image

Europol: anonimiteit en encryptie hinderen opsporing criminelen

woensdag 28 september 2016, 10:36 door Redactie, 23 reacties

Het gebruik van anonimiteitsdiensten en versleutelingsprogramma's hindert de opsporing van criminelen, zo laat Europol in de nieuwste editie van het Internet Organised Crime Threat Assessment (IOCTA) weten. Inmiddels hebben 20 Europese landen, waaronder 13 EU-lidstaten, laten weten dat criminelen encryptie gebruiken om hun data te beschermen. Het gaat dan om software zoals TrueCrypt en Bitlocker.

Encryptie is daarnaast niet langer beperkt tot de desktop, omdat encryptie op mobiele apparaten steeds gewoner wordt. "Het gebruik van encryptie ontneemt opsporingsdiensten de mogelijkheid om cruciaal bewijs te verzamelen", aldus Europol. Acht lidstaten zouden encryptie bij het onderzoeken van cybercrime inmiddels een grote uitdaging noemen. Bijna de helft van de lidstaten zou bij hun onderzoeken tegen versleutelde communicatie aanlopen. Het gaat dan vaak om Jabber, maar ook commerciële applicaties zoals WhatsApp en Viber.

"Steeds meer commerciële communicatieplatformen hebben standaard encryptie ingeschakeld. Dit gebeurt steeds vaker via end-to-end-encryptie, wat tot situaties leidt waar communicatie niet kan worden onderschept", meldt het IOCTA verder (pdf). Europol stelt dat er een groeiende markt is voor chat-apps die aanvullende beveiligingsmaatregelen bieden, zoals end-to-end-encryptie en de mogelijkheid om permanent berichten en sporen te verwijderen. Volgens Europol is het waarschijnlijk dat criminelen hiervan gebruik zullen maken.

Om het "crimineel gebruik" van encryptie tegen te gaan moeten opsporingsdiensten over voldoende training, tools en tactieken beschikken om digitaal bewijs ter plekke via "live forensics" te onderzoeken. Ook roept Europol op om relaties met academici en bedrijven op te bouwen, aangezien zij opsporingsdiensten kunnen adviseren in het geval die de technische capaciteiten missen om een onderzoek voort te zetten.

Reacties (23)
28-09-2016, 10:42 door Anoniem
Ja hoor, gewoon erin rammen...
28-09-2016, 10:52 door Anoniem
Er had net zo goed kunnen staan:

"Europol: Niet-transparante muren en getinte ramen hinderen opsporing criminelen."
28-09-2016, 10:52 door Anoniem
Om het "crimineel gebruik" van encryptie tegen te gaan moeten opsporingsdiensten over voldoende training, tools en tactieken beschikken om digitaal bewijs ter plekke via "live forensics" te onderzoeken. Ook roept Europol op om relaties met academici en bedrijven op te bouwen, aangezien zij opsporingsdiensten kunnen adviseren in het geval die de technische capaciteiten missen om een onderzoek voort te zetten.

Verhelderend om niet een oproep te zien om encryptie te verzwakken, maar om de kennis en ervaring van onderzoekers te verbeteren.

Hulde!

Peter
28-09-2016, 10:59 door Anoniem
Misschien is het handig om gwn op een andere manier onderzoek te starten?
28-09-2016, 11:26 door superglitched - Bijgewerkt: 28-09-2016, 11:29
Door Anoniem: Er had net zo goed kunnen staan:

"Europol: Niet-transparante muren en getinte ramen hinderen opsporing criminelen."
Of
"Europol: criminelen met een bivakmuts hinderen onderzoeken van de politie."

Dan maar alle bivakmuts verkopers vertellen dat ze de bivakmutsen voortaan transparant moeten maken?
28-09-2016, 11:35 door Anoniem
Wie er na al deze jaren nog steeds vertrouwen heeft in overheden die encryptie proberen te verzwakken of verbieden, doet zichzelf echt ernstig tekort. Het moge ondertussen duidelijk zijn van wie we het meest te vrezen hebben. En nee, dat zijn bepaald niet "de terroristen". Op naar een roemloos einde in de gevangenis die onze planeet geworden is.
28-09-2016, 12:05 door Reinder
"De opkomst van telefonie maakt het werk van opsporingsdiensten moeilijker", zo heeft het OM laten weten in reactie op het toenemend gebruik van de telefoongids. "Standaard opsporingsmethoden, zoals een krant met een gat erin en een verrekijker werken niet langer tegen deze geavanceerde nieuwe vorm van contact die criminelen gebruiken.", aldus het OM. Een verdere complicatie noemt het OM het afnemend aantal winkels in winkelstraten, waardoor er minder spiegelende etalageruiten zijn die gebruikt kunnen worden tijdens onderzoeken. Politiecommissaris B. Romsnor is het daar mee eens: "We kunnen een telefoongesprek niet open stomen en de inhoud lezen, zoals we dat nu met brieven nog wel kunnen. Voor de opsporingsdiensten levert dit een grote uitdaging op, en daar moet een passend antwoord op komen." Zowel de politie als het OM pleiten ervoor telefoongidsen niet te dik te maken. Ook moet er meer toezicht komen op openbare telefooncellen.
28-09-2016, 13:39 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 28-09-2016, 15:32
[Verwijderd]
28-09-2016, 13:42 door Anoniem
Nee, afblijven en geen hersenscheten meer laten.
28-09-2016, 14:32 door Anoniem
Door Anoniem: Ja hoor, gewoon erin rammen...
Gaat men nu ook alle briefpost open stomen en pakketjes open maken om te controleren hoeveel terroristen er hun boodschap mee versturen? In 2013 meen ik dat alleen al PostNL ruim 7 miljard poststukken in behandeling kreeg.
Het gaat dus duidelijk erom dat de burger steeds meer gecontroleerd moet worden!
28-09-2016, 15:03 door Anoniem
Het zou natuurlijk goed kunnen dat de beschikbaarheid van computers en internet, inclusief sociale netwerken en
zoekmachines. de opsporing van criminelen ook weer gemakkelijker gemaakt heeft. Maar daar hoor je ze dan niet
over.
28-09-2016, 15:08 door Anoniem
Há, ze zien dat ze aan het verliezen zijn. De bevolking trapt niet meer in de anti-encryptie-leugentjes die geventileerd worden. Wat mij betreft gaat de zaak ferm op slot en dat blijft zo!
28-09-2016, 15:21 door Anoniem
Als hillary clinton aan de macht komt,dan is een nieuwe nsa in de maak.

Kijk maar even terug naar het eerste debat tussen donald trump,
waar ze het heeft over,wij zijn het machtigste land en wij zullen onze middelen
gebruiken in cyberspace,en vooral het zoveel mogelijk verzamelen van inlichtingen data
etc.
28-09-2016, 15:26 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 28-09-2016, 15:27
[Verwijderd]
28-09-2016, 16:47 door Anoniem
Tja, en sleepnetten hinderen onschuldigen.
28-09-2016, 17:00 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
28-09-2016, 19:36 door Anoniem
We stellen vast dat er geen bewijzen worden aangedragen dat criminelen meer gebruik maken van end to end encryptie diensten. We stellen vast dat er geen bewijzen worden aangedragen dat opsporing door bestaan van deze diensten onmogelijk is of zelfs maar hinder heeft die onoverkomelijke is. We stellen vast dat er geen bewijzen worden aangedragen dat dergelijke diensten in het nadeel zijn van het publiek. Wellicht dat de pr van Europol eens een waardige opleidingen kan volgen in bewijsvoering en verdediging.
28-09-2016, 20:01 door karma4 - Bijgewerkt: 28-09-2016, 20:04
Door Muria: ...
Welke onderbouwing heb je hiervoor?
Als de wet tot verplichte digitale communicatie noemt in de toelichting dat privacy van burgers er niet toe doet en het niet uitmaakt dat 20% of meer van de bevolking buitengesloten wordt. Argument het is goedkoper. Deze is te vinden op eenoverheidssite. Een AIVD topman die er de publiciteit mee zoekt zonder door zijn bazen teruggefloten te wirden
Welk bewijs onderbouwing wil je nog meer.

Ietswat ik niet erg vind is dat internationaal oprollen van ecoonnet blackberries netwerk.
De grote lijn is helaas negatief van overheid richting burger.

Dat mac_user vraagt dat een ieder geheel legaal gaat werken met alle genoemde technieken daar heb ik geen moeite mee.
Voor de duidelijk een reactie die je van een anoniem krijgt komt niet van mij. Ik houd niet zo van verstoppertje spelen.
28-09-2016, 20:59 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
29-09-2016, 08:47 door linuxpro
Hadden wij niet laatst die grappenmaker van de AIVD die encryptie, privacy en grondrechten van burgers ook maar niets vond? Beetje deja-vu
29-09-2016, 09:00 door Anoniem
Encryptie zorgt er ook bijvoorbeeld voor dat bijvoorbeeld Europol op een veilige manier informatie kan uitwisselen met anderen diensten over criminelen die ze willen opsporen..... ?
29-09-2016, 09:04 door Anoniem
We stellen vast dat er geen bewijzen worden aangedragen dat criminelen meer gebruik maken van end to end encryptie diensten

Evenmin worden bewijzen aangedragen dat criminelen mensen zijn die zich aan wettelijke verboden houden. Waarom zouden zij zich storen aan een verbod op encryptie- of anonimiseringsdiensten, door de Nederlandse overheid ? De technische middelen blijven voorhanden.....
29-09-2016, 09:07 door Anoniem
Als hillary clinton aan de macht komt,dan is een nieuwe nsa in de maak

Sure, alsof het wat dat betreft een bal uitmaakt of Clinton of Trump aan de macht is. Lekker inhoudsloos, dit soort losse flodders.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.