image

Autoriteit Persoonsgegevens voert tientallen onderzoeken uit naar aanleiding van datalekken

zaterdag 8 oktober 2016, 07:39 door Redactie, 4 reacties

De voorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens, Aleid Wolfsen, heeft in een interview met Nu.nl verklaard dat er tientallen onderzoeken lopen naar aanleiding van datalekken. Sinds 1 januari 2016 zijn organisaties verplicht incidenten te melden bij de autoriteit.

Sinds begin 2016 zijn er bijna vierduizend meldingen ontvangen, aldus Wolfsen. Hij doet verder geen uitspraken over individuele onderzoeken, maar wil wel kwijt dat het gaat om gevallen waar de bescherming van persoonsgegevens "drastisch niet op orde" is. Bij de meldingen die de AP krijgt gaat het vaak om menselijke fouten, maar ook om "serieuze lekken met medische gegevens".

Wolfsen meldt dat het in de lijn der verwachting ligt dat er boetes zullen worden uitgedeeld. De maximumboete voor overtredingen van de Wet bescherming persoonsgegevens ligt op 820.000 euro. De AP heeft boetebevoegdheid tot op heden nog nooit gebruikt.

In het interview laat Wolfsen zich ook kritisch over de beveiliging van persoonsgegevens door gemeenten. "Ik denk dat men zich in Gemeenteland nog onvoldoende bewust is van het feit dat ze over zo ontzettend veel data en ook heel gevoelige gegevens van mensen beschikken." Hij is van mening dat een gemeente zich niet kan verschuilen achter het argument dat er gebrek aan deskundigen is omdat het om een kleine gemeente gaat. "Dan moeten ze maar hulp van een grote broer inroepen".

Reacties (4)
08-10-2016, 10:12 door karma4
mwah klinkt Wolfsen in ieder geval positief. Ik heb mijn bedenkingen bij de EBV soap. We zullen zien.
08-10-2016, 12:04 door Anoniem
Hij doet wel laatdunkend over gemeentes maar hij is zelf burgemeester geweest en daar heeft ie een grote puinhoop van gemaakt...
Misschien nu pas de tijd genomen om er eens in te duiken?
08-10-2016, 16:06 door Anoniem
Hij heeft ook een melding gekregen over data lek bij z'n eigen organisatie, en dat vervolgens onder de grote stapel geschoven..
08-10-2016, 20:54 door Arjen Kamphuis
De boeten die door de AP opgelegd kan worden is opgehoogd naar 900.000 Euro. Dit maximale bedrag zal niet in alle gevallen opgelegd worden. Het is aan de AP om te bepalen of een overtreder er met een waarschuwing vanaf komt of een boete moet betalen die in stapjes van tienduizenden naar 9 ton opgehoogd kan worden. Boete moet wel direct betaald worden en niet pas na eindeloze juridische procedures. Boete kan wel aangevochten worden (na betaling). Dat levert dan een aantal leuke additionele persmomenten op voor de aangeklaagde organisaties...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.