image

"Ook Nederland kan staatssecretaris voor privacy gebruiken"

woensdag 14 september 2016, 14:40 door Redactie, 5 reacties

Ook Nederland kan een staatssecretaris voor privacy gebruiken, zo stelt Philippe De Backer, de Belgische staatssecretaris voor privacy. België is het eerste land in Europa dat een dergelijke post heeft ingevoerd. Volgens De Backer is privacy van essentieel belang voor mensen.

"Voor mij is de samenhang tussen privacy en vrijheid heel fundamenteel. Als ik in mijn eigen huis niet kan rondlopen, zeggen of denken wat ik wil, dan heb ik geen vrijheid meer. De persoonlijke levenssfeer, het diepst van uw gedachten, is een preconditie om vrij te kunnen zijn. Daar mogen we dus niet mee marchanderen en moeten we geen millimeter op toegeven", zo laat hij tegenover het D66-magazine idee weten.

Vanuit verschillende hoeken staat de privacy van mensen op dit moment onder druk. Iets dat ook De Backer herkent. "Het debat over veiligheid en privacy is inderdaad moeilijker en emotioneler geworden, ook met mijn collega’s van Justitie en Binnenlandse Zaken." De staatssecretaris benadrukt dat het belangrijk is dat de 'safeguards' van de rechtsstaat ook in moeilijke tijden overeind blijven.

Een andere ontwikkeling is dat mensen vaak bereid zijn om hun privacy op te offeren, bijvoorbeeld om een app te kunnen gebruiken. "Dat komt omdat ze op dit moment nog niet de volle impact ervan beseffen. Tegelijkertijd is het voor een deel een achterhoedegevecht. De tijd is voorbij dat we kunnen zeggen: je mag die data niet afgeven. Mensen doen dat toch." De Backer vindt het dan ook belangrijker om te kijken wie er toegang tot persoonsgegevens heeft en hoe die worden gebruikt.

Wat betreft zijn functie als staatssecretaris voor privacy heeft die zeker invloed op de besluitvorming. "Het feit dat er iemand zit met privacy expliciet in zijn portefeuille heeft al een preventieve werking. Collega’s kijken zelf al hoe ze de balans met privacy weer juist krijgen. Dus ja, ik kan het ook voor Nederland adviseren."

Reacties (5)
14-09-2016, 16:21 door [Account Verwijderd]
14-09-2016, 19:34 door Ron625
In Nederland hebben we de DigiCommisaris, die kan dat toch (erbij) doen?
14-09-2016, 21:36 door Anoniem
Voorlopig is er net nieuwe wetgeving gekomen die het medisch beroepsgeheim compleet door het putje spoelt, Gewoon, goedgekeurd door de tweede kamer. Als zij dit met droge ogen doen (vanwege het bestrijden van 0,015% fraude, die je ook op andere manieren kan opsporen), dan helpt een staats Privacy toch ook niet?

Waarom verplichten we niet gewoon elke burger om al zijn medische gegevens op Facebook te zetten ? ONee, dat is zinloos, want de burger moet zelf hemel en aarde bewegen om zijn medisch dossier boven water te krijgen (probeer maar eens tijdens een ziekenhuisopname je status in te zien, de helft van de zusters komt je bits vertellen dat dat niet de bedoeling is).
Nou, laat de artsen het dan maar vrijgeven. Die vinden dat tenslotte helemaal niet erg, dat compleet ondermijnen van hun professionaliteit en artseneed.
14-09-2016, 21:37 door Anoniem
Ja laten we er een staatssecretaris op laten afbranden. De rest verzint dan wetgeving die de privacy ondermijnt en de staats mag steeds aftreden als er problemen van komen.
15-09-2016, 18:19 door Anoniem
Ik zie eerder iets in een ministerie voor mensenrechten dan in een staatssecretaris voor privacy. Privacy is maar een onderdeel. Ik schat in dat over 30-40 jaar het volstrekt vanzelf sprekend is dat persoonsgegevens onvervreemdbaar eigendom van die persoon zijn, dat je dus daar mee omgaat met het respect zoals je zelf behandeld zou willen worden, en dat de kwaliteit van leven luchtvaartkwaliteit in de bescherming betekent. Nog eens twintig jaar later schat ik in dat ze naar de "je hebt toch niets te verbergen?" mentaliteit kijkt met dezelfde ogen als nu naar de gedwongen winkelnering en andere uitbuiting in de 19e eeuw of de heksenjachten.

Voor toekomstvastheid moet het dus groter worden getrokken. En er zal werk genoeg zijn voor het ministerie. De Nationale Ombudsman, de Autoriteit Persoonsgegevens, afhandeling van klachten en aanklachten tegen de politie, een steunpilaar voor organisaties als het Buro Jansen en Janssen etc.

Wat betreft de persoon om dit op te starten, misschien voormalig Bits of Freedom voorzitter Mr. Ot van Daalen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.