image

Test: Avira en Kaspersky beste tools voor verwijderen malware

dinsdag 28 februari 2017, 13:30 door Redactie, 3 reacties

In het geval een Windowscomputer met malware besmet raakt kan er het beste software van Avira of Kaspersky Lab worden gebruikt om de infectie te verwijderen, zo blijkt uit een nieuwe test van het Duitse testlab AV-Test. Gedurende een periode van 12 maanden werden 8 virusscanners en 7 speciale verwijdertools met tientallen echte infecties getest. Alleen Avira en de Kaspersky Virus Removal Tool scoorden 100 procent.

De virusscanners werden op twee manieren getest. De eerste keer werden ze al op een besmette computer geïnstalleerd. Bij de tweede test waren ze al op de computer actief, maar werden ze tijdelijk uitgeschakeld om de malware te installeren, en daarna weer ingeschakeld. Vervolgens werd er gekeken of de malware het verwijderen voorkwam, of er actieve malware-onderdelen niet door de virusscanner werden verwijderd, of er onschuldige bestanden achterbleven en als laatste of de malware echt volledig werd verwijderd en het systeem hersteld.

Avira scoort zoals gezegd 100 procent, op de voet gevolgd door Kaspersky en Malwarebytes. De twee scanners laten elk een onschuldig bestand van de malware-infectie achter, waardoor ze net naast de eerste plek grijpen. Helemaal onderaan eindigt Microsoft Security Essentials. De virusscanner weet uiteindelijk 68 van de 78 gebruikte malware-exemplaren te verwijderen. In vier gevallen weet de malware het verwijderen te voorkomen en in vier andere gevallen worden de actieve malware-onderdelen niet door Security Essentials verwijderd.

Voor de test met de speciale verwijdertools werden 39 verschillende malware-exemplaren gebruikt. Kaspersky is de enige die zonder sporen achter te laten alle malware verwijdert, gevolgd door de Bitdefende Rescue CD. Onderaan staat de Microsoft Windows Malicious Software Removal Tool (MSRT). Dit is de in Windows ingebouwde virusverwijdertool. Deze tool herkent echter een beperkt aantal malwarefamilies, wat de lage positie verklaart. Uiteindelijk verwijdert de MSRT net iets meer dan een kwart van de aangetroffen malware.

Image

Reacties (3)
28-02-2017, 13:58 door svenvandewege
Wel jammer dat er met de mrt van Microsoft werd getest en niet met de Windows Defender Offline. Volgens mij is Windows Defender Offline beter vergelijkbaar met bitdefender rescue cd of kaspersky rescue cd.

Net als of je tekstverwerkers gaat vergelijken en dan notepad gebruikt in plaats van word. Jammer.
28-02-2017, 15:26 door Anoniem
We gebruikten Avira op onze werkplek en beheerden deze via een console. Geweldig pakket, jammer genoeg heeft Avira de support hierop afgebroken en zijn ze op de consumenten markt gestort.
01-03-2017, 23:27 door Anoniem
Wordt beetje moedeloos van al die antivirus testen..mede daardoor naar linux overgstapt en gebruik al jaren geen antivirus meer.
once in a while bleachbitten en klaar is kees .
Of ik nu wel of geen virus/ malware ofzo heb, ik merk er niks van...daar gaat het toch om?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.