image

'Malafide vpn-app voor iOS levert 80.000 dollar per maand op'

woensdag 14 juni 2017, 12:28 door Redactie, 1 reacties

Een malafide vpn-app voor iOS die in de Apple App Store is te vinden zou de ontwikkelaar 80.000 dollar per maand opleveren, zo meldt blogger Johnny Lin op basis van cijfers van Sensor Tower. Lin onderzocht de app "Mobile protection :Clean & Security VPN" en ontdekte allerlei dubieuze zaken.

Zo blijkt de vpn-app toegang tot de contacten op het toestel te willen en laat het een waarschuwing zien dat het toestel risico loopt. Vervolgens wordt er een scan uitgevoerd die laat weten dat de internetverbinding niet beveiligd is. Zodra het scanresultaat wordt aangeklikt verschijnt er echter een reclame voor een spelletje. Als gebruikers toch hun internetverbinding willen beveiligen rekent de app 100 dollar per week.

De app zou alleen in april naar schatting 50.000 keer zijn gedownload. Om 80.000 dollar per maand te genereren zijn 200 betalende gebruikers nodig, wat op 0,4 procent van het aantal downloads neerkomt. Daarnaast ontdekte Lin nog andere apps in de App Store die een zelfde businessmodel hanteren. Lin roept Apple dan ook op om frauduleuze apps te verwijderen en gebruikers hun geld terug te geven. Het probleem speelt niet alleen bij Apple. Beveiligingsbedrijf RiskIQ ontdekte in Google Play ook honderden malafide security-apps.

Reacties (1)
14-06-2017, 17:02 door Anoniem
Geld rolt waar het kruipen kan

Het nieuws
Extreem irritante websiteopmaak (oa. reclame balk onder niet verwijderbaar en blijft in beeld bij scrollen)
en onleesbaar irritante hijgerige clickbait taal
https://medium.com/@johnnylin/how-to-make-80-000-per-month-on-the-apple-app-store-bdb943862e88

Over red flags gesproken
"403: forbidden. Please contact support@sensortower.com"
https://sensortower.com/

Kortom. weer een voorbeeld van gratis publiciteit halen met opgeklopte janboel uit een ontdekkinkje rondom phishingmisbruik; je hoeft namelijk geen 100 dollar te betalen voor een 7 dagen trial, die keuze maak je zelf. Maar hopelijk ben je slim genoeg om dat niet te doen.

Lin had apple ook kunnen waarschuwen.
Maar dan had hij natuurlijk geen gratis publiciteit gehad, en daar was het om te doen.
Dat er meuk tussen al die apps zit is op zich niet echt nieuws, al jaren buitelt iedereen over elkaar heen met vergezochte oplossingen voor vergezochte problemen en handigheidjes om maar wat inkomsten te kunnen genereren.

Het princiepe
Overal waar geld te verdienen valt wordt rotzooi aangeboden, dat is nou eenmaal hoe de wereld in elkaar zit en functioneert.
Opletten is het beste devies.
Je koopt toch ook niet wekelijks de zeeman, Wibra, Aldi of action leeg of wel?

Misschien ook wel
https://www.vpro.nl/programmas/prijsvechter/aflevering-1.html
https://www.vpro.nl/programmas/prijsvechter/gidsartikel.html

Interessant is dat hersenonderzoek!
Waar de Action zoekt naar de grens waarop consumenten beslissen iets automatisch te kopen omdat het te aanvaardbaar goedkoop is om te laten liggen,....

......, daar zou Apple wel eens met dezelfde techniek kunnen zoeken naar de absolute bovengrens qua prijs wat de consument er nog voor bereid is om voor neer te leggen.

Wat is de maximale prijs wat je ergens voor wil betalen.
De VPN app heeft het vast niet onderzocht maar Apple vast wel en is daarom misschien ook wel het rijkste bedrijf ter wereld.
Omdat ze appelleert aan de processen in je hersentjes nog voordat jij denkt zelf te hebben besloten.

Een wild guess, maar helemaal geen vreemde guess.
Denk er in ieder geval aan als je naar de Action gaat (en de apple store waar iedereen zo extreem poeslief complimentgevend lief voor je is en iedereen ondertussen wel een mobile betaalautomaat op zak heeft).

En jij maar denken dat je het onder controle hebt.
Terwijl je onbewust hebt besloten voordat je er daadwerkelijk erg in hebt.
Dan maar niet meer naar de app store, de action of de apple store?
Een uitgavenlimiet per dag op de pinchipknipcreditcardpas?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.