image

Encryptieprojecten die overheidsgeld krijgen pas later bekend

dinsdag 25 oktober 2016, 13:13 door Redactie, 2 reacties
Laatst bijgewerkt: 25-10-2016, 15:48

De encryptieprojecten die 500.000 euro van de overheid krijgen worden dit jaar nog bekendgemaakt, zo heeft minister Kamp van Economische Zaken laten weten. Vorig jaar besloot de Tweede Kamer om 500.000 euro voor opensource-encryptieprojecten uit te trekken.

Het initiatief om dergelijke projecten te ondersteunen is afkomstig van D66-Kamerlid Kees Verhoeven, die stelt dat encryptie essentieel is voor de vrijheid en veiligheid van mensen. Naar aanleiding van het amendement van Verhoeven is er een aantal verkennende gesprekken gevoerd met bedrijven en overheidsinstanties die bij het investeringstraject betrokken zijn, zo meldde Kamp deze zomer nog.

"We hebben bekeken wat hier speelt en wat hier in de geest van het amendement gedaan zou moeten worden. De rode draad van die gesprekken was dat het belang van open source en het ondersteunen van opensource-encryptieprojecten wordt gezien. Bedrijven willen graag een bijdrage leveren aan onderdelen waar zij een belang bij hebben. Ik zie mogelijkheden om dat tot de uitkomst te leiden die met het amendement is beoogd", aldus de minister destijds. Hij liet toen weten dat er deze zomer nog een besluit zou worden genomen over het invullen van de investering.

De vaste commissie voor Economische Zaken stelde over de begroting van het ministerie voor volgend jaar de vraag aan welke partijen de toegezegde 500.000 euro van het amendement is verleend, aangezien er nog geen gekozen projecten bekend zijn gemaakt. "Mijn ministerie heeft een subsidieaanvraag ontvangen en in behandeling genomen. Ik zal uw Kamer nog dit jaar informeren over de wijze waarop het amendement wordt ingevuld", aldus Kamp (pdf). In eerste instantie ging het amendement van Verhoeven alleen over het OpenSSL-project, maar in de door het kabinet aangenomen tekst wordt over opensource-encryptieprojecten gesproken.

Reacties (2)
25-10-2016, 14:27 door Anoniem
Dan moeten ze zeker wel zorgen voor een backdoor voor opsporing?
26-10-2016, 07:45 door karma4
Denk ook aan het zoontje van .... due wat bijdragen kan hebben.
Als het echt om oss steunen zou gaan dan moet je dat bij de uitbestedingscontacten de inkoop meenemen. Deze leveranciers en de grote commercielen profiteren er van dat het niets kost.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.