image

Consumentenbond waarschuwt voor Windows 10-update

dinsdag 14 maart 2017, 13:41 door Redactie, 18 reacties

De Consumentenbond waarschuwt voor de aankomende Creators Update voor Windows 10, omdat die "stiekem" gerichte reclame inschakelt. De organisatie baseert zich op een testversie van de update. Met de Creators Update heeft Microsoft verschillende aanpassingen aan de privacy-instellingen doorgevoerd.

Die moeten het eenvoudiger voor gebruikers maken om de belangrijkste privacy-instellingen na de installatie van de update aan te passen Ook de Consumentenbond erkent dit. "Maar in het menu zit een verborgen schuifbalk, die pas tevoorschijn komt als de muis rechts over het scherm zweeft", zo waarschuwt de organisatie. Het gaat om de optie 'laat apps reclame-id gebruiken om advertenties voor u interessanter te maken op basis van uw app-gebruik'. Deze optie staat volgens de Consumentenbond standaard ingeschakeld en geeft Microsoft de mogelijkheid om bij te houden welke software gebruikers gebruiken om gerichte advertenties in de apps op de computer te tonen.

De Consumentenbond roept Microsoft op verborgen opties zichtbaar te maken, zodat gebruikers niet onbewust met reclametracking op hun computer instemmen. In een reactie tegenover de consumentenorganisatie stelt Microsoft dat de conclusies 'voorbarig' zijn. De testversie is bedoeld om feedback te verzamelen voor de volgende update. Daarnaast zijn er al verschillende versies van het privacyscherm verschnenen en blijft die in ontwikkeling. De Creators Update zal waarschijnlijk in april voor Windows 10 verschijnen.

Reacties (18)
14-03-2017, 13:54 door Anoniem
Leuk dat de consumentenbond waarschuwt voor deze update, maar wat willen ze bereiken? Mensen die deze update niet installeren, moeten dan ook de toekomstige updates niet installeren. En dan betekent dat, i.v.m. de security updates, dus gewoon overstappen op een ander OS.

Daar zitten de meesten niet op te wachten, omdat ze Windows maar net snappen. Als de consumentenbond problemen met deze update ziet, moet ze haar middelen vol tegen MS gebruiken en de gewone gebruikers met rust laten. Heb je een probleem, pak het dan bij de bron aan.
14-03-2017, 14:11 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
14-03-2017, 14:45 door Anoniem
Door Rinjani:
Maar in het menu zit een verborgen schuifbalk, die pas tevoorschijn komt als de muis rechts over het scherm zweeft", zo waarschuwt de organisatie.

Dat is net zo erg als het kruisje rechtsboven het venster voor het bevestigen van de upgrade naar Windows 10! Heeft Microsoft daar dan niets van geleerd? Zou het dan toch echt boze opzet zijn, om de gebruiker bewust te misleiden?
Die verborgen schuifbalk is het resultaat van de Windows 10 design guidelines. Dat is op veel meer plekken in Windows 10 te zien, en heeft volgens mij niets met stiekem te maken.
Erg doordacht in het in dit geval niet, maar stiekem betwijfel ik.
14-03-2017, 14:56 door Anoniem
In een reactie tegenover de consumentenorganisatie stelt Microsoft dat de conclusies 'voorbarig' zijn. De testversie is bedoeld om feedback te verzamelen voor de volgende update.

"shoot the messenger" gedrag van Microsoft. Als ze feedback verzamelen, moeten ze blij zijn met met name feedback van organisaties als de Consumentenbond. Zij kunnen het Micorosoft lastiger maken dan een willekeurige gebruiker. Als Microsoft luistert naar de Consumentenbond en zaken aanpast, hebben ze er later minder last van. Of ze moeten bewust op deze implementatie hebben aangestuurd en vinden het lastig dat het is gevonden.

Peter
14-03-2017, 15:04 door Anoniem
Het bedrijf verlaagt zicht tot een malafide organisatie welke je computer infecteert met malware.
Niks meer en niks minder.
14-03-2017, 15:07 door Anoniem
Gaat het zo slecht met Microsoft dat ze per se deze revenue stream willen opdringen? Als ik kijk naar de populariteit van de NEE-NEE stickers en Ad-blockers lijkt het me toch dat mensen _niet_ op reclame zitten te wachten, laat staan binnen hun OS. Van de andere kant heeft Ubuntu een tijdje terug eenzelfde issue gehad met Amazon gesponsorde zoekresultaten bij systeem searches.
14-03-2017, 15:31 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Rinjani:
Maar in het menu zit een verborgen schuifbalk, die pas tevoorschijn komt als de muis rechts over het scherm zweeft", zo waarschuwt de organisatie.

Dat is net zo erg als het kruisje rechtsboven het venster voor het bevestigen van de upgrade naar Windows 10! Heeft Microsoft daar dan niets van geleerd? Zou het dan toch echt boze opzet zijn, om de gebruiker bewust te misleiden?
Die verborgen schuifbalk is het resultaat van de Windows 10 design guidelines. Dat is op veel meer plekken in Windows 10 te zien, en heeft volgens mij niets met stiekem te maken.
Erg doordacht in het in dit geval niet, maar stiekem betwijfel ik.

Lol, hoe bedoel je, lekker naif
14-03-2017, 15:59 door Anoniem
Ik ben het wel met Microsoft eens, conclussies worden getrokken uit de Preview van deze update, laten we afwachten hoe de uiteindelijke versie zal zijn die naar consumenten gaat, daarna kan je waarschuwen mocht het niet goed zijn.
14-03-2017, 16:05 door Anoniem
Leuk, maar dat scherm is alleen van toepassing bij een nieuwe (schone) installatie. Bij een update worden bestaande voorkeuren overgenomen. De diverse instellingen zijn ook gewoon zichtbaar in het privacy-scherm.
14-03-2017, 16:47 door Anoniem
Wat een onzinbericht van de consumentenbond. Die instelling zit in de huidige builds van Windows 10 ook al.

Bij een eerste installatie wordt hier om toestemming voor gevraagd - tenzij je de express instellingen kiest. In dat geval staat het standaard aan, maar dan interesseert het je blijkbaar ook niet. Deze instelling kun je wijzigen in het privacy menu in de Settings app.
14-03-2017, 17:08 door Jodelie
Ik blij het toch merkwaardig vinden. Als betalend consument moet ik steeds in de gaten houden of ze mij bij MS geen privacyschendende kunstjes flikken. Ik heb alles al dichtgetimmerd met een script in het register en ik loop de instellingen regelmatig door, maar steeds het idee hebben dat je genaaid wordt gaat er bij mij uiteindelijk wel voor zorgen dat ik stop met MS.
14-03-2017, 17:57 door karma4
Wel ja. Nu consequent zijn cobsumwntenbond en google Facebook Apple en veel meer ook niet meer gebruiken als advies. Of het echt onafhankelijk is daar bij de consumentenbond weet ik niet. Eerder wat rare connecties gezien (nvb convenant via ex bank persoon betalingsverkeer)
14-03-2017, 19:07 door Anoniem
Door karma4: Wel ja. Nu consequent zijn
Ik heb nog steeds geen persoonsgerichte reclame, of wat voor reclame dan ook in Android. Als jij dat wel hebt, dan zou ik naarstig op zoek gaan naar dat verborgen instellinkje dat het bij jou inschakelt. Weet wel, ik heb het niet over apps, maar over Android zelf. Geen reclame, geen verborgen instellingen, maar da's ook wel weer leuk, geen updates.

En de rest van de apps krijgt hun reclame ook niet meer binnen, doordat ik dat niet toelaat: firewall die per application per netwerk (wifi of data) ingesteld kan worden of er contact mag worden gelegd met het internet.
14-03-2017, 21:24 door karma4
Door Anoniem: [
Ik heb nog steeds geen persoonsgerichte reclame, of wat voor reclame dan ook in Android. .......
Reclame telco's etc spatten je tegemoet op billboards. On topic: Ik had had het over de houding van de consumentenbond.
14-03-2017, 21:39 door Ron625
Door Anoniem: Van de andere kant heeft Ubuntu een tijdje terug eenzelfde issue gehad met Amazon gesponsorde zoekresultaten bij systeem searches.
Maar daar vertelden ze eerlijk over en ze gaven ook aan, hoe het uitgezet kon worden.
Daarbij was het van toepassing in de Unity desktop, andere desktops hadden dit niet.
15-03-2017, 07:46 door Anoniem
Als iets gratis is, betaal je op een andere manier. Zo simpel is het. Je mocht lange tijd Windows 10 gratis upgraden en nu zie je waarom. Het is goed dat de consumentenbond haar leden op de adware wijst.

Maar er valt wel wat te doen aan het spioneren en het pushen van adware:

Kies een tool om Windows 10 zo goed mogelijk dicht te timmeren:

http://www.ghacks.net/2015/08/14/comparison-of-windows-10-privacy-tools/


Natuurlijk moet je ook niet de ingebouwde MS applicaties gebruiken (Edge, Mail e.d.) er zijn genoeg goede alternatieven.

Je krijgt Windows 10 niet 100% dicht maar je kan een eind komen. Wel even opletten wanneer MS weer een nieuwe update pusht. Die hebben de neiging de instellingen te resetten.
15-03-2017, 08:55 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 15-03-2017, 09:15
[Verwijderd]
15-03-2017, 09:14 door Ron625
Zolang Windows lijdt aan het ET-syndroom (ET Phone Home) en dit niet voor 100% is uit te zetten, blijft het onbetrouwbaar.
Helaas ben je geen eigenaar van Windows, maar het je een gebruikers-overeenkomst, met alle nadelen die daarbij mogelijk zijn.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.