image

Minister wil niets zeggen over gebruik prepaidkaarten Hennis

dinsdag 11 oktober 2016, 10:28 door Redactie, 13 reacties

Minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie wil niets zeggen over het gebruik van prepaidkaarten door minister Hennis-Plasschaert van Defensie of andere bewindspersonen. Tijdens een recent algemeen overleg liet Hennis weten dat ze uit veiligheidsoverwegingen op reis prepaidkaarten gebruikt.

Aanleiding voor D66-Kamerlid Kees Verhoeven om Kamervragen aan Van der Steur te stellen. Zo wilde het Kamerlid weten of het ministerie van Defensie vaker uit veiligheidsoverwegingen gebruikmaakt van prepaidkaarten en hoe het gebruik van prepaidkaarten door Hennis zich verhoudt tot het voornemen van Van der Steur om anonieme prepaidkaarten te verbieden omdat terroristen en criminelen ze ook zouden gebruiken. Ook vroeg Verhoeven hoeveel andere bewindspersonen er van prepaidkaarten gebruikmaken.

"Om veiligheidsredenen ga ik niet nader in op de inhoud van beveiligingsprotocollen of - regels", antwoordt Van der Steur op de vragen van Verhoeven (pdf). De minister laat verder weten dat er geen plannen zijn om prepaidkaarten helemaal te verbieden. Alleen anonieme prepaidkaarten wil Van der Steur laten verbieden. Er zal echter eerst een onderzoek worden uitgevoerd naar de effectiviteit en proportionaliteit van een verplichte registratie van de houders van prepaidkaarten ten behoeve van terrorisme- en criminaliteitsbestrijding, aldus de minister, die dit eind september ook al aankondigde.

Reacties (13)
11-10-2016, 10:39 door Anoniem
Grappig, ik lees net in een ander artikel op Security dat een korpschef het volgende zegt:

Volgens Akersboom telt het digitale aspect steeds zwaarder mee in de opsporing, hoewel hij geen cijfers geeft. "Tot een paar jaar geleden wisselden criminelen regelmatig van simkaart of gsm. Nu werken ze met smartphones voorzien van Pretty Good Privacytechniek. Versleutelde communicatie die rechercheurs het nakijken geeft, is gemeengoed in het criminele circuit."

Link:https://www.security.nl/posting/488252/Korpschef%3A+nieuwe+wet+computercriminaliteit+is+noodzaak

Dus wat is het nou, maken criminelen er echt zoveel misbruik van of is het inmiddels al achterhaald door versleutelde comunnicatie?
11-10-2016, 11:46 door Anoniem
Nou, D66, ik zou maar een motie indienen.
Als de Kamer mee akkoord gaat is het nog te bezien of het plan Van der Steur doorgaat.
11-10-2016, 11:59 door Anoniem
Waarom moet de burger altijd met lege handen staan, en waarom mogen politici wel altijd aan hun beveiliging denken?
Dat beetje veiligheid dat de burger nog heeft (encryptie, anonieme prepaidkaarten) wordt hen ook nog afgenomen en om reden voor helemaal niks.
11-10-2016, 12:23 door Anoniem
Mooie zin "Om veiligheidsredenen ga ik niet nader in op de inhoud van beveiligingsprotocollen of - regels", antwoordt Van der Steur

Kan je dit ook tegen de overheid zegen als ze vragen waarom je een anonime simkaart koopt?
11-10-2016, 12:28 door Anoniem
Let op mensen, want er gaat veel meer schuil achter dit "verbod op anonieme prepaid simkaarten". Wie Prepaid gebruikt in zijn telefoon, die is immers niet na te trekken (zoals bij een abonnement), want prepaid nummers worden niet geregistreerd waardoor je sms, bel en internet gedrag niet achterhaalt kunnen worden. Met de sleepnet van Plasterk in aantocht (voelt u hem al waarom Van der Steur een verbod wenst?), wil men deze mensen ook kunnen volgen en natrekken. Het heeft niets te maken met terrorisme en criminelen. Naar mijn mening willen ze gewoon de bevolking voortdurend in de gaten kunnen houden. Elk restje vrijheid wordt vooral door de partij waar de Vrijheid en Democratie in het vaandel staat, letterlijk in dit land omgehakt.
11-10-2016, 13:40 door Anoniem
Tja,ik neem als ik ergens langer zou verblijven een tijdelijke prepaykaart,dan betaal je het tarief voor het land waar je dan bent.
Je bent dan geen dure gesprekskosten verschuldigd aan een Nederlandse provider.
Als mensen gebruik van prepay willen,moeten ze dat zelf weten je kan mensen niet door de strot heen duwen om een abbo of sim only te nemen.
11-10-2016, 14:50 door Anoniem
Hier zie ik een goede taak weggelegd voor de Telco's...
Simpelweg, der is een goede boterham te verdienen aan (anonieme) prepaid kaarten.
Waarschijnlijk (ga ik vanuit) gaan de Telco's lekker blijven slapen zoals de autodealers deden toen de BPM ingevoerd werd...
De inmiddels 80% van de dealers die niet meer bestaat sinds de invoeren van de BPM zullen niet meer klagen....
Ach, ik zie inmiddels high-end kledingzaken in automobiel showrooms verschijnen, dus ja... de ene z'n dood...
Wel jammer dat ik hierdoor straks alleen beperkt ben om een Volkswagen sjoemeldiesel te kopen die en iedereen vergiftigt, maar wel subsidie krijgt op alles inc BPM die in stand gehouden wordt door fraude bij de overheid zodat zij voldoende afname houden om de BPM trein tegen te houden.

Alleen dan ga ik EN mijn bedrijf verhuizen naar Duitsland waar dezelfde japanner met 300pk voor 1/3 van de prijs in de boeken staat, waar de bijtelling 1/3 is van 1/3 en zelfs de accijnzen, wegenbelasting en autoverzekering nihiel zijn in vergelijk met hier.
Electronica is ook nog eens 10% goedkoper met meer garantie. Huizen zijn 40% goedkoper...

Alleen die computer criminaliteitswet in duitsland is nog erger dan hier.
11-10-2016, 14:50 door johanw
Door Anoniem:Volgens Akersboom telt het digitale aspect steeds zwaarder mee in de opsporing, hoewel hij geen cijfers geeft. "Tot een paar jaar geleden wisselden criminelen regelmatig van simkaart of gsm. Nu werken ze met smartphones voorzien van Pretty Good Privacytechniek. Versleutelde communicatie die rechercheurs het nakijken geeft, is gemeengoed in het criminele circuit."
Dat zal wel over die Blackberries gaan waarvan nu net bekend wordt dat het NFI ze kan kraken, en waarvan de BIS servers van een dergelijke provider in beslag genomen zijn.

Criminelen kunnen beter Signal gebruiken. De enige gegevens die zij konden overhandigen aan de FBI was wanneer een account aangemaakt was en wanneer er voor het laatst ingelogd was. Van dat account was alleen het nummer bekend, geen contacten of namen.
11-10-2016, 15:47 door BaseMent
En opnieuw snap ik sommige reacties niet.
Als je niet gevolgd wilt worden en je je zorgen maakt over elk restje vrijheid neem dan geen telefoon mee. Kan je ook niet gebeld worden, heb je nog meer vrijheid.
Je vind het niet leuk misschien, maar het is echt algemeen de trend dat prepaid kaarten gebruikt worden door kwaadwillenden. En net zoals bij het voetbal lijden de goeden onder de kwaden.
11-10-2016, 15:57 door Anoniem
Door BaseMent: En opnieuw snap ik sommige reacties niet.
Als je niet gevolgd wilt worden en je je zorgen maakt over elk restje vrijheid neem dan geen telefoon mee. Kan je ook niet gebeld worden, heb je nog meer vrijheid.
Je vind het niet leuk misschien, maar het is echt algemeen de trend dat prepaid kaarten gebruikt worden door kwaadwillenden. En net zoals bij het voetbal lijden de goeden onder de kwaden.
U vindt het normaal dat goeden onder kwaden moeten lijden, MAAR IK VIND DAT NIET NORMAAL.
En hoeveel gebruiken die prepaid dan voor illegale doeleinden? Cijfertjes graag!
11-10-2016, 18:03 door Anoniem
Door Anoniem:En hoeveel gebruiken die prepaid dan voor illegale doeleinden? Cijfertjes graag!

Die cijfertjes hebben ze niet, of ze willen ze niet prijs geven want dan zou de cirmineel iets kunnen afleiden over de recherche-methoden van de politie of AIVD. (Dit is het standaard antwoord van het kabinet als er om cijfertjes gevraagd wordt)
11-10-2016, 21:32 door Anoniem
Bijna bejaard, en heb meer dan genoeg aan 10 euro beltegoed per 10 maanden bij kassa Dirk vdB. Weet niet wat sim only is, en elk abonnement is onnodig en hoe dan ook te duur van mijn AOW
12-10-2016, 08:55 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.