image

NFI en politie ontwikkelen glasdatabase tegen overvallen

maandag 30 mei 2016, 10:49 door Redactie, 5 reacties

Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) en de politie hebben een database van glassplinters ontwikkeld die kan aantonen of verdachten van gewelddadige overvallen of ram- en plofkraken op één of meerdere plaatsen delict zijn geweest. Dat laten beide organisaties vandaag weten.

Via de glasdatabase (pdf) is het mogelijk om glassplinters snel met elkaar te kunnen vergelijken. In drie zaken linkte deze glasdatabase verdachten aan meerdere delicten. Het NFI en de politie begonnen bijna twee jaar geleden met het aanleggen van de database. Inmiddels bevat deze nu zo’n honderdvijftig glasmonsters van ongeveer vijftig zaken.

Kleding

Daders van overvallen op juweliers of ram- of plofkraken hebben bij hun aanhouding vaak glassplinters op hun kleding of in hun schoenzolen, bijvoorbeeld om dat ze de ruiten van een vitrine hebben ingeslagen. Deze glassplinters kunnen maandenlang blijven zitten en zijn met het blote oog niet of nauwelijks zichtbaar. Ieder glas heeft een unieke samenstelling door kleine verontreinigingen in de grondstoffen waarvan glas wordt gemaakt.

Door de unieke samenstelling van glassplinters die bij een verdachte zijn aangetroffen te vergelijken met glas uit de database, kan worden gekeken of dat glas van een eerder misdrijf afkomstig is. Het NFI voert ieder jaar op het gebied van ram- en plofkraken zo’n twintig tot dertig vergelijkende glasonderzoeken uit, naast zo’n zeventig onderzoeken naar bijvoorbeeld inbraken, schietincidenten en aanrijdingen.

Reacties (5)
30-05-2016, 12:34 door Anoniem
Even toevoegen aan het todo lijstje ram- of plofkraken
- 1 bivakmuts pp
- 1 wegwep overall pp
- 1 paar goedkope schoenen pp
30-05-2016, 13:43 door Anoniem
Gasdetectie systeem in de betaalautomaat en bij gas detectie een overdruk[1] van lucht creeren om het gas af te voeren.

[1] En/of talloze andere akties opstarten (Alarm/Rolluik etc. etc.)
31-05-2016, 11:24 door Anoniem
Op zich wel een prima plan maar na zo'n inbraak liggen er toch nog tijdenlang overal van die glassplintertjes? Probeer je woonkamer maar eens glasvrij te krijgen na een serviesbreukje: weken later komen er nog glassplinters overal onder vandaan.
Dus iedereen loopt die glasscherven in zijn schoenen.
01-06-2016, 17:04 door Eric-Jan H te D
Door Anoniem: Gasdetectie systeem in de betaalautomaat en bij gas detectie een overdruk[1] van lucht creeren om het gas af te voeren.

[1] En/of talloze andere akties opstarten (Alarm/Rolluik etc. etc.)

Gas onmiddellijk affakkelen op kruishoogte.
02-06-2016, 17:42 door Anoniem
Daar gaan we weer naar de volgende zogenaamde silver bullit. Het is leuk dat dit kan, en het zal (met mate) best een redelijke aanvulling op de opsporingsmiddelen kunnen zijn. Maar........ We zijn nu eindelijk zo ver dat in sommige kringen DNA met de juiste hoeveelheid zout begint te worden genomen, maar de kosten zijn veel te hoog geweest (http://www.theatlantic.com/magazine/archive/2016/06/a-reasonable-doubt/480747/). Hoeveel onschuldigen moeten hier nu weer voor in de cel en in allerlei carriere en sociaal leven verziekende dossiers belanden zonder hoop dat iemand de waarheid van hun onschuld gelooft voordat er eindelijk voldoende zout aan deze zogenaamde silver bullit zal worden toegevoegd?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.