image

Opera gaat voorspellen welke websites gebruiker wil bezoeken

maandag 5 december 2016, 15:19 door Redactie, 6 reacties

Opera heeft in een ontwikkelversie een nieuwe feature toegevoegd die gaat voorspellen welke websites de gebruiker van plan is om te bezoeken. Dit moet ervoor zorgen dat websites sneller worden geladen. Volgens Daniel Bratell van Opera zijn er twee manieren om de keuze van de gebruiker te voorspellen.

Het kan op basis van de huidige pagina en de acties van de gebruiker. Als iemand het adres in de adresbalk invoert kan al na twee karakters worden geraden welke website er zal worden bezocht, maar blijft de gebruiker doorgaan totdat de volledige naam is ingevoerd. Op deze manier worden miljarden clockcycles verspild, merkt Bratell op. Door te voorspellen welke pagina de gebruiker wil gaan openen kunnen pagina's uiteindelijk gemiddeld 1 seconde sneller worden geladen.

Dit is wel afhankelijk van hoe voorspelbaar en snel de gebruiker is, merkt de ontwikkelaar op. De functie kan echter ook gevolgen voor de veiligheid en privacy hebben. Daarom probeert Opera geen kwaadaardige pagina's al van te voren te laden. Daarnaast kan de functie via de privacy-opties volledig worden uitgeschakeld. De "speculative prerenderer" is in de ontwikkelversie van Opera 43 te testen.

Reacties (6)
05-12-2016, 15:34 door Anoniem
Oh nee, het was nu eens een goede browser. Wie heeft zo'n intrusieve rommel nodig ? Sinds de overname werd aangekondigd is Opera een stuk trager en onstabieler.
05-12-2016, 16:06 door Anoniem
Hoeveel tijd verspil ik als ik startpage.com in typ of als er st komt te staan en dan op return druk.
Ik wil zelf de url in typen die ik wil gebruiken, en als je wil weten waarom moet je gewoon even nadenken.
Vroeger mijn favoriete browser nu niet meer, jammer maar het is zo.
05-12-2016, 18:00 door ph-cofi
Op deze manier worden miljarden clockcycles verspild
Oh nee, toch! Wat een verspilling van mijn CPU. Eigenlijk ben IK de verspilling, doordat ik halsstarrig door tik terwijl Opera (en Google enb webshops doen het ook) allang weet wat ik wil hebben. Waarom moet ik die twee letters nog tikken? Kijk met de webcam naar me en zie hoe het ervoor staat!
05-12-2016, 18:38 door Anoniem
De nieuwe kleren van de rooie Keizer?

Tja zo kan je wel van alles nieuws maken.
Dit soort functionaleit zit toch al sinds mensenheugenis in browsers?
Firefox Privacy preferences
Firefox will: Remember history
{of custom settings gebruiken met aangepaste 'onthoud-keuzes'}

Location Bar
When using the location bar, suggest:
[ ] History
[ ] Bookmarks
[ ] Open tabs
05-12-2016, 20:58 door [Account Verwijderd]
Alternatief:
https://www.google.nl/webhp?complete=0
Wat men er ook over beweert: dan zou het niet werken dan weer wel. Bij mij werkt deze url al jáááren onafgebroken in èlke browser.
Plaatjes zoeken zonder suggesties of auto-aanvullen:
https://www.google.nl/imghp?complete=0

Belangrijker: Een typo in de adresbar kan vervelende gevolgen hebben. Sites die Malware hosten gebruiken nogal eens url namen die sterk lijken op legitieme sites.

Het bestaat misschien niet (ik ga het niet testen) maar een voorbeeld zou kunnen zijn: sevurity.nl
De c staat naast de v dus zo'n typo is snel gemaakt.
05-12-2016, 21:16 door Briolet
Door Anoniem: Hoeveel tijd verspil ik als ik startpage.com in typ of als er st komt te staan en dan op return druk…

Het is nog erger dan je denkt. Opera verwacht niet dat je na twee letters stopt met typen, maar dat jij de hele url intikt en Opera intussen de verwachte webpagina ophaalt. Als je na twee letters al return drukt, kan hij ook niet pre-loaden, omdat je vanaf dat moment al aan het wachten gaat.

Ik snap deze optie ook niet. Mijn browser (Safari) laat al na 1 of 2 toetsaanslag de meest waarschijnlijke url zien op grond van mijn history. Bij veelgebruikte sites voldoet het om al na één of twee toetsaanslagen een return te drukken. Daar heb ik dat Opera pre-loading niet voor nodig.

Dat preloading lijkt me juist inefficiënt omdat hij steeds aan een andere site moet beginnen als je verder typt op een minder courante url.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.