image

AIVD: Overheid doelwit van hardnekkige cyberspionage

dinsdag 4 april 2017, 15:27 door Redactie, 7 reacties

Nederlandse overheidsinstellingen zijn het afgelopen jaar herhaaldelijk doelwit geweest van omvangrijke en hardnekkige digitale spionageaanvallen, zo laat de Algemene inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) in het vandaag verschenen Jaarverslag 2016 weten.

De AIVD zegt onder andere met behulp van het Nationaal Detectie Netwerk verschillende aanvallen te hebben ontdekt zodat betrokken instanties konden worden gewaarschuwd. Dit netwerk moet overheidsnetwerken en de vitale sector tegen cyberaanvallen beschermen. Binnen het netwerk wordt informatie over aanvallen van staten en cybercriminelen uitgewisseld. "De aanvallen geven blijk van omvangrijke en structurele interesse in de Nederlandse overheid", aldus het Jaarverslag.

Naast aanvallen tegen de overheid maakt de AIVD zich ook zorgen over digitale spionage met een economisch motief. Zo heeft de AIVD vorig jaar diverse bedrijven over digitale aanvallen geïnformeerd. In Nederland is onderzoek verricht naar aanvallen op Nederlandse bedrijven in de sectoren ict, maritieme technologie, biotechnologie en lucht- en ruimtevaart. Verder heeft de AIVD langdurige en omvangrijke infecties waargenomen bij diverse buitenlandse (defensie)bedrijven. Hierbij zijn naast persoonsgegevens ook zeer gevoelige en geavanceerde maritieme, ict-, energie- en defensietechnologieën gestolen. Volgens de inlichtingendienst vormen dergelijke aanvallen een bedreiging van het economisch verdienvermogen en de militaire slagkracht.

De AIVD stelt verder dat steeds meer landen digitale aanvallen uitvoeren, onder andere voor sabotage van vitale processen en beïnvloeding van democratische processen. Nederland speelt daarbij ook een rol. De Nederlandse ict-infrastructuur blijft volgens de inlichtingendienst namelijk aantrekkelijk als "doorvoerhaven" voor digitale aanvallen. Zo heeft de AIVD diverse statelijke actoren gedetecteerd die misbruik van de Nederlandse infrastructuur maakten om derde landen aan te vallen.

De digitale dreiging die van terroristen uitgaat is vooralsnog beperkt. "De beschikbare technische expertise binnen jihadistische groeperingen is ontoereikend om persoonlijk letsel of schade door digitale sabotage te veroorzaken", zo concludeert de AIVD. Wel hebben jihadistische groepen in 2016 namenlijsten gepubliceerd van potentiële doelwitten, met daarop ook tientallen Nederlanders. Veelal ging het om het vrij toegankelijke persoonsgegevens die niet met een hack verkregen zijn, maar die wel voor de nodige onrust zorgden.

Rusland

De AIVD gaat in het verslag ook in op Rusland (pdf). Volgens de inlichtingendienst sprongen digitale aanvallen vanuit Rusland vorig jaar het meest in het oog, maar vindt Russische spionage ook nog steeds plaats via inlichtingenofficieren die menselijke bronnen proberen te rekruteren. "In Nederland zijn structureel Russische inlichtingenofficieren aanwezig, die zich in uiteenlopende geledingen van de samenleving begeven om onder valse vlag informatie te verzamelen die voor Rusland van belang is", aldus de inlichtingendienst.

Reacties (7)
04-04-2017, 16:13 door buttonius
De digitale dreiging die van terroristen uitgaat is vooralsnog beperkt. "De beschikbare technische expertise binnen jihadistische groeperingen is ontoereikend om persoonlijk letsel of schade door digitale sabotage te veroorzaken", zo concludeert de AIVD.
Dus we kunnen ons voorlopig nog redelijk veilig voelen omdat deze jihadistische groeperingen te dom zijn om ons digitaal serieus te kunnen schaden?
Op een of andere manier stelt me dat niet erg gerust. Mijn indruk is namelijk dat jihadisten zeer diverse opleidingsniveaus hebben. Ze zijn echt niet allemaal dom. Dat de AIVD dat kennelijk wel denkt is misschien dom van de AIVD.
04-04-2017, 16:49 door Anoniem
Als terroristen digitaal niets voorstellen, dan zullen ze met encryptie in diezelfde digitale wereld ook niets voorstellen.

Goed om even te onthouden!
04-04-2017, 19:44 door Anoniem
AIVD jankerds,ze doen het zelf ook...lijken wel Yanks.
04-04-2017, 20:32 door Anoniem
hardnekkige cyberspionage

Hardnekkig, wat is de toegevoegde waarde van dit woord?
Zakelijke toegevoegde waarde laag.
PR waarde hoog.

Een PR rapport om aanname van behandeling van de tapwet in de eerste kamer te bevorderen door de angstdruk en de daarmee verhoogde noodzaak van het eigen verlanglijstje te rechtvaardigen.
De alarmcode kan natuurlijk nooit omlaag, dat zou bezuinigingen rechtvaardigen en geen organisatie die dat uit zichzelf zal stimuleren. Ziedaar het volkomen afwezige gebrek aan eigenbelang in het verkondigen van waarheden.

We slikken het allemaal als zoete koek, en te controleren valt het toch niet, en dat is exact de bedoeling.
PR rapport voor PR doeleinden in PR taal.
05-04-2017, 00:47 door Anoniem
@Gisteren, 20:32 door Anoniem

Hardnekkig, wat is de toegevoegde waarde van dit woord?
Zakelijke toegevoegde waarde laag.
PR waarde hoog.

Je hebt nog nooit gehoord van APT? Dat betekent: Advanced Persistent Threat.

Heel toevallig gaat het daar ook nog over. Het zou zomaar kunnen dat men dat bij de AIVD ook weet.
05-04-2017, 10:48 door Anoniem
De kern van het verhaal is als je door de bullshit heen prikt dat men keihard aan het spioneren is vanuit bepaalde landen... Voor economische doeleinden... Iets wat dus al jaren bekend is en met de overgang naar meer digitale vormen van spionage niks veranderd behalve dat men dus probeert vanuit die landen om ALLE computers in de wereld te infecteren met hun malware... Daar kan de AIVD niks tegen doen maar overheden, bedrijven en burgers wel. Dus graag alle informatiebeveiliging kosten extra aftrekbaar maken omdat dit zal helpen om investeringen op dit vlak te stimuleren!
05-04-2017, 10:53 door Anoniem
Een mooi PR verhaal, koude oorlogsrethoriek om het budget verhoogd te krijgen. Vreemd dat alleen de Russen zo actief zijn, niet de Chinezen of onze US vrienden. Defensiebudget moet omhoog, AIVD budget omhoog!!! Legitimiteit is weer vastgesteld
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.