image

Gratis Windows 10-upgrade blijft pc-verkoop hinderen

zaterdag 11 juni 2016, 06:32 door Redactie, 17 reacties

De beschikbaarheid van de gratis Windows 10-upgrade voor computers met Windows 7 en Windows 8.1 blijft de verkoop van nieuwe pc's hinderen. Dat stelt marktvorser IDC. In het eerste kwartaal daalde de pc-verkoop met 12,5%. Ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar was er een daling van 7,3%.

IDC zag ook de groei van smartphones en tablets afnemen, waardoor de concurrentie voor de pc afneemt. Toch vertaalde zich dit niet in betere verkopen. Dit komt mede door de beschikbaarheid van de gratis Windows 10-upgrade, aldus IDC. Volgens de marktvorser zouden inmiddels veel bedrijven Windows 10 aan het testen zijn, toch wil het met de verkoop van nieuwe bedrijfscomputers nog niet echt vlotten.

Voor de toekomst is IDC echter positiever gestemd. Vooral de verkoop van Chromebooks in de Verenigde Staten zal waarschijnlijk toenemen en daarnaast wordt verwacht dat bedrijven tegen het einde van dit jaar de overstap naar Windows 10 zullen maken. Toch wordt voor volgend jaar nog steeds een krimp in de pc-verkoop voorspeld. Pas in 2018 zal er sprake van een stabilisering zijn. Microsoft heeft aangegeven de gratis upgrade naar Windows 10 vanaf 29 juli van dit jaar niet meer aan te bieden.

Reacties (17)
11-06-2016, 08:19 door karma4
Wat heeft de gratis upgrade voor thuis te maken met de bedijfsmatige omgevingen? Er zijn heel andere support en licentievoorwaarden in die aparte werelden.
Wat wel anders is is de economische duur dat je de machines kan gebruiken. Ooit was 30 maanden een periode dat hoewel het nog technisch werkte je het beter kon weg doen.
Nu zou dat zo maar 60 maanden kunnen zijn.
Is daar wel eens onderzoek naar gedaan?
11-06-2016, 11:25 door ph-cofi
Goede zaak, het milieu is hiermee gediend tot op zekere hoogte. Het nieuwe OS draait prima op reeds aangeschafte PC hardware, mits die met ruime specificaties zijn aangeschaft. De vervangingsfrequentie bij werkgevers van KA-apparatuur die ik waarneem is van 3 jaar naar 4 jaar gegaan. Laptop accu´s en voedingen zijn dan wel echt versleten. Desktops zouden nog prima verder kunnen.
11-06-2016, 14:43 door capricornus
Bij deze marktvorser wordt een fout gemaakt die iedereen die statistiek beoefent, maakt: verbanden zien die er eigenlijk niet zijn. Iedereen met prostaatkanker heeft water gedronken,dus... Je ziet het al gebeuren. Je koppelt twee gebeurtenissen gewoon aan elkaar.
Als pietsnotterige pc-gebruiker (4 laptops en 3 pc's) heeft de upgrade naar Win10 mij tot nu toe 1 nieuwe videokaart gekost van 35 euro. Maar denkt de marktvorser dat ik 1 laptop en 1 pc ga vervangen om Win10 te hebben, ah, nee, over my dead body, die blijven dan maar draaien met Win7. In mijn omgeving ken ik niemand die zo gek is om een nieuwe pc te kopen, alleen maar om Win10 te hebben.
Wat ik wel zie is de voortdurende shift van pc naar tablet en meer recent naar óf een 5"HD phone óf een kleinere laptop/chromebook, of beiden. Ergonomie? Daar heeft niemand nog oog of oor voor, iedereen zit maar krom en krommer, terwijl een muisarm en zo bijna niet meer voorkomen bij arbeidsongeschiktheidsbeoordelingen...
De volgende stap, die ik in elk geval wel zou willen, is die van een smartphone die gemakkelijk en goedkoop te koppelen is aan een 24" scherm, tegelijkertijd met een bluetooth-toetsenbord dat niet om de 15' uitvalt. De rest is in een Home Wifi omgeving gemakkelijk te regelen, scannen en printen en NAS, alles is er al en moet draadloos gemeengoed worden.
11-06-2016, 16:56 door Anoniem
Ach voor mensen die Windows 10 gebruiken is het best ene degelijk systeem.
Alleen het privacy issue is een boosdoener,plus dat je het minder naar je eigen hand kan zetten,bij Linux is het wel mogelijk om meer naar je eigen hand te zetten.
Het gaat alleen slecht op de pc markt omdat je niet zelf kan bepalen welk besturingssysteem je erop wil gebruiken,de pc markt wil gewoon dat men bij voorkeur windows 10 gebruikt,in plaats van een ander besturingssysteem.
11-06-2016, 16:58 door Anoniem
Het is in de meeste gevallen ook totaal niet nodig om een nieuwe PC aan te schaffen om Win10 te draaien.

Ik heb die bij wijze van test op een oude laptop draaien en die draait er best goed mee. (gaat wel maar raar of zelden online)

Toch hou ik het nog steeds liever op Win7 Pro/Ultimate.

Ik dacht dat het op 29 Juli 2016 gedaan was met het opdringen van Win10.

Mocht u dat wensen, zal u hem moeten aanschaffen, ik geloof 126€ of 149€ (op USB 3.0 stick)
11-06-2016, 20:18 door Anoniem
Uiteindelijk zullen alle windows gebruikers er aan moeten geloven.
Overstappen is een kwestie van tijd.
Nu nog gratis straks betaald.
W7 zal net zoals XP en Vista history zijn en alleen gebruikt worden door een kleine groep fanaten.

Ik heb de overstap op mijn laptop ook maar gedaan, omdat w7 kuren begon te vertonen, de updates kwamen niet meer en de lijsten met (verborgen) updates waren helemaal verdewenen. Drama elke keer weer en het koste teveel tijd.
Gelukkig heb ik een LInux laptop voor dagelijks gebruik, waarmee ik supersnel en zonder gedoe elke keer weer op het net kan.
Sdm
11-06-2016, 21:21 door Anoniem
Gratis upgrades naar linux zorgt voor lagere verkoop van koppelverkoop OEM Windowslicenties van OEMs.
Verder maakt deze marktvorser geen denkfouten over correllatie en causaal verband, maar vertelt gewoon waarvoor ze betaald worden door het grooste bedrijf uit Redmond VA.
12-06-2016, 10:19 door Nietsnut
Door Anoniem: Ach voor mensen die Windows 10 gebruiken is het best ene degelijk systeem.
Alleen het privacy issue is een boosdoener,plus dat je het minder naar je eigen hand kan zetten,bij Linux is het wel mogelijk om meer naar je eigen hand te zetten.
Het gaat alleen slecht op de pc markt omdat je niet zelf kan bepalen welk besturingssysteem je erop wil gebruiken,de pc markt wil gewoon dat men bij voorkeur windows 10 gebruikt,in plaats van een ander besturingssysteem.

Ben het niet eens met je volgens mij gaat slecht omdat de hardware gewoon veel langer mee kan zelf repareer ik hobbymatig computers en als een computer echt kapot is dan koop ik gewoon een tweedehandsje bij een winkeltje hier in de buurt voor 100 Euro een prima computer met besturing.
Zelf heb ik twee jaar geleden een HP xw4400 Workstation gekocht voor 120 Euro nieuwe videokaart erin voor 100 Euro en ik heb weer een systeem wat er weer een tijdje tegenaan kan mijn Ubuntu 16.04 loopt er als een speer op al moet ik zeggen dat mijn investering om er een SSD schijf in te zetten een zeer goede keus was want dat verschil is echt goed merkbaar.
12-06-2016, 12:43 door [Account Verwijderd]
Door Anoniem: Uiteindelijk zullen alle windows gebruikers er aan moeten geloven.
Ja dat is een waarheid als een koe die al zolang er besturingssystemen zijn klopt. Suggereer je dat dit bijzonder is? Wie gebruikt nog volledig toepasbaar in 2016 Win3.1? of OS6.01 (Mac)?
Overstappen is een kwestie van tijd.
Natuurlijk. Jij noch ik hoeft er ook maar vingerknip voor te doen dat het over 6 maanden 2017 is, of wel?
Maar waar de schoen wringt (zeg maar niet past) is de wijze waarop Miccrosoft een nieuw besturingssysteem als ganzenvoer door de strot tracht te persen met alle geniepige truuks mogelijk, zo dat het zelfs door vele critici met malware wordt vergeleken.
Dat is tot nu 'uniek' te noemen (nog 18 dagen te gaan overigens)
Nu nog gratis straks betaald.
Het is maar wat je met gratis bedoelt. Met Win10 heb ik de indruk dat de gebruiker het produkt is en niet andersom. Google op het privacy-aspect/issue van Win10 en de zoekresultaten spreken boekdelen!
12-06-2016, 16:06 door karma4 - Bijgewerkt: 12-06-2016, 22:06
De tijd dat het goed ging met pc hardware was dat je een XT voor 4k kocht met dos 3.3 . Niemand had wat en wilde je in zijn dan moest je laten zien dat je zo iets kon kopen. Je mocht hem verder in de kast laten zitten (niet gebruiken).
Het herhaalde zich met de Apple hype.

Mensen hebben gewoon de neiging om achter anderen aan te lopen om er bij te horen. Dat is met Apple inclusief updates. Linux zonder life cycle managent ...vreemd. Privacy aspecten ... humbug verdiep je erin. Het lijkt meer een hype om daar mee te bashen. Sorry ik heb die frustraties gezien met OS/2 PS/2 dat die het enige ware zouden zijn Het was dat momrnt waar ms het monopolie brak. Fud is het concurrentiemodel als je zelf te weinig bieden hebt (toen ibm).
.
13-06-2016, 03:27 door Anoniem
Gratis Windows 10 upgrade? Jazeker, nu is het upgraden nog gratis. Straks, als het gros "over" is komt de ware reden van dit "weggevertje" naar boven. Naast het gegeven dat de gebruiker "het product" is geworden kun je er vergif op innemen dat in een later stadium de advertenties in het besturingssysteem geïntegreerd worden. Dus zit je een Word-documentje te tikken, komt er in de rechter bovenhoek een advertentie. Uiteraard afgestemd op hetgeen jij "toevallig" aan het tikken was.

Wil je geen advertenties in je besturingssysteem (Windows 10 in dit geval)? Geen enkel probleem. Voor 5 euro per maand ben jij met je Windows 10 weer helemaal advertentievrij. Oké, het "phone-home" zetten ze niet uit, want tja... ze moeten toch nog op een andere manier jouw computergedrag kunnen monitoren, toch?

Geloof me, dit gaat het worden met Windows 10. En je gaat er niets tegen doen zolang je jezelf afhankelijk houdt van Windows. "Hoe ik dáár toch in godsnaam bij kom?" Mwoah... ik ken mijn pappenheimers inmiddels wel met die grootverdienende, ultra-kapitalistische bedrijven.

Windows is jouw keuze qua OS? Geen enkel probleem. Maar houd dit scenario maar goed in het achterhoofd. En mocht je dat allemaal niet willen, begin nu maar alvast plan B te beramen, mocht dit waarheid worden.
13-06-2016, 10:00 door Anoniem
Door Anoniem: Ach voor mensen die Windows 10 gebruiken is het best ene degelijk systeem.
Alleen het privacy issue is een boosdoener,plus dat je het minder naar je eigen hand kan zetten,bij Linux is het wel mogelijk om meer naar je eigen hand te zetten.
.
Zit vooral tussen je Eigen oren denk ik, Windows 10 doet niet meer of minder dan een Apple of Android. En de gemiddelde Linux gebruiker gebruikt de Linux bak gewoon als Windows computer en heeft geen idee wat er onder de motorkap draaid.



Het gaat alleen slecht op de pc markt omdat je niet zelf kan bepalen welk besturingssysteem je erop wil gebruiken,de pc markt wil gewoon dat men bij voorkeur windows 10 gebruikt,in plaats van een ander besturingssysteem.

Wat een onzin. Het gaat slecht op de PC markt omdat er al jaren geen vernieuwing is, en als jij alleen maar wat YT filmpjes kijkt, wat briefjes schrijft volstaat vaak gewoon je oude PC prima. Daarnaast wordt tegenwoordig heel veel gedaan op het mobieltje of de tablet. En dan is er nog de veel betere alternatief, de laptop, die voor veel mensen veel beter, flexibeler en gemakkelijker is dan een grote vaste PC.

Het aandeel Linux neemt ook niet voor niets af natuurlijk, dat was leuk voor op de PC, niet op de laptop.

Hetzelfde principe zie je op de mobiele markt, de tijd dat men elk jaar een ander mobieltje koopt is ook zo goed als voorbij.
13-06-2016, 10:02 door Anoniem
Door Anoniem: Gratis Windows 10 upgrade? Jazeker, nu is het upgraden nog gratis. Straks, als het gros "over" is komt de ware reden van dit "weggevertje" naar boven. Naast het gegeven dat de gebruiker "het product" is geworden kun je er vergif op innemen dat in een later stadium de advertenties in het besturingssysteem geïntegreerd worden. Dus zit je een Word-documentje te tikken, komt er in de rechter bovenhoek een advertentie. Uiteraard afgestemd op hetgeen jij "toevallig" aan het tikken was.

Wil je geen advertenties in je besturingssysteem (Windows 10 in dit geval)? Geen enkel probleem. Voor 5 euro per maand ben jij met je Windows 10 weer helemaal advertentievrij. Oké, het "phone-home" zetten ze niet uit, want tja... ze moeten toch nog op een andere manier jouw computergedrag kunnen monitoren, toch?

Geloof me, dit gaat het worden met Windows 10. En je gaat er niets tegen doen zolang je jezelf afhankelijk houdt van Windows. "Hoe ik dáár toch in godsnaam bij kom?" Mwoah... ik ken mijn pappenheimers inmiddels wel met die grootverdienende, ultra-kapitalistische bedrijven.

Windows is jouw keuze qua OS? Geen enkel probleem. Maar houd dit scenario maar goed in het achterhoofd. En mocht je dat allemaal niet willen, begin nu maar alvast plan B te beramen, mocht dit waarheid worden.

Apple doet dit al jaren.

Ik geloof daarom niet in jouw FUD verhaal, hou jij dat dus maar in gedachte als je verhaal niet uitkomt en jij straks W10 aan moet schaffen, terwijl je het nu gratis had kunnen downloaden.
13-06-2016, 11:18 door Anoniem
Ik zou eerlijk gezegd nu naar Windows 10 upgraden nu het nog gratis kan.
Als Windows 7 verlopen is in 2020, maar je hebt je gratis upgrade naar Windows 10 niet gedaan, dan zul je er nog spijt van krijgen.
Zo zie ik het tenminste.
13-06-2016, 16:43 door Vandy
Door Redactie: IDC zag ook de groei van smartphones en tablets afnemen
Ja, mijn smartphone is inmiddels ook gestopt met groeien.
13-06-2016, 19:47 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Gratis Windows 10 upgrade? Jazeker, nu is het upgraden nog gratis. Straks, als het gros "over" is komt de ware reden van dit "weggevertje" naar boven. Naast het gegeven dat de gebruiker "het product" is geworden kun je er vergif op innemen dat in een later stadium de advertenties in het besturingssysteem geïntegreerd worden. Dus zit je een Word-documentje te tikken, komt er in de rechter bovenhoek een advertentie. Uiteraard afgestemd op hetgeen jij "toevallig" aan het tikken was.

Wil je geen advertenties in je besturingssysteem (Windows 10 in dit geval)? Geen enkel probleem. Voor 5 euro per maand ben jij met je Windows 10 weer helemaal advertentievrij. Oké, het "phone-home" zetten ze niet uit, want tja... ze moeten toch nog op een andere manier jouw computergedrag kunnen monitoren, toch?

Geloof me, dit gaat het worden met Windows 10. En je gaat er niets tegen doen zolang je jezelf afhankelijk houdt van Windows. "Hoe ik dáár toch in godsnaam bij kom?" Mwoah... ik ken mijn pappenheimers inmiddels wel met die grootverdienende, ultra-kapitalistische bedrijven.

Windows is jouw keuze qua OS? Geen enkel probleem. Maar houd dit scenario maar goed in het achterhoofd. En mocht je dat allemaal niet willen, begin nu maar alvast plan B te beramen, mocht dit waarheid worden.

Apple doet dit al jaren.

Ik geloof daarom niet in jouw FUD verhaal, hou jij dat dus maar in gedachte als je verhaal niet uitkomt en jij straks W10 aan moet schaffen, terwijl je het nu gratis had kunnen downloaden.

Dat je er niet in gelooft is volledig aan jou. Ik slaap daar geen nacht minder om. En FUD? We gaan het zien.

En ik Windows 10 aanschaffen? Forget it. Aan mij wordt Microsoft al jaren geen cent rijker meer. Ik WIL het niet, dus ook niet gratis. Sterker nog: zelfs niet met geld toe! Ik hoef geen besturingssysteem die feitelijk pure malware is en zich ook dienovereenkomstig gedraagt. Kijk maar eens naar de definitie van malware en vergelijk het met Windows: https://nl.wikipedia.org/wiki/Malware
14-06-2016, 10:10 door Anoniem
Dat de oorzaak ligt bij Windows 10 is onzin.

De werkelijke reden is dat huidige PC's zo krachtig zijn dat een nieuw (al dan niet gratis) OS geen reden meer is om een nieuwe PC aan te schaffen.
Waar je 'vroeger' een nieuwe PC nodig had omdat Windows X+1 niet meer draaide op een paar jaar oude PC, zie je nu dat Windows Y+1 prima draait op dezelfde PC die nu Windows Y draait.
Ofwel, de PC vervangingsmarkt wordt niet meer gedreven door (nieuwe) software, maar dooe hardware. Wanneer deze 'op' of 'stuk' is wordt deze pas vervangen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.