image

Schneier vreest impact Trump op internetveiligheid en privacy

donderdag 15 december 2016, 10:46 door Redactie, 7 reacties

De bekende beveiligingsexpert Bruce Schneier maakt zich grote zorgen over de impact van de aankomende Amerikaanse president Donald Trump op internetveiligheid en privacy. Schneier verwacht ook meer surveillance en heeft daarom zijn prioriteiten voor de komende vier jaar bekendgemaakt.

"Net als velen was ik ook verrast en geschrokken door de verkiezing van Donald Trump als president", schrijft Schneier in zijn nieuwsbrief. Volgens de beveiligingsexpert vormt Trump een grote dreiging voor zowel de Verenigde Staten als de wereld. "Hoewel internetveiligheid en privacy niet de belangrijkste beleidsgebieden zijn die risico lopen, denk ik dat hij, en in grotere mate zijn kabinet, regering en het Congres, rampzalige gevolgen op dit gebied zullen hebben, zowel in de VS als wereldwijd."

Vanwege de verkiezing heeft Schneier een nieuwe agenda opgesteld. Zo zal hij zich richten op het bestrijden van surveillance, gaat hij zich bezighouden met juridische gevechten en wil hij een fundament voor een betere toekomst gaan ontwikkelen. "Er zal meer overheidssurveillance en meer surveillance door bedrijven plaatsvinden. Ik verwacht op verschillende onderwerpen juridische gevechten: een vernieuwde oproep van de FBI om backdoors aan encryptie toe te voegen, meer ruimte voor hacken door de overheid zonder gerechtelijk bevel, geen controle op surveillance door bedrijven en meer geheime verzoeken van de overheid tot die bedrijfsgegevens."

Schneier verwacht ook dat andere landen het Amerikaanse voorbeeld zullen volgen. "En als er een grote terroristische aanval tijdens de regeerperiode van Trump plaatsvindt, zal de jacht op onze vrijheden zijn geopend. We zullen misschien veel van deze gevechten verliezen, maar we moeten er zo min mogelijk verliezen en zo weinig van onze bestaande vrijheden als mogelijk." De beveiligingsexpert wil zich dan ook gaan voorbereiden en grote internetgiganten zoals Facebook en Google overtuigen om zo min mogelijk gegevens van gebruikers op te slaan. Hij roept dan ook op tot een einde aan "surveillance-kapitalisme", waarbij bedrijven juist geld verdienen door hun gebruikers uitgebreid te monitoren.

Verder zal Schneier naar eigen zeggen aan het fundament van een betere toekomst gaan werken. "Hoe slecht het de komende vier jaar ook zal worden, ik denk niet dat de regering van Trump een permanent einde aan privacy, vrijheid en burgerrechten in de VS zal maken." Ook verwacht hij geen radicale verandering aan de democratie. Wel kunnen sommige beslissingen van Trump decennia kosten om ongedaan gemaakt te krijgen. Uiteindelijk verwacht Schneier dat de VS zal omdraaien. "En als dat moment komt hebben we goede ideeën nodig."

Schneier stelt dat zijn actieplan grotendeels hetzelfde er had uitgezien als Clinton had gewonnen. "De verkiezing van Trump houdt in dat de dreigingen veel groter zullen zijn en de gevechten veel lastiger zijn te winnen." De beveiligingsexpert merkt daarbij op dat hij het niet alleen kan en daarom meer zal samenwerken met organisaties en burgerrechtenbewegingen zoals EPIC, EFF, ACLU en Access Now. "Laten we de overwinning van Trump zien als een wake-up call en de mogelijkheid die het is."

Reacties (7)
15-12-2016, 11:31 door Anoniem
Schneier slaat de plank deels mis.

Het maakt namelijk helemaal niet uit wie president is. Surveillance gebeurde onder Obama, en zal ook onder Trump plaatsvinden. Kijk maar naar Nederland hoe hier in korte tijd het volgen van de burger is ontaard in een regelrechte massa-surveillance-staat. Je kunt je rug niet omdraaien of je wordt wel ergens gevolgd of nageplozen. En dat gaat ook niet veranderen als straks de PVV in dit land voor het zeggen heeft.
15-12-2016, 12:03 door Anoniem
Aan anoniem 11:31:

Met alle respect, volgens mij heeft die het niet mis.,

"Schneier verwacht ook MEER surveillance en heeft daarom zijn prioriteiten voor de komende vier jaar bekendgemaakt".

Natuurlijk neemt het per jaar toe maar ik denk zelf ook dat het nu nog sneller gaat.
15-12-2016, 14:53 door Anoniem
Het maakt inderdaad niet uit wie er president of premier is, dit is slechts een publieke functie die een draai geeft aan een uitgestippelde lijn.

Hoewel een wereld waarin burgers vrij kunnen zijn steeds moeilijker wordt (de wereldbevolking blijft maar groeien en dat maakt het steeds lastiger het overzicht en de controle te houden om zo instabiliteit te voorkomen) geeft het natuurlijk wel hoop als een dergelijk gerespecteerd persoon aangeeft dat die hoop op een betere wereld er nog is.

Maar voordat massasurveilance zal verdwijnen zal er eerst een globale mentaliteitsomslag nodig zijn waarbij we met z'n allen inzetten op vertrouwen, vooruitgang en gemeenschappelijke doelen. Dat kan nog wel even gaan duren zoals de wereld er nu uit ziet. Tot die tijd is het behelpen en zorgen dat deze controledrang onze levens niet gaat beheersen.

Misschien moet Bruce zijn pgp implementatie aanpassen zodat er meerdere publieke sleutels gebruikt kunnen worden om een bericht te versleutelen. Zo kunnen burgers kiezen wie ze mee willen laten kijken en is de noodzaak om massaal te hacken of achterdeurtjes in versleuteling definitief van tafel. Als de techbedrijven deze implementatie overnemen dan is dit een vervelende compromis, maar bij alles-of-niets loop je ook een risico op het niets.
15-12-2016, 15:37 door Briolet
Ik denk dat de internetveiligheid een groter probleem is dan de privacy door surveillance. En met internetveiligheid bedoel ik hier de betrouwbaarheid van wat je op het internet tegenkomt.

De verkiezing van Trump laat goed zien dat het veel kiezers niets uitmaakt wie ze kiezen, als hi/zijj maar een mooi verhaal vertelt. Of dat verhaal klopt, interesseert de mensen niet. Bij Trump zijn inmiddels de meeste leugens geteld t.o.v. alle Amerikaanse presidentsverkiezingen.

Het gevaar van deze leugens is dat een grote groep mensen geen idee heeft hoe je met nieuwsbronnen moet omgaan en vrijwel alles voor waar aannemen als het ergens geschreven staat.
De Duitse 'AIVD' waarschuwt al meer dan een jaar, dat ze signalen hebben dat de Russische geheime dienst de diverse Duitse verkiezingen probeert te beïnvloeden met nep-nieuws.

En nu wordt het steeds duidelijker dat er ook Russen achter de selectief gelekte e-mails van Clinton zitten. En Wikileaks heeft zich hier voor het Russisch karretje laten plaatsen. Er zijn nu nog geen aanwijzingen dat de mail inhoud zelf gemanipuleerd is, maar als de Russische geheime dienst hier achter zit, is dat niet uit te sluiten.

Kwaliteitskranten doen in elk geval hun best om valse info tegen te houden. (Anders dan Facebook en consorten) De Washington Post heeft aangekondigd om in toekomst ook niet zomaar berichten van Wikileaks meer te publiceren. Want eigenlijk is daar de bron en dus de echtheid van de berichten ook onbekend.

In elk geval heeft de verkiezing van Trump laten zien dat het grote publiek te manipuleren is met fake nieuws en leugens. En als zoiets werkt, zal fake nieuws nog meer ingezet gaan worden voor publieksbeïnvloeding.
15-12-2016, 17:34 door Anoniem
De POTUS is nog niet eens begonnen en hij is door de heer Bruce Schneier, bijgestaan door alle toonaangevende massa media-kanalen uit bepaalde hoek al half veroordeeld en het liefst werd hij op termijn afgeserveerd. Dezelfde toonaangevende media, die de uitslag van de verkiezingen ook zo goed voorspeld hadden (NOT dus). De eindgebruiker zonder stem ziet ineens mogelijkheden voor verbetering en voelt zich aangehoord.

Ik denk dat de president-elect niet zo heel grote invloed gaat hebben op het algemene beveiligingsniveau van de globale digitale infra-structuur. Dit moddert onder aanvoering van de richting ingezet door de grote vendors al geruime tijd en nu nog wel even aan.

Wat wel even tegenzit is, dat we steeds minder consensus zien. De beide of misschien wel meerdere kampen graven zich kennelijk in in hun loopgraven. De wereld is nog nooit zo verdeeld geweest. Duidelijke "ongekleurde" feitenvinding zal dus steeds moeilijker gaan worden. Wat de ene helft van de mensheid voorgehouden wordt als fake nieuws, ziet de andere helft als de onomstreden waarheid en met bepaalde groeperingen valt over hun waarheidsplaatje niet te discussiëren of wordt elke discussie zelfs belemmerd of uit de weg gegaan.

Ik zie de onveiligheid vooral in het ongebreideld ruimte geven aan de grote commerciële spelers, die zelfs over nationale en multinationale machtsblokken zouden willen regeren. Hier zit het meeste gevaar voor ongebreidelde monitoring en tracking ten behoeve van het veiligstellen van hun protectionistische monopolistische belangen.

Dan wordt omdat het geld kost niet echt gewerkt aan een verbeterde structuur (e2e encryptie, CSP, controlled response, solide certificering, veilige cdns, gecontroleerd veilige server structuren, CMS en blacklisting met echte gevolgen op termijn, zoals het uiteindelijk neerhalen van misbruik makers.

Dan zijn er een aantal oorzaken, waaraan onze lieve heer Trump ook niets kan doen:

1. In software blijven altijd bugs zitten.
2. Normaal functionerende apparatuur valt in handen van mensen, die er weinig verstand van hebben.
3. Upgradable maken verhindert standaardisatie.
4. IPv4 en IPv6 zijn te gemakkelijk te spoofen.
5. Misbruik van de infrastructuur zal blijven bestaan door lieden die misbruik maken vanwege het geldelijk gewin
of om politieke redenen.
6. De experts op dit terrein gaan de discussie meestal uit de weg.

En daarom schiet het geheel geen ene fluit op.
Goed wordt het nooit en of het beter wordt valt maar te bezien.
16-12-2016, 13:36 door Anoniem
Dit!

Door Anoniem: De POTUS is nog niet eens begonnen en hij is door de heer Bruce Schneier, bijgestaan door alle toonaangevende massa media-kanalen uit bepaalde hoek al half veroordeeld en het liefst werd hij op termijn afgeserveerd. Dezelfde toonaangevende media, die de uitslag van de verkiezingen ook zo goed voorspeld hadden (NOT dus). De eindgebruiker zonder stem ziet ineens mogelijkheden voor verbetering en voelt zich aangehoord.

Ik denk dat de president-elect niet zo heel grote invloed gaat hebben op het algemene beveiligingsniveau van de globale digitale infra-structuur. Dit moddert onder aanvoering van de richting ingezet door de grote vendors al geruime tijd en nu nog wel even aan.

Wat wel even tegenzit is, dat we steeds minder consensus zien. De beide of misschien wel meerdere kampen graven zich kennelijk in in hun loopgraven. De wereld is nog nooit zo verdeeld geweest. Duidelijke "ongekleurde" feitenvinding zal dus steeds moeilijker gaan worden. Wat de ene helft van de mensheid voorgehouden wordt als fake nieuws, ziet de andere helft als de onomstreden waarheid en met bepaalde groeperingen valt over hun waarheidsplaatje niet te discussiëren of wordt elke discussie zelfs belemmerd of uit de weg gegaan.

Ik zie de onveiligheid vooral in het ongebreideld ruimte geven aan de grote commerciële spelers, die zelfs over nationale en multinationale machtsblokken zouden willen regeren. Hier zit het meeste gevaar voor ongebreidelde monitoring en tracking ten behoeve van het veiligstellen van hun protectionistische monopolistische belangen.

Dan wordt omdat het geld kost niet echt gewerkt aan een verbeterde structuur (e2e encryptie, CSP, controlled response, solide certificering, veilige cdns, gecontroleerd veilige server structuren, CMS en blacklisting met echte gevolgen op termijn, zoals het uiteindelijk neerhalen van misbruik makers.

Dan zijn er een aantal oorzaken, waaraan onze lieve heer Trump ook niets kan doen:

1. In software blijven altijd bugs zitten.
2. Normaal functionerende apparatuur valt in handen van mensen, die er weinig verstand van hebben.
3. Upgradable maken verhindert standaardisatie.
4. IPv4 en IPv6 zijn te gemakkelijk te spoofen.
5. Misbruik van de infrastructuur zal blijven bestaan door lieden die misbruik maken vanwege het geldelijk gewin
of om politieke redenen.
6. De experts op dit terrein gaan de discussie meestal uit de weg.

En daarom schiet het geheel geen ene fluit op.
Goed wordt het nooit en of het beter wordt valt maar te bezien.
19-12-2016, 01:21 door Anoniem
Trump wordt door de cia gewoon als scapegoat naar voren geschoven. Hij is de ideale kandidaat om een oorlog te ontketenen, om nog draconischere wetten in te voeren, zelfs om hem iets aan te doen en dat vervolgens in de schoenen van de vijand te schuiven. Dat deden ze in het verleden ook en nog steeds. En na Trump komt gewoon een ander poppetje in zijn plaats. Verwacht maar dat er iets heel ergs gaat gebeuren juist omdat Trump controversieel is, nog erger dan Kennedy. Die wilde bezuinigen op de cia en dat heeft ie geweten.

Je gaat per definitie veel ellende krijgen omdat tienduizenden of honderduizenden cia agenten en assets patriottistisch zijn en zeggen "voor de president" te werken die zullen ook minder goed hun best doen wat resulteert in geopolitische ellende op mondiale schaal. De us intelligence community is de echte baas in de VS en deze community is een complexe lobby het zionistische militiar-industrieel-complex met ook diepe connecties in Nederland (gevangenissen, security cams, verkoop van aparatuur aan politie in Haarlemmermeer, vliegveld schiphol). Na 9/11 hebben ze in de VS DHS opgericht en de externe securitybedrijven uit Bostan Logan eruit gegooid. Schiphol wordt steeds meer "buitenlands". Ik denk serieus dat we een Europese 9/11 kunnen verwachten met vliegtuigen die vanaf Amsterdam vertrekken naar alle Europese steden en dan geven ze gewoon de schuld aan een paar Syriers of moslimextremisten die ook op die lijn zitten. Ik ga er niet meer over zeggen maar check maar eens wie in Nederland de security doet. Het is big business en uiteindelijk gaat het over controle en subversie... Security is een smoes. De Nederlandse inlichtingendiensten gebruiken al COINTELPRO technieken dus wij gaan hetzelfde meemaken als Amerika, of misschien erger omdat wij Europeanen als "weerstandige" en ook "tweederangs" Westerlingen worden gezien
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.