image

Eerste controle privacyverdrag EU-VS in september

zaterdag 17 juni 2017, 07:39 door Redactie, 4 reacties

In september van dit jaar zal de eerste jaarlijkse controle plaatsvinden van het privacyverdrag dat vorig jaar tussen de EU en Verenigde Staten werd gesloten, het zogeheten privacyschild. Het privacyschild is sinds juli 2016 van kracht en heeft als doel bij uitwisseling van persoonsgegevens met de VS een beschermingsniveau te bieden dat in grote lijnen overeenkomt met het niveau binnen de Europese Unie.

Elke organisatie in de VS die gecertificeerd is bij het privacyschild, heeft een passend beschermingsniveau voor de duur van de certificatie, zo laat de Autoriteit Persoonsgegevens weten. Dat betekent dat organisaties vanuit Europa persoonsgegevens mogen doorgeven naar deze organisaties in de VS. Het privacyschild is in plaats gekomen van de Safe Harbour-overeenkomst, die het Europees Hof van Justitie op 6 oktober 2015 ongeldig verklaarde.

De controle in september zal door de Europese Commissie worden uitgevoerd. De Europese privacytoezichthouders, verzameld in de Artikel 29-werkgroep (WP29), benadrukken dat tijdens deze controle onder meer aandacht moeten worden besteed aan de wijze waarop de ombudspersoon zal gaan werken. Bij de ombudspersoon kunnen klachten worden ingediend over de mogelijke verwerking van persoonsgegevens door de Amerikaanse inlichtingen- en veiligheidsdiensten.

Reacties (4)
17-06-2017, 11:16 door Anoniem
en vanaf mei volgend jaar is dit verleden tijd en moet ieder voldoen aan GDPR
17-06-2017, 18:48 door Anoniem
Dit geldt toch alleen met als je in Amerika online dingen koopt?,Als je naar Amerika op vakantie gaat,dan moet je helaas veel te veel prive gegevens afstaan.
18-06-2017, 01:13 door Anoniem
Door Anoniem: Dit geldt toch alleen met als je in Amerika online dingen koopt?,Als je naar Amerika op vakantie gaat,dan moet je helaas veel te veel prive gegevens afstaan.

het geldt voor elk bedrijf wat (bijzondere) persoonsgegevens van Europese burgers bij bedrijf in de US 'verwerkt' (en bij verwerken hoort opslaan) Dat bedrijf hoort op de privacy shield 'lijst' te staan.

groet,
eminus
19-06-2017, 08:42 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 19-06-2017, 09:20
[Verwijderd]
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.