image

SP stelt Kamervragen over Nederlandse Tor-server

woensdag 4 januari 2017, 14:26 door Redactie, 15 reacties

De SP heeft minister van der Steur van Veiligheid en Justitie en minister Plasterk van Binnenlandse Zaken Kamervragen gesteld over een Nederlandse Tor-server die door Russische hackers zou zijn gebruikt om de Democratische Partij in de Verenigde Staten aan te vallen.

De Amerikaanse overheid publiceerde onlangs informatie over hackers die achter de aanval op de Democratische Partij zouden zitten. Het ging onder andere om een kleine 900 ip-adressen die de aanvallers gebruikten, waaronder 70 Nederlandse ip-adressen. Onder de Nederlandse ip-adressen bevond zich ook een Tor-server van de Nederlandse privacy-activist Rejo Zenger, die vervolgens uitgebreid in de media kwam.

SP-Kamerleden Gesthuizen en Van Raak willen de reactie van de ministers op het nieuws. Ook vragen ze hoe Van der Steur en Plasterk zich hierover op de hoogte laten stellen en of ze de Kamer hierover op de hoogte willen houden. Verder vragen Gesthuizen en Van Raak of dit soort aanvallen niet voorkomen kunnen worden. "Zo nee, waarom niet? Wat wordt ondernomen teneinde dergelijke aanvallen zoveel mogelijk te voorkomen?"

Als laatste moeten de ministers laten weten of spionnen gebruik hebben gemaakt van kwetsbaarheden in het e-mailverkeer van de Amerikaanse Democratische partij en hoe dergelijke kwetsbaarheden in het Nederlandse e-mailverkeer worden voorkomen of opgelost. Plasterk en Van der Steur hebben drie weken de tijd om de vragen te beantwoorden (pdf).

Reacties (15)
04-01-2017, 14:45 door Specalist234
Nog meer politiek gezeik.
04-01-2017, 15:07 door Anoniem
Door Specalist234: Nog meer politiek gezeik.

Kan het niet beter zeggen.. Typisch gevalletje van de haaien ruiken bloed.

Eminus
04-01-2017, 15:15 door Anoniem
Duidelijk dat men er op uit is via (nog) onbevestigd nieuws tor gebruik te ondermijnen & zwart te maken,
& op termijn misschien te verbieden. U blijft schuldig tot u bewezen hebt niet schuldig te zijn.

Misschien kwam het gewraakte verkeer wel uit of via het aan de EU schurende Oekraïne?

Tot 20 januari a.s. lijkt geen bewering te dol voor de Trump-bashers
en gaan we er in Nederland volop in mee natuurlijk ten koste van ons aller privacy.
04-01-2017, 15:40 door Anoniem
Ze snappen er werkelijk geen ruk van. Nu gaat de ene idioot, de andere vragen hoe het zit. Tja die hackers hadden ook via een andere exit-node kunnen gaan, maar het was nu eenmaal deze. Nu zijn dit soort incidenten handvatten om de TOR in verkeerd daglicht te zetten, dit gebeurd ook al in allerlei TV series (het enge darknet) Er gebeuren inderdaad dingen die het daglicht niet kunnen verdragen, maar daar staat ook veel(meer) positiefs tegenover. Een mes kun je nu eenmaal voor het smeren van een boterham gebruiken of je kan er iemand mee doodsteken.

Nu maar kijken hoe dit weer gaat lopen.
04-01-2017, 16:21 door Anoniem
Exit Holtorpartij

Deze dan?
https://www.nietstemmers.nl/
Als Plasman slim is doneert hij de jaarsalarissen van de betreffende zetelbezitters aan goede doelen.

Dat neemt de discussie weg van datgene waar het hem niet om te doen is (tweedekamersalaris) en geeft de niet stemmer een extra motivatie het niet stemmen op deze manier vorm te geven met het idee dat er dan tenminste nog wat goeds gebeurt met dat overheidsgeld.

Want als we de alle kamerleden zouden langsgaan, van wie heb je het idee dat het tweedekamerwerk vooral gebruikt wordt als instap voor een carrière na de Haagse politiek?
Commissariaten, commercieel aantrekkelijke functies, burgermeesterschapjes.

Geef als blanco stemmer je stem niet aan partijen die je het niet gunt (afrondende zetelverdeling), grijp de kans om overheidsgeld te reserveren voor nuttiger goede doelen (mits deze advocaat niet voor de duivel danst en het geld in eigen zak steekt. Het zou jammer zijn van zijn uitstekende reputatie).

De tijdverspillende Heidekneutertorrenturversparij

De SP kan wellicht beter holtorren gaan tellen op de hei.
Beter dan in plaats daarvan van kostbare politieke tijd en dure ambtenaren aan het werk zetten met zinloze suggestieve vragen.
Wat een dramatisch slechte politieke misser.

Wat is dat toch om als het erop aan komt elke keer weer je eigen glazen in te gaan lopen gooien, koren op de molen van middenpartijen die altijd eerst gezamelijk de aanval inzetten op de niet middenpartijen.
Als ze er al aan toe komen want de SP zet zichzelf graag voor lul.
Zeg nee tegen een falende SP, tenzij ze beter laten zien.
Zou het er in zitten, een eindspurt in 3 maanden?
..

Overweeg dan een èchte niet-stem als je die bek vol tanden niet meer dicht krijgt van ongeloof bij voortdurend geld en tijdverspillend politiek theater.
04-01-2017, 16:32 door Anoniem
Gelukkig laat de SP zien dat ze graag in de waan van de dag leven, ipv bezig te zijn met het opruimen van de rotzooi die de VVD en PVDA de afgelopen jaren gemaakt hebben en het CDA daarvoor.
Kamervragen leuk, maar dit leidt wel de aandacht af van 'more pressing matters'...
04-01-2017, 18:23 door Briolet
Als laatste moeten de ministers laten weten of spionnen gebruik hebben gemaakt van kwetsbaarheden in het e-mailverkeer van de Amerikaanse Democratische partij

Volgen de SP kamerleden het nieuws niet meer. Volgens mij het toch uit den treuren in het nieuws geweest dat het bij dit specifieke geval niet om een kwetsbaarheid in de techniek ging, maar van een phishing actie waarbij een mail wachtwoord gereset is via een "duistere link".
04-01-2017, 20:33 door Anoniem
De hele situatie van de hacks tot de vragen aan de minster hebben een ding gemeen: andere belangen hebben meer prioriteit dan security.

- Een van de invloedrijkste politieke partijen in een grootmacht die zich met een heel doorzichtige phishing aanval al laat hacken door onnozel gedrag van meerder personen op meerdere niveaus.
- Een FBI die wil laten zien dat ze security informatie willen delen maar zoveel details weg laat dat er voor een security professional nauwelijks zinnige informatie over blijft om conclusies te kunnen trekken.
- Een journalist die selectief uit 900 ip-adressen zonder enig verder bewijs conclusies trekt om over een service en een eigenaar van een systeem achter 1 van de 900 IP-adressen een sensatieverhaal te publiceren
- Diverse media, waaronder de publieke omroep, die selectief graaiend uit het artikel van de eerste journalist er nieuws van maken zonder verder kritische vragen te stellen.
- Kamerleden die een nieuwsbericht uit tweede hand gebruiken om te bepalen wat wel en niet belangrijk is om Kamervragen te stellen en blijk geven zich inhoudelijk niet verdiept te hebben in de materie.

Wanneer gaat het wel om de inhoud?
04-01-2017, 21:39 door Rclctrnt
En dan te bedenken dat 1 kamervraag gemiddeld 3750 euro kost. (http://www.volkskrant.nl/binnenland/een-kamervraag-beantwoorden-kost-3750-euro~a3091700/)

Ik word zo moe van kamervragen gesteld door mensen die er fuck van snappen.
04-01-2017, 22:00 door Goeroeboeroe - Bijgewerkt: 04-01-2017, 22:01
Als ik al niet twee jaar geleden m'n lidmaatschap van de SP had opgezegd, dan had ik het 97 lelijke woorden nu gedaan.
Als je zelfs maar oppervlakkig het nieuws volgt, weet je dat het puur toeval is dat die node is gebruikt. Als ook de SP al Tor in 'n kwaad daglicht gaat stellen...
(Het gaat je nog niet eens om deze specifieke stompzinnige vragen, maar om het volledig meegaan in een onbetrouwbaar Amerikaans rapport, waar allerlei beveiligingsexperts steeds meer vragen bij hebben.)
04-01-2017, 23:01 door Anoniem
Door Goeroeboeroe: (Het gaat je nog niet eens om deze specifieke stompzinnige vragen, maar om het volledig meegaan in een onbetrouwbaar Amerikaans rapport, waar allerlei beveiligingsexperts steeds meer vragen bij hebben.)
Als kiezers de keuze maken om geen experts als volksvertegenwoordiger aan te stellen kan je weinig anders verwachten. Maar niets staat experts natuurlijk in de weg om contact met hun volksvertegenwoordigers op te nemen om te vragen waarom ze op een bepaald nieuwsbericht wel vragen stellen en waarom dan deze vragen.
05-01-2017, 06:33 door Anoniem
The U.S. Government Thinks Thousands of Russian Hackers...........................

Leuk om te tezen (Engels) ivm tor ip's
https://theintercept.com/2017/01/04/the-u-s-government-thinks-thousands-of-russian-hackers-are-reading-my-blog-they-arent/?
05-01-2017, 10:26 door Anoniem
Door Anoniem: The U.S. Government Thinks Thousands of Russian Hackers...........................

Leuk om te tezen (Engels) ivm tor ip's
https://theintercept.com/2017/01/04/the-u-s-government-thinks-thousands-of-russian-hackers-are-reading-my-blog-they-arent/?

Interessant artikel (maar ik vermoedde het al)

Ik vraag mij af of de Amerikaanse overheid in staat is om 100% te bewijzen dat er Russen achter deze hacks zitten dmv tracing. Het TOR netwerk is naar mijn weten nog steeds veilig. Ja de FBI en consorten pakken nog wel eens iemand die via TOR duistere zaken doet. Maar dat komt meestal door slecht geconfigureerde servers, het volgen van geld/e-mail stromen en vooral het pushen van malware (nog recent) Je kunt zeggen door onvoorzichtigheid.
Als je naast TOR ook VPN en andere technieken toepast (zoals valse identiteiten, gehackte servers e.d.) dan wordt het zo goed als onmogelijk om iemand te traceren. Uiteraard kun je adv fingerprinting (gebruikte tools en technieken) wel een idee krijgen wie er achter zit.

De reden dat TOR nog steeds ondoordringbaar is zal de reden zijn dat de overheid zo graag wil terug hacken (oftewel malware pushen)
05-01-2017, 19:37 door Anoniem
Door Anoniem: The U.S. Government Thinks Thousands of Russian Hackers...........................

Leuk om te tezen (Engels) ivm tor ip's
https://theintercept.com/2017/01/04/the-u-s-government-thinks-thousands-of-russian-hackers-are-reading-my-blog-they-arent/?

Goedkoop effect bejag. De auteur heeft een dwaalgedachte. De data is niet voor hem bedoeld en toepasbaar.
06-01-2017, 15:10 door Anoniem
@anoniem van 20:30

Net als in de States gaat het helemaal niet om de inhoud.

Niet de inhoudelijkheid van de hacks wordt bediscussieerd. Ik denk dat de meesten er niet eens kennis van hebben genomen of via massa media filtering dit zelfs niet konden.

Het gaat daarbij om de totale verloedering van het politieke verkiezingstheater.

Aller ogen worden daarvan nu afgeleid of moeten daarvan afgeleid worden met een discussie over de van te voren vastgestelde uitvoerenden van de hack, namelijk het zoeken van een vijand waar of denkbeeldig.

Honderd duizenden keren al herhaald in de geschiedenis. Succes van te voren verzekerd.

Maar we vallen toch steeds weer voor de kracht van het schijnargument,
als je het maar handig genoegd inkleden kan.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.