image

EU-landen melden aanvallen via geldautomaten-malware

maandag 20 maart 2017, 13:56 door Redactie, 2 reacties
Laatst bijgewerkt: 20-03-2017, 15:36

In de laatste maanden van vorig jaar en januari van dit jaar hebben criminelen in meerdere EU-landen geprobeerd om via malware geld uit geldautomaten te stelen, zo meldt het European ATM Security Team (EAST). Bij de aanvallen werd geprobeerd om fysiek toegang tot de geldautomaat te krijgen en zo het systeem met malware te infecteren. Vervolgens is het via een speciale toetsencombinatie mogelijk om de inhoud van de geldcassettes te legen.

Daarnaast maakten ook meerdere landen melding van het gebruik van interne skimmingapparaten. Het gaat om een apparaatje dat op verschillende locaties binnen de gemotoriseerde kaartlezer achter het voorzetmondje wordt geplaatst. Op deze manier wordt de magneetstrip van de pinpas gekopieerd. Eén land meldde het gebruik van een dergelijk skimapparaat bij een ov-kaartautomaat. Volgens EAST is het de eerste keer dat dit is waargenomen.

Daarnaast maakt een land melding van een nieuwe vorm van geldautomatenfraude genaamd "Cash-in", waarbij er valse bankbiljetten via de geldautomaat op een rekenning worden gestort. EAST ontvangt gegevens uit 19 landen in de Single Euro Payments Area (SEPA), waaronder Nederland, en vijf niet-SEPA-landen. De informatie heeft betrekking op de periode van oktober vorig jaar tot en met januari dit jaar, zo laat EAST aan Security.NL weten.

Reacties (2)
20-03-2017, 14:33 door Briolet
In de eerste maanden van dit jaar …

Hoezo maanden. De link verwijst naar een verslag van een bijeenkomst die op 8 Februari plaats had. Het kan dan hooguit om Januari gaan. Maar zelfs dat kan ik niet terug vinden in de diverse linken.
21-03-2017, 10:19 door Anoniem
Dat is al jaren bezig! Ik begrijp niet dat dit nu weer in het nieuws komt.

In Nederland hebben ze voorzorgs maatregelen genomen ...speciale mondjes & fans tegen gassen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.