image

België verplicht registratie van passagiers per boot, bus en trein

dinsdag 3 januari 2017, 15:28 door Redactie, 22 reacties

België gaat aanbieders van internationale reizen per trein, bus, vliegtuig en boot verplichten om de identiteitsgegevens van alle passagiers te registreren en die lijsten naar het ministerie van Binnenlandse Zaken te sturen. Aanbieders die anoniem reizen toestaan kunnen een boete van 50.000 euro krijgen.

Het wordt daardoor niet meer mogelijk om zonder identiteitsbewijs een ticket aan het loket te kopen. De maatregel gaat volgend jaar in en zou terrorisme moeten tegengaan. Een wet die de maatregel mogelijk maakt is vorige week goedgekeurd. "Er komen passagierslijsten die overgemaakt worden aan Binnenlandse Zaken, zodat hier nagegaan kan worden of de passagier in kwestie gezocht wordt of op de vlucht is voor een misdaad. België neemt hier een voortrekkersrol in Europa", zegt Olivier Van Raemdonck, de woordvoerder van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon tegenover Het Nieuwsblad.

Jambon had eerder al zijn Europese collega's opgeroepen om passagierslijsten voor al het internationale vervoer in te voeren, zo laat VRT Nieuws weten. "Die PNR-gegevens worden dan inderdaad in een databank vergeleken met lijsten van internationaal geseinde terroristen die we zouden hebben. Iemand die geseind is of die bekend is voor gewelddadig extremisme kan dan gewoon van dat vervoersmiddel worden afgehaald. Dat moet de bedoeling zijn", aldus de minister.

Andere Europese landen zijn echter geen voorstander van een dergelijke maatregel, ook Duitsland niet. "Het enige waar onze buurlanden op gewezen hebben is dat je zo'n systeem niet alleen kan invoeren", stelt Jambon. "Als je over "internationale passagiersgegevens" spreekt dan is het evident dat je dat moet doen met de landen waar de trein doorrijdt." Er is echter ook felle kritiek op voorstanders van het invoeren van grenscontroles.

Reacties (22)
03-01-2017, 15:38 door Anoniem
Om vervolgens achteraf te horen dat deze terrorist gewoon via trein/bus door Europa kon reizen. Dat zien we nu al. Dus er komt nog meer data waar nog MINDER uit gehaald wordt. Want is gewoon te veel!

Je kunt nooit iemand oppakken die met het openbaar vervoer reist die geen misdaad pleegt. Dus die Belgen zij helemaal van het padje.

En waarom huurt de overheid dan niet gewoon een detective bureau in die deze mensen schaduwt. Oh ja, dat kost de overheid geld. Nu komen de kosten bij de vervoerders te liggen.

Helaas voor het Goede doel: https://www.youtube.com/watch?v=MTVnMO6cRfg Dit gaat niet meer op :(

TheYOSH
03-01-2017, 16:04 door Anoniem
Ik ga vaak naar Antwerpen. Omdat een treinkaartje vanuit Roosendaal veel duurder is dan even de grens over rijden met de auto (5 minuten), parkeren bij station Essen en van daar een treinkaartje kopen doe ik dat al jaren. Hoe gaan ze dat dan oplossen ?
03-01-2017, 16:17 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
03-01-2017, 16:37 door Anoniem
Door OpenXOR:
...en zou terrorisme moeten tegengaan.
Hahahaha, yeah, sure. Je bent echt een stomme idioot als je gelooft dat dat echt gaat helpen.

Je bent een politicus als je weet dat het niet helpt, maar door het te roepen, krijg je meer zetels.

Peter
03-01-2017, 16:57 door Anoniem
Onvoorstelbaar.
De diensten lieten de misdadiger lopen. Maar wie krijgt de schuld ? Anonimiteit.
De burger betaalt de rekening met zn privacy.
03-01-2017, 17:16 door Anoniem
Geregistreerd : passagiers per boot, bus en trein

Ongeregistreerd : bagage

Ongecontroleerd : bagage

Anoniem reizende bagage : bagage kan vaak makkelijk met de trein of bus mee zonder dat de eigenaar helemaal meereist, daar wordt volstrekt niet op gecontroleerd.
Laat staan op inhoud van die bagage.
Na de grens stapt desnoods een ander gelijkend persoon weer in en neemt de bagage verder mee, de naam van die persoon zal dan vast al netjes op de bagage te vinden zijn.

In het openbaar vervoer wordt al jaren niet tot nauwelijks gecontroleerd, dat is op zich ook de grote verademing bij het gezeik en geëtter op de luchthaven, standaard bagage controleren op de bus en trein?
Dat gaat men dan ook niet doen, tenzij je de (sociale)dienstplicht weer invoert en handjes over hebt.

Op bagage wordt dus volstrekt niet tot nauwelijks gecontroleerd met uitzondering van een hoog enkele keer een douane steekproef waarbij het helpt als je je geschoren hebt.
Dat een persoon de bus pakt is nog tot daar aan toe, het werkelijke hiaat zit in de volstrekt achterblijvende bagagecontrole, op vele stations de hele dag door, door heel Europa.
Op zich niet verwonderlijk bij open grenzen.

De ophef is dan ook bijzonder hypocriet en dient vooral als toneel voor de politieke bühne
Maar echt veranderen gaat er niets.
Heel dom dus van die jampot om zo de aandacht op een niet te verhelpen kwetsbaarheid van dat openbaar vervoer te wijzen.

Op zich zou ik iets meer bagagecontrole wel een prima idee vinden, daar niet van, maar voor busreizen lijkt me dat geen haalbare kaart.
Niet voor niets dat dat nou net booming business is, we zijn het (scan)gezeik op de airports zat. Als ik een scan nodig heb ga ik wel naar het ziekenhuis.
In dat comfortabele openbaar vervoer gat springen diverse aanbieders en reizigers die rustig en productaanbodloos willen reizen.

Maar of meer controle echt helpt?
De lading kan altijd nog achterin de kofferbak van elk denkbare auto die aan vele grenzen gewoon kan doorrijden.
Dat is de consequentie van open grenzen.
Niet lopen mekkeren als er een keer iemand met een wapen de grens over steekt want dit gebeurt natuurlijk aan alle kanten de hele dag door met elk mogelijk vervoermiddel.

Die wapens zijn allang voorradig.
Echte en interessantere vraag is wellicht waarom er toch niets gebeurt, of slechts af en toe.
03-01-2017, 17:37 door karma4
Terroristen die via het vliegtuig reizen zijn bekend maar er wordt met die kennis niets wezenlijks gedaan.
Meer data gaat dan niet helpen, eerder de boel vertragen ofwel slechter maken. Dan hebben we ook no dat gedegen controle voor private partijen niet goed te doen Is.
Het opdreunen van een bsn is geen autenticatie. De verificatie foto biometrie op je reispapieren is voorbehouden aan de overheid.

Ik opperde laatst gewapende bewaking en bagage incheckbalies met scans bij bushaltes.
Dat was sarcastisch bedoeld, geen advies.
03-01-2017, 17:58 door Anoniem
Ik heb toevallig vannacht gedroomd dat iemand mijn identiteitspapieren had gestolen, om daarmee over de grens te komen. Weet men zeker dat men dat op tijd zal merken?
03-01-2017, 18:46 door Anoniem
Sowieso zullen terroristen die tegenwoordig gijzelingsacties doen met de enkelband nog om enorm onder de indruk zijn van de heer Jambons voorstel.

Bovendien mogen ze zich in de handen knijpen met een bondgenoot als de heer Jambon. De identiteitsfraude die mogelijk wordt gemaakt met de golf aan onbeveiligde kopietjes paspoort die dit weer oplevert zal ze nog voor decennia lang financieren...
03-01-2017, 19:46 door Anoniem
En dan willen ze het inzetten om terrorisme tegen te gaan.. Maar de maatregel word wel pas volgend jaar actief? Zou denken dat als het ze ECHT om terrorisme ging ze dan deze maatregel zo snel mogelijk in zouden willen voeren. Maar dan moet er geld komen vanuit de overheid..
03-01-2017, 20:32 door Anoniem
Even een vraagje: ik ben geen terrorist, ben het nooit geweest en ben het ook niet van plan ooit te worden...

Dus ik hoef geen ID-kaart te laten zien als ik met de boot naar Engeland wil?
03-01-2017, 20:35 door Anoniem
Iemand die geseind is of die bekend is voor gewelddadig extremisme kan dan gewoon van dat vervoersmiddel worden afgehaald. Dat moet de bedoeling zijn", aldus de minister.
Die terroristen lachen zich een breuk, want de Berlijnse terrorist beschikte over verschillende id-bewijzen. Dus het is maar de vraag of het plannetje van de minister ooit zal werken. Tegen de gewone burger die zich keurig aan de wet houdt werkt deze maatregel natuurlijk weer wel.
03-01-2017, 20:49 door karma4
Door Anoniem: Even een vraagje: ik ben geen terrorist, ben het nooit geweest en ben het ook niet van plan ooit te worden...

Dus ik hoef geen ID-kaart te laten zien als ik met de boot naar Engeland wil?
Engeland doet niet mee met Schengen. Ziet elke persoon vanuit buiten hun eiland als een bedreiging. Nee zonder je id te laten zien gaat het niet echt lukken. Dan moet je ook nog niets op je kerfstok hebben dan Is het meteen terug als je al aan de overkant komt. De vervoermiddelen worden aan deze kant gecontroleerd. Calais is er berucht om.
03-01-2017, 20:55 door karma4
Door Anoniem: Sowieso zullen terroristen die tegenwoordig gijzelingsacties doen met de enkelband nog om enorm onder de indruk zijn van de heer Jambons voorstel.

Bovendien mogen ze zich in de handen knijpen met een bondgenoot als de heer Jambon. De identiteitsfraude die mogelijk wordt gemaakt met de golf aan onbeveiligde kopietjes paspoort die dit weer oplevert zal ze nog voor decennia lang financieren...

Met die massale kopietjesvan een id bewijs zou er niets fout kunnen gaan. De eis Is dat het id deugdelijk gecontroleerd wordt. Dat Is een wettelijke verplichting maar wordt achterwege gelaten. Waarom? Als je zoiets acceptabel vind schaf dan meteen het password en andere authenticatie middelen af. Het weten van je mail of user is het enige wat je identiteit zou moeten zijn. Vin je het niet acceptabel vraag dan om gedegen autenticatie van de id bewijzen en alleen als dat echt nodig is.
03-01-2017, 21:07 door Anoniem
En elke suffe Westerse regeringsleider (Merkel, Rutte enz. enz.) durft nog te beweren dat we ons niet laten intimideren door terroristen. De Stasi zou bloedgeil worden met de huidige controle en opoffering van privacy in het 'Vrije' Westen. Nee hoor, die terroristen kunnen onze 'democratie' niet ondermijnen,
04-01-2017, 00:20 door Anoniem
was dat niet een van de grondrechten, anoniem kunnen reizen?
oja, "populisme" roepen naar andere partijen en vervolgens wegenbelasting voor buitenlanders invoeren en nu dit...
04-01-2017, 01:43 door Anoniem
Door Anoniem: Ik ga vaak naar Antwerpen. Omdat een treinkaartje vanuit Roosendaal veel duurder is dan even de grens over rijden met de auto (5 minuten), parkeren bij station Essen en van daar een treinkaartje kopen doe ik dat al jaren. Hoe gaan ze dat dan oplossen ?
Dan ben jij toch geen (beroepsmatige) aanbieder van internationale reizen/personenvervoer.
Jij mag jezelf en de inzittende prima over de grens 'vervoeren'.

Door Anoniem: Je kunt nooit iemand oppakken die met het openbaar vervoer reist die geen misdaad pleegt.
Dus die Belgen zij helemaal van het padje.
Terrorisme is verboden. Dus een terrorist die met het OV reist pleegt een misdaad.
Dus ik weet wie er wel van het padje is, en dat zijn niet de Belgen.

Door Anoniem: Onvoorstelbaar.
De diensten lieten de misdadiger lopen. Maar wie krijgt de schuld ? Anonimiteit.
De burger betaalt de rekening met zn privacy.
Als je vliegt (of met de boot naar Engeland gaat) moet je ook je gegevens opgeven en die worden ook gemeld.
Dat is al jaren zo en hoor je niemand over.
04-01-2017, 09:54 door Anoniem
Door Anoniem: Ik ga vaak naar Antwerpen. Omdat een treinkaartje vanuit Roosendaal veel duurder is dan even de grens over rijden met de auto (5 minuten), parkeren bij station Essen en van daar een treinkaartje kopen doe ik dat al jaren. Hoe gaan ze dat dan oplossen ?
Ik denk dat het punt van dit soort acties niet is om alles hermetisch af te sluiten maar om het lastiger te maken om tegelijkertijd snel en anoniem te reizen. Iemand die op de vlucht is zal snel grote afstanden willen afleggen. Doe je dat met de auto dan is het vrijwel zeker dat je kenteken onderweg hier en daar op de foto komt. Doe je dat met het openbaar vervoer dan kom je niet meer (makkelijk) anoniem de grens over via snelle verbindingen.

Grenzen zijn vergeven van piepkleine overgangen waar bijna geen hond komt. Ongemerkt de grens passeren is niet moeilijk. Maar als je op de vlucht bent en opeens vijftien kilometer tussen twee stations moet gaan lopen om anoniem te blijven, of een meanderende boemelbus naar de grens moet nemen en aan de andere kant nog zo'n bus om weer een station te bereiken, dan ben je domweg veel langer onderweg dan in een intercity of expressbus. En dat geeft de opsporingsorganisaties tijd om op je in te lopen.

Het lastige van dit soort maatregelen is dat iedereen privacy inlevert, dat instanties als de belastingdienst al blijk hebben gegeven graag gegevens te confisceren die voor heel andere doeleinden waren vastgelegd, en dat bij opsporingslijsten zelfs een piepklein percentage fout-positieven al kan betekenen dat heel wat meer onschuldige pechvogels ernstig last van de maatregel krijgen dan er terroristen mee gepakt worden. En ik hoor die minister niet met dezelfde overtuiging zeggen dat dat niet de bedoeling moet zijn.

Er moet hier een afweging tussen twee kwaden gemaakt worden. De ideale afweging betekent niet dat geen enkele onschuldige burger last heeft van de maatregel. Criminaliteit en terrorisme zorgen ook dat onschuldige burgers wat overkomt. Schade helemaal elimineren lukt niet, en de ideale balans is die waar de totale maatschappelijk schade het kleinst is. Alleen weet denk ik niemand precies hoe je "maatschappelijke schade" kan kwantificeren, hebben verschillende mensen daar heel verschillende opvattingen over en is het effect van allerlei maatregelen op zijn best onzeker.

Mensen die maatregelen als deze willen invoeren schreeuwen meestal van de daken hoe hard het nodig is om een kwaad te bestrijden zonder er blijk van te geven dat ze inzien dat de maatregel zelf ook schade oplevert. Tegenstanders doen vaak het omgekeerde. Wat ik zou willen zien zijn politici en bestuurders die als ze zoiets willen invoeren tegelijk heel duidelijk maken wat ze doen om burgers tegen de maatregel zelf te beschermen en met name hoe mensen die ernstig last ervan krijgen (omdat hun naam teveel op die van een terrorist lijkt bijvoorbeeld, dat is al meerdere keren gebeurd) voor elkaar kunnen krijgen dat ze daar voortaan van verschoond blijven.
04-01-2017, 10:29 door Anoniem
Het wordt daardoor niet meer mogelijk om zonder identiteitsbewijs een ticket aan het loket te kopen. De maatregel gaat volgend jaar in en zou terrorisme moeten tegengaan.


Metro Brussel: 'Terrorist gebruikte identiteit ex-speler FC Twente' :
http://www.ad.nl/buitenland/terrorist-gebruikte-identiteit-ex-speler-fc-twente~a0421e05/

Kerstmarkt Berlijn 'Der mutmaßliche Attentäter von Berlin nutzte mehrere Identitäten.':
http://www.spiegel.de/politik/deutschland/anis-amri-fahnder-ermittelten-wegen-betrugs-gegen-berlin-attentaeter-a-1127862.html

Duitse verdachten in februari:
https://www.oribi.nl/index.php/nieuws/duitse-terreurverdachten-onder-valse-identiteit-naar-europa-gereisd/

'Man met 17 identiteiten opgepakt':
https://www.powned.tv/nieuws/raar/2015/02/man_met_17_identiteiten_opgepa.html

En als je nou zelfs in een politiestaat heel graag valse identiteiten wil ga je gewoon voor een veiligheidsdienst werken:
http://www.knack.be/nieuws/belgie/belgische-spionnen-mogen-valse-identiteiten-gebruiken/article-normal-679317.html
http://www.opiniestukken.nl/opiniestukken/artikel/1050/Honderden-extra-undercover-agenten-voor-AIVD?t=rechtspraak

Zucht.
05-01-2017, 05:13 door Anoniem
Heeft men ook aan de anonieme chipkaart voor het OV gedacht?
Die zal dan moeten verdwijnen, anders heeft het allemaal geen zin.
05-01-2017, 20:21 door karma4
Door Anoniem: Heeft men ook aan de anonieme chipkaart voor het OV gedacht?
Die zal dan moeten verdwijnen, anders heeft het allemaal geen zin.
Die is niet internationaal en biedt nu al aardig de mogelijkheid om een ieder te volgen.
Je zou een dagelijkse ruil met een ander moet voorstellen met cash het tegoed en kaarkosten voor de financiële balans.
06-01-2017, 04:15 door Anoniem
Door karma4:
Door Anoniem: Heeft men ook aan de anonieme chipkaart voor het OV gedacht?
Die zal dan moeten verdwijnen, anders heeft het allemaal geen zin.
Die is niet internationaal en biedt nu al aardig de mogelijkheid om een ieder te volgen.
Hoe dan? Is de anonieme chipkaart stiekem toch helemaal niet zo anoniem?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.