image

Musk: Kunstmatige intelligentie grootste bedreiging voor beschaving

maandag 17 juli 2017, 10:55 door Redactie, 37 reacties

Kunstmatige intelligentie is de grootste bedreiging voor de beschaving, zo heeft ingenieur en ondernemer Elon Musk tijdens de National Governors Association Summer Meeting in het Amerikaanse Providence laten weten. "Ik heb toegang tot het nieuwste op het gebied van kunstmatige intelligentie en ik denk dat mensen zich echt zorgen moeten maken", aldus de oprichter van SpaceX en medebedenker en -oprichter van Tesla.

Hij stelt dat overheden zich meer in de materie moeten verdiepen en proactief met wetgeving moeten komen om de ontwikkeling van de technologie te controleren. "Als we reactief met kunstmatige intelligentie-wetgeving zijn, is het te laat." Musk wijst op de lange tijd die het kost om wetgeving op te stellen en uiteindelijk ook door te voeren. In het verleden is volgens de ondernemer vaker sprake geweest van gevaarlijke situaties, maar valt dat niet te vergelijken met de dreiging die kunstmatige intelligentie vormt.

"Kunstmatige intelligentie is een fundamenteel risico voor de menselijke beschaving, op een manier die verschilt van auto-ongelukken, vliegtuigcrashes, schadelijke medicijnen of slecht voedsel", ging Musk verder. Een vliegtuigcrash of auto-ongeluk heeft gevolgen voor een aantal individuen, maar niet voor de hele samenleving. Met kunstmatige intelligentie is er wel sprake van een fundamenteel risico voor de samenleving, zo herhaalde Musk zichzelf. Later tijdens het gesprek met de Amerikaanse gouverneurs riep hij nogmaals op tot wet- en regelgeving voor kunstmatige intelligentie.

Image

Reacties (37)
17-07-2017, 11:01 door Anoniem
Als straks een chip onze hersenen stuurt weten we dat toch niet, want de functie zelf denken zit er niet in.
17-07-2017, 11:14 door Anoniem
Deels met Musk eens, echter angst is niet nodig. Wel inzicht en de juiste vragen. Hoelang mensen al niet ten onrechte angst hebben gehad voor robots.
17-07-2017, 11:15 door Anoniem
Door Anoniem: Als straks een chip onze hersenen stuurt weten we dat toch niet, want de functie zelf denken zit er niet in.

Als we er nog mogen zijn...
17-07-2017, 11:18 door Anoniem
Door Anoniem: Als straks een chip onze hersenen stuurt weten we dat toch niet, want de functie zelf denken zit er niet in.
Helaas is die functie al bij mij miljoenen uitgeschakeld en lopen ze als gretige schapen achter de "bevelvoerders" aan en denken zelf niet meer maar kopen wat de commercie bepaalt en doen wat de hardst roepende zegt.

Ik denk dat Musk gelijk heeft, een wereld als in de Matrix is best mogelijk.
17-07-2017, 11:24 door karma4
Inside informatie betreft tesla's autopilot?.
Je kan daar ook verdere connecties bij bedenken het is ai.
17-07-2017, 11:31 door Anoniem
Musk is de grootste bedreiging voor onze samenleving... die man is een gruwelijke oplichter en iedereen laat hem zijn gang gaan. Het enige dat hij kan doen is zijn naam misbruiken om fondsen te kunnen krijgen van allerlei landen (als in, gratis geld). Word eens tijd dat iemand zijn boeken gaat nakijken want er klopt niks van waar hij zijn geld vandaan haalt. En voor de mensen die roepen... "maar hij is miljardair"... leuk en aardig, maar Musk gebruikt zo goed als nergens zijn eigen geld voor... alleen maar andermans geld.
17-07-2017, 11:43 door Anoniem
@11:31 door Anoniem
Waanzinnige verzinsels. Begin eerst eens met feiten in plaats van spoken in je hoofd.

On topic:
Dit is niet de eerste keer dat Musk dat zegt. Diverse miljardairs (CEO's eigenlijk) hebben belangstelling voor AI, meestal in de vorm van autonoom rijden (Amazon, Apple, Google, Tesla). Musk vraagt de overheid van de VS om onderzoek en regelgeving en dat kan er inderdaad beter op tijd zijn.
17-07-2017, 11:44 door Anoniem
Door Anoniem: Musk is de grootste bedreiging voor onze samenleving... die man is een gruwelijke oplichter en iedereen laat hem zijn gang gaan. Het enige dat hij kan doen is zijn naam misbruiken om fondsen te kunnen krijgen van allerlei landen (als in, gratis geld). Word eens tijd dat iemand zijn boeken gaat nakijken want er klopt niks van waar hij zijn geld vandaan haalt. En voor de mensen die roepen... "maar hij is miljardair"... leuk en aardig, maar Musk gebruikt zo goed als nergens zijn eigen geld voor... alleen maar andermans geld.

Ik vraag me ook af waarom Musk gezien wordt als heilige. Hij komt mij ook over als een gesjeesde charlatan die vooral preekt voor eigen parochie. En wetgeving omtrent AI is vooral gebaseerd op verdienmodellen. Zeker in een land waar het beledigen van de veeteelt strafbaar is, lijkt me dit handig ;)
edoch. AI bestaat niet. Er kan geen eenduidige definitie gegeven worden van intelligentie dus kun je ook AI niet duiden als zodanig. qua hersencapaciteit zouden muizen en zelfs mieren meer hersenen hebben wereldwijd dus tja...zijn ze dan ook intelligenter?
17-07-2017, 11:55 door Reinder
Door Anoniem: Musk is de grootste bedreiging voor onze samenleving... die man is een gruwelijke oplichter en iedereen laat hem zijn gang gaan. Het enige dat hij kan doen is zijn naam misbruiken om fondsen te kunnen krijgen van allerlei landen (als in, gratis geld). Word eens tijd dat iemand zijn boeken gaat nakijken want er klopt niks van waar hij zijn geld vandaan haalt. En voor de mensen die roepen... "maar hij is miljardair"... leuk en aardig, maar Musk gebruikt zo goed als nergens zijn eigen geld voor... alleen maar andermans geld.

Ik zal het bericht even voor je fixen, dan is het wat minder onsamenhangend:

"Musk is in zekere zin zelf ook een bedreiging voor onze samenleving vind ik om redenen die ik niet verder noem. Die man is een oplichter, zo heb ik iemand eens horen zeggen. Ik heb geen bron, en hij wordt ook niet vervolgd voor het strafbare feit "oplichting" waar ik hem van beschuldig, maar het is echt waar hoor, geloof mij nou maar. Hij gebruikt zijn naam om, net als alle andere wat grotere bedrijven in Europa en de VS, fondsen te krijgen voor verschillende doeleinden. Volgens andere mensen waar ik verder ook geen bron van heb kloppen de jaarverslagen van zijn beursgenoteerde bedrijven niet, maar alle institutionele beleggers met decennia lange ervaring in het controleren van investeringen en bedrijven, geaccrediteerde accountantskantoren, de Amerikaanse belastingsdienst en Federale toezichtscommissies doen hun werk allemaal niet goed, want de vage kennis van een vriend van een broer's neefje heeft gehoord van iemand anders dat ie fraudeert met geld en daarom geloof ik dat. Er staat niets over in de Wall street Journal, maar die spelen het spel natuurlijk mee, maar ik ben daar immuun voor want ik draag dagelijks mijn speciale hoedje. Hij gebruikt ook zijn eigen, prive-vermogen niet voor het doen van investeringen in bedrijven, daarin is hij exact hetzelfde als alle andere investeerders en houd hij zich keurig aan de wet door zijn eigen, persoonlijk vermogen door een onafhankelijke investeringsmaatschappij te laten beleggen zodat er geen schijn van belangenverstrengeling ontstaat die schadelijk zou kunnen zijn voor de beurswaarde van het bedrijf, of die zou kunnen leiden tot een beschuldiging van handel met voorkennis, en dat vind ik allemaal heel erg verdacht want in mijn idee is het normaal dat mensen gewoon via internetbankieren miljoenen dollars overmaken vanaf hun persoonlijke betaalrekening als ze willen investeren in een bedrijf. "
17-07-2017, 11:58 door Anoniem
Door Anoniem: Deels met Musk eens, echter angst is niet nodig. Wel inzicht en de juiste vragen. Hoelang mensen al niet ten onrechte angst hebben gehad voor robots.

Angst is wel nodig want als je AI combineert met nanotechnologie krijg je levengevaarlijke situaties. Die kunnen leiden tot een vernietiging van de mens als ras. Nanotechniek die zichzelf kan repliceren of AI die kerncentrales en kernwapens over kan nemen c.q. kan infilteren al dan niet met nanotechnologie.

Als een AI besluit dat wij een plaag zijn kan het in 2 dagen over zijn. Door selectief de grootste plagen te verwijderen, lees de grote steden en alle militaire locaties zijn we weerloos. Binnen enkele weken kan daarna met biowapens de mens definitief van de aarde verwijderd worden. En als dat hier kan moeten we dus ook eens goed nadenken voordat we radio signalen de ruimte in sturen naar andere "beschavingen" die mogelijk dit al is overkomen. You can not contain what you cannot control!
17-07-2017, 11:59 door Anoniem
Ik dacht altijd dat de mensheid de grootste bedreiging was voor onze beschaving...
17-07-2017, 12:13 door Anoniem
Ja en niemand protesteert,alleen als het te laat is,terwijl
deze technologie wel verder word ontwikkeld en uiteindelijk word verkocht.
We bouwen zelf deze complexe digitale gevaarlijke samenleving,het is net een religie straks doden we elkaar
of bedreigen we anderen ermee,omdat we bang voor elkaar zijn als we er kritiek op hebben.

The Matrix
17-07-2017, 12:59 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 17-07-2017, 13:35
[Verwijderd]
17-07-2017, 13:51 door Anoniem
No shit Sherlock, remember Skynet?
17-07-2017, 14:18 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
17-07-2017, 14:46 door Anoniem
Nogmaals angst is een dierlijke/menselijke reactie. Vooralsnog ongegrond.

https://www.technologyreview.com/s/534871/our-fear-of-artificial-intelligence/

AI staat nog niet eens in de kinderschoenen... Vroeger als je tabak rookte dan was je een gezant van de duivel. Dan werd je inderdaad gestenigd of opgehanden en met een houten paal in je hart ondersteboven begraven.

De toekomst laten afhangen van geloof en zenuwachtige voorspellingen ? Of gewoon gebaseerd op logica, gezond verstand en waar nodig technologie ?
17-07-2017, 14:50 door Anoniem
Door Reinder:
Door Anoniem: Musk is de grootste bedreiging voor onze samenleving... die man is een gruwelijke oplichter en iedereen laat hem zijn gang gaan. Het enige dat hij kan doen is zijn naam misbruiken om fondsen te kunnen krijgen van allerlei landen (als in, gratis geld). Word eens tijd dat iemand zijn boeken gaat nakijken want er klopt niks van waar hij zijn geld vandaan haalt. En voor de mensen die roepen... "maar hij is miljardair"... leuk en aardig, maar Musk gebruikt zo goed als nergens zijn eigen geld voor... alleen maar andermans geld.

Ik zal het bericht even voor je fixen, dan is het wat minder onsamenhangend:

"Musk is in zekere zin zelf ook een bedreiging voor onze samenleving vind ik om redenen die ik niet verder noem. Die man is een oplichter, zo heb ik iemand eens horen zeggen. Ik heb geen bron, en hij wordt ook niet vervolgd voor het strafbare feit "oplichting" waar ik hem van beschuldig, maar het is echt waar hoor, geloof mij nou maar. Hij gebruikt zijn naam om, net als alle andere wat grotere bedrijven in Europa en de VS, fondsen te krijgen voor verschillende doeleinden. Volgens andere mensen waar ik verder ook geen bron van heb kloppen de jaarverslagen van zijn beursgenoteerde bedrijven niet, maar alle institutionele beleggers met decennia lange ervaring in het controleren van investeringen en bedrijven, geaccrediteerde accountantskantoren, de Amerikaanse belastingsdienst en Federale toezichtscommissies doen hun werk allemaal niet goed, want de vage kennis van een vriend van een broer's neefje heeft gehoord van iemand anders dat ie fraudeert met geld en daarom geloof ik dat. Er staat niets over in de Wall street Journal, maar die spelen het spel natuurlijk mee, maar ik ben daar immuun voor want ik draag dagelijks mijn speciale hoedje. Hij gebruikt ook zijn eigen, prive-vermogen niet voor het doen van investeringen in bedrijven, daarin is hij exact hetzelfde als alle andere investeerders en houd hij zich keurig aan de wet door zijn eigen, persoonlijk vermogen door een onafhankelijke investeringsmaatschappij te laten beleggen zodat er geen schijn van belangenverstrengeling ontstaat die schadelijk zou kunnen zijn voor de beurswaarde van het bedrijf, of die zou kunnen leiden tot een beschuldiging van handel met voorkennis, en dat vind ik allemaal heel erg verdacht want in mijn idee is het normaal dat mensen gewoon via internetbankieren miljoenen dollars overmaken vanaf hun persoonlijke betaalrekening als ze willen investeren in een bedrijf. "

Precies dat ja ;)
17-07-2017, 15:03 door Anoniem
Door Anoniem: Ik dacht altijd dat de mensheid de grootste bedreiging was voor onze beschaving...

Nog niet eens zozeer de mensheid op zich maar veel meer die ongebreidelde hebzucht van menig mens.
17-07-2017, 15:26 door Anoniem
A.I. chippie in de kop van de buitengewoon gewelddadigen dat ze van de criminaliteit afhoudt?
Niet verkeerd hoor.
17-07-2017, 15:34 door Anoniem
Misschien. Het kan zomaar zijn dat kunstmatige intelligentie een beslissing neemt die slecht uitpakt voor de mens.

Maar het duurt nog wel "effe" voordat deze intelligentie er is, dus ik ben er niet zo bang voor.
17-07-2017, 15:44 door Anoniem
Door Anoniem: Deels met Musk eens, echter angst is niet nodig. Wel inzicht en de juiste vragen. Hoelang mensen al niet ten onrechte angst hebben gehad voor robots.


"Kunstmatige intelligentie is de grootste bedreiging voor de beschaving, zo heeft ingenieur en ondernemer Elon Musk ... laten weten."
Dat is inzicht.

"Hij stelt dat overheden zich meer in de materie moeten verdiepen en proactief met wetgeving moeten komen om de ontwikkeling van de technologie te controleren."
Dat zijn de juiste vragen. En ook nog door de juiste persoon! Tante Truus en oom Jan en Anoniem 11:14 leggen geen enkel gewicht in de schaal.
17-07-2017, 15:45 door Anoniem
Door Anoniem: Deels met Musk eens, echter angst is niet nodig. Wel inzicht en de juiste vragen. Hoelang mensen al niet ten onrechte angst hebben gehad voor robots.

Ik denk niet dat hij het strikt over robots heeft maar over de toepassing van AI en ML door (bijvoorbeeld) overheden, geheime diensten, bedrijven etc ....
17-07-2017, 16:31 door Anoniem
Vroeger als je tabak rookte dan was je een gezant van de duivel. Dan werd je inderdaad gestenigd of opgehanden en met een houten paal in je hart ondersteboven begraven.
Mooi verwoord zo zie je maar weer wat je van het verleden kunt leren als de machthebbers je in het gareel willen houden.

Angst is wel nodig want als je AI combineert met nanotechnologie krijg je levengevaarlijke situaties. Die kunnen leiden tot een vernietiging van de mens als ras. Nanotechniek die zichzelf kan repliceren of AI die kerncentrales en kernwapens over kan nemen c.q. kan infilteren al dan niet met nanotechnologie.
Er is nog steeds twijfel of nano deeltjes wel zo gezond zijn voor de samenleving los van wat jij schrijft
17-07-2017, 17:09 door Anoniem
Als we straks (ruim begrip) Quantum computers hebben kan het heel hard gaan met AI.
vooral als we de eerste programma's de mogelijkheid geven om zichzelf door te ontwikkelen. (wat overigens de snelste manier is naar AI via natuurlijke selectie)

Door het onvoorstelbare rekenvermogen (instant oplossingen) kan men een oneindig aantal mislukte AI hebben en een werkende AI tegelijk als antwoord. (alleen als we hier verder op ingaan dan krijgen we een heel andere discussie).

Dus een aantal verplichte parameters lijkt me geen kwaad kunnen evenals de mogelijkheid om met andere apparatuur te communiceren verplicht af te schermen. (containen)
17-07-2017, 17:34 door Anoniem
Mocht je dit interressant vinden lees dan ook eens Our Final Invention: AI and the end of humanity. Dit beschrijft mogelijke scenarios en uitkomsten. AI is een veel groter risico dan robotisering.
17-07-2017, 17:38 door Anoniem
https://en.wikipedia.org/wiki/Laws_of_robotics#Isaac_Asimov.27s_.22Three_Laws_of_Robotics.22
17-07-2017, 18:34 door Anoniem
Tja, de mens zal wellicht zijn geluk buiten zichzelf blijven zoeken tot hij er het slachtoffer van wordt.. Alles wordt toch vooral aangestuurd door een gevoel van leegte waarvoor men steeds op de vlucht is. Het is natuurlijk super om creatief en innovatief te zijn, maar deze zijn momenteel hoofdzakelijk nog alleen cognitief als gevolg van de kwetsuren in het hart die ons ons geluk in de buitenwereld doen zoeken. Musk is ook voorstander van het basisinkomen omdat de zingeving progressief zal wegvallen bij massale werkloosheid als gevolg van het massaal gebruik van robots in de toekomst. Dit is m.i. onvermijdelijk - ook de invoer van het basisinkomen - maar dit laatste zal na verloop van tijd de mens ontlasten, zodat hij geruster wordt, en meer dingen zal kunnen doen die hij graag doet, ipv voornamelijk voor de centen te moeten blijven gaan werken, en hierdoor op grote schaal steeds meer tegen zijn zin, met burnout, boreout en andere moderne klachten in toenemende mate tot gevolg.
17-07-2017, 19:02 door Anoniem
Musk zei nog meer over zaken die direct met security te maken hebben. Hij had het over het hacken van auto-computers:het hacken van iedere Tesla op Rhode Island en dat eigenaren erg ontevreden zouden zijn als dat zou gebeuren.

https://electrek.co/2017/07/17/tesla-fleet-hack-elon-musk/

In het verleden zijn al min of meer succesvol aanvallen gedemonstreerd.

Een actueel security probleem is de diefstal van Tesla's in Europa, mogelijk via MitM aanvallen van communicatie tussen remote keys (fobs) en de auto.

https://electrek.co/2017/07/17/tesla-stolen-software-update-theft/
17-07-2017, 19:34 door Anoniem
Als de techniek weer uitsluitend in handen van DARPA komt, net als het internet, dat daar nooit feitelijk uit is verdwenen overigens, nu dankzij NSA etc.. Wat als Deep State via het militair industrieel complex AI gaat combineren met leuke uitvindinkjes als "Smart Dust" etc.

Het beangstigende is, dat als het verkeerd gaat er geen opt-out meer geboden wordt. Geeft iets macht en het wil totale macht. Macht corrumpeert en totale macht corrumpeert totaal.

Kijk maar eens hoe moelijk het bij voorbeeld is om te vertellen dat Round-Up als middel schadelijk is. De belastende onderzoeken zijn verdonkeremaand, de onderzoekers die wat anders durven te beweren, komen nergens meer aan de bak en lobbyisten werken overal om er goed over te laten praten. AI heeft wel wat van deze Frankenstein technologie of kan tot zoiets ontaarden.
17-07-2017, 23:53 door Anoniem
Gaat dit over Al Bundy?
18-07-2017, 08:16 door Anoniem
"Men lijdt het meest, door het lijden dat men vreest"
18-07-2017, 12:01 door Anoniem
Chips in een apparaat... Gewoon een ding dus, en een ding is per definitie niet intelligent.
Angst is niet nodig. Zolang apparaten/machines/robots precies doen wat de mens wil is het allemaal prima. Onder controle houden en geen macht geven, daar draait het allemaal om.

Geef het dus geen armen en benen, en slaat zo’n kunstmatig intelligente machine op hol: stekker eruit!
18-07-2017, 12:37 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
18-07-2017, 16:19 door Anoniem
Door Neb Poorten:
Door Anoniem: Chips in een apparaat... Gewoon een ding dus, en een ding is per definitie niet intelligent.
Angst is niet nodig. Zolang apparaten/machines/robots precies doen wat de mens wil is het allemaal prima.

Er is wat begripsverwarring in het spel. Bovenstaande heeft het over Narrow AI, echter de AI waar Elon Musk bang voor is is de Conscious AI, a.k.a. True AI.

https://blog.statsbot.co/3-types-of-artificial-intelligence-4fb7df20fdd8
Tsja daar zullen de meningen over verdeeld zijn.
Ikzelf geloof in ieder geval niet dat iets wat kunstmatig is een zelfbewustzijn kan hebben.
18-07-2017, 19:29 door Anoniem
@Neb Poorten,

Wat je hier niet gelooft, beste Neb, wordt aangeduid met de Singulariteit.
"When one is all and all is one", zoals het zo mooi door Led Zeppelin wordt verwoord in "Stairway to Heaven".

Deze term beschrijft het moment waarop een beschaving door techniek dusdanig veranderd en aangepast is
dat het voor voorgaande generaties niet meer te volgen is. Dat is wat Elon Musk vreest en wij wellicht niet hoeven te vrezen. Net zoiets als je jQuery moet uitleggen aan een Neandertaler.

Misschien brengt het wel het Nirvana tot ons en staat het gelijk aan de toestand van voor de geboorte,
zalig onwetend zijn buiten ruimte en tijd. Fijn iets, toch, niets om bang voor te zijn.
Het gaat immers toch steeds altijd, zoals het zal gaan.

Mijn persoonlijk singulariteitsmoment komt in zicht wanneer ik geen errors meer in javascriptcode kan aantreffen.
Grote doorbraak waarschijnlijk over 12 jaar. Moet ik toch nog even lang wachten. ;)
19-07-2017, 11:38 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
21-07-2017, 14:45 door Anoniem
Iedereen die twijfelt of iets synthetisch een eigen wil kan hebben moet "De ijzeren wil" van Bas Haring maar eens lezen. Dat boek neemt je stap voor stap mee en vraagt je telkens of je nog steeds verschillen ziet met ons menselijk brein.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.