image

Plannen om Mozilla Thunderbird op JavaScript te baseren

vrijdag 21 april 2017, 13:49 door Redactie, 12 reacties

Verschillende ontwikkelaars van de e-mailclient Thunderbird hebben op de Mozilla-mailinglist het voorstel gedaan om een nieuwe versie van het programma in JavaScript te ontwikkelen. De eerste versie van Thunderbird werd in 2004 gelanceerd. De software maakt grotendeels gebruik van dezelfde engine en code als Firefox. De Thunderbird-ontwikkelaars zijn echter bang dat Firefox geen geschikte basis meer is.

Binnen Firefox worden allerlei features en technologieën uitgefaseerd die de browser niet meer nodig heeft, maar die essentieel voor Thunderbird zijn. Zo is Firefox met de ondersteuning van XUL-extensies gestopt, iets waar Thunderbird erg afhankelijk van is. Daarnaast hebben JavaScript en html5 de afgelopen jaren een grote ontwikkeling doorgemaakt. Verschillende Thunderbird-ontwikkelaars willen daarom een nieuwe versie met deze webtechnologieën ontwikkelen. Volgens Ben Bucksch, die het voorstel deed, zal een dergelijk project ongeveer 3 jaar in beslag nemen.

Hoewel veel mensen tegenwoordig van webmaildiensten als Gmail en Outlook gebruikmaken, is het volgens Bucksch van groot belang dat e-mailprogramma's die e-mail lokaal op de computer of smartphone opslaan blijven bestaan. "Ik vind het belangrijk om met mijn vrienden te communiceren op een manier die niet door een enkele entiteit wordt gecontroleerd, maar gedecentraliseerd en draaiend op mijn eigen computer."

Volgens de ontwikkelaar is dit ook belangrijk voor de vrijheid van het individu, de vrijheid van communicatie en de vrijheid van computers. "Er zijn niet veel kandidaten meer over om de vrijheid van communicatie te beschermen", aldus Bucksch. Hoewel hij ook van andere ontwikkelaars positieve reacties op het voorstel krijgt, is het de vraag of er ooit een geheel vernieuwde versie van Thunderbird zal komen. Het gaat om een grote operatie en in 2015 kondigde Mozilla nog aan dat het Thunderbird van Firefox wil loskoppelen, waarbij er naar andere partijen wordt gezocht die in de e-mailclient willen investeren. Volgens Bucksch heeft Thunderbird 25 miljoen gebruikers.

Reacties (12)
21-04-2017, 14:11 door Anoniem
De Thunderbird-ontwikkelaars zijn echter bang dat Firefox geen geschikte basis meer is.

Dan moeten die ontwikkelaars een grote schop onder hun hol krijgen omdat ze aan het ontzettend aan het kloten zijn.

Thunderbird is een programma dat prima werkt(e).
Thunderbird is een beetje saai want het doet gewoon wat het moet doen,
als je er tenminste met je g*vergeten tengels vanaf blijft.
Maar dat kunnen ze bij mozilla natuurlijk weer niet laten, het moet en zal kapot en moeilijk gaan.

Van thunderbird is al jaren geleden besloten dat ze het niet actief meer ontwikkelen maar alleen zouden onderhouden
Prima, hoeft ook niet, graag zelfs.
Maar nee, er moeten met regelmaat toch weer kleine dingetjes veranderen met als klap op de vuurpijl een stiekeme volledige drop in support van systemen?

Waarom?
Omdat dat F*kng firefox zonodig chrome moet worden.

En nu er dus voor vele systemen stiekem automatisch de support is laten vallen, want geen 45.9 (ESR) versie maar gelijk door naar 52 (ESR) based, gaat men zich ineens openlijk afvragen of het niet ineens anders moet.

Had dan G*verd een 45.9 versie uitgebracht, suicidalecodehufters.

Dat mozilla bestuur moet weg en snel want men maakt steeds meer wat goed was kapot en kakt op de eigen userbase.
21-04-2017, 16:32 door ph-cofi
Door Anoniem:hol kloten g*vergeten tengels kapot en moeilijk F*kng G*verd suicidalecodehufters kakt
21-04-2017, 17:12 door remco8264 - Bijgewerkt: 21-04-2017, 17:25
@Anoniem (14:11)
Besef wel dat de ontwikkeling van Thunderbird nu vooral door een groepje vrijwilligers gebeurt. Mozilla bemoeit zich niet meer met de directe ontwikkeling van TB en de vrijwilligers hebben niet veel invloed op het beleid van Mozilla.

Doordat de basis van Firefox en Thunderbird nu gelijk is (Gecko) scheelt dat de vrijwilligers veel werk. Zouden ze op een oudere versie blijven, dan zouden de vrijwilligers zelf security-updates moeten backporten wat veel tijd en geld kost. De beveiligingslekken laten zitten lijkt me ook geen wenselijke optie.

Sterker nog: die discussie is op dit moment gaande in de mailinglijst (https://groups.google.com/forum/#!msg/tb-planning/h0Ra2RrO4p4/-xtu8U5UBQAJ). Lees vooral de reacties van Ben Bucksch (dezelfde als in dit artikel genoemd wordt). Voor zo'n groepje vrijwilligers is het simpelweg niet mogelijk om op een oudere versie te blijven hangen, omdat ze de beveiligingsproblemen niet zelf kunnen oplossen. Totdat de rewrite klaar is (wat nog jaren gaat duren), hebben ze niet veel keuze dan Firefox te volgen.
21-04-2017, 19:00 door johanw
Javascript? Is de huidige versie te snel of zo?

Nou ja, ze doen maar. Ik blijf lekker op een antieke versie (3.1.20) hangen, POP3, IMAP en SMTP veranderen voorlopig toch niet.
21-04-2017, 20:49 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 21-04-2017, 20:50
[Verwijderd]
21-04-2017, 22:24 door Anoniem
Door johanw: Javascript? Is de huidige versie te snel of zo?

Nou ja, ze doen maar. Ik blijf lekker op een antieke versie (3.1.20) hangen, POP3, IMAP en SMTP veranderen voorlopig toch niet.
Ja dat kan je doen.
Dit kan ook, maar de ontwikkelaar is wel anoniem, al zijn er nog geen onwaarachtigheden gemeld en ze bestaat alweer een tijd.
https://osdn.net/projects/tenfourbird/

Dan zijn we meteen bij het beginpunt van het volgende antwoord voor @Vandaag, 17:12.
Dat gaat dan niet heel lekker met die vrijwilligers als 1 Japanner in zijn eentje al jaren Thunderbird versies weet om te zetten voor een ander systeem.

Die Japanner is geen uitzondering want nog veel langer is er een andere ontwikkelaar die in zijn eentje Firefoxcode omzet naar een systeemversie dat mozilla lang geleden als een baksteen liet vallen .
Hier
http://www.floodgap.com/software/tenfourfox/
Ook een enkele ontwikkelaar die het in zijn eentje lukt om Firefox code om te zetten.

Het lijkt er sterk op dat de 300.000.000 dollar mozilla club dat geld niet helemaal netjes weet te besteden en dus zo weinig overhoudt dat er geen ruimte meer is om support te bieden op producten die door andere enkelen in hun eentje worden onderhouden.

Wat betreft die vrijwilligers voor Thunderbird, betreft dat dan een mosillaclunzjklupje of zijn die twee andere ontwikkelaars gewoon extreem intelligent en hebben die veel meer uren beschikbaar per etmaal dan die hele mozillaclub bij elkaar.
Te moeilijk om met een heel blik aan vrijwilligers code even om te zetten en netjes zoals bij firefox een 45.9 versie uit te brengen?
Ergo, mooi verhaal maar het overtuigt niet omdat het niet erg lijkt te matchen met de realiteit: publiek prutswerk met kletskousprraatjes om wat krom is recht te lullen.

Phwaardeconfig weet het geldverspillende en tijdverspilende geklunsz dan ook mooi bondig te verwoorden.
22-04-2017, 00:37 door johanw
Door Moira:Hij (Ben Bucksch) schrijft daarover:

0.6. JavaScript is today the best choice

JavaScript, if used diligently and with good design, is a very efficient language. Both in execution time, but more importantly for developers. Personally, I wrote apps in many languages, including C++, Java and
JavaScript. Of those, JavaScript is by far the most productive - I am personally 4-10 times as productive as with C++.

Today, we have node.js, Electrolysis, Cordova and other platforms that are already ready-made to create desktop applications using HTML5 and JavaScript. There are already other applications that have been written this way, and there is existing knowledge and libraries on how to do this.
Maar dan maak je er een browser applicatie van.Dat zal ook ergens gehost moeten worden, vast bij een Amerikanse partij. Mij niet gezien, ik ben meer van de native apps.
22-04-2017, 04:39 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 22-04-2017, 11:32
[Verwijderd]
22-04-2017, 19:26 door Anoniem
Zal Mozilla november aanstaande nog overleven?

Van alle kanten zie je nu dat met alle ingezette wijzigingstrajecten, mozilla als onafhankelijk browser platform de grond in geboord wordt ten behoeve van drie grote browsers die dezelfde extensie toegang gaan bieden.

Het verschil in beleving en functionaliteit tussen Big E, Google Chrome en de nieuwe firefox gaat op termijn verdwijnen en daarmee ook het bestaansrecht van firefox. Groot gejuig gaat op bij DataSlurper en alle gecontroleerde surveillance lichamen.

De onafhankelijke codeur, de vrije resource engineer uitgefaseerd ten behoeve van de gecontroleerde uitvoerder van trendy kul vol van allerlei achterdeurtjes en kwetsbaarheden ten faveure van .....

Goed dat ik malzilla als sandbox malware analyserende browser nog kan draaien. Daar is nog te zien hoe het kon.
Het is ook nog eens een verspilling aan talent en resources. Denk even terug aan het verhaal van de flock browser.
Zo leuk, maar later nooit meer iets van gehoord. Vergaat het Mozilla ook zo?
23-04-2017, 13:04 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
23-04-2017, 17:30 door johanw
Door Moira:
Nee hoor. Je kan er native apps voor meerdere platforms mee maken. Kijk maar naar de Atom editor (maar ook bv. Microsoft's Visual Studio Code editor). Dat is JavaScript met Elektron toolkit:
Geweldig, dan ga je een hele browser in je programma meelinken. Over efficiente en snelle code gesproken... Ze kunnen zeker geen echte ontwikkelaars krijgen en behelpen zich dan maar met webontwikkelaars.
24-04-2017, 00:21 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 24-04-2017, 11:34
[Verwijderd]
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.