image

Voormalig CIA-directeur hekelt WikiLeaks en millennials

woensdag 8 maart 2017, 12:31 door Redactie, 17 reacties

De voormalige directeur van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA en de geheime dienst NSA Michael Hayden heeft uitgehaald naar WikiLeaks en de loyaliteit van millennials. Hayden reageerde tegenover de BBC op de publicatie van duizenden geheime CIA-documenten door de klokkenluidersite.

"Als wat ik heb gelezen waar is, dan is dit een zeer schadelijk lek als het gaat om de tactiek, technieken, procedures en tools die de CIA gebruikt om rechtmatige inlichtingenoperaties in het buitenland uit te voeren. In andere woorden, het heeft mijn land en diens bondgenoten minder veilig gemaakt", aldus Hayden. Op de vraag wat er tegen het lekken van vertrouwelijke documenten door insiders kan worden gedaan stelde de voormalige CIA-directeur dat dit zeer lastig is.

"Hoe zorg je ervoor dat mensen loyaal zijn én blijven, wat van tijd tot tijd het probleem is. Er speelt daarnaast ook een andere dynamiek. Om dit soort werk te doen moeten we in een bepaalde demografische groep rekruteren. Ik wil ze niet veroordelen, maar deze groep millennials en gerelateerde groepen hebben een ander begrip van de woorden loyaliteit, geheimhouding en transparantie, dan zeker mijn generatie deed", ging Hayden verder.

"We brengen deze mensen binnen de inlichtingendienst, waarbij je ervan moet uitgaan dat het goede Amerikanen zijn, maar cultureel hebben ze andere instincten dan de mensen die de beslissing namen om ze aan te nemen en nu lopen we tegen deze culturele aanpak aan, zoals we bij Chelsea Manning en Edward Snowden zagen en mogelijk nu ook bij een derde persoon."

Reacties (17)
08-03-2017, 12:37 door Anoniem
Ja, de nieuwe generatie hoogopgeleiden is een stuk beter politiek geïnformeerd. Die nemen niet meer alles klakkeloos aan.
08-03-2017, 12:56 door Anoniem
Als Amerika zelf niet zulke gemene dingen deed, stonden ze ook niet op wikileaks.
08-03-2017, 13:30 door Anoniem
Ik wil ze niet veroordelen, maar deze groep millennials en gerelateerde groepen hebben een ander begrip van de woorden loyaliteit, geheimhouding en transparantie, dan zeker mijn generatie deed", ging Hayden verder.

Nee... dit heet in de meeste gevallen ethiek
08-03-2017, 13:44 door Anoniem
"When government fears the people, there is liberty. When the people fear the government, there is tyranny."
08-03-2017, 13:51 door Anoniem
"rechtmatige inlichtingenoperaties in het buitenland uit te voeren"

Zoals bijvoorbeeld ervoor gaan zorgen dat Marine le Penn niet gekozen zal worden door het volk als president.
De CIA is met man en macht bezig om dat te voorkomen.

Tja, wat is hier 'rechtmatig' aan? Je bemoeien met andere land verkiezingen terwijl ze Russen verwijten Trump geholpen hebben, pot verwijt de ketel en dat is Amerika ten top, altijd maar de vinger naar anderen wijzen terwijl ze zelf de grootste rotzooi uithalen en andere landen dreigen terug te bombarderen naar het stenen tijdperk.

Het wordt tijd dat deze beerput open getrokken wordt want Amerika is nu op dit moment numero uno als het aankomt op grootste gevaar voor wereldvrede.

Vergeet niet dat Amerika's grootste exportproduct moord, oorlog en wapentuig is en bussiness is booming.
08-03-2017, 14:19 door Anoniem
Het is echter wel jammer dat in vele andere delen van de wereld men precies dezelfde technieken gebruikt en nog veel erger minder klokkenluiders heeft....Misschien dat het er iets mee te maken heeft dat klokkenluiders daar standaard zonder enige vorm van proces worden vermoord en wij als heilige boontjes in het westen hiermee wel degelijk onszelf op een flinke achterstand plaatsen. Aan de andere kant zijn de technieken en procedures redelijk voorspelbaar voor ingewijden in de gebruikte technieken en processen. Dus heel spannend is het nou ook weer niet. Vooral als je beseft dat het grotendeels om bekende kwetsbaarheden gaat die al lang ergens op Internet gepubliceerd staan.

Oftewel... Shit happens.. Deal with it. Misschien dat al die naieve mensen nu eens wakker worden en beseffen hoe gemakkelijk het is voor allerlei figuren om in te breken op mobiele telefoons, smart TV's, Bluetooth vibrator, etc...

LOL
08-03-2017, 14:44 door Anoniem
Er is maar één ding waar de wereldgemeenschap bang voor moet zijn, en dat is de mogelijkheid voor een klein groepje mensen om door chantage en afpersing beleid van staten te bepalen. Zonder een waardeoordeel te vellen, zien we reeds hoe de FBI, CIA, en in haar verlengde de NSA de door hen vijandig gezinde Trump regering tracht ten val te brengen. De macht die deze instituten lijken te hebben, zijn een werkelijke dreiging voor de mensheid.
08-03-2017, 14:48 door Anoniem
Om dit soort werk te doen moeten we in een bepaalde demografische groep rekruteren. Ik wil ze niet veroordelen, maar deze groep millennials en gerelateerde groepen hebben een ander begrip van de woorden loyaliteit, geheimhouding en transparantie, dan zeker mijn generatie deed”,
Suggestief conservatief rascistische opmerkingen van een oude witte redneck

is dit een zeer schadelijk lek als het gaat om de tactiek, technieken, procedures en tools die de CIA gebruikt om rechtmatige inlichtingenoperaties in het buitenland uit te voeren.
Als het allemaal zo rechtmatig is instrueer je je personeel niet om te liegen tegen de douane op de vraag wat je komt doen en misbruik je ambassades niet voor spionage activiteiten in de landen van je bondgenoten.

Het is aan te moedigen dat loyaliteit niet onvoorwaardelijk is maar dat tenminste een extreem klein deel van dat personeel nog iets van moreel besef heeft en aan de bel trekt als een overheid haar macht op grote schaal misbruikt en tegen burgers inzet.
Die oude mentaliteit en loyaliteit hoort thuis in de zuidelijke staten van voor de Amerikaanse burgeroorlog.
Niet meer gewenst en niet meer klakkeloos geaccepteerd en al helemaal niet meer van deze tijd.
08-03-2017, 14:48 door Anoniem
rechtmatige inlichtingenoperaties in het buitenland

Rechtmatig volgens welke wet? De CIA werkt conform de USA wetgeving. Die heeft niets te zeggen over het buitenland. Derhalve is iedere inlichtingenoperatie van de CIA in principe niet rechtmatig.

Peter
08-03-2017, 15:12 door Vixen - Bijgewerkt: 08-03-2017, 17:04
Ik wil ze niet veroordelen, maar deze groep millennials en gerelateerde groepen hebben een ander begrip van de woorden loyaliteit, geheimhouding en transparantie, dan zeker mijn generatie deed", ging Hayden verder.

Wellicht zit het zo dat uw generatie makkelijker blind vertrouwt. (Naïef) Echter, moeten [ wij ], millennials zo op onze hoede zijn voor overheids criminaliteit, onder andere van uw organisatie. Jong bloed is wellicht ook bereid om meer te onderzoeken en echt progressief na te denken over problemen door middel van logisch beredeneren. Waardoor bijvoorbeeld beredeneerd kan worden dat wat uw organisatie doet buitensporig, on-etisch en ongefundeerd is. [ Wij ] kunnen, in deze moderne wereld, door u vormgegeven en gemaakt, het ons niet veroorloven om naïef te leven.
08-03-2017, 16:36 door Anoniem
Door Anoniem: "(...) Zoals bijvoorbeeld ervoor gaan zorgen dat Marine le Penn niet gekozen zal worden door het volk als president.
(...)
Tja, wat is hier 'rechtmatig' aan? Je bemoeien met andere land verkiezingen terwijl ze Russen verwijten Trump geholpen hebben, pot verwijt de ketel en dat is Amerika ten top, altijd maar de vinger naar anderen wijzen terwijl ze zelf de grootste rotzooi uithalen en andere landen dreigen terug te bombarderen naar het stenen tijdperk. (...)

Dus Amerika probeert volgens jou Marine Le Pen tegen te houden? Bronnen?
Ik kan wel met bronnen komen dat er aanwijzingen zijn dat Rusland haar graag aan de macht ziet.

- De Franse inlichtingendienst DGSE gelooft dat Rusland bots in gaat zetten om positieve posts over Le Pen de wereld in te helpen.[1]
- Rusland suggereert dat Emmanuel Macron een agent van de VS is die voor banken lobbyt en homoseksueel zou zijn.[2,3]
- Le Pen vindt dat de Krim "altijd Russisch is geweest" en ontkent dat er een Russische invasie is geweest. Daarnaast wil ze dat sancties tegen het Kremlin worden opgeheven.[4]
- Rusland houdt van Le Pen. En een Russische investeerder heeft Le Pen in 2014 €11 miljoen geleend voor haar campagne.[5]

1. http://www.rtl.fr/actu/politique/marine-le-pen-la-russie-pousserait-sa-candidature-selon-la-dgse-7787143387
2. https://sputniknews.com/analysis/201702041050340451-macron-us-agent-dhuicq/
3. https://www.washingtonpost.com/world/europe/russian-media-leap-on-french-presidential-candidate-with-rumors-and-innuendo/2017/02/06/d123676a-ec7d-11e6-a100-fdaaf400369a_story.html?utm_term=.bffb93c965b4
4. http://www.independent.co.uk/news/world/europe/marine-le-pen-front-national-russian-kremlin-putin-invasion-annexation-crimea-ukraine-2014-a7566196.html
5. http://www.politico.eu/article/russia-%E2%99%A5-marine-le-pen-national-front-vladimir-putin-kremlin-france-elections/
08-03-2017, 17:39 door Anoniem
Ach, we zijn allemaal van de wereld ofzo, dus nu zijn we gewoon voor Rusland ofzo, who cares. Kijk, dit soort gedrag kweek je als je al het nationalisme en kritisch denken vervangt door globalisme en liberalisme. Kan je wel weer afgeven op millennials maar die mensen zijn gewoon zo opgevoed. Ook is het niet echt handig als er een situatie ontstaat waarin het lijkt dat alle burgers worden afgeluisterd terwijl de kwade machten niet mogen worden benoemd (behalve het zwarte schaap Rusland natuurlijk).
08-03-2017, 18:36 door Anoniem
Door Anoniem: Ach, we zijn allemaal van de wereld ofzo, dus nu zijn we gewoon voor Rusland ofzo, who cares. Kijk, dit soort gedrag kweek je als je al het nationalisme en kritisch denken vervangt door globalisme en liberalisme. Kan je wel weer afgeven op millennials maar die mensen zijn gewoon zo opgevoed. Ook is het niet echt handig als er een situatie ontstaat waarin het lijkt dat alle burgers worden afgeluisterd terwijl de kwade machten niet mogen worden benoemd (behalve het zwarte schaap Rusland natuurlijk).

Ja, niks zo kritisch en eigenzinnig als nationalisme natuurlijk!
08-03-2017, 18:56 door Anoniem
Het is juist fijn voor de eigen veiligheid van meegluurders dat dit allemaal naar buiten is gekomen.
Nu kunnen we ons beter tegen meegluurders bewapenen,en is de veiligheid van internet een stuk beter op de rit gebracht.
08-03-2017, 19:26 door Anoniem
Ik wil ze niet veroordelen, maar deze groep millennials en gerelateerde groepen hebben een ander begrip van de woorden loyaliteit, geheimhouding en transparantie, dan zeker mijn generatie deed", ging Hayden verder.

Een juiste woordkeus, ze hebben een ander begrip van loyaliteit en transparantie. Misschien wel, als het objectief bekeken wordt, een beter begrip.

Uit https://en.wikipedia.org/wiki/Generation_Y#Political_views. Millennials zijn gemiddeld liberaler en toleranter ingesteld in zaken als homohuwelijk en drugsgebruik. Ze zijn gemiddeld meer tegen leed en meer tegen vooroordelen, en voor politieke correctheid. Het gebruik van de bijzin: "Ik wil ze niet veroordelen, maar..." zou vermoedelijk worden beoordeeld als microagressie, en waarschijnlijk terecht.

Stammenstrijd, je opsluiten in je eigen kleine landje en cultuurtje, zegt ze minder en daar zijn ze ook op tegen. Ze zijn gewend de wereld online zowel als fysiek onder handbereik te hebben, met vriendschappen maakt niet uit waar. Ze zijn loyaal aan idealen, aan hun vrienden, aan waarden, eventueel aan bepaalde regeringsvormen en nog aan veel meer, maar niet aan een bepaalde stam waarin ze toevallig geboren zijn.

Ik ben het ook oneens met @anoniem 14:19 dat we onszelf door openheid op achterstand zouden zetten. Door de eeuwen heen hebben de idealen van onze rechtsstaat en democratie fans gehad in alle hoeken van de wereld. Fans, vaak onderdrukt, die bereid waren en zijn alle risico's te nemen (inclusief hun eigen leven) om hun land zoals de besten van ons te zien worden. In bijna alle conflicten tussen landen die onze idealen aanhingen en landen die het tegenovergestelde deden, trokken eerstgenoemde aan het langste eind. Omdat ze altijd weer vrienden en medestanders vonden, in binnen- en buitenland. Ik vind dat het ons op voorsprong zet.
09-03-2017, 09:25 door Anoniem
Michael Hayden verwart loyaliteit met gehoorzaamheid.
09-03-2017, 12:59 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Ach, we zijn allemaal van de wereld ofzo, dus nu zijn we gewoon voor Rusland ofzo, who cares. Kijk, dit soort gedrag kweek je als je al het nationalisme en kritisch denken vervangt door globalisme en liberalisme. Kan je wel weer afgeven op millennials maar die mensen zijn gewoon zo opgevoed. Ook is het niet echt handig als er een situatie ontstaat waarin het lijkt dat alle burgers worden afgeluisterd terwijl de kwade machten niet mogen worden benoemd (behalve het zwarte schaap Rusland natuurlijk).

Ja, niks zo kritisch en eigenzinnig als nationalisme natuurlijk!
Deze man klaagt over loyaliteit, niet over een kritische blik en eigenzinnigheid.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.