image

Juridische vraag: Waarom moet ik bij een zakelijke installatie telkens opnieuw akkoord gaan met Microsofts EULA?

woensdag 30 november 2016, 16:33 door Arnoud Engelfriet, 5 reacties

Ict-jurist Arnoud Engelfriet geeft elke week antwoord op een interessante vraag over beveiliging, recht en privacy. Heb jij een vraag? Stuur hem naar juridischevraag@security.nl.

Vraag: Deel van mijn werk is het uitrollen van Office 365. Eén van de installatiestappen is het akkoord gaan met de hele riedel gebruiksvoorwaarden en privacy condities van de firma Microsoft. Dit snap ik niet. Waarom moet dat, als wij al een contract hebben? En hoe voorkom ik dat ik straks privé akkoord ga of zo?

Antwoord: Het is compleet onzinnig dat een bedrijfsmatige installatie van reeds gelicentieerde software zou vereisen dat je akkoord gaat met op het scherm gepresenteerde gebruiksvoorwaarden. Precies om de reden die de vraagsteller noemt: de licentienemer hééft al akkoord gegeven op voorwaarden, zij het ouderwets op een stuk papier en niet met een klik. Maar dat doet er niet toe.

(En breek me de bek niet open over akkoord op privacyverklaringen. Dat slaat écht helemaal nergens op. Privacyverklaringen verklaren. Ze zijn verplicht op grond van de Wbp ter toelichting op wat je gaat doen. Maar een akkoord daarop is net zo relevant als akkoord op de dienstregeling van de NS.)

Die software is echter geprogrammeerd om bij installatie die voorwaarden te tonen, en doet dat dus vrolijk ook al betekent het niets. Maar daar staat tegenover dat klikken dus op zich ook niets betekent, afgezien van 5 seconden extra moeite. (Ik herinner me dat er opties zijn bij zakelijk installeren om dit te skippen, wie ‘m weet mag het roepen!)

Sowieso ben je niet privé gebonden, dit installeren doe jij zakelijk dus handel jij namens je werkgever. Jij als persoon bestaat niet, onder de wet. Jij bent een hand van je werkgever en niets dat die hand doet, kan bindend worden op de persoon achter die hand.

Arnoud Engelfriet is Ict-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. Hij schreef twee boeken, De wet op internet en Security: Deskundig en praktisch juridisch advies.

Reacties (5)
30-11-2016, 18:41 door Anoniem
Je kunt die stappen wel skippen als je je verdiept in de mechanismen voor unattended installatie van software.
Bij Office kun je een tool gebruiken waarmee je alle installatieparameters in een file verzamelt en deze file meegeeft
aan de installer, dan wordt alles geinstalleerd zonder gezeur over de licentie. Dat akkoord geef je dan eenmalig
tijdens het uitvoeren van die tool.
01-12-2016, 08:24 door Anoniem
Bijna alle pakketten hebben een optie om akkoord te gaan of stil te installeren.

voor office heb je een toolkit, en daar kan je de licentiecode invullen en akkoord gaan met de voorwaarden

https://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=49117
01-12-2016, 11:38 door Anoniem
Dat "accoord met de voorwaarden" is er ondertussen goed ingetraind als reflex. En nog een ronde extra getraind met die koekjestoestemming die je bij elke website moet geven, zonder dat je daar werkelijke keuze hebt. Mooi man.
05-12-2016, 12:04 door Patio
Inderdaad, anoniem 1-12 11:36, 'koekjestoestemming' vragen is een wettelijke verplichting. De enige manier om daaraan te ontkomen is geen koekjes plaatsen "om de klant beter van dienst te zijn". Scheelt jou en de klant tijd en irritatie en je bent nog klantvriendelijker ook. "Win-win!"
06-12-2016, 17:43 door Anoniem
Door Anoniem: Dat "accoord met de voorwaarden" is er ondertussen goed ingetraind als reflex. En nog een ronde extra getraind met die koekjestoestemming die je bij elke website moet geven, zonder dat je daar werkelijke keuze hebt. Mooi man.
Je kan in ieder geval third-party cookies blokkeren in je browser. Over het algemeen doet de website het dan nog prima.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.