image

Microsoft voorziet Windows 10 van nieuwe update-opties

dinsdag 28 februari 2017, 10:53 door Redactie, 12 reacties

Met de aankomende Creators Update voor Windows 10 introduceert Microsoft nieuwe update-opties voor het besturingssysteem. Gebruikers kunnen straks uit het gewenste updatekanaal kiezen. Microsoft hanteert verschillende updatekanalen. Zo is er de Current Branch en Current Branch for Business.

De Current Branch is het updatekanaal dat de meeste Windows 10-systemen gebruiken. De Current branch for Business installeert naast beveiligingsupdates ook feature-updates die in de consumentenmarkt zijn getest en gevalideerd. Dit updatekanaal loopt wat betreft feature-updates vier maanden achter op de Current Branch. Standaard staat de Current Branch geselecteerd.

Daarnaast kunnen gebruikers straks aangeven hoeveel dagen ze de installatie van feature- en kwaliteitsupdates willen uitstellen. Een andere optie biedt de mogelijkheid om de installatie van updates tot maximaal 35 dagen uit te stellen. Als laatste is het aantal "actieve uren" van het systeem van 12 uur naar 18 uur verlengd. Tijdens de actieve uren worden er geen Windows-updates geïnstalleerd en het systeem niet herstart, zo meldt Windowsvolger Ed Bott. De Creators Update verschijnt waarschijnlijk in april.

Image

Reacties (12)
28-02-2017, 11:23 door Hatsikidee
Ik mis nog steeds de optie om zelf te bepalen welke updates ik wil installeren. Echt jammer dat dit eruit gehaald is. Ik snap dat MS liever wilt dat de doorsnee gebruiker hier geen keuze in hoeft te maken, maar voor sysadmins zou dat toch echt wel toegankelijk moeten zijn (via een gpo o.i.d.).
Nu blokkeer ik WU en download/install de nieuwe updates handmatig. Handig is het niet, maar wel nodig. De laatste anniversary update stel ik nog uit, omdat ik lees dat er veel issues zijn met deze update i.c.m. bitlocker.
28-02-2017, 11:46 door Anoniem
Goedemorgen Hatsikidee,


Als je zo gesteld bent op handmatig toekennen van Updates, zet dan een SCCM of WSUS server op en laat je Clients daar je updates vandaan halen. Hierdoor heb je meer in de hand. Want hoe deed je dit dan voorheen? Alle clients nalopen om handmatig updates te installeren?
28-02-2017, 11:48 door quikfit
W7 begint de laatste tijd bijna dagelijks te zeuren dat ik mijn Update instellingen op automatisch moet zetten.
Begint aardig op ''doordrammen'' te lijken van Microsoft.
28-02-2017, 12:00 door Anoniem
Door quikfit: W7 begint de laatste tijd bijna dagelijks te zeuren dat ik mijn Update instellingen op automatisch moet zetten.
Begint aardig op ''doordrammen'' te lijken van Microsoft.
Die melding kun je gewoon uit zetten. Dat is het fijne van 7, je bent nog eigenaar van je eigen pc. Bij 10 ben je een MS slaaf geworden.
28-02-2017, 13:21 door Anoniem
@ quikfit

Dit kun je uitzetten in het Onderhoudscentrum. Kijk daar onder Beveiliging en schakel de berichten over Windows Update uit.
28-02-2017, 15:29 door Hatsikidee
Door Anoniem: Goedemorgen Hatsikidee,


Als je zo gesteld bent op handmatig toekennen van Updates, zet dan een SCCM of WSUS server op en laat je Clients daar je updates vandaan halen. Hierdoor heb je meer in de hand. Want hoe deed je dit dan voorheen? Alle clients nalopen om handmatig updates te installeren?

Je hebt gelijk dat in een bedrijfsomgeving wsus of sccm dé manier is om dat te doen. Ik bedoelde nu echter mijn eigen thuis pc, die niet in een Windows domain zit. Ik kan dat oplossen met een wsus installatie in een vm, maar vind dat een beetje omslachtig. Nu gebruik ik een PS module die controleert welke updates beschikbaar zijn voor mijn systeem en die installeer ik handmatig (of niet).
28-02-2017, 17:19 door Wim ten Brink
Wat ik prettiger zou vinden is dat Windows geen reboots gaat uitvoeren als bepaalde applicaties nog actief zijn. Zo ben ik regelmatig plaatjes aan het renderen en dat is een proces dat soms enkele dagen kan duren als het grote afbeeldingen zijn. Nu heeft de software die ik gebruik wel een autosave functie en de mogelijkheid om na een crash gewoon door te renderen vanaf het laatste punt maar het is wel balen als de Windows Update gewoon tijdens het renderen een reboot uitvoert terwijl je de volgende dag verwacht dat het plaatje afgerond is.
01-03-2017, 08:50 door svenvandewege
@Wim ten Brink:

Als je Windows 10 gebruikt kun je dit probleem op de volgende manier oplossen:

1. druk op windows key + x en kies voor configuratiescherm.
2. ga naar systeembeheer en vervolgens naar taakplanner.
3. in de boomstructuur, navigeer naar bibliotheek\microsoft\windows\updateorchestrator
4. Klik met de rechtermuis op de taak genaamd "Reboot" en kies voor uitschakelen.
5. Sluit taakplanner.
6. Open de File Explorer (Windows verkenner) en navigeer naar de volgende locatie:
c:\windows\system32\tasks\microsoft\windows\update orchestrator
7. Hernoem reboot naar reboot.bak.
8. Maak een map aan genaamd reboot
9. Klaar!

Windows zal nu nooit meer uit zichzelf rebooten na een update.

Veel succes!
01-03-2017, 18:22 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
01-03-2017, 20:13 door Wim ten Brink
Door Rinjani:
Door svenvandewege: Windows zal nu nooit meer uit zichzelf rebooten na een update.

Veel succes!

Dan wordt de update niet volledig doorgevoerd en stapel je achterstallige update-acties op. Veel succes daarmee, je zal het nodig hebben op deze manier. Niet doen dus.
Meh. Ik heb het sowieso al anders opgelost. Ik draai Windows 10 LTSB. Geen Microsoft Edge, geen Windows Store en minder vaak updates. Maar dan wel updates die belangrijk zijn!
De TLSB heeft namelijk minder updates nodig omdat het een uitgeklede variant van Windows is. Toch draait alles wat ik nodig heb prima op dit systeem. En met een HexCore processor en 32 GB RAM kan ik eventueel in een virtuele machine een Windows-10 versie gebruiken die wel de Windows Store en de rest bevat. Dat verstoort dan niet mijn hoofd-systeem.
En een laptop met Windows 10 naast mijn desktop is ook handig. :) Mouse Without Borders erbij zodat ik met 1 toetsenbord en muis beide apparaten kan gebruiken. Werkt goed genoeg.

Zie ook: https://www.howtogeek.com/273824/windows-10-without-the-cruft-windows-10-ltsb-explained/
02-03-2017, 08:03 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
02-03-2017, 12:22 door svenvandewege - Bijgewerkt: 02-03-2017, 12:24
@rinjani: Als je niet weet waar je over praat, reageer dan alsjeblieft niet.

Wanneer je bovenstaande oplossing toepast zal windows aangeven dat je computer opnieuw moet worden opgestart na het voltooien van een update, maar hij zal niet automatisch gaan rebooten. De gebruiker kan dus zelf bepalen wanneer hij wil rebooten. Erg handig wanneer je bezig bent met langdurige taken op je computer.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.