image

Politie start proef met jongeren als online onderzoekers

dinsdag 31 januari 2017, 11:05 door Redactie, 10 reacties

De politie is een proef gestart waarbij jongeren informatie op internet moeten zoeken. Veertig jongeren krijgen de komende maanden van de politie gerichte opdrachten waarbij de virtuele wereld een belangrijke rol speelt. Volgens Max Daniel, hoofd Operatien politie Noord-Nederland, kan de jeugd iets toevoegen aan de kennis en kunde waarover de digitale rechercheurs beschikken.

"De jeugd gaat echter anders om met internet en social media. Je ziet in dat gebruik al verschillen tussen jongeren van 15 en zeg 20. Ik wil graag weten waar zij bijvoorbeeld hun informatie over een misdrijf kunnen vinden", zo laat Daniel weten. Het belangrijkste doel van de pilot is om inzicht te krijgen in hoe jongeren omgaan met de digitale wereld. Daarnaast kunnen de jongeren de politie adviseren over trends en hypes en assisteren bij de opsporing.

Bij deze pilot voeren jongeren in een experimenteeromgeving diverse taken uit voor de politie. Jongeren kunnen bijvoorbeeld via een zoektocht op internet proberen om gestolen voorwerpen te traceren of zij kunnen de politie adviseren over bepaalde trends online. Vertrekpunt is dat de politie de opdrachten aanlevert, gebaseerd op casuïstiek. De deelnemende jongeren zijn via diverse middelbare scholen in Noord-Nederland geworven. Uiteindelijk hebben zich 40 jongeren in de leeftijd van 16 tot 18 aangemeld.

De jongeren zijn afkomstig van CSG Comenius Leeuwarden, ROC Friesche Poort, ROC Noorderpoort Groningen en het Drachtster Lyceum. In verband met de privacy mogen de jongeren alleen open bronnen gebruiken in hun opdrachten. Zij krijgen nadrukkelijk geen toegang tot de politiesystemen of de politiebureaus. De jongeren krijgen uiteenlopende opdrachten; meezoeken bij vermissingen of gestolen voertuigen of meedenken hoe een grote groep jongeren bereikt kan worden. Er is een speciaal digitaal platoform ontwikkeld waar politiemensen en de jongeren elkaar kunnen ontmoeten.

Reacties (10)
31-01-2017, 11:13 door Anoniem
Er zijn weer tonnen geïnvesteerd in een project wat (zucht) het verschil moet gaan maken.

ik geloof er niet in. gewoon 1000 FTE aannemen voor digitaal onderzoek en handhaving (lees 1,4% van totale politiemacht)
en je zult zien dat er binnen een paar jaar de kennis en kunde gewoon bij politie aanwezig is.
31-01-2017, 11:50 door Anoniem
Opdracht 1 :

In Groningen is ‘recent’ sprake van een enorme toename van vastgoed vandalisme.
Vele huizen en boerderijen worden structureel en onherstelbaar beschadigd met vele slachtoffers tot gevolg en kosten die in de miljarden lopen.

Zoek uit wie de daders kunnen zijn.
31-01-2017, 11:58 door Anoniem
Ja dan kan het zomaar zijn dat deze jongeren iets tegen komen/vinden/zien waarvan zij, vinden/denken dat het gemeld moet worden omdat zij denken een verlengstuk van de politie te zijn.
Zo werf je bv verraders, (is ook een ander woord voor).
En waarom zouden zij denken dat ze een verlengstuk van de politie zijn? Zij vinden zichzelf nogal erg belangrijk dat is wat ze uitstralen, alsof zij al een jaar of 40 zijn. Ja goed idee dit, zet ze op een nog groter voetstuk.
31-01-2017, 12:27 door 802.1x
^Best negatief om eerlijk te zijn.

Ik vind het juist een heel aardig voorstel. Ja ik ben ook zeker voor 1000fte bij de politie, dat is ook absoluut nodig.
Maar het visa versa aware maken van zaken op het internet vind ik juist hartstikke mooi. De gap tussen leeftijden ligt er ook gewoon, en zal er zodoende ook altijd blijven - aangezien de ontwikkelingen nog steeds met een sneltreinvaart door de digitale wereld heen denderen.

Waarom zou je zo'n initiatief niet willen supporten? Buiten het feit om dat het een extra-tje moet zijn, geen oplossing.
31-01-2017, 12:48 door Anoniem
Door 802.1x: ^Best negatief om eerlijk te zijn.

Ik vind het juist een heel aardig voorstel. Ja ik ben ook zeker voor 1000fte bij de politie, dat is ook absoluut nodig.
Maar het visa versa aware maken van zaken op het internet vind ik juist hartstikke mooi. De gap tussen leeftijden ligt er ook gewoon, en zal er zodoende ook altijd blijven - aangezien de ontwikkelingen nog steeds met een sneltreinvaart door de digitale wereld heen denderen.

Waarom zou je zo'n initiatief niet willen supporten? Buiten het feit om dat het een extra-tje moet zijn, geen oplossing.
+1
31-01-2017, 12:56 door Anoniem
Door Anoniem: Er zijn weer tonnen geïnvesteerd in een project wat (zucht) het verschil moet gaan maken..
Waar baseer je dat op?
Uit wat ik totnogtoe hierover heb gelezen, lijkt het vrijwel niets te kosten. En dan vind ik het ook een prima initiatief. Wat is er te verliezen?

En verraders?
Een verrader is iemand die handelt in strijd met de loyaliteit die hij verschuldigd is aan iemand, aan de groep waartoe hij behoort of aan de ideeën van die groep; man die handelt in strijd met de loyaliteit die hij verschuldigd is aan iemand, aan de groep waartoe hij behoort of aan de ideeën van die groep; iemand die niet loyaal is.

Leg maar uit dan...
31-01-2017, 15:21 door Anoniem
1000 FTE erbij, dan gaan die weer flitsbonnen incasseren in de berm...
Dan gaat het geld op aan dikke Audi's die mensen in de kraag grijpen die te hard rijden ofzo...
Tja, 1 dagritje door Utrecht of Den Haag en ik heb voor jaren footage voor ambtsmisbruikers...

Niet dat het slecht is wat deze mensen doen om elke dag zibli's tegen te komen die er een ware cultuur van gemaakt te hebben...

Maar een verkeershufter die maar liefst 115km rijdt op een 8 baans autosnelweg om 04.00u 'smorgens vroeg van de weg aftrekken, daar help je niet zoveel mensen mee als die internethufter die al 3000 mensen heeft opgelicht van hun zure spaarcentjes...
en als je al ziet hoeveel moeite het kost om uberhaupt aangifte te kunnen doen, het daadwerkelijk ook doen, dan wachten totdat er genoeg geregistreerd worden in jouw buurt (want die aangiften gaan niet landelijk natuurlijk) en dan ook nog wachten totdat er oom agent op gezet wordt met een steekhoudende case voor een rechter, dat die rechter een uitspraak doet en dat er dan ook nog wat te plukken valt..... nou, dan zijn we een leven verder....

DAAR mag wat aan gedaan worden..

Overigens is er nog steeds geen steekhoudend bewijs boven het niveau 'paraplus veroorzaken regen' dat daadwerkelijk een bekeuring aan mevrouw X op tijd Y voorkomt dat meneer Z op tijdstip P met Q liter alcohol achter de kiezen tegen mijn vriendin aan rijdt.
31-01-2017, 17:12 door Anoniem
Door Anoniem: Ja dan kan het zomaar zijn dat deze jongeren iets tegen komen/vinden/zien waarvan zij, vinden/denken dat het gemeld moet worden omdat zij denken een verlengstuk van de politie te zijn.
Zo werf je bv verraders, (is ook een ander woord voor).

Ah, als een stel dronken ballen een deuk in je auto trapt, je ruiten inkeilt en een sleutel langs je portieren haalt zal ik hun (verticale) filmpje ook niet linktippen , bedoel je ?

Want dat is verraad, fuck the system, weet je.
01-02-2017, 04:58 door Anoniem
Volledig eens met 802.1x
Laten we hier eens ophouden met al dat azijngepis.
01-02-2017, 14:25 door _R0N_
Denk dat dit zeker werkt, vaak zijn dader groepen van een zelfde leeftijd en horen jongeren vaak eerder over dit soort vergrijpen door de plaatsen waar ze komen (al dan niet virtueel).

De wet bijstaan is geen verraad, het niet doen juist eerder wel.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.