou precies een besmetting heb opgelopen achteraf.
Als ik me browser afsluit, is mijn pc alles vergeten waar ik op gekeken heb.
Dus daar kom ik nooit meer achter, bewijs het dan maar eens.

En als ze mij niet als bezoeker wensen, dan heb ik ook geen enkele behoefte om hun site te bekijken.
Ben niet van plan om te checken of ze nou wel of niet in orde zijn, en dat bij elke site.
Zorg er eerst maar ervoor dat het helemaal niet mogelijk is om mij ergens mee te besmetten.
logbestand??????
29-05-2016, 16:22 door Anoniem
Ergens een lijstje van de sites? Ben wel benieuwd.
29-05-2016, 16:45 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 29-05-2016, 16:51
Door Anoniem, 12:21uur ...
Dus weg met externe adhosters, weg met rare scripts, weg met riskante iframes, weg met ongewilde tracking, weg
met bandbreedte verspilling door Flash advertenties, weg met knipperende en bewegende advertenties, weg met
pop-ups en andere overlays, enz enz.
Gewoon advertenties aanbieden die geen risico vormen voor de computer en de datarekening van de klant, en die de
bruikbaarheid van de bezochte pagina niet benadelen...

Ja maar wat blijft er dan over? Een kale witte ruimte (de advertentie) op een internetsite, met tekst in Arial, fontgrootte 12. Dus volkomen onopvallend, het heeft als commercial totaal geen waarde en is een zinloze verspilling.

(hier a.u.b. niet beginnen over de zin van reclame. Dat is een oe-ver-lo-ze discussie. Oh ja, en beter ook niet gaan poneren hoe een succesvolle reclame moet ogen want daar zijn de meningen ook gigantisch over verdeeld)

Ik begrijp je irritatie maar een advertentie is pas een advertentie als hij opvalt: Hoe ingenieuzer hij flitst, kleurt, beweegt of geluid maakt hoe opvallender, dus beter hij is.

Hoe frustrerend het ook mag zijn, je voorstel is voor reclamebureau's/ontwerpers absoluut niet levensvatbaar.
29-05-2016, 17:38 door Anoniem
@anon 16:22 Wired.com is er één van.

OnTopic:

Ik begrijp zelfs als eigenaar van twee websites dat reclame de inkomsten is om de boel draaiende te houden. Maar wanneer websites van kranten of NU.nl aan de lopende band trakteren op mal en ransomeware ik toch wel het recht hebt om een adblocker te gebruiken. Want deze websites worden niet verantwoordelijk gehouden voor de schade die ze aanrichten en wel lopen te janken dat je een adblocker gebruikt. Jammer voor ze, maar tot ze veranderen met het serveren van hun reclamen (zoals diverse mensen hier boven ook al zeiden) zal ik altijd adblockers blijven gebruiken.
29-05-2016, 22:18 door Anoniem
Door Aha:maar een advertentie is pas een advertentie als hij opvalt: Hoe ingenieuzer hij flitst, kleurt, beweegt of geluid maakt hoe opvallender, dus beter hij is.

Je bedoelt: Hoe irritanter een reclame, hoe beter?
Voor mij als bezoeker van een website, is het juist: Hoe irritanter, des te eerder blokker ik het.

En dat lijkt me nu net niet de bedoeling van de reclamebureau's. Toch?
Die zullen zich ook moeten richten naar de resultaten.
Als genoeg mensen (irritante) reclame uit de weg gaan, is het concept niet meer levensvatbaar. Dat zie je nu al, doordat de opbrengsten vooor internetreclame dalen.

het wordt tijd voor de reclame-jongens om andere reclame vormen te gaan bedenken die een internetgebruikers wel acceptabel vinden. Dus juist minder irritant, ipv meer.
29-05-2016, 22:48 door MathFox
Door Bert Linux: Mathfox,
Ga jij maar proberen te achter halen van welke site je nou precies een besmetting heb opgelopen achteraf.

Ben niet van plan om te checken of ze nou wel of niet in orde zijn, en dat bij elke site.
Ja, een adblocker is wel een bot beschermingsmiddel. Maar zoals men zegt: "(Infectie) voorkomen is beter dan genezen" en het scheelt ook weer een rechtszaak achteraf!
29-05-2016, 23:36 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 29-05-2016, 23:47
Door Anoniem:
Door Aha:maar een advertentie is pas een advertentie als hij opvalt: Hoe ingenieuzer hij flitst, kleurt, beweegt of geluid maakt hoe opvallender, dus beter hij is.

Je bedoelt: Hoe irritanter een reclame, hoe beter?
(knip)

Dat is nu precies waarop ik doelde. met mijn opmerking:
Oh ja, en beter ook niet gaan poneren hoe een succesvolle reclame moet ogen want daar zijn de meningen ook gigantisch over verdeeld.
Nogmaals Ik ga een discussie over het uiterlijk, de zin, het waarom etc. van reclame uit de weg want dat verzand in oeverloze discussies.
Waarom?
Omdat reclamemakers allemaal een heel eigen creatieve kijk hebben over hoe hun commercials moeten zijn. Zij laten zich niets wijsmaken, laat staan voorschrijven betreffende het uiterlijk van hun produkt, behalve als het een of ander in strijd is met de regels zoals gesteld in de reclamecodecommisie.

Wat moet er dan wel gebeuren?

Wat ik scherp noodzakelijk vind is:
Dat in het totale traject van aanbieden van internetreclame, en het injecteren ervan op een willekeurige site, grondig en onafhankelijk, bij voorkeur voortdurend op malware getest/gemonitord zou moeten worden.
Hoe?
Daarin zouden IT specialisten een belangrijke adviserende rol kunnen spelen!


Ps. Ik gebruik Adblock Plus en No-script en heb géén belangen in de 'business' als je begrijpt wat ik bedoel.
Verder zal ik sites die reclame willen injecteren (maar dat niet kunnen omdat ik voornoemde extensies gebruik) en gaan zeuren dàt ik die extensies moet uitschakelen voor ik iets op hun site te zien krijg, de behandeling geven zoals ik schreef om 12:17 vandaag.
30-05-2016, 08:02 door Anoniem
Zolang de meeste sites die mij weren om adblockers informatie versprijden die ik elders ook kan vinden, 'blokkeer' ik de ad-blocker-blocker door de site niet meer te bezoeken ;)
30-05-2016, 09:31 door Anoniem
Ik zie ze ook steeds vaker. Mijn reactie is eigenlijk altijd om de site vervolgens gewoon af te sluiten. Een enkele uitzondering is wanneer de site aangeeft dat ze zorg dragen voor de advertenties. Dus geen advertentie netwerk/scripts/tracking shit. Het feit dat sommige adblocker blocker meldingen dit al expliciet aangeven toont aan dat er partijen zijn die begrijpen waar de pijn zit.

Ik lees hierboven een hoop dingen die websites en zelfs de politiek moeten doen. Ik denk dat dit allemaal wat overdreven is, en zeker in termen van wetgeving veel te duur is. Iedere regel die je maakt moet je controleren en handhaven wat gewoon geld kost. Klik die site gewoon weg en ga door naar een andere. Als websites hun bezoekers zien kelderen lost het probleem zich vanzelf op. Immers geen bezoekers, is ook geen inkomsten, sterker nog geen bestaansrecht meer voor je website. Dus die sites gaan dan of een andere oplossing zoeken, of houden op te bestaan.
30-05-2016, 09:47 door johanw
Tegenwoordig is het nog vrij gecompliceerd om een anti-adblock blokcer te installeren. Dat komt vanzelf wel goed, het wordt waarschijnlijk snel genoeg in een adblocker geintegreerd.
30-05-2016, 09:53 door Anoniem
Dan gaan we toch met z'n allen naar een andere website of concurrent van ze. Wie heeft daar meer last van ? ;-)
30-05-2016, 10:05 door Anoniem
Deze sites gewoon massaal links laten liggen. Lopen hun "advertentie" inkomsten ook terug. kunnen ze kiezen: of fatsoenlijk met ads omgaan, of jezelf uit de markt werken ten opzichte van sites die het wel netjes doen. Ik zeg.... boycotten die lui!!!
30-05-2016, 11:14 door Anoniem
Voor mij is het allemaal heel eenvoudig:

De site-eigenaar heeft zeggenschap over de inhoud van zijn website.
Ik heb zeggenschap over mijn computer.

Wanneer een site-eigenaar problemen heeft met software die op mijn PC is geinstalleerd en daarom zijn site niet aan mij wil laten zien, prima. Dan niet.
Ik zeur daar niet over, moet de site-eigenaar dat ook niet doen.
Probleem opgelost!
30-05-2016, 11:42 door _R0N_
Ik gok dat de adverterende websites de hint missen..

Adverteren heeft als doel mensen te lokken met aantrekkelijke vertoningen..
Als mensen weglopen (adblockers gebruiken) zijn de advertentes niet aantrekkelijk genoeg.

Mensen die adblockers installeren zulen du sook niet op die advertentie klikken en dus is er geen sprake van inkomsten verlies.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.