image

Google wil perk stellen aan recht om vergeten te worden

vrijdag 9 december 2016, 17:12 door Redactie, 10 reacties

Google wil perk stellen aan het recht om vergeten te worden, nu de Franse databeschermingsautoriteit dit verder wil oprekken. In 2014 stelde het Europees Hof dat Europeanen het recht hebben om vergeten te worden en Google hun vermeldingen in de zoekmachine moet verwijderen.

Sindsdien heeft Google 780.000 url's verwijderd. Sommige databeschermingsautoriteiten stelden dat de verwijderde links nog steeds gevonden konden worden door niet-Europese versies van Google te gebruiken, zoals Google.com. In maart van dit jaar besloot Google daarom dat mensen die Google in hetzelfde land gebruiken als de persoon die het verwijderverzoek indiende, ook als ze Google.com of andere niet-Europese versie gebruiken, de verwijderde links niet meer te zien krijgen.

De Franse databeschermingsautoriteit CNIL vindt dat niet voldoende. "Ze geven ons de instructies om de Franse balans tussen privacy en vrijheid van meningsuiting in elk land toe te passen door het Franse recht om vergeten te worden voor gebruikers overal ter wereld te laten gelden", zegt Peter Fleischer van Google. "Uiteindelijk moeten we misschien de Franse standaarden op de Google-zoekmachines van Australië tot Zambia laten gelden." Een dergelijk precedent opent volgens Fleischer de deur voor andere landen om dezelfde rechten te eisen.

"We zijn het met CNIL eens dat privacy een fundamenteel recht is, maar dat geldt ook voor het recht van de vrijheid van meningsuiting. Elke balans die tussen de twee rechten wordt gevonden moet door territoriale grenzen zijn omgeven, consistent met de basisprincipes van internationale wetgeving", gaat Fleischer verder. Hij stelt dat het niet meer dan normaal is dat één land niet het recht heeft om zijn regels aan de burgers van een ander land op te leggen. Zeker niet als het om rechtmatige content gaat.

Verschillende organisaties, zoals de Wikimedia Foundation en journalistenverenigingen, hebben zich inmiddels achter Google geschaard. "Het recht om vergeten te worden kan soms complex lijken, en discussies over jurisdictie op internet zijn zeker gecompliceerd. Maar deze zaak is eenvoudig: zou de balans tussen het recht op vrijheid van meningsuiting en het recht op privacy door elk land apart gevonden moeten worden, of zou één opvatting voor alle landen moeten gelden?", besluit Fleischer.

Reacties (10)
09-12-2016, 18:40 door Anoniem
En de andere kant,
Als je mijn naam zoekt in google krijg je te zien dat er resultaten zijn weggelaten. Dat vind ik erg vervelend. Het kan nu lijken of ik degene ben die de zoekresultaten heeft laten verwijderen, terwijl het een naamgenoot is.
Ik wil dat een zoekmachine transparant moet zijn en alles wat gevonden wordt laat zien en dat vertel ik iedereen. Ik krijg nu commentaar, van "jij bent toch zo voor transparantie, wat heb je weg laten halen?"
09-12-2016, 19:18 door karma4
Google zou gewoon de uitspraken van data privacy moeten volgen. Als het in het thuisland niet meer relevant is waarom moet het dan in het buitenland wel gevonden kunnen worden.
Je zou haast zeggen er is een overeenkomst met veiligheidsdiensten voor wat gemak.
09-12-2016, 19:50 door softwaregeek - Bijgewerkt: 09-12-2016, 19:50
Wat ik altijd al geweten heb: GOOGLE=EVIL :(!
09-12-2016, 22:11 door Anoniem
Door Anoniem: En de andere kant,
Als je mijn naam zoekt in google krijg je te zien dat er resultaten zijn weggelaten. Dat vind ik erg vervelend. Het kan nu lijken of ik degene ben die de zoekresultaten heeft laten verwijderen, terwijl het een naamgenoot is.
Ik wil dat een zoekmachine transparant moet zijn en alles wat gevonden wordt laat zien en dat vertel ik iedereen. Ik krijg nu commentaar, van "jij bent toch zo voor transparantie, wat heb je weg laten halen?"

Ze moesten die melding eigenlijk gewoon weglaten. In feite heeft niemand er boodschap aan.
En volgens mij laten ze die melding standaard zien als je op elke willekeurige voor- + achternaam zoekt.
Ook zie ik hem regelmatig bij gewone zoektermen staan. Wekt alleen maar vragen en onbegrip op.
09-12-2016, 22:25 door Anoniem
Big & BAD Google = the Evil Empire
en het is "paal en perk" stellen! trouwens
09-12-2016, 23:21 door Vixen
Sorry dat ik zo op de kleine dingetjes Let, maar toch, Security.nl mag onderhands wel eens het nieuwe Google logo gaan gebruiken, dat al enige tijd in gebruik is, doch security.nl altijd de oude gebruikt.. ;)
10-12-2016, 08:42 door Anoniem
Ik heb niets te verbergen, zoek maar: Wim Kok... :P
10-12-2016, 18:48 door Anoniem
Weg met deze omslachtige censuur. Zorg maar voor betere privacymiddelen en middelen om aantoonbaar foute en irrelevante informatie op zo'n manier te verdrukken/duiden.
10-12-2016, 23:31 door Anoniem
Al duizenden jaren worden massa's mensen vergeten en Google gaat nu even dicteren dat mensen dat recht niet meer hebben. Wie denken ze wel dat ze zijn daar..?

Als jij als Fransman vergeten wil worden slaat het natuurlijk nergens op dat alle Belgen, Nederlanders, Duitsers, Noren, Denen etc etc alsnog alles over jou kunnen Googlen. Wat is dan het nut van dit (mensen)recht...?
11-12-2016, 20:42 door Anoniem
Door karma4: Google zou gewoon de uitspraken van data privacy moeten volgen. Als het in het thuisland niet meer relevant is waarom moet het dan in het buitenland wel gevonden kunnen worden.
Je zou haast zeggen er is een overeenkomst met veiligheidsdiensten voor wat gemak.

Een vergelijkbare rechtszaak loopt nu ook in Canada. Ook daar wil een Canadese rechter beslissen wat een Nederlandse burger in Nederland wel en niet mag vinden op internet. Jij lijkt dat een goed idee te vinden. Dat betekent echter ook dat een Russische, Iraanse of Chinese rechter mag bepalen wat jij hier op google.nl mag vinden.

In Frankrijk gaat het om privacy. In Canada betreffen het auteursrechten. Als het in Frankrijk en Canada lukt om de jurisprudentie uit te breiden naar de hele wereld, kun je verwachten dat China binnen afzienbare tijd https://nl.wikipedia.org/wiki/Tiananmenprotest wil verbieden. Wij, of in ieder geval Frankrijk en Canada, kunnen dan niet meer klagen over censuur.

Peter
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.