image

KPN: Smartphone moet huidige ov-chipkaart gaan vervangen

woensdag 24 mei 2017, 12:17 door Redactie, 21 reacties

Het is de bedoeling dat de smartphone uiteindelijk de huidige ov-chipkaart gaat vervangen en ook het handmatig inchecken verdwijnt op termijn misschien, zo laat KPN aan Security.NL weten. Klanten van Vodafone, KPN, Telfort, Simyo of Yes Telecom die over een Androidtelefoon beschikken kunnen sinds maandag hun toestel als ov-chipkaart gebruiken.

Vereiste is wel dat het toestel nfc ondersteunt, over een nfc-simkaart beschikt en de Vodafone Wallet-app of OV-chip wallet-app is geïnstalleerd. Op dit moment wordt de iPhone nog niet ondersteund. Nieuwe iPhones hebben wel een nfc-chip, maar alleen de app Apple Pay kan deze chip gebruiken. Verder is het op dit moment alleen mogelijk om met vol tarief te reizen en moet het saldo automatisch worden opgeladen. Abonnementen worden nog niet ondersteund.

Volgens KPN is het de bedoeling dat OV-chip mobiel op termijn de huidige ov-chipkaart vervangt. "Ook het handmatige inchecken verdwijnt op termijn misschien. Fabrikanten en ontwikkelaars werken druk aan technieken die het mogelijk maken dat je automatisch incheckt als je de trein in stapt. Daarmee is de komst van OV-chip mobiel een handige tussenstop op weg naar het eindstation: automatisch inchecken zonder dat je iets hoeft te doen", aldus KPN in een bericht dat het naar Security.NL stuurde.

In het geval de smartphone leeg is kan OV-chip mobiel nog steeds worden gebruikt. Er wordt namelijk ingecheckt via de nfc-simkaart en die werkt ook als de telefoon staat uitgeschakeld of leeg is. Het tegoed staat namelijk op de simkaart, niet in de OV-chip mobiel-app. "Hierdoor zijn je incheckgegevens extra goed beschermd. Niemand heeft hier toegang toe, ook een provider niet. Wij zullen dus nooit inzicht hebben in je reisgedrag!", aldus de provider. Sinds de aankondiging afgelopen maandag is de app tussen de 10.000 en 50.000 keer via Google Play gedownload. De app is nu nog gratis te gebruiken, maar in de toekomst zal hiervoor moeten worden betaald.

Image

Reacties (21)
24-05-2017, 12:23 door Anoniem
Beste KPN, ik moet helemaal niks!
24-05-2017, 12:33 door Anoniem
Ik heb geen smartfone meer en als ik er een zou nemen wordt het een alternatief systeem, dus niet werkend. Het reizen met openbaar wordt voor mij persoonlijk lastiger, met de auto blijven rijden dan maar.
24-05-2017, 12:34 door Anoniem
Sinds wanneer zijn wij verplicht om een smartphone aan te schaffen, of ik heb ik iets gemist.

En anders zou ik dus niet met het OV kunnen reizen, lekker bijdehand zijn ze daar.
24-05-2017, 12:41 door Anoniem
Lijkt praktisch, maar wat als.....
- Smartphone updates niet meer worden gemaakt en verspreid (verouderde typen)
- Er vreemde apps actief zijn
- Apps met heel veel rechten
- De smartphone gehacked is
- Als hacker deze informatie heeft weten zij exact wanneer hij/zij niet thuis is, mooie info voor een inbreker
24-05-2017, 13:13 door Anoniem
Moet iedereen dan een smartphone kopen?
Lijkt mij niet heel handig, vooral omdat niet iedereen zich dat kan veroorloven.

Dusver is het alleen voor android, en alleen de laatste paar generaties hiervan met nfc chip uitgerust (iets van 30% van de markt? )
En de techniek is er nog niet voor apple,. (20% van de markt)
Windows phone,. of blackberry (the insignificant 1%)
24-05-2017, 13:35 door Briolet
Wij zullen dus nooit inzicht hebben in je reisgedrag!", aldus de provider.

Heel ongeloofwaardig, omdat de telefoon via GSM masten verbind. De provider kan dus altijd de route zien, die een telefoon aflegt, ongeacht of je de app gebruikt.

Overigens vraagt de app wel rechten voor de locatiebepaling, maar werkt ook als je hem die rechten niet geeft. De locatiebepaling wordt alleen gebruikt om de nabije oplaadpunten weer te geven. Alleen gebruiken ze daarbij heel oude gegevens, want volgens de app zijn de winkels met oplaadpunten hier 's zondags gesloten, terwijl ze hier al zeker 5 jaar op zondag open zijn.
24-05-2017, 14:18 door Anoniem
Iedereen dwingen tot aanschaf van een duur mobiel apparaat om te kunnen reizen, dat dan ook weer beperkt houdbaar is om de trend te volgen. En ondertussen blijven zeveren over milieu bewust zijn en groene stroom.

En als er later minder personeel meer nodig is wordt het natuurlijk ook voordeliger om te kunnen reizen, niet?
Dit wat sommige vooruitgang noemen, Ligt helemaal in verwachting tot de rest van de Europese lobby kliek.
24-05-2017, 14:33 door User2048
...Het tegoed staat namelijk op de simkaart, niet in de OV-chip mobiel-app. "Hierdoor zijn je incheckgegevens extra goed beschermd. Niemand heeft hier toegang toe, ook een provider niet. Wij zullen dus nooit inzicht hebben in je reisgedrag!", aldus de provider....
En hoe kun je in de app dan zien of je ingecheckt bent? Omdat de gegevens niet alleen maar in de NFC chip aanwezig zijn. De claim van die provider gaat dus niet op!
24-05-2017, 14:41 door Anoniem
Straks zul je de smartphone fysiek aan je moeten koppelen. Met OV-chip, pin en joost mag weten wat nog meer op dat ding, is het handig voor dieven. In 1 keer heb je een andere identiteit, geld, reismogelijkheden enz. Bovendien ga je ermee van stad 1 naar 2 en na het geld te hebben gepakt, gooi je hem weg, jat de volgende en gaat verder...
24-05-2017, 15:01 door allestein - Bijgewerkt: 24-05-2017, 15:02
Door Anoniem: Straks zul je de smartphone fysiek aan je moeten koppelen. Met OV-chip, pin en joost mag weten wat nog meer op dat ding, is het handig voor dieven. In 1 keer heb je een andere identiteit, geld, reismogelijkheden enz. Bovendien ga je ermee van stad 1 naar 2 en na het geld te hebben gepakt, gooi je hem weg, jat de volgende en gaat verder...

En hoe is dat nu dan? Als je portemonee gestolen wordt ben je alles kwijt! Je smartphone kun je tenminste nog beveiligen en op afstand wipen, indien nodig.
24-05-2017, 15:19 door Anoniem
Het grootste probleem is dat die smartphones accu-energie slurpen.
Dat is ook de belangrijkste reden waarom ik weer teruggestapt ben naar een normale 'domme' gsm.
Als ik de GSM nodig had was ie meestal alweer leeg.

Dat kan leuk worden als je ingecheckt bent en terwijl je reist is de accu leeg.
Conducteur: mag ik uw vervoersbewijs zien?
Reiziger ja natuurlijk... shit m'n smartphone doet het niet.
Conducteur: dat wordt dan een boete van 50 Euro + 15 Euro administratiekosten.

Dat overkomt je maar één keer en dan zit je weer gewoon op een OV chpkaart. Is die 7,50 toch goedkoper.
24-05-2017, 19:29 door Anoniem
Door allestein:
Door Anoniem: Straks zul je de smartphone fysiek aan je moeten koppelen. Met OV-chip, pin en joost mag weten wat nog meer op dat ding, is het handig voor dieven. In 1 keer heb je een andere identiteit, geld, reismogelijkheden enz. Bovendien ga je ermee van stad 1 naar 2 en na het geld te hebben gepakt, gooi je hem weg, jat de volgende en gaat verder...

En hoe is dat nu dan? Als je portemonee gestolen wordt ben je alles kwijt! Je smartphone kun je tenminste nog beveiligen en op afstand wipen, indien nodig.

Dan ben ik maximaal 20 of 30 euro kwijt, verder niks. Da's nog wel te overzien.
24-05-2017, 23:42 door Anoniem
binnenkort gratis smartphones bij de NS!
25-05-2017, 03:39 door Anoniem
Als ik per se van A naar B moet en geen losse kaartjes meer te koop zijn, m'n auto total loss is, m'n fiets gejat en al 3 uur heb staan te liften dan nog verkies ik lopen boven reizen via een smartphone.

*Iets met door je strot duwen.*
25-05-2017, 09:14 door ph-cofi
Lezen we nou "nfc-simkaart"? Die het ook doet als de accu van de telefoon leeg is? Wil men de huidige OV-chipkaart vervangen door een andere die dezelfde functie heeft en tevens SIM in een telefoon is? Die ook werkt als de telefoon uit staat en misschien ook wel zonder yet another app (yaa)?
Als al mijn veronderstellingen kloppen, dan volgt dus SIM kaart vervanging en dat gaat zo'n 5 jaren duren.
25-05-2017, 10:25 door Anoniem
Door ph-cofi: Lezen we nou "nfc-simkaart"? Die het ook doet als de accu van de telefoon leeg is? Wil men de huidige OV-chipkaart vervangen door een andere die dezelfde functie heeft en tevens SIM in een telefoon is? Die ook werkt als de telefoon uit staat en misschien ook wel zonder yet another app (yaa)?
Daar lijkt het wel op. Alleen dunkt me dat diezelfde chip dan ook voor contactloos betalen gebruikt kan worden, daar wil je geen andere SIM-kaart voor in je telefoon moeten zetten. Maar als zo'n chip meerdere applicaties ondersteunt dan kan je die ook in een enkele NFC-chip onderbrengen op een plastic kaartje van creditcardformaat, waardoor je met minder pasjes toe kan. Wat me niet handig lijkt, ik heb meerdere bankrekeningen die ik voor verschillende soorten aankopen gebruik. Dan heb ik weer meerdere kaartjes nodig, wat me handiger lijkt dan er meerdere smartphones voor te moeten gebruiken. Of moet je op het moment van afrekenen dan op je telefoon de juiste app starten of de juiste bank selecteren om het goed te laten werken? Dan vind ik het juiste kaartje uit mijn compacte kaarthouder halen (best een luxe ding, maar nog altijd veel goedkoper dan een smartphone) wel zo overzichtelijk.

Dit heeft in mijn ogen een hoog gimmick-gehalte zonder dat het werkelijk handig is. Nou verbaas ik me al minstens dertig jaar aan de lopende band over hoe massaal de mensheid voor onzin valt, zelfs als het in mijn ogen vooral onhandig uitpakt, dus dit zal ik dan maar aan dat rijtje toevoegen.
25-05-2017, 11:11 door Anoniem
Hoi KPN,

Even voor de helderheid, hè:

- Ik moet helemaal niks.
- Mijn smartphone en gebruik van het openbaar vervoer zijn bij mij strikt gescheiden.
- Ik reis anoniem, met een anonieme OV-kaart. Dat blijft zo.
25-05-2017, 14:00 door Anoniem
fake news
25-05-2017, 21:35 door Anoniem
Eigenlijk is het best fijn om ook met de trein te reizen wanneer mijn smartphone leeg is; of wil men laadpalen plaatsen?
26-05-2017, 04:22 door Anoniem
Hallo,

Wel grappig allemaal, maar als ouder met een aantal kinderen ben je dus "verplicht" om voor ieder kind een smartphone aan te schaffen....
Ik betaal nog liever €11,- aan een nieuwe kaart dan aan de reparatie van mijn toestel als deze net buiten de garantie om defect is geraakt.
Tegenwoordig met die BKR-toetsing kan je een toestel tot maximaal €250,- nemen bij je abonnement.
De meeste toestellen onder deze prijs hebben op dit moment nog geen NFC-chip en trouwens wil ik sowieso niet geregistreerd staan bij het BKR.

** Misschien een leuk idee om dit in laptops te integreren zodat we allemaal maar een laptop moeten kopen en meeslepen.

Ja... Ik heb een smartphone en ja die gebruik ik om mee te bellen, te Whatsappen, muziek te luisteren en zelfs ook nog om soms over het internet te slenteren...

Wow..... Weer een verplichting er bij.... Leve de vooruitgang.... Hiep hiep....
26-05-2017, 21:17 door Anoniem
Gewoon toch in de trein stappen, met kinderen, maar zonder smartphones. Zorg dat je wel genoeg geld hebt om de reis te betalen, contant of PIN. Weigeren boetes te betalen. Als dit vaak genoeg gebeurt moeten ze toch doorkrijgen dat ze het verkeerd aanpakken.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.