image

"Windows 10 S is de toekomst van de desktopcomputer"

zaterdag 24 juni 2017, 07:24 door Redactie, 35 reacties

Door een omgeving te bieden waar gebruikers alleen maar door Microsoft goedgekeurde apps kunnen downloaden is Windows 10 S de toekomst van de desktopcomputer, zo claimt Windowsvolger Ed Bott. Vorige maand presenteerde Microsoft de nieuwste Windowsversie, die met allerlei beperkingen komt.

Zo kunnen er alleen apps vanuit de Windows Store worden gedownload en is het niet mogelijk om de meegeleverde Edge-browser te veranderen. Ook is het niet mogelijk om de standaardzoekmachine Bing aan te passen. Volgens Bott lost Windows 10 S echter het grooste probleem in personal computing op, namelijk de 'clueloze pc-gebruiker' die zijn eigen computer infecteert.

"De meeste malware en ongewenste software arriveert op een Windowscomputer met de gewillige medewerking van het slachtoffer. Door de toegestane software te beperken tot wat er in de Windows Store is, elimineert Windows 10 S die vector", aldus Bott. Gebruikers van Windows 10 S kunnen namelijk geen kwaadaardige uitvoerbare bestanden uitvoeren, alsmede plug-ins, extensies en PowerShell-commando's. Allerlei manieren waardoor eindgebruikers op dit moment met malware en ongewenste software besmet raken.

Een ander aspect van Windows 10 S is dat elke app in een eigen gevirtualiseerde container draait, om zo de impact van een eventuele goedgekeurde foute app te beperken. Bott erkent dat Windows 10 S op zich geen magische oplossing is, aangezien het in de basis Windows is. Een aanvaller kan nog steeds een kwetsbaarheid in het besturingssysteem of ander onderdeel gebruiken om het systeem te besmetten. Dit is echter een stuk lastiger dan het gebruik van social engineering om iemand een kwaadaardige e-mailbijlage te laten openen. Bott verwacht dan ook, gezien alle datalekken en infecties, dat het een aantrekkelijk platform kan worden.

Reacties (35)
24-06-2017, 08:22 door linuxpro
De toekomst is Microsoft, hmmz.. waren we er al niet een tijdje geleden achtergekomen dat Microsoft op 't mobiele platform nie zo veel voorstelt en dat de markt verschoven is naar mobiel? tablets, notebooks en smartphones vormen de boventoon. De 'gewone' desktop wordt in huis steeds meer verdreven. De toekomst is dus niet n desktop met weer een of andere Windows versie maar een mobiel apparaat wat op Android of iOS draait.
24-06-2017, 08:35 door Anoniem
Kansloos. Windobese is veel te complex en heeft daardoor een gigantisch aanvalsoppervlak. Security achteraf toevoegen kent geen succesverhalen. Zie ook https://tweakers.net/nieuws/126325/beveiligingsonderzoeker-verkrijgt-systeemrechten-op-windows-10-s.html. Bovendien willen geavanceerde Windows gebruikers niet beknot worden in hun mogelijkheden.

Tip voor Microsoft: maak 1 compacte code base en op basis daarvan 3 modulaire systemen:
1) server
2) professionele gebruikers
3) multimedia/games

En ontwikkel een compleet nieuw systeem (met asm/c op plaatsen waar dat echt niet anders kan) als je serieus wilt concurreren met iPads en/of Android tablets.
24-06-2017, 08:44 door SecGuru_OTX
Tja...

Naar mijn mening is Windows 10 S gewoon een nieuwe poging van de eerder gefaalde Windows 8 RT(op de eerste Surface RT).

Het success is geheel afhankelijk van de bereidheid van de app ontwikkelaars om een Win10 store app uit te brengen, kijk bv naar Windows Phone 10.
24-06-2017, 09:03 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
24-06-2017, 09:14 door Anoniem
Dit is een beetje zoeken naar voordelen, terwijl MS dit primair doet om elke vorm van concurrentie in de kiem te smoren op software en zoekmachine gebied.

Natuurlijk; een huis zonder ramen en met maar één streng gecontroleerde deur is het veiligst, maar het heeft ook een enorme keerzijde..
24-06-2017, 09:44 door Tha Cleaner
Door Anoniem: Kansloos.
Kansloze opmerking. Ik denk dat je juist hiermee standaard een heel hoop kan afschermen. Is het perfect nee. Maar het heeft juist een grote beveiligingsmaatregel standaard al geïmplementeerd staan. Welke applicaties gedraaid mogen worden.
Is er ruimte voor nog meer verbetering, kan zeker.

Windobese is veel te complex en heeft daardoor een gigantisch aanvalsoppervlak. Security achteraf toevoegen kent geen succesverhalen. Zie ook https://tweakers.net/nieuws/126325/beveiligingsonderzoeker-verkrijgt-systeemrechten-op-windows-10-s.html.
Je hebt het artike ook gelezen? Hoeveel beveiligingsmaatregelen je eerst moet omzeilen voordat het misbruikt kan worden?
Zoals Office als Admin openen, terwijl je gebruiker bent? File vanaf het netwerk openen.

Bovendien willen geavanceerde Windows gebruikers niet beknot worden in hun mogelijkheden.
geavanceerde Windows gebruikers weten meestal wat ze doen.

Het is juist heel goed inzetbaar bij de standaard gebruikers.


Tip voor Microsoft: maak 1 compacte code base en op basis daarvan 3 modulaire systemen:
1) server
2) professionele gebruikers
3) multimedia/games
Iets wat ze nu eigenlijk al doen? Er is al heel veel code gelijk tussen Windows 2016, Windows 10.
En ontwikkel een compleet nieuw systeem (met asm/c op plaatsen waar dat echt niet anders kan) als je serieus wilt concurreren met iPads en/of Android tablets.

I had a dream..... Dit zal eigenlijk nooit gebeuren. Veel te complex om hierin compatibiliteit actief te houden. Alleen Apple heeft dit eigenlijk een keer gedaan. Maar dat zouden ze nu ook niet overleven met de markt aandeel wat ze nu hebben.

Door Neb Poorten:
Je voor dat soort toepassingen moeten beperken tot alleen door Microsoft goedgekeurde 'apps' is natuurlijk waanzin.
Waarom?

En andere besturingssystemen zijn sowieso veel geschikter dan Windows voor dit soort serieuzere toepassingen. Bijvoorbeeld macOS voor grafische toepassingen, Linux voor softwareontwikkeling, etc.
Wat is je definitie van geschikter voor serieuzere toepassingen?
MacOS is zeker nog de grootste in de grafische wereld, maar zeker niet de alleen heerser. Bij veel bedrijven wordt dit gewoon onder Windows gedaan wat ook gewoon goed performed en werkt.
Software ontwikkeling zie je ook steeds vaker gewoon op Windows gedaan worden. Mogelijkheden genoeg en werkt voor veel gebruikers gewoon veel gemakkelijkers om alles op 1 desktop te doen.
24-06-2017, 09:54 door Anoniem
Meer mobiel en dat zal nooit Windows worden inderdaad. Android, iOS te goed en te grote voorsprong. Maar desktop en. laptop zullen nooit helemaal verdwijnen. Er zijn genoeg toepassingen die een full size beeldscherm en toetsenbord, muis, digitizer vereisen, met krachtige hardware en connectiviteit. Fotobewerking, CAD, tekstverwerking, design, (software)ontwikkeling, administratie, belastingen, etc.
En dat is nu waarom ik een desktop heb.
Ik zie me al op een mobieltje een programma maken, nee geef mij maar een echt toetsbord en monitor.
Het gros zal echt geen software gaan ontwikkelen maar voor mij is dat eigenlijk de enige reden dat ik überhaupt
een computer heb.
Met sociale media heb ik niets, en internet gebruik ik alleen voor sites waar ik iets mee heb en dat zijn er niet veel.
Wat ze bij M$ doen zal me worst wezen, gebruik liever lunix.
24-06-2017, 10:09 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 24-06-2017, 10:12
[Verwijderd]
24-06-2017, 10:19 door karma4
Door Neb Poorten: ...
Je voor dat soort toepassingen moeten beperken tot alleen door Microsoft goedgekeurde 'apps' is natuurlijk waanzin. En andere besturingssystemen zijn sowieso veel geschikter dan Windows voor dit soort serieuzere toepassingen. Bijvoorbeeld macOS voor grafische toepassingen, Linux voor softwareontwikkeling, etc.
Exact die zelfde beperking wordt succesvol gebruikt door Apple Amazon met AWS, IBM met pure systems Google met Android.
Elk professioneel bedrijf met voldoende omvang bouwt nu zelf zout zoiets, het heten dd standaard stacks waarbij je vooral niet moet aankomen met iets waaraan men niet gedacht heeft.

En dan zou Microsoft de uitzondering zijn waar het niet zou werken? Iets klopt niet in het denkpatroon er moet een ander doel zijn om zo negatief te doen.
Verdiep je eens in de big data bi wereld een power bi optie is redelijk succesvol. Een standaard stack en zeer prijsgunstig het zou zo maar goedkoper dan open source kunnen zijn.
24-06-2017, 10:24 door Anoniem
Ik vind het wel een goed initiatief. En erg nuttig voor veel gebruikers.

Maar als ik niet alles op mijn computer kan installeren dan is het exit windows voor mij.
24-06-2017, 10:33 door Anoniem
Nog even en je moet gaan betalen om je zelf ontwikkelde software op de computer te kunnen laten uitvoeren.
Microsoft pikt graag een graantje mee.

Bij de browserextensies (chrome, firefox) is een zelfde trend naar uitsluitend gebruik van software die centraal wordt verstrekt en die door ontwikkelaars aan deze organisatie moet worden aangeboden. Weg is de mogelijkheid om zelf eenvoudig privewebapplicaties te maken.

Hoe lang gaat het duren tot ontwikkelaars/gebruikers geen problemen meer hebben om hun software door derden te laten inzien en/of laten muteren.

Opslag op het web wordt al door een grote groep als heel handig gezien en klakkeloos aanvaard.
24-06-2017, 10:54 door Anoniem
Google heeft dit al een aantal jaren op de markt (ChromeBook, ChromeBox).
Het werkt inderdaad prima en zonder gezeur zoals je normaal met Windows gewend bent.
Wel is het vervelend dat je niet iedere specifieke applicatie kunt installeren (zonder de boel open te breken dan).
Echter bij veel toepassingen is dat geen probleem.

Echter, een groot succes is het ook niet geworden. Wellicht dat als Microsoft het uitbrengt er wat meer adepten zullen
zijn die het dan wel kopen, maar of het "de toekomst" is waag ik te betwijfelen. Dan zullen ze toch denk ik eerst de
markt fijntjes moeten bijsturen (via de prijs ofzo).
24-06-2017, 10:54 door Anoniem
Toekomst is open source, je ziet het aan alle nieuwe ontwikkelingen/innovaties. De EU moet er alleen voor zorgen, dat dat niet de nek omgedraaid wordt door commerciele bedrijven.
24-06-2017, 11:34 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 24-06-2017, 12:20
[Verwijderd]
24-06-2017, 11:38 door Anoniem
Door karma4:
Door Neb Poorten: ...
Je voor dat soort toepassingen moeten beperken tot alleen door Microsoft goedgekeurde 'apps' is natuurlijk waanzin. En andere besturingssystemen zijn sowieso veel geschikter dan Windows voor dit soort serieuzere toepassingen. Bijvoorbeeld macOS voor grafische toepassingen, Linux voor softwareontwikkeling, etc.
Exact die zelfde beperking wordt succesvol gebruikt door Apple Amazon met AWS, IBM met pure systems Google met Android.
Elk professioneel bedrijf met voldoende omvang bouwt nu zelf zout zoiets, het heten dd standaard stacks waarbij je vooral niet moet aankomen met iets waaraan men niet gedacht heeft.

En dan zou Microsoft de uitzondering zijn waar het niet zou werken? Iets klopt niet in het denkpatroon er moet een ander doel zijn om zo negatief te doen.
Verdiep je eens in de big data bi wereld een power bi optie is redelijk succesvol. Een standaard stack en zeer prijsgunstig het zou zo maar goedkoper dan open source kunnen zijn.

voem daar gaat de vuurpijl weer. Iets klopt niet in het denkpatroon er moet een ander doel zijn om zo negatief te doen.
24-06-2017, 13:01 door Anoniem
Nee, ik wil geen jarenlange migraine meer. Windhoos zit bij mij in de ban.
Linux en Unix for ever!
24-06-2017, 13:31 door karma4 - Bijgewerkt: 24-06-2017, 13:37
Door Neb Poorten: ...
Zoals de waard is kent hij z'n gasten. Er is geen ander doel. Het is eerlijke en objectieve kritiek.
Man de bias ofwel haat straalt van je kritiek af. Dat heeft niets meer met objectiviteit te maken. Dat gebrek aan objectiviteit vertroebeld informatieveiligheid. Daar komt bij: durf vooral niets verkeerds van linux te zeggen.
Mijn voorbeelden en ervaringen van geblokkeerde security komen helaas uit die hoek. Stacks als dogma's en Cloud benadering en volgen van ds leverancier (niet ms) al zit dat fout.

Door karma4: Verdiep je eens in de big data bi wereld een power bi optie is redelijk succesvol. Een standaard stack en zeer prijsgunstig het zou zo maar goedkoper dan open source kunnen zijn.
Nee bedankt niet nodig, en nee...[/quote]Dus grote gevoelige gegevensverzamelingen veilig krijgen heeft niet jouw aandacht. Dank je, dat is nu net de basis van mijn kritiek her en der. Een beetje met een os spelen is de te beperkte wereld en bedreigt de veiligheid van de informatie.
Nee telemetrie is geen gevaar, gebrek aan logging met auditing dat ook telemetrie is wel.

Voor de vendor lockin politiek moet je bij IBM zijn. Juist de combi met MS was ds pijn maar die is door MS grondig om zeep geholpen. De IBM os/2 aanhang heeft dat nooit kunnen verwerken. Ook daar zit je met je achtergronden uiting in een bias.
24-06-2017, 13:50 door Anoniem
Dag Steam denkt Microsoft. (En ook het einde van Windows als hoofd platform voor computer spellen.) Welkom SteamOS, op Ubuntu gebaseerd.

Steam heeft dit jaren geleden al aan zien komen. Ironisch dat bij Steam de oprichters ontslagen Microsoft medewerkers zijn.
24-06-2017, 14:35 door Wim ten Brink
Nu ben ik wel een redelijke Microsoft-fanboy maar ik blijf kritisch op wat ze doen. en Windows 10 S? Een enorme blunder omdat gebruikers, hoe clueless ook, zelf willen bepalen wat ze op hun computer installeren.
Het grootste probleem is dat Microsoft eigenlijk zegt: "Jullie gebruikers zijn domme sukkels en jullie betalen ons gewoon zodat wij bepalen wat jullie gebruiken!"
Maar goed, de EU zal hier ook wel weer bezwaar tegen maken. Daarnaast zullen er altijd nog andere Windows-versies beschikbaar blijven. En anders is de MacOSX of Linux nog steeds een prima alternatief.
24-06-2017, 14:51 door Anoniem
Iedereen draait hier weer om de hete brij heen. Ik zou wel eens een antwoord willen hebben op mijn zeer sterke vermoeden, dat dit opzettelijk gebeurt. Heel mooi verhaal maar de motieven zijn tegengesteld.

Net als het in 1995 ontworpen javascript van Reich nooit zo op het internet had moeten worden losgelaten en daarna nooit meer veilig te krijgen viel, had Windows ook nooit zo als closed propriety line interpreter OS aan het Internet mogen worden gehangen. Nu zitten we met de gebakken peren.

Mijn vermoeden is dat dit opzet was. Opzet vanaf moment 1 en dat dit nu steeds duidelijker begint te worden, voor degenen die de technische kennis hebben om het spelletje te doorzien.

Men heeft een gigantische monocultuur gebruikersbase op het oog en grotendeels bereikt. Denk vooral aan het voorbeeld Mainland China en dan weet je wel, waar het heen zal gaan. Dan gaat men een desktop creëren, waarbij de onderlinge verschillen ook steeds meer gaan wegvallen alsmede de keuzemogelijkheden voor de eindgebruiker.

Wie zijn de voorstanders van zo'n groot mogelijke mono-cultuur met dezelfde onbekende suveillance gaten? Denk hier eens goed over na. Mijn hunch is Microsoft, Google etc. gedeeltelijk vrijwillig en verder onder gag-order van NSA.,
CIA, in ieder geval aangestuurd door de zogeheten Deep State binnen de USA en collaborerende globale medestanders. Om de smeer likt de kat de kandeleer immers.

Ik kan straks niet langer Intellitamper gebruiken, dat ik heb aangepast met resourcehacker en voorzien van mijn eigen cgi bibliotheek. Mijn handen worden steeds meer gebonden. Testen, de gordijnen worden er steeds meer voorgehangen, je voelt je soms net een Chines arts die niet verder kon gaan als de hand en een gedeelte van de pols om diagnoses te stellen. Error hunters u zult het nog moeilijk(er) gaan krijgen, minder transparancy aangekondigd.

Windows OS op desktop en Android op mijn smartfone gaan steeds minder verschillen. Ik moet root krijgen of mijn keuzevrijheid is al voorbij.

Of de Windows of de Google monocultuur. De verschraalde grote smaken markt net als bij de hamburger, fried chciken en de wereld koffie parlor.

Wie weet in hoeverre M$ zorgt voor hetgeen NSA wereldwijd kan aanrichten? Wie hebben er controle op? Zo ver we het zien, zal Ruslandl te maken krijgen met maandenlange cyberboycots en cyberrevanchistische aanvallen. Dit is al aangekondigd. Main stream media gaan onverminderd voort met hun acties.

Ga je je dan niet afvragen. Is alles zo als het voorgesteld wordt of zoals het op het eerste oog lijkt? Prikken we hier doorheen?

Zo krijgen we de infrastructuur toch 'never nooit meer' enigszins veiliger, het wordt alleen maar steeds meer uit het oog onttrokken, CDN non public, api engines meer van hetzelfde, meer security through obscurity. Meer cosmetica minder echte beveiliging, groter eenvormig aanvalsoppervlak.

Ik vind dit een hopeloze ontwikkeling. Wie benoemt het nu eens echt zo het is? En wie springten er nog steeds voor dit soort eindgebruikers bedriegende spooks in de bres.? In het laatste geval moet je toch wel een plaat beton voor je hersens hebben of tenminste even slecht zijn als de bedenkers/handhavers van deze georkestreerde onveilige digitale infrastuctuur.

Wie oh wie durft dit te beamen?
24-06-2017, 15:08 door Anoniem
Door een omgeving te bieden waar gebruikers alleen maar door Microsoft goedgekeurde apps kunnen downloaden is Windows 10 S de toekomst van de desktopcomputer, zo claimt Windowsvolger Ed Bott. Vorige maand presenteerde Microsoft de nieuwste Windowsversie, die met allerlei beperkingen komt.

Zo kunnen er alleen apps vanuit de Windows Store worden gedownload

Proest!! + brekende klomp ! :D *

Store model = geheel van Apple afgekeken

(net zoals de echte stores, ze lijken er indirect zelfs op)

Dat geeft op zich niets maar dat betekent wel, volgens die logica dan, dat MacOS de toekomst van de desktopcomputer is.
Voor zover de desktop nog toekomst heeft (Apple desktop markt groeit nog wel maar pc markt niet), mobile heeft de toekomst en daar zijn iOs en Android marktleiders en is Windows in geen velden of wegen te vinden.

Let wel, als je echt vrijwel nagenoeg 100% vrij wil zijn van rottige malware zoals die windows al een eeuwigheid teistert, dan kan je beter per direct, vandaag nog, overstappen op MacOS of iOS.
Wat een downgrade kletspraatjes rondom de wel/niet onkwetsbaarheden van windows 10.

De eerste 4 op een rij:
- Met Windows heb je een reusachtige kans op malware gezeik, punt!
- Daar kan je je best tegen beschermen maar dat vraagt extra moeite, punt!
- Voor veel gebruikers is windows eigenlijk te moeilijk en te gebruikersONvriendelijk, punt!
- Computerangst kan je gerust vrijwel geheel toeschrijven aan de klantonvriendelijke opbouw/interface van windows + de half miljard virussen die ervoor zijn.

Kortom, je kan als betaalde-fan-blogger betaald fan-lullen wat je wil, maar je verandert de markt er niet mee.
Opgehemelde maatregelen zijn keihard gekopieerd van de 'concurrent'.

Sneue nep-journalistiek dus en jammer dat security.nl een podium geeft aan dit soort reclamevoerderluitjes.
Echt te sneu voor woorden om dit soort commercieel scribentniveau te repliceren.

Dan nog dit
The perfect computer will never be capable of running all the software in the world. A Mac can't run iPad apps, and vice versa.
Daar geloof ik helemaal niets van gezien de pro ontwikkeling die de ipad doormaakt en het naar elkaar toeschuiven van MacOS en iOS.
Whisful anti-thinking van de zoveelste M$Merk fan.


* Ja, dit vroeg toch echt even om een tegenreactie, ronduit uitgelokt.
Heeft het andere BOT (whatsinaname), namelijk het zogenaamde security.nl-M$Orakel4 gelijk weer voor een heel jaar motivatie om dit forum as usual te AntiNiet-M$-OS te terroriseren.
Heeft deze site dan echt clickbait artikelen en clickbait reageerders nodig om aan haar lezersaantallen te bnlijven komen? Een zogenaamde 'zustersite' is er vrijwel aan ten onder gegaan. Daar kan je van leren of het negeren.
24-06-2017, 17:03 door karma4
Door Anoniem: .....
Wie oh wie durft dit te beamen?
Nope je moet het niet moeilijker maken dan het is.
Het Windows van nu heeft een erfenis vanuit os/2 ofwel zwaar beïnvloed door IBM. Die wilde geen tcp/ip maar sna.
In de zelfde tijd was encryptie een staatsgeheim door de VS en mocht niet geëxporteerd worden. AES rijndael ofwel Belgisch Nederlands is weggegeven en heeft dat doorbroken.
Tim Berners Lee heeft aangeheven dat secùrity geen deel uit mocht maken van Internet door staatsopdracht.
24-06-2017, 17:06 door karma4
[Verwijderd]
24-06-2017, 17:43 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 24-06-2017, 18:44
[Verwijderd]
24-06-2017, 18:49 door Anoniem
Is dit hier terechte kritiek of is het bashing -> https://www.gnu.org/proprietary/malware-microsoft.html

Wat er van waar moge zijn, de basis conclusie, dat het Internet een onveilige omgeving is "by design", is dus nog niet door iemand eenduidig onderuit gehaald. Wat de rol van propriety code and open code daarin is, daar kunnen we het nog nader over hebben. Er zijn dus nog andere, vooralsnog onbekende krachten op de achtergrond doende geweest,
die al een zestien zetten vooruit zagen, waar het heen moest. Niet zo'n beste bestemming maar desalniettemin.
Wij zagen aanvankelijk de bui nog niet hangen.

Uit mijn ervaring als vrijwillig website security analyst met meer dan twaalf jaar ervaring, zie ik dat de algemene veiligheids toestand niet verbetert, eerder nog achteruit gaat. Dit door de complexiteit van hetgeen beveiligd moet worden, het gebrek aan werkelijk inzicht in wat gevraagd wordt om tot een betere beveiliging te komen.

Conclusie het is voor een groot deel een algemeen probleem, maar MS helpt hier zeker niet bij, linux ook niet.
Het is dus net zoals de meeste problemen PEBKAC gerelateerd.

Daarnaast worden mensen, die met software bezig zijn niet met veiligheid als prioriteit opgevoed en opgeleid.
Dan is er nog een heleboel onwetendheid, lamlendigheid en ronduit kwade wil vanwege een niet openbaar gemaakte agenda.

Ondanks de meer savvy gebruikers speelt de algemene trend ook de veiligheid op het linux platform parten.
Kijk naar de slecht ingestelde certificaten, DNS onveiligheid, verkeerde crypto intsellingen, request policy kwetsbaarheden, oude, verlaten en onveilig script, sri-hashes niet gegenereerd, http- naar https onveiligheid, inlog onveiligheid, Cloudbleed, Heartbleed, CMS ellende en intentionele cybercrime campagnes, veiligheid frustratie door overheidsdiensten en vanwege elkaar in de weg zittende commercie belangen enz. enz.

De toepassing van veiligheidsmaatregelen ten behoeve van de eindgebruikers krijgt de minste aandacht.

De mensen die de noodzaak ervan beseffen zijn een kleine kring van ons kent ons, vaak gesloten en bevooroordeeld, en de rest wordt dom gehouden of getrained voor het bedienen van de status-quo.

Hoe zien wij dit hier?

Windows onveiligheid heeft zich ontwikkeld tot een miljoenen industrie van AV tot diverse cleansing tools, van blacklisting en whitelisting tot IDS. Natuurlijk is het platform veel omvangrijker, dus alles richt zich op de bekende chocoladereepfiguur, maar toch. Een smb1/2 kwestie die als exploit waar NSA vijf jaar op zat, nu een heleboel ellende bracht, moet toch haast aanleiding zijn het nu eens anders te gaan doen. Maar ik zie lau kans, dat men het over een andere boeg gaat gooien.
25-06-2017, 09:51 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
25-06-2017, 13:57 door Anoniem
Door Anoniem:
Door een omgeving te bieden waar gebruikers alleen maar door Microsoft goedgekeurde apps kunnen downloaden is Windows 10 S de toekomst van de desktopcomputer, zo claimt Windowsvolger Ed Bott. Vorige maand presenteerde Microsoft de nieuwste Windowsversie, die met allerlei beperkingen komt.

Zo kunnen er alleen apps vanuit de Windows Store worden gedownload

Proest!! + brekende klomp ! :D *

Store model = geheel van Apple afgekeken
Zoiets als SMS2003..... Was ook een bepaalde manier van een store. Je bied centraal applicaties aan, welke gebruikers kunnen installeren.


Let wel, als je echt vrijwel nagenoeg 100% vrij wil zijn van rottige malware zoals die windows al een eeuwigheid teistert, dan kan je beter per direct, vandaag nog, overstappen op MacOS of iOS.
MacOS heeft ook de nodige rottige ellende software.
iOS.... Als er iets dicht getimmers is, is dat het wel, apple bepaald wat jij mag en kan. Probeer iDevices maar eens goed te beheren in een zakelijke omgeving. Zal je vies tegenvallen.

- Met Windows heb je een reusachtige kans op malware gezeik, punt!
Niet alleen op Windows. En de meeste problemen komen door PEBCAK issues, of niet geupdate software zoals adobe of java.

- Daar kan je je best tegen beschermen maar dat vraagt extra moeite, punt!
Software up to date houden moet je overal doen. En PEBCAK issues komen overal voor, en hier zit hem nu net het echte issue in.

- Voor veel gebruikers is windows eigenlijk te moeilijk en te gebruikersONvriendelijk, punt!
Daarom is het vast ook marktleider op de desktops zowel thuis als in bedrijven.
Heb je ook iets meer feiten om deze conclusie te onderbouwen? Moeilijk heb ik eigenlijk nog nooit van een gebruiker gehoord, zowel zakelijk als in mijn prive kringen.
GebruikersONvriendelijk.... Windows 8 start menu was zeker niet ideaal. Windows 8.1 was al een verbetering. Windows 10 werkt best heel goed. Persoonlijk vind ik het een stuk gemakkelijker als het MacOS start menu, wat er eigenlijk niet is. Kost veel mee moeite om een applicatie op te starten.
Maar het mooie is, er zijn alternatieven genoeg. Staat het huidige start menu je niet aan, dan installeer je toch een andere? Toch mooi om keuze vrijheid te hebben hierin?

- Computerangst kan je gerust vrijwel geheel toeschrijven aan de klantonvriendelijke opbouw/interface van windows + de half miljard virussen die ervoor zijn.
We hebben het in eens over computerangst. Ik heb eigenlijk nog nooit iemand ontmoet met computerangst.
Volgens mij zie jij dingen die er niet zijn.

Sneue nep-journalistiek dus en jammer dat security.nl een podium geeft aan dit soort reclamevoerderluitjes.
Echt te sneu voor woorden om dit soort commercieel scribentniveau te repliceren.
Nu zitten we in eens op face nieuws?

The perfect computer will never be capable of running all the software in the world. A Mac can't run iPad apps, and vice versa.
Daar geloof ik helemaal niets van gezien de pro ontwikkeling die de ipad doormaakt en het naar elkaar toeschuiven van MacOS en iOS.
Dit is gewoon een kwestie van tijd dat je applicaties kan uitwisselen.
Iets wat Universal Windows Platform is van Microsoft.

Whisful anti-thinking van de zoveelste M$Merk fan.
Volgens mij doet je S teken het niet goed op je toetsenbord. Of je hebt mogelijk een ander probleem.

* Ja, dit vroeg toch echt even om een tegenreactie, ronduit uitgelokt.
Heeft het andere BOT (whatsinaname), namelijk het zogenaamde security.nl-M$Orakel4 gelijk weer voor een heel jaar motivatie om dit forum as usual te AntiNiet-M$-OS te terroriseren.
Kijk hier komt de aap aan uit de mouw. Blijf dan gewoon weg dan een persoonlijke issue op een platform neer te zetten.

Hij komt gewoon met goede punten, waar het vaak op fout gaat. Dat is OS platform on afhankelijk, het wordt vaak alleen niet zo gezien.
25-06-2017, 15:02 door Anoniem
Door Anoniem:
De eerste 4 op een rij:
- Met Windows heb je een reusachtige kans op malware gezeik, punt!
De enige reden voor gezeik op malware op Windows-machines is dat er geen of weinig Unixgebruikers zijn. Als de helft van de geinstallerde computers Unix draaide, dan had ik vast wel een telefoontje uit India gehad dat mijn Unix-computer een virusje heeft opgelopen die hij wel voor mij zal verwijderen.
25-06-2017, 16:49 door Anoniem
25-06-2017, 20:11 door karma4 - Bijgewerkt: 25-06-2017, 20:24
Gelezen en ik mis het nodige, dat is:
-1 Wat wilde men bewijzen
-2 Wat was de secùrity context van het user proces.

Ad 1 menu's en niet geven van een prompt zie ik niet als echte secùrity. Het zijn wat eenvoudige quick wins voor bepaalde dielgroepen. Ik heb de stap tot echte secùrity te vaak getorpedeerd zien worden met die Quick wins.

Ad 2 het gebruik van shared admin accounts heb ik te vaak gezien in combinatie met die quick wins
26-06-2017, 00:06 door Anoniem
De security context is dat de user moet gaan opletten dat hij of zij of het geen slachtoffer wordt van het uitvoeren van arbitraire code van downloads uit de store. Wie houdt alle onveiligheid weg uit de Win 10 s store? Google weet veel van dit probleem.

Andere kant van de kritiek kan inhouden dat Microsoft de eindgebruiker steeds meer de handen op de rug bindt a la Apple.

Weg met de command prompt, al een heleboel dos commando's niet meer ondersteund, vanwege dat men het een gevaar vindt in de handen van de unsavvy gebruiker, daarmee de heavy users en savvy gebruikers verder inperken in hun mogelijkheden. Zo zie ik het OS steeds meer uit de handen van de eindgebruikers worden genomen, ten behoeve van ..........ja veiligheid zal men zeggen, ik zeg restrictie en een andere onbekende agenda. Uniformiteit roept, ook uniforme malcode!
26-06-2017, 11:07 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
26-06-2017, 13:07 door Anoniem
De vendor lock-ins en het steeds restrictiever beleid naar de eind-gebruikers toe blijft toenemen.
Ook Google maakt zich hieraan schuldig en bijvoorbeeld NSA draagt ook bij aan open source projecten.

Zogenaamd transparant, maar samenwerkend under gag-order.
Wat deed mainland China besluiten de spy-devices van Google de deur te wijzen?

Dit nieuws kreeg in februari hier weinig aandacht: https://www.security.nl/posting/502061/Google%2Bmaakt%2Bbroncode%2BChrome%2Bvoor%2BiOS%2Bopen%2Bsource

Voor Win S 10 zie ik de ontwikkelrichting ook steeds minder vriendelijk worden voor de gebruikers, die niet "run of the mill domme klikkers" zijn maar bewust digitaal veiligheidsbewuste tweakers en lui die houden van "tinkering".
Voor de laatste categorie "the going gets narrow". De USA stelt de hele wereld onder curantele als via een van boven verleend recht, het recht van het digitale imperium, anderen worden zo voorgesteld en ze wijzen met allerlei vingers elders.

Command prompt eruit slopen vanwege gevaar op compromittatie van het OS, lijkt steeds meer op het gebruik met eerst een en later twee handen op de rug gebonden. Het gebruiksniveau is bedoeld voor the "dumbed down" met computer veiligheidskennis van een garnaal. Geen netstat -a of config /all mogelijk of even een dns flush doen.

Dus wat men de klant aanbied is een platform dat steeds meer uniform wordt aan het mobiele even dichtgezet en zonder rooten niet meer van ad- en crap te reinigen en natuurlijk een belangrijke spytool voor de spooks van het rijk van de "bold and the free".

Waarom haalt John McAfee als hij even rust wil de accu uit zijn smartfone? Heb je wel eens als je wakker schrok 's nachts je hand op je mobiele telefoon gelegd. Wat merkte je?

Wie gaan ons beveiligen tegen deze doorgeschoten ongein of willen we echt allemaal zo graag naar AI en de Singularity voortgedreven worden. Die niet weten van de gecompromitteerde soft- & hardware zijn nog een grote massa, die er iets over kunnen vertellen zijn aan geheimhouding gebonden en zwijgen als regel.

Waar gaan we heen in de globale surveillance wereld? Wat voor tegenbeweging kunnen we nog oproepen?
26-06-2017, 14:41 door Tha Cleaner

Je hebt ook werkelijk gelezen hoe het in elkaar zit?... Iets met Office met elevated privileges open, en daarna of vanaf een netwerk share een document openen, of marco's aanzetten voor het document.

Je lek in je mandje is in eens heel klein geworden, want zo lusten we er nog wel een paar.
27-06-2017, 09:20 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.