image

Onderzoeker lekt Britse patiëntgegevens via Facebook

woensdag 19 juli 2017, 15:26 door Redactie, 0 reacties

Een onderzoeker bij een Brits ziekenhuis heeft onbedoeld gevoelige patiëntgegevens via Facebook gelekt. De onderzoeker plaatste begin deze maand een foto van zijn laptop op Facebook, met de statusupdate: "#SUNnyDAYOUTSIDE #research #workhardplayhard."

Op het scherm was echter een spreadsheet zichtbaar met de gegevens van 31 vrouwen die in juni waren bevallen. Het ging om naam, National Health Service-nummer en details van de geboorte. De arts had een openbaar profiel, waardoor de afbeelding voor iedereen zichtbaar was. De foto werd pas na meer dan een week door het socialmediateam van het North Middlesex University Hospital ontdekt, het ziekenhuis waar de onderzoeker werkzaam was.

Het ziekenhuis bevestigt het datalek en zegt dat het Facebookbericht is verwijderd. Daarnaast is de onderzoeker niet meer werkzaam voor het ziekenhuis en zijn alle toezichthouders geïnformeerd, alsmede alle patiënten in kwestie. Volgens de Britse krant The Mirror heeft het ziekenhuis ook laten weten dat de onderzoeker geen toegang tot informatie van patiënten had moeten krijgen die geen toestemming hadden gegeven om aan het onderzoeksproject deel te nemen.

"Sommige van de patiënten in de spreadsheet hadden toestemming gegeven, maar een aantal niet. Dit is tegen de regels in en we nemen maatregelen om ervoor te zorgen dat dit niet nog een keer kan gebeuren", aldus een woordvoerder. Het ziekenhuis gaat de procedures voor het vrijgeven van patiëntgegevens aan onderzoekers aanscherpen. Daarnaast is deelname aan het onderzoek, afhankelijk van verdere controles, stopgezet.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.