image

Testlab: Android-malware klein risico voor Europeaan

zaterdag 1 oktober 2016, 09:14 door Redactie, 0 reacties

Deze week kwam Europol met een rapport waarin de opsporingsdienst stelde dat mobiele malware een steeds grotere dreiging wordt, maar het Oostenrijkse testlab AV-Comparatives laat weten dat de kans op Android-malware voor Europeanen zeer klein is als ze zich aan een paar eenvoudige regels houden.

Mobiele malware zou volgens het testlab vooral een probleem in Azië zijn, waar veel smartphones zijn geroot en er een groot aanbod van onofficiele app-stores is. Hierdoor lopen gebruikers in deze gebieden veel meer kans om met kwaadaardige apps in aanraking te komen. Voor Westerse gebruikers die alleen officiële app-stores gebruiken en hun toestel niet rooten is het risico op dit moment relatief klein, aldus AV-Comparatives. Het testlab waarschuwt wel dat een "klein risico" iets anders is dan "geen risico" en de dreiging elk moment kan veranderen.

Wie besluit een virusscanner voor Android te installeren kan het beste voor Bitdefender of Trend Micro kiezen, zo blijkt uit de nieuwste test van het testlab. In totaal werden 13 bekende mobiele virusscanners met ruim 3700 kwaadaardige apps getest. Bitdefender, Trend Micro, Kaspersky Lab en Tencent herkennen alle malware-exemplaren. De overige pakketten doen het echter niet veel slechter. Als laatste eindigt Avast, met nog altijd een detectiepercentage van 99%.

Op het onderdeel 'false positives', waar de virusscanners schone apps moesten beoordelen, gingen Kaspersky en Tencent een keer in de fout, terwijl Bitdefender en Trend Micro geen enkele keer vals alarm sloegen. AVG maakt met 14 onterechte waarschuwingen de meeste fouten. Als laatste werd er ook naar de impact van de mobiele beveiligingspakketten op de batterij gekeken. Dan blijkt dat Kaspersky, McAfee, Tencent en Trend Micro de batterij licht belasten. De impact van de overige negen programma's was nauwelijks merkbaar.

Image

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.