image

Grote campagne in Verenigde Staten voor netneutraliteit

woensdag 12 juli 2017, 10:14 door Redactie, 0 reacties

Meer dan 200 organisaties, techbedrijven en burgerrechtenbewegingen zijn in de Verenigde Staten een grote campagne voor netneutraliteit gestart. De Amerikaanse telecomwaakhond FCC is namelijk van plan om netneutraliteit terug te draaien. Netneutraliteit houdt in dat internetaanbieders geen content of diensten mogen vertragen, beperken of discrimineren.

In 2015 stemde de FCC nog in met strengere regels voor providers. Zo werden internetproviders als nutsbedrijven aangemerkt, wat moest voorkomen dat kabel- en telecombedrijven bepalen wat mensen op internet te zien krijgen. De nieuwe plannen van de FCC geven internetproviders echter de controle over wat gebruikers op internet kunnen doen en bekijken, aldus de campagne. Voorstanders hebben zich op de website BattleForTheNet verenigd. Daar geven ze informatie over netneutraliteit en bieden ze tools om internetgebruikers actie te laten ondernemen.

Volgens Mozilla veranderen internetproviders door de afschaffing van netneutraliteit in poortwachters. "Netneutraliteit verbiedt dat providers online content en diensten voorrang geven, blokkeren of afknijpen. Zo ondersteunt netneutraliteit de vrijheid van meningsuiting, competitie, innovatie en de keuze van gebruikers", zegt Mozilla's Denelle Dixon. Om gebruikers op de campagne te wijzen laat Firefox nu boven de zoekbalk een boodschap zien. Burgerrechtenbeweging EFF heeft de website DearFCC.org gelanceerd die mensen een brief naar de FCC laat sturen. Eerder wisten internetbedrijven in 2012 al succesvol het SOPA-wetsvoorstel te torpederen.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.