image

Google controleert privacy-impact van Android-apps

donderdag 13 juli 2017, 11:04 door Redactie, 3 reacties

Google heeft een algoritme ontwikkeld om Android-apps in Google Play te vinden die teveel permissies vragen en zo de privacy van gebruikers in gevaar kunnen brengen. Het algoritme vergelijkt de permissies van een app met de permissies die soortgelijke apps vragen.

Door het opstellen van dit soort "peer groups" zegt Google dat het kan bepalen welk gedrag onveilig of indringend is. "Dit proces helpt bij het vinden van apps die zonder duidelijke noodzaak gevoelige gegevens verzamelen of versturen, en maakt het eenvoudiger voor gebruikers om apps te vinden die de juiste functionaliteit bieden en hun privacy respecteren", aldus Martin Pelikan van het Google Security en Privacy team.

Google kan bepaalde apps namelijk promoten, terwijl in het geval van apps die meer permissies vragen dan andere apps in de peer group er een inspectie door Google kan plaatsvinden. De resultaten van scans worden volgens Pelikan ook gebruikt om app-ontwikkelaars de privacy en veiligheid van hun apps te laten verbeteren.

Reacties (3)
13-07-2017, 13:32 door buttonius
Zou ook wel handig zijn als Google de ontwikkelaars van de apps informeert waarom ze goed of slecht scoren. Dat kan leiden tot een (voor de privacy) gunstige "race to the bottom" waarbij apps slechts het minimum aan permissies vragen waarmee ze kunnen functioneren.
Maar het zal wel weer een geheim algorithme zijn (a la page rank).
13-07-2017, 13:49 door Anoniem
Als ze daarmee ook hun eigen apps controleren, prima.
Om Gmail op je smartphone te gebruiken heeft die app toch geen toegang nodig tot sensors, SMS berichten, telefoon log, microfoon, enz. ??
Dus verwijder dan die onnodige toegangen.

Geldt ook voor andere Google apps
14-07-2017, 10:38 door Anoniem
Hopelijk leidt dit ertoe dat ook Google zelf minder permissies voor zijn apps gaat vragen. Het valt op dat Google-applicaties altijd veel permissies vragen, meer dan soortgelijke andere apps. Dit zal ongetwijfeld te maken hebben met het de weg binnen het systeem goed kennen en het onderste uit de kan halen qua mogelijkheden, maar betekent ook dat mensen nog meer onderworpen worden aan Google's honger naar data.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.