image

PvdA en VVD willen reisgedrag automobilisten half jaar opslaan

dinsdag 18 oktober 2016, 11:12 door Redactie, 26 reacties

PvdA en VVD hebben een amendement ingediend om het reisgedrag van automobilisten geen vier weken maar zes maanden op te slaan. Dat ontdekte Privacy Barometer. Het gaat om een amendement (pdf) op het wetsvoorstel waarmee kentekenscanners op wegen worden geplaatst om rijgedrag te registreren.

Niet alleen de bewaartermijn wordt door het amendement van vier weken naar zes maanden gebracht, er komt ook een getrapte toegangsprocedure waarmee opsporingsinstanties toegang tot de gegevens kunnen krijgen. "Deze wijzigingen hebben een flinke impact op de privacy van mensen", zegt Reinout Barth van Privacy Barometer, een particulier initiatief dat zich inzet voor de privacy in Nederland.

Volgens het initiatief is het wetsvoorstel voor kentekenregistratie vergelijkbaar met de bewaarplicht voor telecomgegevens. Iets dat ook door de Raad van State werd geconcludeerd. Bij beiden wordt een bulkregistratie voor opsporingsdoeleinden aangelegd met gegevens van niet-verdachte mensen. De bewaarplicht voor telecomgegevens is door de rechter vorig jaar ongeldig verklaard omdat er geen noodzaak voor is.

PvdA-Kamerlid Oosenbrug en VVD-Kamerlid Van Wijngaarden geven in het amendement echter geen enkele onderbouwing waarom de langere bewaartermijn van zes maanden noodzakelijk is. Ook wordt er geen onderbouwing gegeven van de getrapte toegangsprocedure voor het opvragen van de gegevens door opsporingsdiensten. "Opvallend is dat in de vergelijkbare bewaarplicht voor telecomgegevens de minister juist afstapt van dit getrapte systeem", aldus Barth.

Hij vraagt zich dan ook af hoe het mogelijk is dat de Kamerleden voor een constructie kiezen die de minister afraadt, die de rechter als onvoldoende heeft gekwalificeerd en waar de opsporingsdiensten niet mee uit de voeten kunnen. Barth wijst verder naar de vergelijkbare bewaarplicht voor telecomgegevens die de rechter ongeldig verklaarde. De Raad van State heeft al vastgesteld dat elke bulkopslag van gegevens van niet-verdachte mensen om later door opsporingsinstanties in te kunnen zoeken, door rechters vergelijkbaar zal worden beoordeeld.

"De Kamerleden Oosenbrug en Van Wijngaarden maken met hun amendement de inbreuk op de privacy groter, terwijl aan de eisen die de rechter in het vonnis over de bewaarplicht telecomgegevens aangeeft, niet tegemoet gekomen wordt. Het lijkt niet zinvol met een wetsvoorstel verder te gaan dat zo overduidelijk de toets van de rechter niet zal doorstaan", aldus de privacyvoorvechter. "De minister doet er verstandig aan dit wetsvoorstel in z'n geheel terug te trekken."

Reacties (26)
18-10-2016, 11:28 door Anoniem
De volgende stap in de steeds verder gaan de burgerhaat. Ik kan alleen maar hopen dat de kamer er niet in trapt. Maar veel vertrouwen heb ik daar niet in...
18-10-2016, 11:40 door Anoniem
En langzamerhand, beetje voor beetje, komen we in een 1984-maatschappij terecht...
18-10-2016, 11:47 door Anoniem
Ach... de mensen hebben immers toch niets te verbergen.

Over een tijdje heeft iedereen een GPS chip in zijn lijf, en een camera in zijn huis die rechtstreeks in verbinding staat met de politie, met een luidspreker waaruit bevelen geroepen kunnen worden.
18-10-2016, 12:02 door Anoniem
Misschien kunnen we ook overal gezichtsherkenners ophangen. Dan vangen we naast de auto's ook de fietsers en voetgangers.
En misschien kan er, als het systeem enigszins getuned is, dan ook een alarm af gaan als een voorbijganger niet herkend wordt. Want dat is natuurlijk per definitie verdacht. Dan kan deze persoon zich meteen identificeren en kan de scansoftware daar op aangepast worden.
Uit efficiencyoogpunt kunnen we ook verplicht stellen (of laten we starten met een vrijwillige publiek private samenwerking) dat alle particuliere camera's hierin participeren.
Of we laten drones rondvliegen met camerascanners en paspoortlezers. Ideeen te over, lang leve de vooruitgang!
18-10-2016, 12:03 door Anoniem
Blijkbaar hebben ze bij de PvdA en PVV gisteren niet opgelet:
http://www.npo.nl/de-privacytest/POMS_S_AT_5487672

en

http://www.npo.nl/npo3/privacy

Daar werd al mooi duidelijk dat die camera registratie al voor meer gebruikt wordt dan noodzakelijk....

TheYOSH
18-10-2016, 12:25 door Anoniem
AIVVD?
18-10-2016, 13:31 door Anoniem
Groot gelijk, waarom zouden automobilisten ontzien moeten worden als dat ook niet geldt voor OV-reizigers.
Misschien dat de "gemiddelde Nederlander" nu wel eens wakker wordt en gaat klagen.
18-10-2016, 13:59 door Anoniem
Door Anoniem: Groot gelijk, waarom zouden automobilisten ontzien moeten worden als dat ook niet geldt voor OV-reizigers.
Misschien dat de "gemiddelde Nederlander" nu wel eens wakker wordt en gaat klagen.

Omdat het gewoon een idioot idee is ... dat OV-reizigers zich als lammetjes naar de slachtbank hebben laten brengen, is geen referentie-kader (maar dat bedoelde je stiekem ongetwijfeld vast ook al; al druipt het cynisme er wat mij betreft nog niet genoeg van af).

https://en.wikipedia.org/wiki/First_they_came_...
18-10-2016, 14:04 door SPlid
Door Anoniem: AIVVD?

PVDAIVVD ;-)
18-10-2016, 15:44 door Anoniem
Ik vind vier weken eigenlijk al te lang hoor!

Art. 10.1 Het recht op privacy: Ieder heeft, behoudens bij of krachtens de wet te stellen beperkingen, recht op eerbiediging van zijn persoonlijke levenssfeer.

Dus weet je wat? We gaan gewoon de wet om zeep helpen, is dat ook weer opgelost.
18-10-2016, 15:51 door Anoniem
Ik denk niet dat deze het gaat halen. Het geeft alleen wel aan binnen welk spectrum van de bescherming der burgers onze regering zich bevindt.
18-10-2016, 16:48 door Anoniem
De vraag is waarom ze dit nodig vinden, zal wel weer belastingdienst zijn.

Het is eigenlijk gewoon hopen dat een keer alles van iedereen op straat komt te liggen, dan pas zal privacy serieus worden genomen door iedereen.
18-10-2016, 17:23 door Anoniem
Waarom willen ze toch al die kentekens opslaan?,mensen bespioneren waar ze rijden met hun auto.
Ik zie dat ook als schending van de privacy.
Want aan een kenteken is te zien bij wie de auto verzekerd is en op wiens naam die staat.
Daarnaast valt er te achter halen waar die gene woont.

Er mag alleen gebruik van worden gemaakt vind ik met die gegevens vorderen,als je wordt staande gehouden door de politie wegens een verkeersovertreding.
Dat zodat de boete op de juiste naam komt,en als er geschil is de verweerder makkelijker beroep kan aantekenen als hij het er niet mee eens is.


Ik heb ook eens een bekeuring gehad,waarmee ik niet in verweer kon,en kon achterhalen of ik daadwerkelijk de overtreding beging.
Er stond een code van de politie eenheid op,maar nergens een naam die mij betrapt had,of een telefoonnummer om daadwerkelijk bewijs op te vragen,of ik het daadwerkelijk was met de overtreding.
Ik was mij er namelijk nergens van bewust of ik die maakte.
Dus tegen wil en wetens heb ik dan maar geloof de boete betaald.
Dus voor burgers wordt het wel lastig om beroep aan te tekenen tegen boetes,wel data graaien door de overheid en alles van jou weten,maar omgekeerd niet.
18-10-2016, 17:43 door Anoniem
Door Anoniem: Ik vind vier weken eigenlijk al te lang hoor!

Art. 10.1 Het recht op privacy: Ieder heeft, behoudens bij of krachtens de wet te stellen beperkingen, recht op eerbiediging van zijn persoonlijke levenssfeer.

Dus weet je wat? We gaan gewoon de wet om zeep helpen, is dat ook weer opgelost.
En daarom hebben we dus een constitutioneel hof nodig. De politici kijken al tijden niet meer of nieuwe wetgeving strijdig is met de grondwet en momenteel kunnen wij als burgers er niks aan doen.
18-10-2016, 19:25 door Anoniem
Ik voel me al een poosje niet meer thuis op deze wereld en dit soort zaken verergeren dit gevoel alleen maar .
18-10-2016, 21:14 door Anoniem
Stel je voor de een of ander l*llig politieagentje precies kan zien waar je wanneer bent geweest. Dat is toch absurd? Hoe weet je dat zo'n macht alleen zakelijk gebruikt wordt? Wie controleert die agenten dan?

Oh maar wacht! We stellen gewoon een nieuw NEN certificaat in het leven volgens ISO norm en dan zal een extra "instantie" wel "toezicht" houden en de "integriteit waarborgen" (kosten: 100milj per jaar). En mocht dat niet afdoende zijn dan roepen we wel een nieuw "controlerend orgaan", "aanvullende opleidingen" en een hele serieuze "beroeps-eed" in het leven :x

Ik moet kotsen van ons eeuwig-uitdijende gezwel -- ik bedoel overheid.
Die altijd weer de beste technieken, producten, diensten en systemen weet te verzieken en tegen het volk te keren.
18-10-2016, 23:54 door Anoniem
Kortom je mag gewoon niet meer vrij leven, iets met gezond verstand doen met een eigen verantwoordelijkheid. Want het is blijkbaar nodig om iedereen voortdurend te moeten controleren.

De overheid is een beetje paranoïde aan het worden en ziet 17 miljoen Nederlanders stuk voor stuk als een bedreiging.
19-10-2016, 00:33 door Anoniem
Oosenbrug doet jaren haar best om in de schijnwerpers te staan met kritische vragen als privacy door anderen in het geding lijkt te worden gebracht en vergooit de geloofwaardigheid daarvan met een eigen wetsvoorstel voor het nog langer bewaren van reisgedrag zonder een fatsoenlijke onderbouwing van nut, noodzaak en proportionaliteit.

Een gokje wat er aan de hand kan zijn: een poging om met het inruilen van privacy van de kiezers de vriendschap binnen de coalitie te versterken onder het motto dat de kiezer weet waar hij aan toe is met deze wet.
19-10-2016, 08:24 door Anoniem

Waarom willen ze toch al die kentekens opslaan?,
Waarschijnlijk omdat ze denken dat het wel eens van pas kan komen. En het kost
vrijwel niks extra's, ze slaan het toch al op. Zgn quickwin.
19-10-2016, 09:28 door Anoniem
das ook een manier....

4 weken is onacceptabel zonder betere redenen, maar dan vraga je om 6 maanden en dan lijkt 4 weken al een stuk redelijker.

Wanneer leren jullie in Den Haag nu eens dat iedere aangelegde dataverzameling gegerandeerd op enig moment gebruikt gaat worden voor doelen waar ie niet voor was bedoeld? Dat alleen al moet voldoende reden zijn om het niet te doen als er niet een hele grote nodozaak is. Die is er niet, althans jullie tonen hem niet aan.

Kennelijk is de zachtheid van het pluche aan het achterwerk omhoog gestegen....
19-10-2016, 10:22 door Anoniem
Ik wil het gedrag van politici wel een half jaar opgeslagen hebben, en dan publiekelijk toegankelijk zodat iedere NL'er kan zien wat de heertjes allemaal uitspoken van onze belastingcentjes. Zo nu en dan komt er een topje van de ijsberg van hun gedrag aan de oppervlakte drijven, wat dan niet of nauwelijks tot meer leidt dan een "Foei!! Dat mag je niet meer doen hoor!" van de mede kornuiten. En dan ook nog eens de brave burger tot in het absurde willen controleren.
19-10-2016, 11:58 door Anoniem
Voor zover ik nu ongeveer heb kunnen tellen heeft allen Rutte zich de afgelopen 4 jaar al 14x schuldig gemaakt aan land- en of volksverraad door beslissingen te nemen die regelrecht meehelpen dit land in de afgrond te storten.
Nog niet zo heel lang geleden ging zo iemand regelrecht voor het vuurpeloton, nu kijkt men liever naar gtst en laat zich naar de slachtbank leiden, snap er niks meer van
19-10-2016, 14:26 door Anoniem
Pff waar hebben ze dit nou weer voor nodig. Iedere automobilist heeft zo'n beetje toch wel een GPS tracker bij zich (ook wel bekend onder de noemer mobiele telefoon).
19-10-2016, 14:27 door Anoniem
Voor zover ik nu ongeveer heb kunnen tellen heeft allen Rutte zich de afgelopen 4 jaar al 14x schuldig gemaakt aan land- en of volksverraad door beslissingen te nemen die regelrecht meehelpen dit land in de afgrond te storten.

Nou, geef ons eens het lijstje van 14 zou ik zeggen. Anders is je reactie namelijk volstrekt inhoudsloos.
22-10-2016, 11:46 door Anoniem
Het is in de grondwet vastgelegd (daarmee je grondrecht) om vrij te kunnen reizen zonder dat dit wordt bijgehouden zoals dat ook al gebeurd bij de ovchipkaart.
En de zogenaamde regels eromheen dat alleen maar instantie 'a' met goedkeuring van rechtsinstantie 'b' erin mag grasduinen is dus ook verboden.

Waarom overtreedt het kabinet/de overheid voortdurend de (geldige) grondwet/wetgeving en wordt er gebruik gemaakt van dit soort function-creep, dat alleen maar de deuren openzet om in de -nabije- toekomst het als 'gewoon' te bestempelen dat iedereen gebruik mag maken van deze prive-informatie (zoals de kenteken-registratie alleen bedoeld was voor de politie, die deze gegevens binnen n-aantal dagen dient te vernietigen, maar voordat dat gebeurd, de informatie eerst doorsluist naar de belastingdienst die het weer 7 jaar mogen(/moeten?) gebruiken/bewaren)!

Ronduit Crimineel

Dat dit soort regeltjes kwijlend door de vvd worden verzonnen kan ik me voorstellen, maar dat de pvda dit steunt neigt naar: "you scratch my back and i'll scratch yours" en weg zijn de principes waar ze daar voor zitten.

Stem de volgende keer met je hart op een kleinere partij waar je helemaal achter staat ipv met je ¿verstand¿ op één van de grotere als ¿goeie¿ tegenhanger! (zie het resultaat van Nu).

p. lut
24-10-2016, 14:00 door Anoniem
Wie zet de stap naar een hoger gerechtshof?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.