image

Duitsland zou privacyrechten burgers willen inperken

maandag 28 november 2016, 10:49 door Redactie, 12 reacties

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maiziere werkt aan wetgeving die de privacyrechten van Duitsers gaat inperken, zo waarschuwt de Deutsche Vereinigung für Datenschutz (DVD). Het wetsvoorstel omvat verschillende onderwerpen op het gebied van privacy en rechten.

Zo worden de bevoegdheden van de Duitse databeschermingsautoriteit ingeperkt, zodat die niet meer mag controleren of de dossiers van advocaten en artsen goed zijn beveiligd, bijvoorbeeld om een vermeend datalek te onderzoeken. Daarnaast mogen burgers niet meer weten wat voor gegevens over hen worden verzameld als het vrijgeven van deze data de openbare veiligheid of het belang van de staat schaadt of op andere wijze nadelig voor de staat is.

Verder wil De Maiziere de inzet van videosurveillance met gezichtsherkenningssoftware uitbreiden. Volgens de DVD laat het wetsvoorstel zien dat de huidige regering databescherming niet belangrijk vindt. De organisatie roept de ministers van Justitie, Economie en Wetenschap op om in het belang van de burgerrechten in te grijpen (pdf).

Reacties (12)
28-11-2016, 10:52 door Anoniem
Wat een onzin... dat de overheden zowel nationaal als internationaal moeite hebben om vermeende bedreigingen en terreur uit te sluiten betekent nog niet dat wij onze privacy daarvoor op hoeven geven...
28-11-2016, 11:38 door Anoniem
Daarnaast mogen burgers niet meer weten wat voor gegevens over hen worden verzameld als het vrijgeven van deze data de openbare veiligheid of het belang van de staat schaadt of op andere wijze nadelig voor de staat is.
Er zijn landen waar dit al geldt, en dat zijn zonder uitzondering landen waar het 'niet zo gezellig' is.

Daarnaast wordt in dit voorbeeld het staatsbelang boven dat van het individu gezet. Ook hier geldt dat er landen zijn die er ook zo over denken, maar die scoren structureel laag in het World Happiness Report.

Allemaal redenen om niet aan dergelijke verworven rechten te tarten.
28-11-2016, 11:41 door Anoniem
Mijnheer Orwell moet toch echt een geweldige Ziener zijn geweest.
28-11-2016, 11:50 door Anoniem
Niets geleerd van de Stasi blijkbaar. Herr Thomas is zeker een west Duitser en/of hij heeft een erg slecht geheugen.
28-11-2016, 12:44 door Anoniem
Door Anoniem: Niets geleerd van de Stasi blijkbaar. Herr Thomas is zeker een west Duitser en/of hij heeft een erg slecht geheugen.
Of hij werkte voor de Stasi, en was daar in zijn nopjes/element.
28-11-2016, 13:06 door Anoniem
Kijk jongens, een afglijdende schaal die zich afspeelt!
28-11-2016, 14:18 door Anoniem
Of het wel of niet doorgaat valt nog te bezien.
In Duitsland wordt over het algemeen een stuk harder en scherper gediscussieerd over burgerrechten dan hier.
In ieder geval een deel van de bevolking heeft geleerd van de geschiedenis, daar hebben wij buiten die twee minuutjes opgedragen besef opvallend triest weinig 'last' van.

Hoe het ook zij en wat de de uitkomst wordt, ik geloof er vooralsnog weinig van dat dit er daar gaat doorkomen, in ieder geval leveren dit soort waanzinnige voorstellen leveren wat direct materiaal op voor Scrabble met een maatschappelijk inhoudelijk tintje.
Stellungnahme zum Referentenentwurf des Videoüberwachungsverbesserungsgesetzes veröffentlicht
https://www.datenschutzverein.de/
28-11-2016, 17:58 door Anoniem
Als een land zijn bevolking als de vijand gaat behandelen dan moet men niet raar opkijken als diezelfde bevolking zich als vijand gaat gedragen .
28-11-2016, 18:06 door Anoniem
Eerst Jan en alleman uitnodigen om naar Duitsland te komen en dan met dit soort onzin komen .
29-11-2016, 09:04 door Anoniem
Door Anoniem: Eerst Jan en alleman uitnodigen om naar Duitsland te komen en dan met dit soort onzin komen .

Nee dan kun je beter iedereen laten verrekken voor de poort en je burgers alle vrijheid geven toch? Dat is veel humaner.

Ik zie het verband overigens niet zo. In Duitsland staat bescherming van privacy zo ongeveer het hoogst in het vaandel van alle landen ter wereld, dus ik kan me ergens wel voorstellen dat bepaalde diensten jaloers naar de buren kijken en vragen of het niet wat minder mag. Of kun jij een land noemen waar bescherming van de privacy nog beter is geregeld dan in Duitsland? Graag onderbouwd?
29-11-2016, 19:03 door Anoniem
Door Anoniem: In Duitsland staat bescherming van privacy zo ongeveer het hoogst in het vaandel van alle landen ter wereld, dus ik kan me ergens wel voorstellen dat bepaalde diensten jaloers naar de buren kijken en vragen of het niet wat minder mag. Of kun jij een land noemen waar bescherming van de privacy nog beter is geregeld dan in Duitsland?

ijsland?
30-11-2016, 09:27 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: In Duitsland staat bescherming van privacy zo ongeveer het hoogst in het vaandel van alle landen ter wereld, dus ik kan me ergens wel voorstellen dat bepaalde diensten jaloers naar de buren kijken en vragen of het niet wat minder mag. Of kun jij een land noemen waar bescherming van de privacy nog beter is geregeld dan in Duitsland?

ijsland?

Zou kunnen, maar ik zou dan op mijn buikgevoel af moeten gaan. Heb je er argumenten bij?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.