image

Gfk: Pokemon Go laat zien dat mensen niet om privacy geven

donderdag 28 juli 2016, 11:23 door Redactie, 23 reacties
Laatst bijgewerkt: 28-07-2016, 15:34

In veel onderzoeken zeggen mensen dat ze hun privacy erg belangrijk vinden en hier actief mee bezig zijn, maar de praktijk laat anders zien, zo zegt Jack Millership van onderzoeksbureau GfK. Millership wijst naar de rage rondom Pokemon Go dat wereldwijd door tientallen miljoenen mensen wordt gespeeld.

Rond 11 juli werd bekend dat Pokemon Go volledige toegang tot het Google-account vraagt. Zo had de app toegang tot de geschiedenis van Google Maps, Google-zoekopdrachten en kon zelfs Gmail-berichten lezen. Pokemon Go-ontwikkelaar Niantic stelde dat het om een onbedoelde fout ging en kwam snel met een update om het probleem te verhelpen. Voordat de update echter verscheen was het spel al miljoenen keren gedownload en hadden al deze gebruikers Pokemon Go volledige toegang tot hun Google-account gegeven, aldus Millership.

"Je kunt je dan afvragen hoeveel consumenten echt om hun gegevens geven? Als de laatste spelletjes-rage voldoende is om consumenten van dergelijke toegang te overtuigen, hoe verhoudt zich dit dan tot de uitspraken in onderzoeken over het belang van privacy? Wanneer wordt een product of dienst aantrekkelijk genoeg dat zorgen over de privacy niet langer uitmaken", stelt de GfK-analist de vraag.

Millership merkt verder op dat dit voorval laat zien hoeveel informatie mobiele apparaten verzamelen en hoe eenvoudig het is voor smartphonegebruikers om derde partijen toegang tot hun informatie te geven, zonder bij de gevolgen stil te staan. Zelfs na de update verzamelt Pokemon Go nog steeds gps-informatie en profiel- en accountgegevens. "Hiermee kan Niantic een robuuste verzameling van locatiegegevens naast identificeerbare informatie opbouwen, wat een krachtige tool is in het begrijpen van consumentengedrag."

Een 'augmented reality game' zoals Pokemon Go is niet alleen waardevol om passief informatie te verzamelen, het kan ook worden gebruikt om consumentengedrag te beïnvloeden, laat Millership weten. Zo kunnen spelers straks naar fysieke locaties van Niantic-partners gaan om extra spullen voor het spel te verzamelen. "De echte kracht van dit soort spellen ligt niet alleen in de schat aan informatie die bedrijven over gebruikers kunnen verzamelen, maar ook in de mogelijkheid om gedrag in de echte wereld door voordelen in de virtuele wereld te beïnvloeden." Pokemon Go heeft tussen de 50 miljoen en 100 miljoen downloads in de Play Store. Het aantal mensen dat de apk heeft gedownload of het spel op een iOS-toestel speelt is onbekend.

Reacties (23)
28-07-2016, 11:52 door Anoniem
Neem aan dat er gebruikers zijn die eerst een nieuw google account hebbben aangemaakt met een niet kloppend adres.

En informatie over consumentengedrag zal wel mee vallen, een ieder gaat op pad om Pokemon te zoeken en niet om te winkelen.
28-07-2016, 12:27 door Jvds1987
Ik denk dat de meeste mensen inderdaad hun standaard google account gebruiken en inderdaad privacy op de 2de plaats zetten maar er zijn genoeg mensen (zoals ik) die een extra google account hebben gemaakt puur voor dit soort dingen.
Leuk dat ze mn gmail reclame kunnen lezen maar echt belangrijke e-mail komt niet op dat account aan.
28-07-2016, 12:32 door Anoniem
bullshit, het was alleen op iOS dat de app volledige toegang vroeg; niet op android én het was een bug die snel gefixed was.
28-07-2016, 13:00 door Anoniem
Als de uitventers van dit soort spelletjes er in de titel groot bij zetten dat wie meedoet zijn privacy wel kan schudden (en wat voorbeeldjes van wat dat dan zoal kan betekenen), dan wordt de stelling van dit artikeltje pas echt getest. Mijn stelling is: de meeste mensen hebben immers nog geen idee of zijn te goed van vertrouwen.

Ruud de Bruijn - Centrum voor Informatiebeveiliging en Privacybescherming (CIP)
28-07-2016, 13:08 door Anoniem
Ik heb een pokemon club account langs mijn pc aangemaakt, dus ik ben clean? Helaas eerst wel pokemon apk geinstalleerd (maar nooit echt gespeeld) end aarna van de playstore geinstalleerd en ondertussen nog maar 3 keren geopend (vanwege gebrek aan tijd).
28-07-2016, 13:56 door Anoniem
Ik heb heel bewust niet de google account optie gebruikt... gewoon een nieuwe kale pokemon club account gemaakt.
28-07-2016, 13:59 door Anoniem
Volgens mij wordt het echte probleem niet eens benoemd... Moeten we ons niet veel drukker maken om het feit dat google deze informatie vast houdt en doorspeelt aan 3e partijen?

Zelfs zonder bevestiging of tussenkomst van de gebruiker van het account.
28-07-2016, 14:06 door Anoniem
Door Anoniem: Ik heb een pokemon club account langs mijn pc aangemaakt, dus ik ben clean? Helaas eerst wel pokemon apk geinstalleerd (maar nooit echt gespeeld) end aarna van de playstore geinstalleerd en ondertussen nog maar 3 keren geopend (vanwege gebrek aan tijd).

Euuu. APK geinstalleerd; maar toch denken dat je clean bent.

Even kijken waar de update voor verstand te downkloaden is; dan geef ik je het linkje...

Doh!
28-07-2016, 14:23 door wallum
Onzin, de vraag wordt gebruikers niet op een eerlijke manier voorgelegd zoals het nu gaat. Veel te technisch, te weinig uitleg en geen keuzemogelijkheden. Het is nu alles of niets; geen gegevens verzamelen = geen app. Als gebruikers een eerlijke keus zouden voorgelegd krijgen, zou de grote meerderheid kiezen om geen persoonlijke info prijs te geven aan de ontwikkelaar.
28-07-2016, 15:10 door Illnl
dit is een loos BS bericht wat gewoon een piggy back ride probeert te maken op het succes.
Als het ze ECHT om dit ging, dan was Ingress ook een probleem geweest.
Hoorde ze daar totaal niet over, trek daar je eigen conclussie maar uit.

Plus heeft een van jullie weleens de AV EULA erbij gepakt of de permissie lijst voor een AV product op Android?
Lees en huiver...

Dus GFK is bij deze voor mij afgeschreven als een onderzoeksbureau.
28-07-2016, 15:12 door Anoniem
De app: https://en.wikipedia.org/wiki/Pok%C3%A9mon_Go
Gemaakt door: https://en.wikipedia.org/wiki/Niantic,_Inc.
Niantic is grotendeels gefinancierd door: https://en.wikipedia.org/wiki/Keyhole,_Inc
Keyhole inc. is grotendeels gefinancierd door: https://en.wikipedia.org/wiki/In-Q-Tel
In-Q-tel = CIA.

Case closed
28-07-2016, 15:27 door Anoniem
Ik mis een link naar de uitspraak van deze meneer zelf in het artikel. Ik neem aan dat dit de bron is:
https://blog.gfk.com/2016/07/pokemon-go-consumers-playing-with-their-privacy/

De vraag is dus of mensen privacy werkelijk zo serieus nemen als ze in onderzoeken beweren als zo'n spelletje massaal wordt gedownload. Het probleem met dat verband is dat je niet weet in hoeverre die groepen overlappen. In de VS heeft 48% en in het VK 37% van de mensen aangegeven privacy actief te beschermen. Speelt 50% van de bevolking Pokemon Go? Ik denk dat als het er aanzienlijk minder zijn het spel al opvalt en een rage wordt genoemd. Wie weet zitten de Pokemon Go-spelers wel overwegend in de groep die zich niet zo druk maakt om privacy.

Een ander punt is dat mensen twee beslissingssystemen hebben. Systeem 1 (zo noemen gedragsonderzoekers dat) vertegenwoordigt het onmiddelijk en instinctief beslissingen nemen, wat keihard nodig is om te kunnen overleven, en systeem 2 is het rationele, bedachtzame en veel tragere systeem waarbij je echt nadenkt over een beslissing. Het ligt voor de hand dat een onderzoek systeem 2 aanspreekt terwijl de dagelijkse werkelijkheid met verleidingen, groepsdruk en dergelijke systeem 1 aanspreekt. Het is heel goed mogelijk dat iemand die als die even nadenkt (systeem 2) kiest voor privacy terwijl in het dagelijkse leven, zeker als dat een druk leven is dat aanzet tot veel multitasken, een hoop beslissingen impulsief genomen worden (systeem 1).

En dan kan je je nog afvragen of mensen die privacy wél belangrijk zeggen te vinden voldoende kennis van zaken hebben om hun eigen beslissingen goed te kunnen beoordelen. De mensheid is gemiddeld behoorlijk digibeet, en ik denk dat heel wat mensen zich niet echt een voorstelling van big data kunnen maken.
28-07-2016, 16:07 door Anoniem
Voor mobiele app downloads heb ik standaard een burner gmail account aangemaakt.
Dat mensen/bedrijven daar gegevens van op vragen boeit me geen zier, de info klopt toch niet.
28-07-2016, 16:19 door Anoniem
Pokemon Go laat zien dat mensen niet om privacy geven
Dat denk ik niet. Eerder denk ik dat Pokemon go laat zien hoe mensen zo in de ban kunnen zijn van een onnozel spelletje dat ze alles om zich heen, inclusief hun privacy (en die van anderen...) vergeten.

Daarbij vertonen mensen kuddegedrag. Ze kijken om zich heen, en als hun vriendjes en vriendinnetjes het spelen
denken ze meteen dat het wel goed zit: "Hij speelt het toch ook? En hij... En zij..."
28-07-2016, 16:36 door Anoniem
De onderstaande link geeft wat duidelijkheid over wat er precies gebeurde en wat "full access" betekend:
https://www.theguardian.com/technology/2016/jul/11/pokemon-go-privacy-security-full-access-google-account
28-07-2016, 16:53 door Anoniem
Pokémon go is gemaakt door Niantic Labs
Niantic Labs is deels van Google.
Android is ontwikkeld door Google.

Waarom de ophef dat Pokémon Go toegang heeft tot alles van google??????
28-07-2016, 17:16 door Anoniem
Mist men buiten de schending van de privacy iets wanneer je dat spel niet speelt?
28-07-2016, 21:12 door Anoniem
Dat de moderne mens al heeft leren leven met feit dat privacy niet meer of nauwelijks meer bestaat, is voor de overgrote meerderheid een feit. Privacy inleveren in een maatschappij met gegarandeerde vrije meningsuiting is niet het probleem.
Nu dat ook al meer en meer geen vanzelfsprekendheid blijkt, een ieder kan zelf hier wel voorbeelden van geven of bij bedenken, kunnen uw uitingen terugkomen om u te bijten. Helaas komt het inzicht bij de meesten pas als dat station al lang gepasseerd is.
29-07-2016, 07:50 door Anoniem
ach privacy bestaat toch eigenlijk niet meer. Hoeveel mensen hebben een fb of google account? of smartphone + apps die toegang tot van alles willen. of een ov kaart, navigatie systeem, etc. Het zal dus niet alleen aan pokemon go liggen. En zelfs als je al die dingen niet hebt is er vast wel een manier om iemand op te sporen. Alleen is het met fb twitter pokemon en fb allemaal wat makkelijker gemaakt.
29-07-2016, 09:58 door Anoniem
Ik vind de conclusie dat mensen niet om hun privacy geven omdat ze pokemon go installeren wel heel erg kort door de bocht.
Zelf merk ik dat er heel veel apps zijn die toegang willen tot heel veel informatie en functies zonder dat de noodzaak van die toestemming voor de app duidelijk is........
Ben er dan ook van overtuigd dat veel mensen zich niet bewust zijn van de mogelijke gevolgen van al het delen van informatie. Juist bij pokemon go is het duidelijk waarom hij toestemming nodig heeft tot je locatie/GPS want dat maakt nou juist een essentieel onderdeel uit van het spel.
Zelf heb ik een apart google account aangemaakt voor pokemon go en als ik het niet speel zet ik mijn locatiegegevens/GPS uit omdat ik het op dat moment niet nodig heb. Betwijfel of zulke afwegingen in het onderzoek zijn meegenomen, verwacht van niet.
29-07-2016, 11:45 door Anoniem
Weet je wat vaak ook het probleem is, veel onderzoeken worden maar gedaan met 1000 personen, die vertegenwoordigen dan de bevolking. Dus als van die 1000, er 700 problemen hebben met privacy, dan zie je in nieuwsberichten dat 70% problemen hebben met privacy schending.

1000 mensen in verhouding nu met al die miljoenen Pokémon Go gamers zie je gewoon dat de doelgroep van die 1000 personen in vergelijking met de doelgroep die nu Pokémon Go speelt totaal anders is...

Hierdoor heb je ook schreef beeld met de werkelijkheid.
Die domme enquettes waar je alleen maar A of B of invullen, daarna zeggen dat de bevolking iets vind, zonder nuance of middenweg...

Totaal nutteloos al die onderzoeken ...
29-07-2016, 19:10 door Anoniem
Ik heb een pokemon club account langs mijn pc aangemaakt en login op pokemon go, worden mijn gegevens dan nog steeds naar mijn google account van play store verzonden?
04-08-2016, 11:20 door Anoniem
onze mobiel vind geen gps signaal om het spel te kunnen spelen wat doen we fout
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.