image

ACM: Voorlopig geen tekort aan 06-nummers

maandag 19 juni 2017, 10:21 door Redactie, 6 reacties

Op korte termijn is er geen tekort aan 06-nummers, maar door nieuwe toepassingen blijft de druk op de beschikbaarheid groot, zo heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) laten weten. Om een tekort aan 06-nummers te voorkomen stelde de ACM in 2015 dat tablets, navigatiesystemen, alarmsystemen, slimme energiemeters en snoepautomaten geen 06-nummers van telecomproviders mochten krijgen.

Inmiddels is bijna 91 procent van de zestig miljoen beschikbare 06-nummers uitgegeven. ACM vermoedde echter dat veel uitgegeven 06-nummers op dit moment niet in gebruik zijn, maar wel toegekend zijn aan de nummerhouders. Om meer inzicht te krijgen in het gebruik van uitgegeven 06-nummers heeft de ACM begin 2017 een onderzoek gestart. Hierbij is het gebruik en de status van de nummers in de uitgegeven nummerblokken van nummerhouders opgevraagd met als doel om te achterhalen hoeveel 06-nummers daadwerkelijk actief gebruikt worden.

Voor alle apparaten die een verbinding met internet nodig hebben maar waarmee niet kan worden gebeld, moeten telecomaanbieders een 097-nummer uitgeven. Voor de lange termijn blijft de druk op de 06-nummers wel een punt van aandacht, zo stelt de ACM. "De vraag naar 06-nummers blijft hoog door bijvoorbeeld innovatieve elektronische communicatiediensten. Nieuwe apps concurreren vaker met de traditionele telefoondienst."

De bestaande 06-nummerhouders, met name de grotere aanbieders, hebben een hoog percentage beschikbare voorraad. De ACM laat weten dat deze nummerhouders de komende jaren geen 06-nummers zullen aanvragen. Bovendien hebben verschillende nummerhouders aangegeven dat zij nog 06-nummers moeten overzetten naar 097-nummers. Als deze overzetting is afgerond komen ook deze nummers in de vrij beschikbare voorraad.

"Ons toezicht werpt vruchten af. Wij hebben telecomaanbieders actief gewezen op hun verantwoordelijkheid om 06-nummers op de juiste manier in te zetten. Zij mogen voor apparaten als e-readers en tablets geen 06-nummers meer uitgeven. Verder heeft de ACM minder nieuwe 06-nummers uitgegeven aan telecomaanbieders", zegt Henk Don van de ACM.

Reacties (6)
19-06-2017, 10:48 door Anoniem
Als je ziet hoe traag en lastig dit allemaal gaat, terwijl er nauwelijks compatabiliteits issues mee zijn, snap je waarom
de overstap van IPv4 naar IPv6 zo'n drama is....

Misschien moet de ACM daar maar eens een onderzoekje naar doen. De excuses die internet providers anno 2017 nog
aanvoeren om geen IPv6 aan al hun klanten te geven.
19-06-2017, 12:15 door johanw
De ACM gaat helemaal niet over IPv6. En gezien de achterhaalde filosofie waarmee dat ontworpen is (alles direct aan internet, NAT verbieden) zou een vrijwel volledige overstap ook enorme risico's met zich meebrengen.
19-06-2017, 12:44 door Briolet
Inmiddels is bijna 91 procent van de zestig miljoen beschikbare 06-nummers uitgegeven.

Er zijn 100 miljoen 06 nummers mogelijk. Waarom zijn de resterende 40 miljoen niet beschikbaar? Dat zou een hele winst zijn. Dat levert meer op dan het 097 nummer, waar er ook slechts 10 miljoen van zijn.
19-06-2017, 13:48 door Anoniem
Door Briolet:
Inmiddels is bijna 91 procent van de zestig miljoen beschikbare 06-nummers uitgegeven.

Er zijn 100 miljoen 06 nummers mogelijk. Waarom zijn de resterende 40 miljoen niet beschikbaar? Dat zou een hele winst zijn. Dat levert meer op dan het 097 nummer, waar er ook slechts 10 miljoen van zijn.

Er zijn theoretich een miljard 097 nummers dus die stelling klopt niet.
Dat er geen 100 miljoen 06 nummers mogelijk zijn komt omdat men bepaalde regels aanhoudt in het nummerplan waardoor
bepaalde (series) nummers niet uitgegeven kunnen worden.
19-06-2017, 14:03 door Anoniem
Door Briolet:
Inmiddels is bijna 91 procent van de zestig miljoen beschikbare 06-nummers uitgegeven.

Er zijn 100 miljoen 06 nummers mogelijk. Waarom zijn de resterende 40 miljoen niet beschikbaar? Dat zou een hele winst zijn. Dat levert meer op dan het 097 nummer, waar er ook slechts 10 miljoen van zijn.

Die 097 zijn langer dan tien cijfers, twaalf om precies te zijn, dus veeeel meer nummers beschikbaar
19-06-2017, 15:39 door Anoniem
Door johanw: De ACM gaat helemaal niet over IPv6. En gezien de achterhaalde filosofie waarmee dat ontworpen is (alles direct aan internet, NAT verbieden) zou een vrijwel volledige overstap ook enorme risico's met zich meebrengen.
Mwa, persoonlijk heb ik liever zonder NAT dan met... maar dan wel met OSen die daar tegen kunnen. Die hebben we sowieso nodig, overigens, maar het is net als met de vluchtelingenproblematiek: Je mag het niet zeggen dus er moet en zal doorgegaan worden op de oude voet. Ook als dat overduidelijk neerkomt op dweilen met de kraan open.

IPv6 is qua adoptie vooralsnog een complete flop en ook dat hebben de ontwerpers en de andere knutseltechnologen heel lang niet willen toegeven--veelal nog steeds niet. "Kijk toch eens hoe gaaf onze technologie is?" Er, nou, zo fijn om mee te werken is'ie niet. Zeker niet dat gedoe met "dual stack" en AAAA records en wat dan verder ook meer. Eigenlijk gewoon hopeloos ingewikkeld en onhandig. Zijn ze toch mooi even het belangrijkste ingrediënt vergeten: Buy-in bij de eindgebruiker. En in tegenstelling tot, oh, de ov-faalkaart, was er niemand in de positie om het onding ook maar even verplicht te stellen. Dus blijven we lekker doormodderen.

Dat "NAT"-argument overigens zegt veel over hoe je tegen je internetverbinding aankijkt. Heb je publieke adressen, heb je de vrijheid om volwaardig mee te doen. Heb je ze niet, ben je consument, eindgebruiker, luser, clikibuntibenutzer. Tegenwoordig: Iemand die genoeg heeft aan een tablet en/of een smartphone en zich wel veilig voelt in de ommuurde tuin van zijn favoriete fabrikant hun "app store".

Vandaar dus dat telcos "Carrier NAT" helemaal geweldig vinden. Het is een excuus nog minder te leveren en je nog meer van ze afhankelijk te maken. NAT was ook nooit bedoeld als meer dan een noodzakelijk kwaad, een lapmiddel, een trade-off die het internet fundamenteel stuk maakt. Op de lange termijn is NAT gewoon altijd een slecht idee.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.