image

België krijgt "niet te hacken" verkiezingssoftware

vrijdag 3 februari 2017, 13:21 door Redactie, 24 reacties

België krijgt nieuwe verkiezingssoftware die in principe "niet te hacken" zou moeten zijn. Dat laat een woordvoerder van minister Jan Jambon van Binnenlandse Zaken tegenover De Morgen weten. De software, genaamd 'Martine', zal tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar worden ingezet.

De software verzamelt, berekent en publiceert de resultaten op een website. Dat zou zowel de snelheid als veiligheid moeten verhogen. "Zeg nooit nooit, maar in principe is hacken onmogelijk", aldus de woordvoerder. Martine zal in de toekomst alle stemmen verwerken, ongeacht of die elektronisch of met potlood en papier worden uitgebracht.

Eerder deze week besloot minister Plasterk van Binnenlandse Zaken alle stemmen tijdens de Tweede Kamerverkiezingen handmatig te tellen. "Dat lijkt me een overreactie", zegt Bart Preneel, beveiligingsexpert aan de KU Leuven. "Je moet natuurlijk geen blind vertrouwen hebben in de computer, maar als je je goed indekt, kan je je goed tegen hacken beschermen."

Reacties (24)
03-02-2017, 13:25 door Anoniem
*Proest* Welk land had ook al weer een grote hack op hun telecom infra gehad?
03-02-2017, 13:29 door karma4
Even wachten --- pizza met hack
03-02-2017, 13:32 door Anoniem
In principe..houdt al een kans in.

Dus je zet nog steeds software in wat te hacken valt.

Niet dat ik verwacht dat er 100% veilige software bestaat want dat is 100% onmogelijk.

Einde discussie.
03-02-2017, 13:38 door Anoniem
"Dat lijkt me een overreactie", zegt Bart Preneel, beveiligingsexpert aan de KU Leuven. "Je moet natuurlijk geen blind vertrouwen hebben in de computer, maar als je je goed indekt, kan je je goed tegen hacken beschermen."

Dat betekent dus ook: buiten de verkiezingsperiodes op de software blijven schieten, zodat tijdens de verkiezingen duidelijk is hoe het met de veiligheid staat.

En om betrouwbare verkiezingsuitslagen te hebben, als je electronisch stemt, moe ter een papiertje uit de machine komen, waarop de stemmer kan zien, wat is gestemd. Dit gaat in een stembus en wordt afzonderlijk, als controle tegen fraude, geteld. Niet met barcode, QR-code of wat dan ook, leesbare, niet vervagende tekst, die via de hand of een ocr-scanner wordt gelezen en geteld.....
03-02-2017, 13:40 door Reinder
Ik vind die belgenmop waarbij de Belgische minister van defensie zijn Russische collega belt om de oorlog te verklaren leuker.
03-02-2017, 13:52 door Anoniem
lol, er zijn nog wel meer voorwaarden waar een verkiezingsproces aan moet voldoen.
Zo zo het voor iedereen controleerbaar moeten zijn.
Kan Bompa de uitslag nog controleren met dat systeem?

Wanneer houden we nu eens op met het onzinnige idee om het kiezen van leiders te willen automatiseren?
03-02-2017, 14:18 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
03-02-2017, 15:18 door Anoniem
"Niet te hacken"

Belgenmoppen kan je het best aan de belgen zelf overaten.

Ware het niet dat het niet grappig is.
Want de handel en wandel van vlaamse nationalisten is allerminst grappig te noemen.
De Vlaams-nationalistische N-VA is om de haverklap gesprek van minder fraaie discussies en suggesties.

Ze bakken het liefst bruiner dan bruin waar het kan maar dan nog net zo licht om niet in een cordon te belanden.
Links en verwijzingen genoeg naar dergelijke achtergrond invloeden.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Jan_Jambon#N-VA
https://nl.wikipedia.org/wiki/Nieuw-Vlaamse_Alliantie

Die andere niet nva belgen zouden zich dan ook moeten afvragen of ze een dergelijke partij wel de invoer van een electronisch kiessysteem moeten willen toevertrouwen en bepaalde politici nog op hun wooord moeten geloven.

Het gaat hard achteruit in deze tijd waar alternative facts als legitimatie voor beleid ook voldoen.
03-02-2017, 15:32 door Anoniem
Misschien weet niet iedereen het hier, maar in belgie zijn ze al een stukje verder wat betreft "DigiD" als hier.
Daar kan je het rijbewijs in een kaartlezer stoppen om je te identificeren, dat gebruiken ze al jaren voor zaken als belasting aangifte.

Nu wil ik niet zeggen dat het niet te hacken is, maar het is op zijn minst mogelijk om te controleren dat elke burger maar maximaal 1 keer kan stemmen en dat als die stemt een 2 factor authentificatie heeft gehad.
03-02-2017, 15:52 door Anoniem
Door Anoniem: *Proest* Welk land had ook al weer een grote hack op hun telecom infra gehad?

OV-chipkaart, DigiNotar, en zo kunnen we nog even doorgaan.. Hoe ging het spreekwoord ook alweer, in eigen boezem kijken? :-)
03-02-2017, 16:23 door Anoniem
Ergens roepen een aantal hackers: CHALLENGE ACCEPTED!!
03-02-2017, 17:19 door Anoniem
"Zeg nooit nooit, maar in principe is hacken onmogelijk"
Als het in principe (als grondbeginsel) niet mogelijk is kan je juist wel nooit zeggen. Ik ben bang dat dit "principe" geen wiskundige zekerheid is waar geen hacker omheen kan maar een intentieverklaring.
03-02-2017, 17:24 door AceHighness
Door Anoniem: *Proest* Welk land had ook al weer een grote hack op hun telecom infra gehad?

Misschien bekijk je het wel precies van de verkeerde kant. Er is een heel grote kans dat zo ongeveer elk telecom bedrijf binnengedrongen is, maar de Belgen hebben het in ieder geval kunnen vinden.
03-02-2017, 17:37 door [Account Verwijderd]
Niet te hacken?

...The whole thing* was a Tribute to Men's Arrogance, to claim to build something undestroyable.

Dat er bijna 105 jaar na de aanleiding tot dit citaat cq deze uitspraak er nog steeds mensen zijn die ervan overtuigd zijn dat iets niet kapot kan bewijst dat realiteitszin bij sommigen niet meelift op hun intellectualiteit.

*Titanic
03-02-2017, 18:02 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: *Proest* Welk land had ook al weer een grote hack op hun telecom infra gehad?

OV-chipkaart, DigiNotar, en zo kunnen we nog even doorgaan.. Hoe ging het spreekwoord ook alweer, in eigen boezem kijken? :-)

Denk je niet dat daar uit geleerd is om dit soort claims _nooit_ meer te doen?

En inderdaad: "Challenge accepted" is vermoedelijk al opgestaan, en nog waarschijnlijker: al bijna gerealiseerd. Je hoeft alleen de compiler maar te besmetten.
03-02-2017, 18:47 door Anoniem
"niet te hacken" bestaat niet
03-02-2017, 20:07 door Anoniem
Nou ja, ik gun het onze Belgische vrienden van harte.
En wie weet kan Nederland hier ook iets van leren?

Ik wil dus bij voorbaat niet negatief zijn over dit project.
03-02-2017, 20:33 door Anoniem
We kunnen de gekozen woorden bekritiseren maar ik krijg niet de indruk dat de personen die ze doen inhoudelijk vakkundig zijn. Dus over inhoud gesproken: is het ontwerp publiek zodat het daar echt over kan gaan in plaats van over deze uitspraken.
03-02-2017, 23:59 door Anoniem
Aangezien Nederland wederom terugvalt op handmatig stemmen en geklooi met USB-sticks, pakken die Belgen het toch beter aan als het ze daadwerkelijk lukt de stemmingsprocedure goed te beveiligen :D
04-02-2017, 12:01 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
04-02-2017, 13:25 door Anoniem
Onhackbare software bestaat niet, punt. Maar het past wel goed in het beeld van de heer Jambon, die voortdurend toont op zoek te zijn naar een silver bullit en van geen bezwaar, deskundig of anderszins, wenst te horen. Het toonbeeld van een Shaper (teamrollen van Belbin). Daadkrachtig is het wel, maar als je een daadkrachtig persoon aan het roer van een stuk beleid zet waar omzichtigheid en luisteren naar specialisten (ook specialisten die tegen zijn) geboden is, eindig je alsnog met z'n allen heel daadkrachtig in de sloot.

Het grootste probleem met digitale systemen is het principe van een class break (https://www.schneier.com/blog/archives/2017/01/class_breaks.html). Alle verkiezingssystemen zijn te frauderen, maar alleen met digitale verkiezingssystemen is een bepaald niveau van goedkope, efficiente, razendsnelle en betrouwbare (als dat het juiste woord is) fraude te krijgen.

Maar goed, laten we in eerste instantie hopen dat het zo ver niet komt, en mocht dat toch zo zijn dat we dan tenminste nog de schrale troost hebben dat de fraude tegen de partij van de heer Jambon blijkt uit te vallen.
06-02-2017, 09:17 door Anoniem
Geef me een week de tijd en heel je software is herschreven. ;)
07-02-2017, 10:08 door Anoniem
Gewoon al het statement "niet te hacken software", bewijst de incompetentie van die verantwoordelijke. ALLE software is te hacken, als je dat nu nog niet weet, ken je niks van security.
07-02-2017, 16:32 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.