image

Gemeente mag gezondheidsdata leerlingen niet zomaar opslaan

maandag 22 augustus 2016, 16:05 door Redactie, 6 reacties

Gemeenten die gezondheidsprogramma’s voor kinderen organiseren mogen niet zonder toestemming van ouders allerlei gezondheidsgegevens verzamelen, zo laat de Autoriteit Persoonsgegevens vandaag weten. Via de programma's monitoren gemeenten, met hulp van scholen, de gezondheid van leerlingen.

Dit wordt gedaan om bijvoorbeeld overgewicht tegen te gaan. Hierbij verzamelen de gemeenten gegevens over de gezondheid van de leerlingen, zoals gewicht, lengte en gegevens over motorische vaardigheden. Gegevens over de gezondheid zijn zogeheten bijzondere persoonsgegevens. Hiervoor gelden strengere regels. Daarom mogen gemeenten de gezondheidsdata van de leerlingen alleen gebruiken als hiervoor uitdrukkelijk toestemming is gegeven. Bij kinderen en jongeren onder de 16 jaar moeten de ouders toestemming geven, wie ouder is dan 16 jaar doet dit zelf.

Volgens de Autoriteit Persoonsgegevens moeten gemeenten de ouders of de leerlingen goede informatie geven over wat zij met de gezondheidsgegevens doen. Alleen als de ouders of leerlingen expliciet toestemming hebben gegeven, mogen de gemeenten de gezondheidsgegevens verwerken. "Een brief waarin staat dat ouders of leerlingen die bezwaar hebben zich kunnen afmelden ('wie zwijgt, stemt toe'), is niet genoeg", aldus de toezichthouder. Die heeft een aantal vragen en antwoorden op een rij gezet voor ouders en leerlingen, gemeenten en scholen.

Reacties (6)
22-08-2016, 16:16 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
22-08-2016, 18:11 door Anoniem
De AP krijgt dus genoeg vragen en opmerkingen van personen die zich zorgen maken om privacy van minderjarigen om publiek zowel bezorgde personen als gemeenten heel duidelijk te formulieren wat wel en niet kan met bijzondere persoonsgegevens. Ik maak uit dit alles wel op dat die vragen en opmerkingen kennelijk terecht waren maar het AP er liever voor kiest om een publiekelijk expliciet aan gemeenten en andere betrokkenen een belerende handleiding omgang met bijzondere persoonsgegevens te schrijven dan de zoveelste schandpaal op te richten over gemeenten waar ze het nog steeds niet snappen wat (bijzondere) persoonsgegevens zijn en hoe je daar om hoort te gaan. Mogelijk heeft dat te maken dat het politiek wat gevoelig ligt?

De rijksoverheid is al jaren bezig om steeds meer verantwoordelijkheid over persoonlijke sociale zaken naar gemeenten te verschuiven. Daar is niet alleen wetgeving voor aangepast maar worden ook stimuleringscampagnes voor gevoerd, zoals https://www.loketgezondleven.nl/. Maar bij het maken van de wetgeving en campagnes lijkt er nauwelijks aandacht te zijn voor priavacy aspecten. Of dat is een thema waarvan de rijksoverheid vind dat gemeenten dat zelf maar moeten oplossen (terwijl dezelfde rijksoverheid de gemeenten wel bij het handje neemt hoe ze beleid moeten voeren en waar ze direct op het thema gezondheid aan moeten denken). Of bijkomende aspecten als privacy het zit de rijksoverheid te veel in de weg om de verantwoordelijkheid snel genoeg te kunnen laten overnemen door gemeenten (stel je voor wat er zou gebeuren als gemeenten nog een argument vinden om met nog minder budget meer te moeten verantwoorden waar de rijksoverheid geen zin meer heeft om verantwoordelijkheid te nemen).

Misschien dat het bij veel van deze gezondheidsprojecten met bijzondere persoonsgegevens gewoon goed gaat en is het toch een stukje preventie? Dat zou heel mooi zijn maar klinkt bijna als een sprookje vergeleken met hoe vaak gemeenten afgelopen jaren in het nieuws komen door foutieve omgang met persoonsgegevens. Een wob-verzoek naar gemeenten om publiek te krijgen welke gemeenten bijzonderepersoonsgegevens van vaak minderjarigen niet serieus hebben genomen is snel gedaan.
22-08-2016, 21:45 door karma4
zoek eens op convenant zelfregulering zelfevaluatie (waiver) bij het AP. Een wonderlijke https://autoriteitpersoonsgegevens.nl/nl/over-het-cbp/nationale-samenwerking/convenant-cbp-en-rvig
Je zult ook andere vinden die iets wat wettelijk nog niet geregeld is maar toch wel nuttig zoals "Actie koperslag".
23-08-2016, 00:31 door [Account Verwijderd]
Soms zou ik willen dat er een +rep button was.

Anoniempje 18:11, spot on.

Het is heel vaak geen onwil, maar onbekendheid gekoppeld aan "geen budget" om dit soort zaken aan te pakken.
23-08-2016, 09:04 door Anoniem
Door Anoniem: ...Een wob-verzoek naar gemeenten om publiek te krijgen welke gemeenten bijzonderepersoonsgegevens van vaak minderjarigen niet serieus hebben genomen is snel gedaan.

Een wob-verzoek zal hier niet in gaan helpen, omdat je daarin specifieke documenten moet beschrijven die je geopenbaard wilt zien. Een privacy/informatie(beveilidings)beleid zou dus nog gevraagd kunnen worden, maar specifieke implementatie of naleving van dergelijk beleid is vaak geen document, of beter gezegd, formele vastlegging.
Kortom; een juridische afdeling is redelijk snel klaar met zo'n verzoek.

Bron: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/wet-openbaarheid-van-bestuur-wob/vraag-en-antwoord/hoe-dien-ik-een-wob-verzoek-in
23-08-2016, 12:13 door Anoniem
Door NedFox: Soms zou ik willen dat er een +rep button was.

Anoniempje 18:11, spot on.

Het is heel vaak geen onwil, maar onbekendheid gekoppeld aan "geen budget" om dit soort zaken aan te pakken.

Dat kan allemaal wel, maar iemand die een uitkering van een of ander ontvangt hoort zich zo nauwgezet aan de regels te houden dat het niet mooi meer is, dan geldt het onbekendheid en geen budget verhaal ineens niet (UWV, bijstand, SVB, zie ook het verhaal over het gezin in Hellevoetsluis dat nu gesplitst is).

Maar zodra het om een overheidsorgaan gaat dat professionele mensen in dienst heeft dan kunnen die ineens wel wegkomen met ja maar de WBP, daar had ik nog nooit van gehoord hoor.

Ik vind dat niet echt een degelijke bodem onder een rechtstaat, dat meten met twee maten. Het aardige aan de Magna Charta was nou juist dat zelfs de koning zich aan de wet moet houden. In Nederland hoeven alleen de burger en de Koning zich aan de wet te houden, de overheid en al haar werknemers hoeven dat niet. Nouja, een beetje. Als het uitkomt.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.