image

Kamp gevraagd over reactie op overheidsgeld voor encryptie

maandag 29 mei 2017, 13:38 door Redactie, 4 reacties

Vorig jaar heeft het kabinet 500.000 euro uitgegeven aan de ondersteuning van encryptieprojecten, iets wat volgens demissionair minister Kamp van Economische Zaken wereldwijd voor positieve reacties heeft gezorgd, maar de vaste commissie voor Economische Zaken heeft hier nu een vraag over.

Het plan om encryptie te ondersteunen was afkomstig van D66-Kamerlid Kees Verhoeven. "Encryptie maakt privécommunicatie mogelijk en stelt journalisten, onderzoekers, advocaten en anderen in staat om zichzelf, hun bronnen, klanten of partners te beschermen. Zelfontwikkeling is alleen mogelijk als je je vrij voelt om verschillende bronnen van informatie en meningen op te zoeken. Tegelijkertijd proberen sommige overheden encryptie te ondermijnen omdat het de werkzaamheden van politie en veiligheidsdiensten in de weg zou staan", aldus Verhoeven.

De Tweede Kamer ging met het plan akkoord, waarna er afgelopen december 500.000 euro werd geïnvesteerd in een fonds voor de ontwikkeling en stimulering van sterke encryptie. Het gaat om een nieuw fonds dat investeert in de onderliggende infrastructuur van het internet. Het fonds, dat door de NLnet Foundation wordt beheerd, moet zowel de technische als operationele basis van een veiliger internet versterken.

In het Jaarverslag van Economische Zaken stelde Kamp nog het volgende (pdf): "Het belang van opensourcesoftware en het ondersteunen van opensource-encryptieprojecten is groot. Bedrijven willen graag op onderdelen een bijdrage leveren. Zowel het Nederlandse standpunt over encryptie als het amendement waarin de Kamer aangeeft de ontwikkeling en versterking van encryptie te ondersteunen met 500.000 euro aan opensource-encryptieprojecten, is wereldwijd positief ontvangen." Die uitspraak moet Kamp nu verduidelijken. De vaste commissie voor Economische Zaken wil namelijk weten "welke signalen" de minister heeft gekregen dat het geld voor opensource-encryptieprojecten wereldwijd positief is ontvangen (pdf).

Reacties (4)
29-05-2017, 15:07 door Anoniem
Voorwaarde was backdoor?
29-05-2017, 18:41 door Ron625
Door Anoniem: Voorwaarde was backdoor?
Vast wel, anders zou PGP gewoon voldoen, en dat is nog gratis ook :-)
30-05-2017, 10:00 door Anoniem
Door Anoniem: Voorwaarde was backdoor?

Ik zou zeggen, controleer de code even. Het geld is namelijk in opensource projecten gestopt.

Door Ron625:
Door Anoniem: Voorwaarde was backdoor?
Vast wel, anders zou PGP gewoon voldoen, en dat is nog gratis ook :-)

Maar voor de gemiddelde gebruiker onbruikbaar.

Peter
30-05-2017, 11:26 door Ron625
Door Anoniem:
Door Ron625: Vast wel, anders zou PGP gewoon voldoen, en dat is nog gratis ook :-)
Maar voor de gemiddelde gebruiker onbruikbaar.
In Thunderbird werkt het simpel.
Maar een grafische omgeving maken, en/of een installatie script voor diverse toepassingen, behoort ook tot de mogelijkheden.
Dat lijkt mij goedkoper dan een nieuwe ontwikkeling.........
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.