image

Duitse minister pleit voor vrijwillige 'cyberbrandweer'

dinsdag 15 augustus 2017, 13:13 door Redactie, 15 reacties

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière heeft tijdens een verkiezingsbijeenkomst van het CDU gepleit voor de oprichting van een vrijwillige 'cyberbrandweer', die organisaties in het geval van een cyberaanval kan helpen. "Wie helpt de kleine timmerman, de vakman of het mkb? Als er brand is roepen ze de brandweer. Maar wie roepen ze als hun it-systemen falen?", stelde De Maizière de vraag.

Volgens de minister biedt een cyberbrandweer de mogelijkheid om jongeren te inspireren, die niet meer voor de klassieke brandweer zijn te winnen. Sommige jongeren die graag hacken kunnen zo besluiten om voor de 'good guys' te hacken, merkte hij op. Mogelijk dat de bestaande organisatiestructuren van de brandweer kunnen worden gebruikt om een dergelijke 'cybervariant' op te zetten. Het gaat echter om een "enorme uitdaging" om het te realiseren, aldus De Maizière.

Reacties (15)
15-08-2017, 13:38 door Anoniem
Houd alsjeblieft op de huidige generatie jongeren af te schilderen als digitale wonderen.
De gehackte systemen van de kleine timmerman draait waarschijnlijk op Wordpress en is dan niet up-to-date.
Dit is geen vrijwillige cyberbrandweer maar een verzameling van 'slimme buurjongen' syndroom.
15-08-2017, 14:12 door Anoniem
Geniaal idee! Wij doen mee... Oh wacht Duitsland..
15-08-2017, 14:12 door Anoniem
Ik pleit voor vrijwillige politici. Je inzetten voor de samenleving, dat doe je toch gratis ?
15-08-2017, 14:14 door Anoniem
Wie helpt de kleine timmerman, de vakman of het mkb? Als er brand is roepen ze de brandweer. Maar wie roepen ze als hun it-systemen falen?

Professionele IT beveiligers, die hun vak kennen. En die ook wat geld kosten. Wat daarop tegen is ? Als de Maiziere een kaakontsteking heeft, gaat hij dan naar de vrijwillige tandarts ?
15-08-2017, 14:46 door Anoniem
Waarom zouden jongeren dat doen als ze weten betaling ook kunnen hacken voor bedrijven die voor gevonden kwetsbaarheden betalen.

Ik kan me nog wel iets voorstellen dat dergelijke organisaties ook aandacht besteden aan open source software die dan ten algemeen nut worden gebruikt. Maar dan moet ook daar iets tegenover staan in de vorm van erkenning via een punten systeemi zoals nu ook bij dat soort clubs in gebruik is.

Je moet mensen motiveren op die zaken waar ze gevoelig voor zijn. Bij jonge hackers gaat het vaak om de erkenning van de geleverde prestaties en daar mag best een vergoeding of in het geval van open source een eervolle vermelding tegenover staan. Iets wat ze ook weer kunnen opnemen in hun CV bijvoorbeeld.
15-08-2017, 15:33 door Anoniem
Door Anoniem: Als de Maiziere een kaakontsteking heeft, gaat hij dan naar de vrijwillige tandarts ?
Neuh, maar dat lost waarschijnlijk een verzekeraar op.

Je kan zeggen, regel maar een verzekering voor je kompjoetertje waar je ondertussen van afhankelijk geworden bent (ook omdat de overheid allerlei dingen "digitaal" wil hebben op verder zeer onautomatische wijze). Maar ik denk dat het toch een beter idee is om eerst de fabrikanten onder druk te zetten deugdelijke hardware en software te leveren. Want hoe je het ook wendt of keert, solide, deugdelijke software is nog ver in de minderheid.

Wat dat betreft is het leuk om een vrijwillige brandweer voor "cyber" te willen hebben, maar ongeveer alle huizen zijn nog steeds van... niet eens van hout, maar van flitspapier. En iedereen rookt. Daar is nauwlijks tegenop te brandweren.
15-08-2017, 16:55 door Anoniem
Cyberbrandweer.. is een uitstekend idee. Vrijwillig nope, dan ga je als slimme ICT'er met je zelf concurreren.
15-08-2017, 17:11 door Anoniem
Misschien moet de MKB'er niet zo op z'n centen zijn en gewoon af en toe een ICT'er inhuren voor een fatsoenlijk uurtarief. Ze vragen denk ik ook niet of mensen vrijwillig komen schoonmaken.Of je blijft de zoon van je buurman vragen en dan deal je ook maar met de gevolgen als (wanneer) het fout gaat.
15-08-2017, 17:26 door Anoniem
Door Anoniem: Ik pleit voor vrijwillige politici. Je inzetten voor de samenleving, dat doe je toch gratis ?

Ook genially idee! Dat ik daar self niet opgekomen was!
15-08-2017, 19:06 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Ik pleit voor vrijwillige politici. Je inzetten voor de samenleving, dat doe je toch gratis ?

Ook genially idee! Dat ik daar self niet opgekomen was!
Dat is zeker een genitaal idee! Kom op, naar het Malieveld. Lekker ouderwets demonstratierecht uitoefenen. :)
16-08-2017, 00:51 door Anoniem
Door Anoniem: Misschien moet de MKB'er niet zo op z'n centen zijn en gewoon af en toe een ICT'er inhuren voor een fatsoenlijk uurtarief.

Tja, De gemiddelde ICT-er die denkt dat hij security technisch goed bezig is maar toch vaak gapende gaten in de beveiligingaat zitten... Zonde...
16-08-2017, 09:11 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Door Anoniem: Ik pleit voor vrijwillige politici. Je inzetten voor de samenleving, dat doe je toch gratis ?

Ook genially idee! Dat ik daar self niet opgekomen was!
Dat is zeker een genitaal idee! Kom op, naar het Malieveld. Lekker ouderwets demonstratierecht uitoefenen. :)

Ja, kan de Balkenende Norm naar nul, geldt het ook meteen voor de andere openbare bestuurders in Nederland ;-)
16-08-2017, 09:29 door Anoniem
Wie helpt de kleine timmerman, de vakman of het mkb? Als er brand is roepen ze de brandweer. Maar wie roepen ze als hun it-systemen falen?

Gaan de timmerman, de vakman of het mkb dan ook vrijwilligerswerk doen voor ons ? Indien dat niet het geval is, waarom zou je puur commerciele ondernemingen op vrijwillige basis gaan helpen ? De kosten voor de te leveren werkzaamheden zijn gewoon onkosten voor de ondernemer.
16-08-2017, 15:00 door Anoniem
Straks komt er ook de vrijwillige cyberbrandweer. Helaas heb ik geen tijd want ik zit al bij de cyberkattensquad, de enige betrouwbare kattenpics graadmeter.
22-08-2017, 15:27 door Anoniem
Sterker nog, ik ben onlangs met pensioen en mijn grootste interesse en kennis is ICT (Programmeur/Systeemanalist/Tester) en specialist op gebied van Cybersecurity. Ik houd mij ook nog veel bezig om betatesten te doen voor o.a Firewaalsoftware; Passwordmanagers en Bankapplicaties. Onlangs nog bugs gevonden en teruggemeld naar de betreffende organisaties.
Het is een dynamisch vakgebied en zo blijf ik ook nog bij de tijd.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.