image

Onderzoek: 11 procent huishoudens heeft slimme thermostaat

donderdag 9 maart 2017, 09:47 door Redactie, 19 reacties

Elf procent van de Nederlandse huishoudens heeft een slimme thermostaat in huis, wat op 900.000 apparaten neerkomt, zo claimt onderzoeksbureau Multiscope op basis van onderzoek onder 5500 Nederlanders. In 2016 hing in 8 procent van de huishoudens een slimme thermostaat, wat op ruim 600.000 thermostaten neerkomt.

In 2017 is dit met 38 procent gegroeid naar 11 procent van de huishoudens (ongeveer 880.000 thermostaten). Volgens Multiscope wordt deze groei mede veroorzaakt doordat energiemaatschappijen actief de slimme thermostaat promoten en aanbieden bij een energiecontract. Twee op drie huishoudens geven aan de slimme thermostaat bij het abonnement te hebben gekregen.

De Nederlanders die aan het onderzoek deelnamen geven vooral aan dat gemak / comfort de belangrijkste reden blijft voor het bezit van een slimme thermostaat (37 procent). Slimme thermostaten zijn op afstand te bedienen met een app en kunnen er voor zorgen dat het huis bij thuiskomst op temperatuur is. Kostenbesparing speelt een belangrijkere rol bij de keuze van een slimme thermostaat dan een jaar geleden (van 27 procent naar 30 procent).

Het afgelopen jaar heeft Toon van Eneco het marktaandeel verder uitgebreid naar 38 procent. Bijna vier op de tien slimme thermostaten zijn een Toon. Daarna volgen de slimme thermostaten van Nefit (14 procent) en Honeywell (11 procent). Nest wint terrein in Nederland en groeit van 4 procent naar 8 procent marktaandeel in 2017. Hiermee is zij de nummer 4 in de markt.

Reacties (19)
09-03-2017, 10:30 door Anoniem
Nooit zo'n ding! Dan weten ze precies wanneer je thuis bent en wanneer niet. Zijn genoeg partijen geïnteresseerd in die informatie.
Ik blijf het toch zeggen...
09-03-2017, 11:42 door Anoniem
Door Anoniem: Nooit zo'n ding! Dan weten ze precies wanneer je thuis bent en wanneer niet. Zijn genoeg partijen geïnteresseerd in die informatie.
Ik blijf het toch zeggen...

Halve onzin.... Mede omdat hij juist geprogrammeerd kan worden met een schema. Dit zegt niet direct iets of je ook werkelijk thuis bent.

En genoeg is ook een zeer ruim begrip.....
09-03-2017, 11:55 door Anoniem
Door Anoniem: Nooit zo'n ding! Dan weten ze precies wanneer je thuis bent en wanneer niet. Zijn genoeg partijen geïnteresseerd in die informatie.
Ik blijf het toch zeggen...

Het is voor een inbreker nog altijd vele malen eenvoudiger om langs je huis te lopen en door de ramen naar binnen te kijken, dan in te breken op de site van de leverancier van je slimme thermostaat.

Peter
09-03-2017, 12:11 door Anoniem
Ik heb een Honeywell Chronotherm, zonder internet verbinding uiteraard. Je kunt voor elke ochtend en voor thuiskomen aangeven hoe laat het welke temperatuur moet zijn en de thermostaat begint dan zelf op het juiste moment aan te warmen. Na een paar dagen kent hij de karakteristiek van je woonkamer.
Ik vind het zelf een heel slimme thermostaat die ook nog eens heel goed de temperatuur constant houd.
En dan te weten dat ie al weer 15 jaar oud is ;-)

Behoor ik dan tot die 11% ?
09-03-2017, 12:12 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Nooit zo'n ding! Dan weten ze precies wanneer je thuis bent en wanneer niet. Zijn genoeg partijen geïnteresseerd in die informatie.
Ik blijf het toch zeggen...

Halve onzin.... Mede omdat hij juist geprogrammeerd kan worden met een schema. Dit zegt niet direct iets of je ook werkelijk thuis bent.

En genoeg is ook een zeer ruim begrip.....

Jij weet niet wat dat ding allemaal door seint naar de fabrikant en/of energie maatschappij...
09-03-2017, 12:28 door Anoniem
Mijn thermostaat is ook slim...hij kan de temperatuur op de gewenste waarde houden/brengen. Heeft ie geen verbinding voor nodig met de buitenwereld.
09-03-2017, 13:00 door Anoniem
Het gaat dus om energiebesparing. Maar... als de kachel al aangaat vóórdat je thuis bent gebruik je dus juist meer gas? Het zal nooit zo zijn dat hij nu al uitgaat omdat je over een uur weggaat. Dus hoe bespaar je dan?
09-03-2017, 13:34 door Anoniem
Door Anoniem: Het is voor een inbreker nog altijd vele malen eenvoudiger om langs je huis te lopen en door de ramen naar binnen te kijken...
Heeft ie hier toch wat hulpstukjes bij nodig. Zit in een flat. :)

Bij de laatste CV ketel vervanging heb ik speciaal niet zo'n onding dat via de telefoon te bedienen is erbij genomen. Een beetje thermostaat is al duur genoeg, maar blijkbaar alstie op het internet moet, kan daar nog een schepje bovenop qua prijs. Dus de onze is welliswaar wel een Honeywell Chronotherm, en met LED display, maar verder gewoon met een zevendaags weekprogramma. Het leuke aan het ding is dat er geen batterijen in zitten en dat ik hem los zou kunnen koppelen van het basisstation en dan bijvoorbeeld op de bank instellen.

Echter, daar onze afstandsbedieningen al zo vaak kwijt zijn... laat dat ding maar lekker hangen.
09-03-2017, 13:38 door Anoniem
Door Anoniem: Het gaat dus om energiebesparing. Maar... als de kachel al aangaat vóórdat je thuis bent gebruik je dus juist meer gas? Het zal nooit zo zijn dat hij nu al uitgaat omdat je over een uur weggaat. Dus hoe bespaar je dan?
En daar komt dan ook nog eens bij dat je per maand een bijdrage moet betalen voor Toon of Anna of ... Daar kun je heel was gas voor stoken...
09-03-2017, 13:46 door Anoniem
Mijn slimme thermostaat regel ik helemaal zelf.... brrrr wat is het koud, handmatig temperatuur even omhoog zetten.
Pff wat is het heet, thermostaat handmatig omlaag.

Faalt nooit en is super beveiligd.
09-03-2017, 14:28 door [Account Verwijderd]
Door Anoniem: Mijn slimme thermostaat regel ik helemaal zelf.... brrrr wat is het koud, handmatig temperatuur even omhoog zetten.
Pff wat is het heet, thermostaat handmatig omlaag.

Faalt nooit en is super beveiligd.

Precies. Ik schaar mezelf ook onder de 'domme' mensen die zelf de gewenste temperatuur in huis instellen.
Dan kom ik tenminste nog een paar keer per dag met mijn luie r...t uit mijn stoel ;-)
09-03-2017, 15:22 door Anoniem
Het zal toch niet gebeuren dat zo'n slimme thermostaat een virus oploopt!!!
09-03-2017, 15:42 door Briolet
Als ik in de handleiding van de meest verkochte thermostaat kijk (Toon) dan heeft die een ethernet poort. In de lijst met symbolen wordt er zelfs uitgelegd hoe het pictogrammetje van een ethernet poort er uit ziet. Kijk ik verder in de technische specificaties, voor de snelheid van de ethernet poort, dan staat daar: "niet aangesloten".

Wat is daar nu slim aan om alles via wifi te moeten doen? En waarom zet je er dan überhaupt een ethernet poort in?
09-03-2017, 15:56 door Anoniem
Honywell heeft ook de modulation. Design thermostaat met uitgebreide programma's en een touchscreen. Ook een schakelingang die je eventueel met een raspberry of domotica kan schakelen. Dus je kan hem op afstand bedienen (ingang aan functie programmeren) zonder dat er gegevens uit de thermostaat gehaald kunnen worden of er een cloud gebruikt wordt.

Let op: alleen geschikt voor slimme mensen.
09-03-2017, 16:50 door Anoniem
Door Anoniem: Het zal toch niet gebeuren dat zo'n slimme thermostaat een virus oploopt!!!
Dan zou het zomaar kunnen zijn dat alle bewoners verkouden worden. ;-)
09-03-2017, 18:56 door Jodelie
Door Anoniem:
Door Anoniem: Het zal toch niet gebeuren dat zo'n slimme thermostaat een virus oploopt!!!
Dan zou het zomaar kunnen zijn dat alle bewoners verkouden worden. ;-)

Eerlijk is eerlijk! Dat is een goede grap ;)
10-03-2017, 06:49 door Anoniem
Een aantal van deze thermostaten hoeven niet op het Internet te worden aangesloten. Je levert wat gemak in, maar het is wel veiliger. Ook een abbo niet altijd nodig. Dus het valt allemaal wel mee.
10-03-2017, 22:42 door Anoniem
Door Anoniem: Een aantal van deze thermostaten hoeven niet op het Internet te worden aangesloten. Je levert wat gemak in, maar het is wel veiliger. Ook een abbo niet altijd nodig. Dus het valt allemaal wel mee.

Hoe weet je dat de thermostaat niet een ziggo WPA enterprise certificaat heeft waarmee hij die verbinding zelf wel opzet via een van de miljoenen WiFi spots?

Dat geld trouwens voor alles wat WiFi onboard heeft en leuk is om informatie mee binnen te harken.

Je hoeft zelf die verbinding niet in te stellen. Daarom heet het nu juist Slimme...

En dat gaat alleen maar erger worden met de intrede van LORA.
11-03-2017, 00:45 door Anoniem
Kunnen we die 11 % procent niet helpen , waarschuwen op een of andere manier ?

Dit is toch echt niet normaal .

Zijn er al acties gaande om die energiebedrijven collectief aan te pakken ?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.