image

Kaspersky Lab hekelt mogelijk verbod door Pentagon

donderdag 29 juni 2017, 16:05 door Redactie, 15 reacties

Een commissie van de Amerikaanse Senaat heeft een voorstel gepresenteerd dat als het wordt aangenomen ervoor zorgt dat het Amerikaanse ministerie van Defensie geen producten meer van het Russische anti-virusbedrijf Kaspersky Lab mag afnemen, wat voor kritiek van de virusbestrijder en de Russische overheid zorgt. Vorige maand waren Amerikaanse inlichtingenfunctionarissen kritisch over het gebruik van Kaspersky-software binnen de overheid.

Oprichter Eugene Kaspersky liet vervolgens weten dat hij de Amerikaanse autoriteiten toegang tot de broncode wil geven om eventuele zorgen weg te nemen. In het voorstel van de Senaatscommissie staat echter een passage die het ministerie van Defensie verbiedt om Kaspersky-software te gebruiken vanwege berichten dat het Russische bedrijf kwetsbaar is voor invloeden door de Russische overheid (pdf).

"De banden tussen Kaspersky Lab en het Kremlin zijn zeer zorgwekkend", zegt Senator Jeanne Shaheen tegenover NBC News, die bij het opstellen van het voorstel betrokken was. "Dit heeft voor een consensus onder het Congres en regeringsfunctionarissen gezorgd dat Kaspersky Lab niet vertrouwd kan worden om onze vitale infrastructuur te beschermen, met name systemen die van vitaal belang zijn voor onze nationale veiligheid." FBI-agenten zouden dinsdag verschillende Kaspersky-werknemers hebben bezocht en ondervraagd over het bedrijf, zo laten bronnen aan NBC News weten.

Het anti-virusbedrijf reageert fel op de aantijgingen. "Kaspersky Lab, en oprichter en ceo Eugene Kaspersky, hebben met geen enkele overheid banden, en het bedrijf heeft geen enkele overheid ooit geholpen met cyberspionage en zal dit ook nooit doen", zo laat het bedrijf in een reactie aan Security.NL weten. Volgens de virusbestrijder is het "compleet onacceptabel" dat het bedrijf ten onrechte wordt beschuldigd zonder hard bewijs om deze beschuldigingen te staven en zal verder onderzoek naar Kaspersky Lab uitwijzen dat de beschuldigingen ongegrond zijn.

Inmiddels heeft ook het Kremlin op de ontstane situatie gereageerd. De Russische minister van Communicatie en Massamedia Nikolai Nikiforov sluit vergeldingsmaatregelen niet uit als de Verenigde Staten het gebruik van Kaspersky-producten verbieden. "Ik hoop dat deze beslissingen niet worden genomen. Als ze worden genomen, dan behoudt Rusland zich het recht voor om te reageren, zoals bijvoorbeeld in de landbouw", aldus Nikiforov tegenover journalisten.

Reacties (15)
29-06-2017, 16:41 door Anoniem
Een commissie van de Amerikaanse Senaat heeft een voorstel gepresenteerd dat als het wordt aangenomen ervoor zorgt dat het Amerikaanse ministerie van Defensie geen producten meer van het Russische anti-virusbedrijf Kaspersky Lab mag afnemen

Begrijpelijk, beter te gaan dan voor Quihoo.
29-06-2017, 16:42 door Anoniem
Konden ze maar hetzelfde doen met Amerikaanse producten, dat werkt je computer niet meer.
29-06-2017, 16:45 door Anoniem
Stelletje paranoïde mafketels daar in de USA af en toe.
29-06-2017, 17:12 door Anoniem
Misschien vinden ze teveel en komt dat slecht uit.
29-06-2017, 19:08 door abj61
" "De banden tussen Kaspersky Lab en het Kremlin zijn zeer zorgwekkend", zegt Senator Jeanne Shaheen tegenover NBC News, "
Alsof de banden tussen amerikaanse bedrijven en de amerikaanse overheid niet zorgwekkend zijn ...
29-06-2017, 19:55 door Anoniem
Door abj61: " "De banden tussen Kaspersky Lab en het Kremlin zijn zeer zorgwekkend", zegt Senator Jeanne Shaheen tegenover NBC News, "
Alsof de banden tussen amerikaanse bedrijven en de amerikaanse overheid niet zorgwekkend zijn ...

Die zijn dat zeker _ook_ , maar op zich is het niet onlogisch voor Amerikaanse defensie om voorzichtig te zijn met Russische producten .

(niet dat ze het protectionistische aspect erg zullen vinden, maar totaal ongefundeerd kan ik de zorg niet vinden. Evenmin trouwens wanneer Russen of Chinezen zorgen hebben over Amerikaanse producten op kritische plekken ).
29-06-2017, 20:22 door Anoniem
Next in line ESET: gevestigd in Bratislawa als s.r.o
29-06-2017, 20:51 door Anoniem
Door Anoniem: Next in line ESET: gevestigd in Bratislawa als s.r.o

Slowakije hoort bij de EU, en zit in de NAVO. Zie niet helemaal in waarom deze in aanmerking komt voor de speciale behandeling van de Amerikanen. Bitdefender uit Roemenië zelfde laken een pak. Leg eens uit waarom je denkt dat zij de volgende zijn?
29-06-2017, 22:05 door Anoniem
Microsoft Windows beleeft wegens proliferatie tevens een zogeheten Adobe en Java momentum....with Microsoft you are creating a problem factory now, en nu moeten alle vingers richting het bekende chocolade reep mannetje wijzen, wiens naam ook met een K begint, net als kaspersky Eugenius. Was dat niet de beschermheilige van het Internet? (iron.).

Raar dat beveiligingsmaatregelen op linux errors in de gesloten code van Windows aspx servers veroorzaken (error-fail met info proliferatie risico's), de balanceeracts worden moeilijker om de propriety code bordjes in de lucht te houden.

Ormandy was als researcher in staat om de Windows Defender emulator naar linux te porten en heeft al weer een volgende exploitable bug gevonden, die dan weer gepatched moet worden door Microsoft en later door de AV-boeren, die de Windows residente scanner als default hebben uitgeschakeld staan.

Het blijft tobben mensen, ik wens u veel moed, kracht en sterkte toe in deze dagen van ransome-/crippleware cyberschermutselingen, eer de echte grote uiteenzettingen zullen beginnen. Oh, Nederland, let op uw stack....
30-06-2017, 07:57 door Mysterio
Logisch toch? Ik snap sowieso niet waarom Amerikanen Kaspersky zouden gebruiken en Russen iets van Microsoft. Ze weten beiden donders goed dat ze een dikke vinger in de pap van hun 'eigen' producten hebben, dus is het niet meer dan logisch dat de 'tegenstander' dat ook heeft. En Europa? Die boeit het allemaal niet zo veel want die hebben toch bar weinig in te brengen.

Als je bedenkt dat de virusscanner en/of het OS zo goed als onbeperkte toegang heeft tot de data... En natuurlijk hebben ze op papier alles goed op orde... Maar wat als even de nood an de man is, als even de overheid druk uitoefent op de bedrijven. Als Trump of Poetin eventjes de duimschroeven aandraaien... Ik gaaf ze groot gelijk. Als je de ander niet kan of wilt vertrouwen, dan moet je ook zijn producten gebruiken.
30-06-2017, 11:48 door [Account Verwijderd]
"De banden tussen Kaspersky Lab en het Kremlin zijn zeer zorgwekkend", zegt Senator Jeanne Shaheen

en:

De Russische minister van Communicatie en Massamedia Nikolai Nikiforov sluit vergeldingsmaatregelen niet uit als de Verenigde Staten het gebruik van Kaspersky-producten verbieden.


Na de politiek zet de polarisatie ook al door in digitale wereld. Het is tien voor twaalf: We zijn hard op weg naar WO III
30-06-2017, 13:38 door Anoniem
Als de VS Kaspersky wil bannen, is dat mijn eerstvolgende virusscanner...
Als die NSA miepjes bang zijn voor Kaspersky is dat juist de AV die IK wil hebben.
Met vrienden als de Amerikanen heb je vijanden als Rusland niet nodig.
30-06-2017, 18:30 door Anoniem
Door Anoniem: Stelletje paranoïde mafketels daar in de USA af en toe.

Stel nou eens dat je _jou_ zou aanstellen als security expert voor het *Pentagon* : ga jij dan naar eer en geweten zeggen dat er geen enkel probleem is met het installeren van software (die met maximale privileges draait) uit Rusland ?

Zo ja, wil je dan hier eens je expertise delen waar je die conclusie op baseert ?
30-06-2017, 20:13 door Anoniem
@Aha, +1

Je ziet het helemaal goed, hoor, vijf voor twaalf eer de koude cyberoorlog gaat ontaarden in nog iets kwalijkers.

Na een EMP strike valt er niet zo veel meer te mitigeren, ik denk dat je noodbericht niet eens meer aankomt.
Berenvelletje op zolder hangen, uit de mottenballen ermee.

Als het niet zo snel gaat en de soep zal niet direct zo heet gegeten worden, als ....
moeten we de infrastructuur stukje bij beetje gaan verbeteren.

Maar mensen voelen dat er iets van dreiging in de lucht hangt, sommigen willen al een ander OS aanschaffen.

Leuke tijd voor code analysten, wat in de code houdt je vriend en vijand uiteen? Waar is harde codering een extra handicap? Ook deze tijd is spannend om in te leven. Fake news, obfuscation, compressed salted.

Wij wachten nu allen op de Borg. U wordt allemaal geassimileerd, (ironisch filter uit). Verzet is zinloos.
01-07-2017, 16:18 door Anoniem
Door Anoniem: Als de VS Kaspersky wil bannen, is dat mijn eerstvolgende virusscanner...
Als die NSA miepjes bang zijn voor Kaspersky is dat juist de AV die IK wil hebben..

Zo dacht ik ook , toen besefte ik beter te kijken naar de persoon of organisatie achter de software. Ook voor apps. FSECURE heeft een prima reputatie en dan heb ik het niet over de software.

Als je niet in de virtuele kooi van de VS wilt leven maar ook niet binnen die van hun concurrenten, kun je het beste zelf onderzoek doen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.