image

Microsoft meldt zich aan voor privacyverdrag EU-VS

dinsdag 2 augustus 2016, 12:03 door Redactie, 4 reacties

Microsoft heeft zich aangemeld voor Privacy Shield, het privacyverdrag dat tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten van kracht is. De softwaregigant is naar eigen zeggen één van de eerste bedrijven die de Privacy Shield-certificering aan het Amerikaanse ministerie van Handel heeft opgestuurd en verwacht dat het de komende dagen zal worden goedgekeurd.

Alle gegevens die Microsoft tussen de EU en VS uitwisselt zullen dan onder het privacyverdrag vallen. "Privacy Shield is een belangrijk succes voor de privacyrechten van burgers in Europa, en voor bedrijven in allerlei sectoren die afhankelijk zijn van het internationaal uitwisselen van data voor hun bedrijfsvoering en het helpen van hun klanten. Het stelt nieuwe hoge standaarden aan de bescherming van de persoonlijke gegevens van Europeanen", aldus Microsofts John Frank.

Eind juli lieten de Europese privacywaakhonden nog weten dat ze zich zorgen over Privacy Shield maken. Zo biedt het privacyverdrag geen zekerheid dat Amerikaanse inlichtingendiensten niet meer op grootschalige en ongerichte wijze persoonsgegevens afkomstig uit de EU zullen verzamelen. Ook blijft er onduidelijkheid bestaan over de precieze bevoegdheden van de Amerikaanse ombudspersoon die klachten van Europeanen moet afhandelen.

Reacties (4)
02-08-2016, 13:16 door Anoniem
Het is een doekje voor het bloeden. Het is vooral bedoeld voor de bedrijven die gegevenopslag via safe harbor hadden geregeld. Die was met de uitspraak van het europees hof van kaart geveegd. Dus sinds die tijd een limbo voor die bedrijven.
Nu is er met safe harbor dit als tussnoplossing geregeld, maar men vergeet dat over 2 jaar GPRD volledig nageleefd moet worden. Dus als ik zo'n bedrijf was zou ik daar maar hard aan beginnen te werken. 2 jaar is zo om, vooral als men aantoonbaar, transparant, vanuit het design moet aantonen dat je de voldoende maatregelen genomen hebt om de gegevens van europeanen te beschermen. Dat geld dus niet meer voor Britten :)
02-08-2016, 14:28 door karma4
Had liever gezien dat ze ze niet achter zo'n verdrag verschuilen maar gewoon aan de eu regelgeving zouden voldoen zoals eu bedrijven dat moeten.
02-08-2016, 21:15 door Anoniem
Door karma4: Had liever gezien dat ze ze niet achter zo'n verdrag verschuilen maar gewoon aan de eu regelgeving zouden voldoen zoals eu bedrijven dat moeten.

Inderdaad! Je zou als bedrijf dat standaard moeten willen, en niet gedwongen worden.
03-08-2016, 08:02 door hw28
Laten we eerst maar even een proefproces afwachten van dezelfde rechters die ook Safe Harbor hebben afgeschoten. Pas daarna weten we of het mag.
Een goede implementatie van Privacy Shield past in de GPRD wetgeving.

P.S. Brexit is nog niet van kracht dus tot het moment dat de Britten de EU hebben verlaten is het nog een 'veilig' EU land.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.