image

CBS: Helft Nederlanders bezorgd over online veiligheid

vrijdag 1 juli 2016, 10:14 door Redactie, 8 reacties

Meer dan de helft van de Nederlanders maakt zich zorgen over de veiligheid op internet en heeft daarom wel eens van online activiteiten afgezien, zo beweert het Centraal Bureau voor de Statistiek. Dit geldt in even sterke mate voor mannen als voor vrouwen. Mensen van 25 tot 65 jaar zijn het meest terughoudend.

In deze leeftijdsgroep heeft 58 procent afgezien van bepaalde internetactiviteiten vanwege zorgen om de veiligheid. Voor 75-plussers ligt dit cijfer veel lager. Deze oudste leeftijdsgroep is ook het minst actief op internet. Als alleen de internetgebruikers van 75 jaar of ouder worden meegenomen, ligt het percentage dat bezorgd is nog steeds lager dan in andere leeftijdsgroepen. Het verschil tussen hoog- en laagopgeleiden is aanzienlijk: 65 tegen 41 procent vermijdt wel eens activiteiten online.

Vanwege zorgen om de veiligheid plaatsen mensen vooral minder vaak per­soonlijke informatie op sociale netwerksites. In 2015 hebben vier op de tien Nederlanders hiervan wel eens afgezien omdat zij zich zorgen maakten over de veiligheid. Daarnaast heeft ruim een kwart om die reden weleens besloten om bestanden zoals software of muziek niet te downloaden. Eén op de vijf heeft zijn online aankopen beperkt. Dat geldt ook voor het gebruik van draadloos internet buiten het eigen huis.

Image

Reacties (8)
01-07-2016, 11:20 door dutchfish
De 50 plussers met een meer dan gemiddelde opleiding hebben het dan ook bij rechte eind. Eigenlijk verwondert me het nog, dat het percentage bezorgde mensen zo laag is als algemeen gemiddelde!

Ik denk dat we sowieso zorgvuldiger om moeten gaan met het web als het gaat om eigen veiligheid. Hierin is angst een slechte raadgever, maar voorzichtigheid zeker op zijn plaats.

Als ik kijk naar wat ik in handen krijg (systemen voor onderhoud) met betrekking tot zorgvuldigheid met betrekking tot veiligheid van de gebruikte systemen, dan is dat diep, diep triest.

Mijn 2 centen.
01-07-2016, 11:52 door Anoniem
Ze zijn bezorgd maar meesten durven hun bezorgdheid niet in daden om te zetten. Dat is niet cool. En cool gaat voor alles.
01-07-2016, 12:02 door Anoniem
Hierin is angst een slechte raadgever, maar voorzichtigheid zeker op zijn plaats.

Angst hoeft helemaal geen slechte raadgever te zijn, zolang je er niet in door slaat.... ;)
01-07-2016, 12:35 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 01-07-2016, 12:36
[Verwijderd]
01-07-2016, 13:25 door karma4
Ja Bert ze vinden je een oude lul als je geen laatste Apple speelgoed gebruikt met natuurlijk de laatste updates. Alles via IOT direct uit de doos zo op Internet hangt. Je moet altijd en overal bereikbaar zijn met de laatste kledingvoorschriften.
Dat is echt cooool..

Als we het over security FIDO digid met NCSC web applicatie richtlijnen ISO27k reeks nen7510 itsm willen hebben is dat saai vervelend en ongewenst. Want past niet in eigen dogma's?
01-07-2016, 14:23 door Anoniem
Want voor dat je het weet vinden je ze anders een of andere ouderwetse lul die liever in 1995 was blijven hangen
Ik heb mij al een paar keer afgevraagt, waarom 1995 toen was een computer toch ook al algemeen goed.
Ik denk dat ik nu een antwoord krijg.
01-07-2016, 14:45 door Anoniem
Door Anoniem: Ze zijn bezorgd maar meesten durven hun bezorgdheid niet in daden om te zetten. Dat is niet cool. En cool gaat voor alles.
Lees nog eens goed wat er staat. Er wordt hier precies over de mensen bericht die wél hun bezorgdheid prioriteit hebben gegeven. Niet door die in daden om te zetten, strikt genomen, maar juist door onverstandige daden achterwege te laten. Die lieten cool juist niet voor alles gaan.
01-07-2016, 15:43 door Anoniem
Door karma4: Ja Bert ze vinden je een oude lul als je geen laatste Apple speelgoed gebruikt met natuurlijk de laatste updates.

Jij zou toch niet meer aan merk-trolling doen?
De oude vos verleert zijn streken niet.

Updates installeren is overigens een heel eenvoudige basic security instelling.
Dat zouden meer mensen moeten doen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.