image

MIVD heeft moeite met vinden van cyberspecialisten

dinsdag 24 januari 2017, 13:23 door Redactie, 32 reacties

De Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) heeft moeite met het vinden van cyberspecialisten. "Bij een vacature voor een analist krijg ik tweehonderd reacties van historici of taalkundigen. Bij ict-vacatures reageren maar een paar mensen", zegt directeur Onno Eichelsheim tegenover Trouw.

Eichelsheim is op zoek naar de jonge generatie. "Die is van nature gewend met digitale middelen om te gaan. Om inzicht te krijgen in nieuwe dreigingen heb ik bijvoorbeeld mensen nodig die algoritmes kunnen bouwen om grote hoeveelheden internetdata te filteren." Volgens de MIVD-directeur moeten er in Nederland meer mensen worden opgeleid die digitaal vaardig zijn.

Op dit moment is de pool van kandidaten klein en de concurrentie van andere overheidsdiensten en het bedrijfsleven groot, gaat Eichelsheim verder. Hij stelt dat talenten voor een dilemma staan. "Kiezen voor het grote geld of bijdragen aan de veiligheid van Nederland. Wij zoeken mensen met een oranje hart. Bovendien kun je bij ons dingen op internet doen die voor een gewone burger wettelijk verboden zijn."

De nieuwe Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten zorgt er volgens de MIVD-directeur dat nieuwe mensen straks echt nodig zijn. "We mogen dan op internetkabels zoeken. Maar daar stromen zoveel gegevens doorheen, dat we lang niet alles kunnen of willen verzamelen, laat staan analyseren." De MIVD zoekt daarom naar mensen die digitale filters en detectiesystemen ontwerpen om in een eerste schifting de juiste informatie eruit te halen. In het najaar zal de veiligheidsdienst een wervingscampagne starten.

Reacties (32)
24-01-2017, 13:57 door Anoniem
Om kunnen gaan met digitale gadgets is niet voldoende om algoritmes te kunnen schrijven voor data-analyse, vrees ik.
Dus dat het niet storm loopt met het vervullen van die vacatures is wel begrijpelijk.

Weten hoe je de huisdeur afsluit maakt je ook nog geen crypto-specialist. Misschien moeten ze hun eisen nog wat aanscherpen.
24-01-2017, 14:02 door Anoniem
Ik snap het niet, ze weten mijn telefoonnummer en weten wat ik kan en toch bellen ze niet...
24-01-2017, 14:39 door Anoniem
Ik vraag me toch echt af waar de heer Eichelsheim deze vacatures dan plaatst. Ik lees online overal dat de AIVD, de MIVD, politie, overheid etc. cyberspecialisten zoekt.

Toch zie ik nooit vacatures op de bekende plaatsen staan.
24-01-2017, 14:44 door Anoniem
"Kiezen voor het grote geld of bijdragen aan de veiligheid van Nederland. Wij zoeken mensen met een oranje hart. Bovendien kun je bij ons dingen op internet doen die voor een gewone burger wettelijk verboden zijn."

1. Geld is belangrijk, kun je niet omheen. Je moet toch je studieschuld aflossen. Oplossing? Meer betalen en/of betere zichtbaarheid bij universiteiten. Niet een online puzzel zoals gesteld wordt in het bron artikel.

2. To be fair, veiligheid is belangrijk. We zijn echter nog nooit zo veilig geweest. Daarnaast zijn er geen statistieken over de noodzaak van dit sleepnet. Op zo' n moment voelt ongericht aftappen nogal onethisch.

3. Het kunnen doen wat anders verboden is, is geen goeie motivatie. Je zegt ook niet 'wordt politie, dan kun je een wapen dragen'.

4. Met al de onkunde die wordt uitgeoefend bij de overheid op IT gebied maak je het nou niet bepaald aantrekkelijk. Zelfs als het bij de MIVD wel goed geregeld is, overheid word als geheel afgerekend op fouten.
24-01-2017, 14:51 door Anoniem
“Bijdragen aan de veiligheid van Nederland” -- Ach man, houdt toch op. Nederland is qua bescherming nog nooit zo veilig geweest. Qua leefbaarheid is het inmiddels een ander verhaal, want om niets worden voort je hersens ingeslagen terwijl daders er met een taakstraf vanaf komen.
24-01-2017, 15:07 door Anoniem
Door Anoniem: Ik vraag me toch echt af waar de heer Eichelsheim deze vacatures dan plaatst. Ik lees online overal dat de AIVD, de MIVD, politie, overheid etc. cyberspecialisten zoekt.

Toch zie ik nooit vacatures op de bekende plaatsen staan.
https://www.werkenbijdeoverheid.nl
24-01-2017, 15:12 door Anoniem
Hallo Onno,

Vliegen is iets anders dan ..VD'n en iets heel anders dan informatiebeveiliging/ICT...
Probleem bij het aantrekken van goede mensen zit 'm dan ook in hoe de organisatie de mensen voor de functies selecteert, van boven tot onder. En dat geld voor de gehele overheid en z'n onderdelen.

Men kan na jaren als scheepskok bij de marine en een korte tijd bij de officiers academie ook commandant van een onderzeeër worden, en dan oprecht vreemd vinden dat het 'moeilijk' is om goede sonar specialisten te vinden met passie voor het vak, maar wel een bemanning aan boord verzamelen waarvan toevallig een ieder kan koken.

Gepassioneerde vak-specialisten krijgen al jeuk als ze de contra-productieve/ultra-conservatieve monocultuur functie-eisen van overheidsinstellingen lezen, en haken na de eerste paar regels al af. Wat wel verder leest en ook nog solliciteert, zijn dus inherent precies de types die geen vak-passie hebben en alleen voor het huisje-boompje-beesje loonschaaltje klimmen de jaren uitzingen tot het pensioen.

zodu ut moakt, zo hedde ut.

“When a man points at the Moon, ..
? Confucius
24-01-2017, 15:14 door Anoniem
Toch zie ik nooit vacatures op de bekende plaatsen staan.
Part of the ballotage.

Je zegt ook niet 'wordt politie, dan kun je een wapen dragen'.
Inderdaad; dan koop zelf een wapen, illegaal, da's makkelijker.
En als landje bewaarplicht handhaven terwijl het Europese Hof een niet mis te verstane uitspraak deed = evenzo onwettelijk.
Dus, het profiel is een persoon, dusdanig etisch dat ie alle screening doorkomt, maar vervolgens wel onetische taken wil vervullen, echter onder de Balkenendenorm.
Dus ja, probeer daar mee te requiten...
24-01-2017, 15:29 door Anoniem
hmm als ze de specalisten niet kunnen vinden, dan vraag ik me enstig af hoe ze de 'bad guys' dan wel kunnen vinden...

Uiteindelijk is het gewoon ook een geldkwestie, bedrijfsleven betaald een factor 2 meer, hebben veel betere spullen, zijn beter getraind en hebben ook niet zo veel van die slapende, burocratische ambtenaren die niks snappen.
24-01-2017, 16:13 door Anoniem
Door Anoniem:
"Kiezen voor het grote geld of bijdragen aan de veiligheid van Nederland. Wij zoeken mensen met een oranje hart. Bovendien kun je bij ons dingen op internet doen die voor een gewone burger wettelijk verboden zijn."
3. Het kunnen doen wat anders verboden is, is geen goeie motivatie. Je zegt ook niet 'wordt politie, dan kun je een wapen dragen'.

Als het mensen aantrekt, zijn het juist degenen die je niet wilt dat bij de MIVD terecht komen. Tenminste, jij en ik zouden dat niet willen. Onno maakt dat misschien niet veel uit.

Peter
24-01-2017, 17:05 door Anoniem
If you pay peanuts, you get mokeys
24-01-2017, 17:30 door Anoniem
Ze eisen overal HBO-bachelor/master/doctoraal voor en het geboden maximum salaris kan ik ook niet marktconform noemen.

Nevertheless zou ik best geïnteresseerd zijn om daar te gaan werken, maar ik ben een 20 jarige hacker met MBO achtergrond, zouden ze überhaupt naar mijn sollicitatie kijken?
24-01-2017, 18:02 door Anoniem
Eichelsheim is op zoek naar de jonge generatie. "Die is van nature gewend met digitale middelen om te gaan......"
Oei... leeftijdsdiscriminatie!
Flauwe rotsmoes zeg. De enige echte reden die ik kan vinden, is dat jongeren meestal goedkoper zijn.
24-01-2017, 18:19 door Anoniem
Bovendien kun je bij ons dingen op internet doen die voor een gewone burger wettelijk verboden zijn

Als dit onderdeel van je werving is kan je de werkelijke mentaliteit op de werkvloer wel uittekenen.
Een oranje hart zal dan dichter bij het aanhangen van de oranjevlag in de buurt komen.

Het mogen gaan doorzoeken en analyseren van alle gegevens privé communicatie van burgers is bij een dergelijke mentaliteit een highway too Stasi 3.0.

Stasi 3.0?
Men doet het beter, ingrijpender, efficiënter en stiekemer.
Als niemand weet wat je werkelijk uitvreet is de rechtsstaat ook niet betwist.*

Spreekwoordelijk pek en veren voor het werkelijke tuig dat zich hiervoor gaat laten lenen.
Laten we hopen dat men de juiste mensen blijvend niet kan vinden.
Laten we hopen dat heel werkloos Nederland elke week de aivd, mivd en politie meeneemt bij de verplichte wekelijkse sollicitatieronde.
Tot in de eeuwigheid.


* Helaas werkt dat niet zo.
Op het moment dat duidelijk wordt dat jouw digitale bezit en communicatie niet meer veilig is voor de staat zal je zelfcensuur gaan toepassen.
Gaan luisteren naar een stemmetje dat altijd op de achtergrond aanwezig is, zet het maar niet op 'papier', mail het maar niet, zeg het maar niet over de telefoon.
Niet omdat het strikt genomen niet mag maar omdat je niet weet of het ooit en op welke wijze tegen je gebruikt gaat worden.

Dan zijn we feitelijk terug bij af, terug in een soort van wildernis, een digitale.
24-01-2017, 18:51 door Anoniem
Ze krijgen wel specialisten maar die vloeien ook rap weer af .
MIVD wordt graag gebruikt als opstapje , het staat leuk op je c.v. en je hoeft er geen heel verhaal van te maken i.v.m. geheimhoudingsplicht .
Verder is het ook niet echt een prettige omgeving ... of je moet houden van omhoog likken en naar beneden trappen .
24-01-2017, 18:59 door Anoniem
Waarom lees ik nergens dat je ze ook gewoon zelf kunt opleiden als je ze niet kunt vinden?
24-01-2017, 18:59 door Anoniem
Een en ander staat niet op zichzelf. Ook in de VS speelt dit (https://www.dcypher.nl/nl/content/relatie-nsa-en-goede-hackers-sterk-bekoeld).

Het is maar ten dele een geldkwestie. Ik geloof niet zo in Big Brother complotten, maar ben er bepaald niet blind voor dat er misstanden bestaan die deels inherent zijn aan de organisatiecultuur. Ik merk ook dat de inlichtingendiensten zich een bepaald gedrag en houding aanmeten waar ik op ethische gronden moeite mee heb. Veiligheid is belangrijk, maar het doel heiligt niet alle middelen en met grotere macht komt nog steeds grotere verantwoordelijkheid. Anders is de prijs te hoog voor een mislukking. Ik zou niet graag voor een organisatie werken waar ik met gewetensconflicten in de knoop kan komen.

Daarbij is het een bepaald hardvochtige cultuur. Men kiest sterk voor confrontatie, voor doorzagen, voor intimideren, voor ..., waar een andere weg mogelijk (maar wel duurder) is. Ik zou me daar bepaald niet thuis voelen. Ook hier zie je weer de confrontatie opzoeken: "Hij stelt dat talenten voor een dilemma staan. "Kiezen voor het grote geld of bijdragen aan de veiligheid van Nederland. Wij zoeken mensen met een oranje hart."" Alsof er geen vormen van bijdragen aan veiligheid zouden kunnen bestaan buiten zo snel mogelijk naar de sollicitatieformulieren. Alsof er geen andere vormen van trouw aan een land zijn. Alsof er geen andere vormen van idealisme bestaan. En alsof het niet nodig is mensen die nu eenmaal met het recht in de hand andere keuzes maken in hun waarde te laten. Dat alles wordt niet letterlijk uitgesproken, maar het past in een patroon en respectvol is anders. In de loop der jaren heb ik uit dezelfde bronnen in de publiciteit wel erger gehoord tot mijn oren er van gingen tuiten.

Dat krijg je ze hoe dan ook niet uitgelegd. De teamrol die je bij deze organisaties veel ziet is die van de Shaper (https://en.wikipedia.org/wiki/Belbin_Team_Inventory#Shaper). Daar zitten best goede kanten aan, maar juist de teamrollen waar je het gezochte talent vindt kunnen met Shapers vaak meer dan slecht opschieten.
24-01-2017, 19:54 door Anoniem
Mja kijk als je al begint met "we willen de jongere generatie" alsof gehannes op facebook sinds je tiende je echt beter maakt met wat de MIVD nodig heeft. Hele ding zit vol met zulke gemeenplaatsten. Maargoed, mijn ervaringen met ondertussen een half dozijn overheidsinstanties is dat ze stuk voor stuk terminaal dichtgetikt zijn, dus heb ik de hoop al lang en breed opgegeven.
24-01-2017, 19:56 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Ik vraag me toch echt af waar de heer Eichelsheim deze vacatures dan plaatst. Ik lees online overal dat de AIVD, de MIVD, politie, overheid etc. cyberspecialisten zoekt.

Toch zie ik nooit vacatures op de bekende plaatsen staan.
https://www.werkenbijdeoverheid.nl

Ik vind het moeilijk te geloven dat ze zo hard op zoek zijn zolang er hier welgeteld één (WO) vacature te vinden is die relevant is voor cyberspecialisthen; 'Forensic exploit developer'.
24-01-2017, 20:07 door Anoniem
Lezen is een kunst. Het gaat (ook) hier niet om "goede mensen" maar om; "op zoek naar de jonge generatie" ... en dan zijn we weer bij: https://www.security.nl/posting/500338/Zorgwekkende+achteruitgang+van+informatiebeveiliging+bij+de+overheid_
24-01-2017, 21:52 door Anoniem
Ze moeten gewoon die eindejaarspuzzel niet zo moeilijk maken..
24-01-2017, 22:39 door Anoniem
Niet gek... Verdien je stuk minder dan in bedrijfsleven en bovendien moet je alle burgers gaan bespioneren...

Dus meer salaris bieden en stoppen met burgers bespioneren en ze hebben stuk meer aanbod.
25-01-2017, 07:03 door Anoniem
Misschien kunnen ze beter werven onder veroordeelde cybercriminelen omdat deze tenminste begrijpen waar het over gaat, althans een aantal want de meesten zijn gewoon script kiddies.
Maar werken bij de overheid is helemaal niet echt leuk want veel overheden zijn een politiek wespennest. Je moet erg op je hoede zijn van wat je zegt of welke conclusies je opschrijft. Ik ben zelf een keer afgebrand op een rapport waarbij ik een aantal ambtenaren betrapt had op misbruik van een aantal zaken. Hoog in de boom vond men dat rapport toch niet bepaald een goed idee en ging men zoeken naar munitie om aan te tonen dat ik met het onderzoek buiten mijn boekje was gegaan en zaken zou hebben onderzocht die ik niet had mogen onderzoeken. Dat laatste hebben ze uiteindelijk moeten inslikken en de ambtenaren zijn op non-actief gesteld maar je moet er wel tegen kunnen dat je meerderen soms hele andere ideeën hebben over hoe jij je werk moet doen. Zeker als het gaat om veiligheid kan dat idee, afhankelijk van de politieke agenda, zomaar ineens veranderen.
Dat is werken bij de overheid, er zijn heel veel regels en richtlijnen maar er is ook een heel groot grijs gebied en de sport is om daar binnen te kunnen functioneren. Buiten de inhoudelijke kennis van je vakgebied is het kunnen functioneren in zo'n omgeving ook een vereiste en in feite een voorwaarde.
25-01-2017, 07:29 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Ik vraag me toch echt af waar de heer Eichelsheim deze vacatures dan plaatst. Ik lees online overal dat de AIVD, de MIVD, politie, overheid etc. cyberspecialisten zoekt.

Toch zie ik nooit vacatures op de bekende plaatsen staan.
https://www.werkenbijdeoverheid.nl

Bedankt voor het noemen van één van de bekende plaatsen, waar dus ook geen echte vacature te vinden is.
25-01-2017, 08:03 door Anoniem
MIVD = overheid = NoGo.

Dé manier om je carriere naar de bliksem te helpen.
25-01-2017, 09:22 door Anoniem
Door Anoniem: MIVD = overheid = NoGo.

Dé manier om je carriere naar de bliksem te helpen.
Dat is niet geheel waar. Het kan ook een prima springplank zijn voor je carrière. Het is maar net welke mogelijkheden je ziet en hoe je jezelf ontwikkeld. Feit is wel dat ze bij de overheid niet weten hoe ze met mensen moeten omgaan. Zolang je presteert gaat alles goed maar owe wanneer het een keer tegen zit of wanneer je iets gaat mankeren, dan ben je screwed.
25-01-2017, 09:35 door Anoniem
Door Anoniem: If you pay peanuts, you get monkeys

Dit is een van de grote problemen. Het salarissysteem is zo gebouwd, dat een leidinggevende altijd een schaal hoger zit dan zijn werknemers. Wil je goede gespecialiseerde mensen, dan zal je toch moeten betalen.

Net als bij andere grote organisaties, zitten niet altijd mensen met de juiste achtergrond/opleiding op leidinggevende functies, wat voor frustratie kan zorgen wanneer met het "hogere" management (mis)gecommuniceerd moet worden. In combinatie met salaris vooruitzicht, zorgt dit ook voor het weglopen van talent.

Maar, als je techniek echt leuk vindt, dan is het geen verkeerde job (voor een tijdje).


Bovendien kun je bij ons dingen op internet doen die voor een gewone burger wettelijk verboden zijn

Deze opmerking kan gewoon niet. Hij heeft helaas wel gelijk, maar dat moet absoluut niet de reden zijn om het te doen.
25-01-2017, 11:03 door Anoniem
Misschien interessant voor mij. Waarom jong grut?

Als 60 jarige die al 40 jaar in de ICT wereld werkt waarvan de laatste 25 als security professional sta ik mijn mannetje wel.
Tuurlijk verdien ik nu uitstekend, maar waar schaarste is........

Interesse? Zoek 'tompoes' en gij zult vinden.
25-01-2017, 11:32 door Anoniem
Kom maar op ik deed niet anders.
25-01-2017, 12:04 door Anoniem
De nieuwe Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten zorgt er volgens de MIVD-directeur dat nieuwe mensen straks echt nodig zijn. "We mogen dan op internetkabels zoeken"....

Ehhh... Is deze wet al aangenomen door de eerste kamer ????
25-01-2017, 12:39 door Anoniem
Er zijn genoeg cyber experts...
Mensen die jarenlange ervaring hebben...
Maar die zijn eigenwijs, weten wat wel en niet kan en zijn ook meer etisch aangelegd.
Met andere woorden, iemand van 35-45 jaar oud gaat niet een raptor sturen met een kruisraket op een studentenflat voor een pingsweep.. En zulke mensen zoeken ze dus bij de MIVD wel.

Overheid weet overigens ook vaak niet wat ze willen...
Iemand met post-universiteit, minstens 10 jaar ervaring, kennis van linux, scripting, viertien verschillende frameworks, kits enz... en mag maar 18 jaar oud zijn...

Even voor de duidelijkheid, er is nog maar maximaal 5 jaar een zinvolle universitaire opleiding op het gebied van cybersecurity, en die opleiding duurt minstens 3 jaar... dus je kunt niet EN 10 jaar ervaring hebben EN universiteits EIS stellen en verwachten dat je iemand vindt...


Wellicht komt het door onze amerikaanse invloeden... Waar university ongeveer gelijkwaardig is aan MBO. Toen ik daar was ging het merendeel over hoe geweldig Amerika was in de geschiedenis (dat kleine stukje over de burgeroorlog meestal niet) maar de echt belangrijke zaken zoals 2de wereld oorlog en hoe geweldig de VS was om iedereen te redden (pas na 8 jaar en na pearl harbor en toen ze erachter kwamen dat ze flink geld konden verdienen aan de wederopbouw van Europa)..

Anyway, het lage niveau van university (en het nog lagere van college) is misschien debet aan dat mensen die 'managen' volgens de anglo-style vinden dat iedereen universitair geschoold moet zijn...
26-01-2017, 12:20 door Anoniem
Pluk gewoon wat mensen van de straat. Na een tijdje waterboarden geven ze heus wel toe dat ze eigenlijk cyberspecialist zijn en heel graag in dienst van de MIVD willen komen. It's gonna be great.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.